5 april 2014

Hemlig och blodig ritual framkallar ny vinter

VINTER Skulle du vakna en morgon snart och din väg ser ut så här, då är det min husses fel. Han försöker locka tillbaka vintern genom en hednisk och blodig ritual.

Skönt. Äntligen vår och snart sommar, tänker du säkert. Men då har du inte räknat med min husse. Han försöker få tillbaka vintern genom besvärjelser och en hemlig ritual.
Jag såg allt och jag kan berätta hur han gör.


Han börjar med att lägga ut fyra hjul på marken. De läggs inte hur som helst, utan i ett speciellt mönster. Tittar du noga på hjulen ser du att det står hemliga tecken på dem: VF, VB, HF och HB. Vad betyder då dessa kryptiska koder? Jag tror följande:

VF = Västgötaspets Finast
VB = Västgötaspets Bäst
HF = Husse Fulast
HB = Husse Besvärligast

Mellan hjulen placeras så en avgudabild i form av en bil (min bil). Bilen höjs mot himlen. Först den ena sidan, sedan den andra.
Efter det får markhjulen byta plats med bilhjulen under ett ständigt mumlande av hemliga besvärjelser från husse. Besvärjelsernas ljudstyrka ökade när han slant till och det började droppa blod. Det hör antagligen till ritualen att det ska flyta lite blod.
När de före detta markhjulen har tagit bilhjulens plats, märks de nya markhjulen med samma hemliga tecken som de har som sitter på bilen.
Efter arbetet är utfört är husse glad och nöjd.
– Det gick ju bra det här Sverker, även om det vagnpackades (=krånglade) lite.
Nu har vi bara att invänta ett snöoväder.

Hej så länge
Sverker

Leg observatör

ALTARE Alla fyra hjulen med sina magiska krafttecken är hämtade från förrådet och ligger på marken i en helig fyrkant som bildar ett altare.

AVGUDABILD Helt plötsligt, utan förvarning, körde min husse in avgudabilden, i form av en Citroën, på altarplatsen. Nu kan ritualen ta sin början.

FÖRKLARING Med hjälp av pilar försöker jag klargöra hur det går till. Markhjulet, märkt med besvärjelsen HB i röda ringen, ska byta plats med bilhjulet, marhjulet i vardande. Men först ska bilen höjas mot himlen.

FÄRDIG Ritualen avslutad. Alla hjul har bytt plats och de nya markhjulen har fått sina hedniska symboler. Du ser symbolen i den röda ringen. Nu väntar vi bara på is och snö.

Dagens ord på livets stig
Ett av de mest tydliga symptomen på att ett nervöst sammanbrott är nära förestående, är tron på att ditt arbete är fruktansvärt viktigt.


Sverker
(2000–)

4 april 2014

En ständig kamp mot elementens raseri

PLIKT Trots dagens hårda väder (orkan och piskande sol), fullgjorde jag min självpåtagna plikt att spana av sjön. I dessa orostider kan man när som helst förvänta sig en rysk ubåt.

Det finns de som avundsjukt betraktar mitt boende i min lilla sommarstuga. Men då ska du veta att det är en ständig kamp mot elementens raseri och en ful utsikt. Få har det nog så svårt som jag, vad beträffar sitt boende.

Att bo jämte en sjö är ett ständigt lidande. Knappast någon utsikt. Bara vatten. Vatten har jag i kranen, om jag skulle vilja titta på det. Tänk hos min Per. Där har jag (och tyvärr Lucy) utsikt över Östgötaslätten. Utanför hans fönster skuttar det omkring harar och rådjur minsann. Sevärt. En och annan katt smyger det omkring också. I sjön har jag aldrig sett en enda katt.
Dessutom blåser det. Alltid kallt. Alltid motvind. I de mest fruktansvärda väder som finns på denna jord, åligger det mig att patrullera av stranden. För att inte tala om alla ben jag måste gömma i det gamla vissna gräset på slänten mot sjön. Att det är en kamp med fara för eget liv då jag hela tiden riskerar att blåsa bort..
Dessutom simmar det omkring fåglar i vattnet. Vad gör det, undrar du kanske? Jo, för det första är de fula. Dessutom går de inte att skrämma när de simmar.
Det värsta med sjöar är dock att jag tvingas att bada ett par gånger per år. Det är livsfarligt och otäckt.

