8 september 2012

Nu katten får det vara nog

OFÖRSKÄMT Du kan själv se hur Lucy sitter och försöker rafsa åt sig de bästa bitarna. Sådan är inte jag alls. Jag selekterar inte ut de bästa bitarna. Jag äter upp allt. Dessutom är jag betydligt snabbare och effektivare.

Ta till exempel att resursmatte kommer hem till mig för att ut och gå med mig. Ta också till exempel att husse passar på att äta sin lunch under vår promenad, så att vi kan dricka kaffe när vi kommer hem. Ta också dessutom som exempel att husse sätter ner sin tallrik med köttfärssås för att den ska fördiskas av mig. Där har du många exempel som är bra.

Jag har på ett förtjänstfullt sätt skött fördisken hemma hos mig i över 12 år. Jag har monopol på den, kan man säga. Ibland fick Egon slicka också, när jag tyckte så.
Men igår när husse satte ner sin tallrik med lite köttfärsrester på då hände det en otäck sak. Jag var, som sagt, ute och gick med min resursmatte och husse och Agnes fula franska katt Lucy var hemma.
Vet du vem som slängde sig över fördisken? Jo, Lucy. Så när jag kom hem, så stod hon där och fullkomligt vräkte i sig det jag skulle ha. Dessbättre flyttade hon på sig när den rättmätiga ägaren till fördisken kom. Men hon hade faktiskt stulit av min fördisk.
Men frågan är: är det rätt att göra så mot västgötaspetsar?

Hej så länge
Sverker

Leg. monopolfördiskare

STILIG Det var när jag var på promenad i svampskogen, som den stora stölden ägde rum. Stiligt spatserade jag och min resursmatte bland svamparna, fullständigt ovetande om att Lucy glufsade i sig stora dealar av min fördisk.

FULPÄLS Kolla själv hurdan ful päls Lucy har. Den påminner mer om rostig Svinto, än om en päls. Nej, annat är det med mig. Jag har en jättevacker päls.Det blir gärna så, när man är en västgötaspets. Och inte stjäl man heller.

6 september 2012

Ibland blir allt så fel

HUSBILSUTSIKT När vi parkerade var det alldeles kolsvart, som det är på nätterna i Frankrike. Men på morgonen var det ljust och det här var det som mötte oss när vi slog upp husbilsdörren, så vi kunde komma ut på vår promenad.

Ibland blir det bara dumt. Det kan vara att det inte finns något aktuellt att skriva om. Det skulle vara det att husse inte klarade besiktningen, så han ska in på sjukhuset igen för en större ombesiktning. Eftersom jag inte var med, så kan jag inte berätta hur det var.
Det kan också vara så att det kan bli väldigt dumt. Dagens väldiga dumt hände redan 2004. Det var ett tag sedan, men dumt var det.


Vi hade precis kommit till Frankrike från Belgien med vår husbil. Det hade hunnit bli rejält mörkt. I en liten stad hittade vi ett bra ställe att ställa oss för natten. Idrottsplatsen hade nämligen en ganska präktig parkering, precis bakom stadshuset. Nästan perfekt.
På morgonen väckte jag, som vanligt, husse för att få en välbehövlig morgonpromenad. Vi gick ut i det vackra solskenet, men när vi rundade hörnet upptäckte vi att det var marknad i staden. Där vi skulle köra höll de nu på att plocka upp marknadsstånd. Vägen var spärrad.
Hur vi löste det? Ja, som du vet, så ser husse ganska korkad ut, så han valdes av de övriga att fånigt leende försöka köra ut. De andra, utom jag, gömde sig i husbilen. Dessbättre flyttade torghandlarna på sina stånd så mycket, så vi kunde passera. Jag tror de var så vänliga bara för de såg mig som satt i den andra framstolen som co-driver.
Sedan tog vi en liten promenad på marknaden, där jag fick provsmaka lite goda korvbitar. Husse och exmatte köpte lite också. Så kan det gå när det börjar dumt och slutar bra.

Hej så länge
Sverker

Leg. marknadsanalytiker

SPÄRRAT Ser du vägen till höger med avspärrningen? Den har vi just passerat genom att flytta på spärrgrindarna. Sedan satte vi tillbaka dem igen. Men det var värre från vår nattparkering, för där fanns det marknadsstånd de fick flytta på. Det finns inga bilder på detta, för vi skämdes att gå tillbaka.

NÖDVÄNDIGT Som alltid på marknader i Frankrike, så finns det bara nödvändiga saker att köpa. Till exempel gamla kläder och gamla böcker. Säljer man gamla böcker, så kan man sitta och läsa också.