Hej så länge
Sverker

Leg. elementskämpare

KÄMPIGT Med risk att när som helst svepas bort av orkanbyarna, gör jag ändå en av de nödvändigaste kontrollerna. Jodå, jag klarade mig och tuggbenet låg kvar nere i mossan. När tuggbenet blir mjukt och slemmigt, ska jag ta in det och gömma det i min säng. Eller i någon soffa.

FULA När dessa sånglärkor är uppe och äter i min sånglärksruta, så kan jag skrämma dem. Men när de simmar i vattnet negligerar (=ger attan i) de mig. Dessutom är de fula.

STRANDKOLL Har det flutit upp något vrakgods? Finns det spår efter några främmande (=ryska eller danska) grodmän som smugit sig upp på land? Ja, det är min sak att kontrollera det med min känsliga nos.

KÄMPIGT Du ser själv vilken trappa jag har att kämpa mig upp för. Det är inte lätt med mina korta, men stiliga, ben. Men jag måste hem till min lilla modesta (=ynkliga) sommarstuga, för där väntar frukosten.

ILLA När du ser den här bilden kanske du förstår bättre hur eländigt jag har det. Dubbelsolar som bländar lika illa båda två. En orkanpiskad sjö och visset gräs. Det är ett rent under att jag inte blåste bort. Eller sköljdes iväg av en stormvåg.

Dagens ord på livets stig

Våren är den härliga tid då alla skyndar sig ut i det fria för att få andas nya friska avgaser.


Sverker
(2000–)

3 april 2014

Sverker bättre kvalité än Zlatan

KVALITÉ Välbyggd, vältränad och stilig. Det är kvalié det. Mycket bättre än Zlatan, om jag får säga det själv.

Vem var det som trillade omkull pipande på gräsmattan när han lekte med en boll? Sverker? Nej!!! Zlatan? Ja!!!
Vem är då bäst? Zlatan? Nej!!! Sverker? Ja!!!


Om du tittar på filmen, som jag hoppas fungerar (det är lite lurt vid uppladdningen), så ser du vem som är pigg och snabb. Inte haltar jag heller. Min gamla skada är helt läkt.
Jag är redo att ta Zlatans plats i laget. Jag är också redo att ta hans veckopeng!

Hej så länge
Sverker

Leg. vältränad


Dagens ord på livets stig

Det enda jag har emot den svenska sommaren är att den infaller så sällan.


Sverker
(2000–)

2 april 2014

Var mitt lur för enkelt?

RÄTT Ni var svåra att lura. Det var den flygande häxan som fel. Duktigt!

Som alla vet är det förbjudet för häxor att provflyga sina kvastar innan påskveckan (Luftfartsverket Sv193-48a-387-kvast). Det visste ni minsann om! Jag blev faktiskt imponerad.

Nu dröjer det dock inte så länge innan himlen fylls av kvastflygande häxor, men än så länge får de sitta i sina pepparkakshus och polera dem. Det gäller ju att de är i toppskick innan de ger sig av till Blåkulla i Kalmarsund.
Men om några veckor, så kanske jag återkommer med lite flygtyg.

Hej så länge
Sverker

Leg. lurare

Forna tiders lurande på min blogg


SVÅRT Här var frågeställningen vilken bild som var äldst. Båda bilderna föreställer bilder på min franska au pair och jag. Jag är den gullige respektive den stilige. Rätt svar var den undre bilden, för min husse fotograferade den undre bilden först. Däremot om man tänker på avfotograferade bilden så blir det tvärtom. Det var inte många som tänkte på.

FLYGHUND Flygande hundar har du säkert hört talas om. Att jag har vingar som jag kan fälla ut, var det inte många som trodde på, fastän jag är så fantastisk.

LURAD Förra året var det jag som blev lurad av en dum älg. Sommar första april! Så kan det gå ibland. Älgen lovade mig sommar, men så blev inte fallet. Lita aldrig på en älg!

Dagens ord på livets stig

Om du förväntar dig ett klokt svar, måste du också ställa en förnuftig fråga.


Sverker
(2000–)

1 april 2014

Idag luras jag på 1:a april

SANT ELLER LUR? Solen sken när jag skulle ut på min morgonpromenad. Fåglarna kvittrade också och två ekorrar utförde en hissnande balansakt i en hängbjörk. Kan sådant ske den 1:a april?

På någon av bilderna finns det ett lur. Vilken? Ja det får du lista ut. Det spännande svaret kommer i morgon. Kom bara ihåg att det är ganska fiffigt, om jag får säga det själv.


Hej så länge
Sverker

Leg. lurare

SANT ELLER LUR? En blå blomma hälsade mig välkommen ut. Alltså på blommors sätt. De välkomnar genom att bara vara. Fungerar blommer så eller skriker de ”HALLÅ”?

SANT ELLER LUR? En vacker västgötaspets dyker upp mitt bland stora gula blommor. Kan sådant ske?

SANT ELLER LUR? Detta är Sverker och hans husse. En bild som direkt skulle bli utsedd till världens fulaste selfie. Är det sant eller lur?

SANT ELLER LUR? Då och då gör jag som Agnes och ägnar mig åt djur i diken. Tror du på det eller är det ett fotomontage?

SANT ELLER LUR? Eftersom jag är så väldigt modig, så törs jag gå omkring i skogen alldeles själv. Fast jag följer för det mesta husse, så inte han ska bli rädd. Han är inte modig. Verkar det troligt?

SANT ELLER LUR? Jo, jag kan bestiga höga berg alldeles själv. Tror du mig inte, eller finns det något annat lurt i bilden?

Dagens ord på livets stig


Om du åker i en tidsmaskin på väg långt fram i framtiden, så ska du inte stoppa ut tassen genom rutan. Då blir den till en fossil


Sverker
(2000–)

31 mars 2014

Det här är Esters dag

ESTER Det är Ester som står längst till vänster. De två lika stora pojkarna heter Olle och Bengt. De är tvillingar. Den lilla pojken som står upp och håller sin pappa i handen påstår husse att det är farfar. Så kommer jag inte ihåg honom. Bilden är från 1915.

Om du tittar på din almanacka idag, så ser du säkert att det står Ester. Vem är/var Ester.
Min husses farmor, hon hette Ester. Hon var mamma till farfar och hans tre bröder.
Men det finns en Ester till.


Husses farmor dog när farfar bara var 10 år. Min husse träffade aldrig henne. Men det finns massa gamla bilder som husses farfar fotograferade av henne. Tre stycken får du se idag. De togs för så där en 100 år sedan. Husse har alla gamla glasplåtar. En dag ska han skanna in dem. Den dagen väntar vi på fortfarande.
Sedan finns det en Ester till. Det är min Agnes. Hon heter Agnes efter sin mammas farmar och Ester efter sin pappas farmor. Sedan heter hon Margareta också.
Har man namnsdag, om det till exempel står Sverker på almanackan, så ska man få en tårta eller en present. Gärna båda.
Min Agnes, som idag är min Ester, kan inte få någon tårta av mig idag. Hon är nämligen i Uppsala och studerar djur i diken. Men man kan skicka en present.
Då det är hemligt kan jag inte avslöja om jag skickat något. Men om jag har skickat en present, så kan det till exempel vara något som rimmar på smaka och börjar på choklad. Jag säger inget. Det vore naturligtvis också helt fel om jag avslöjade om det finns något mer. Så mycket kan jag dock säga att vi plockade blommor igår, men sådana går ju inte och skicka. Eller hur?
Även om man lägger dem i en plastpåse med fuktigt hushållspapper.
I vilket fal som helst: Grattis Ester!