KATTMAT Inte bara att det fanns massa grejer att köpa, det fanns kattmat, eller kattleksaker, i massa olika färger som kvittrade och flög omkring i små burar. Det finns dock billigare kattmat att köpa i Frankrike också.

TRÖST Bara för att du inte helt ska bli utan bild på mig, så tog jag med den här också. Jag ska ut och rastas, vilket man lätt förstår eftersom vi står på en rastplats. Den fula husbilen i bakgrunden är vår och det är min Agnes som håller i mig och Julia som med mat i högst hugg travar efter oss.

3 september 2012

Idag tog jag med husse på en busig promenad

GAMMELVÄGEN Det här är, som du ser, inte riktigt skogen. Bara nästan. Det är en gammal väg, som har blivit till en stig. När husse var ung (=förhistorisk tid), körde han bil här. Nu går man bara.

Ibland så kan både jag och husse tröttna på att bara gå på vägar eller trottoarer. Så idag beslöt jag mig för att vi skulle busa lite. Det kan man göra då och då, och det gick ju bra. Vi åkte inte fast.

Varför vi bara har gått på vägar, är för att husse har order att hålla sig högst 15 minuter från ambulans. Men eftersom det inte har behövts någon ambulans, så tyckte vi att vi kunde busa lite idag. Således gick vi ut i skogen. Inte djupa skogen, men skogen.
Det gick faktiskt jättebra, även om husse flåsade mer än jag när vi gick den där branta backen upp mot vägen. Fast hem kom vi!

Hej så länge
Sverker

Leg. skogsvandrare

PS. Imorgon (4 september) kommer det inget. Husse ska till sjukhuset i Eksjö på kontroll (=se om han lever fortfarande). På onsdag ska jag komma tillbaka igen, hoppas jag. DS.

STIGFINNARE Det är en väldig tur för husse att han har mig. Jag hittar alla stigar i hela världen där jag bor. Det här är fortfarande på samma gamla väg som förra bilden.

SKOGSVÄG När du har gått gammelvägen, numera stigen, och kommit förbi Säteriet, kan du vika av på en skogsväg. Det är den jag går på här. På den vägen kan nog husse köra bil idag också. Men det gör han aldrig.

SNOKA Den här lilla gynnaren, inte mycket större än en fet daggmask, snokade runt på vägen just när vi hade börjat gå. Jag fick inte nosa på den.

PROMENADEN Här kan du se precis hur vi gick idag. Från första 90-graderssvängen till vi kom till trottoaren på Hättevägen är en busig sträcka. Det är trevligt att busa ibland.

2 september 2012

Rädda mig från dessa blommor

VACKRA Direkt fula är inte blommorna, men de är alldeles för många. Dessutom blir de fler och fler för varje år.

Det var en gång en granne till en stilig västgötaspets som såg en blomma.
– Hoppsan vilken vacker blomma, sade grannen en dag för några år sedan i det att nyss nämnde granne skådade just en blomma.
– Några sådana vore stiliga i min trädgård.


Sagt och gjort. Grannen tog med sig några plantor – eller frön – och planterade i sin trädgård. Resten är historia. Jämfört med denna blomma verkar maskrosor vara synnerligen svåra att få att sprida sig. Om du kom ihåg så skrev jag om denna stiliga blomma redan förra året, men sedan dess har det tillkommet ett par hyggen. De är fyllda med blommor numera. Nästa år kommer det att finnas ännu flera.
Om du också vill ha dessa resliga blomster hemma hos dig, så kan du komma och hämta plantor såväl som frön hemma hos mig. Jag har så jag kan dela med mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. blombadare

BLOMKLUNGA Somliga av blommorna har bestämt sig för att stå i en klunga jämte mitt garage. En vacker dag går det nog inte att hitta garaget. Då kan inte jag åka bil längre.

SKOGEN Förr i tiden (=för tre år sedan) var det skog här. Nu finns det bara blommor. Dels grannens spridna blommor, men också jättemaskrosor, som husse kallar solrosor.

JÄTTAR Här ser du själv hur stora blommorna är. Jämför med den stiliga västgötaspetsen som står framför blommorna, så förstår du själv.

BLOMSKOG Tidigare (=för två år sedan) kunde jag gå i skogen här. Det var en trevlig promenadskog med ganska glest mellan träden. En och annan svamp växte det här också till husses förtjusning. Nu är det en blomskog, som varken husse eller jag vill gå i, eftersom varken han eller jag ser mer än ett par dm framföre oss.