Hej så länge
Sverker

Leg. uppvaktare

ESTER Här är Ester ute och går med sina fyra pojkar. Det är farfar som kör barnvagnen, I barvagnen sitter den yngste brodern Hans.

KRIG När farfar föddes var det krig. Det är Ester som bär farfar. I burarna kan du se höns såväl som kaniner. Ett fiffigt sätt att få både ägg, kött och päls, för det fanns inte att köpa. På den tiden hade man en piga också om man var lärare. När husse var lärare hade han ingen piga.

MODELL Detta är dagen Ester. Ibland tror hon att hon är modell. Hon är faktiskt släkt ned Greta Garbo. Då tycker hon att hon är vacker och min husse fotograferar henne. Egentligen är jag vackrare och stiligare.

VANLIG Detta är dagens Ester. Här är hon vanlig. Då har hon husses gamla jacka och oputsade skor, men framför allt har hon sällskap av sin stilige västgötaspets. Det är så det ska vara. Detta är rätt bild av dagens Ester.

Dagens ord på livets stig


En gåva är precis så mycket värd som den kärlek med vilken den är vald.


Sverker
(2000–)

30 mars 2014

Nu är det äntligen sommar – eller …

FEL Klockan, som husses morfar har haft sedan 1904, har blivit saboterat. Den visade en timme mer idag än igår. Detta är tvärtemot mina instruktioner. Å andra sidan fick jag frukost en timme tidigare, så den kan gott fortsätta att visa fel.

Då var det alltså sommar. Jag tycker att dagen påminner väldigt mycket om vintern jag hade igår. Men så kan det vara ibland.

Den största skillnaden är att alla klockor går två timmar fel. Husse flyttade fram dem, även om vi satte tillbaka trädgårdsmöblerna igår.
Nackdelen är förstås att tiden är fel. Fördelen är att jag fick frukost en timme tidigare än igår. Det ena rätar ut det andra. Hellre tidigare frukost än rätta klockor, är mitt nya motto.
Ute är det inte mycket till sommar. Det finns inga körsbär eller smultron. Min Agnes bygger inte på sin uteplats som aldrig blir färdig. Vi bygger inget nytt trädäck hos min Per. Jag tycker nog sommaren är precis som vintern. Eller också är vintern precis som sommaren.
Men om vi väntar lite, så kanske det kan bli en riktig sommar med fördiskar vid trädgårdsmöblerna.

Hej så länge
Sverker

Leg. sommarhund

SOMMARSOLAR Nu när det är sommartid så måste både vattnet och luften värmas upp. Därför går det åt två solar. En i luften och en i vattnet.

VINTERSOL Igår var det vintersol. Det ser du lätt genom att det bara finns en sol.

BLÅBLOMMOR När det är vinter kan det finnas gula blommor. Sedan när det blir sommar, så kommer det blå blommor också. Då vet man att det snart blir sommar och varmt.

DAMMSOL Bara för att dammsolen slarvade, så finns det is på dammen idag. Inte så mycket is så jag kan gå på den, men jag kan inte heller dricka det goda dammvattnet om jag skulle bli törstig. Skärpning solen!

MÖRKT Solen har uppenbarligen inte ställt om sig till sommartid. Frånsett en ljusstrimma här och en ljusstrimma där, så var det väldigt mörkt i skogen under min morgonpromenad. Visst har jag stilig rumpa?

Dagens ord på livets stig

De flesta skulle ha mycket att glädja sig åt om de bara hade tid.


Sverker
(2000–)