21 januari 2012

Därför fick Håkan Juholt avgå som partiledare

TREVLIGA Två trevliga personer på samma bild – Håkan och jag. Skillnaden är att när bilden togs hade Håkan makten i sin flock och jag hade inte makten i min. Nu är det tvärtom.

Om du är en flitig läsare av min blogg kanske du kommer ihåg att jag gav Håkan Juholt några goda råd när han var ny som partiordförande i socialdemokraterna. Hade han bara följt mina visa råd, hade han suttit kvar än idag. Dessutom hade Sagerska palatset väntat honom efter nästa val.

Vad var det då för råd jag gav till honom, undrar du kanske och det med all rätt? Ja, de var ganska enkla men vinnande. Att komplicera råden hade ju inte varit rätt, då han var ganska ny på sin post. Mycket av det vi språkade om kommer att bli en väl förborgad hemlighet, men några kan jag släppa nu:

1. Fortsätt att vara trevlig, särskilt mot hundar och särskilt mot västgötaspetsar.
Det har han säkert följt. Han var jättetrevlig, kan jag säga. Utan jämförelse den mest trevliga partiledare jag har mött.

2. Tänk efter lite innan du pratar.
Här kanske Håkan slirade lite. Men å andra sidan kan det vara kul med en spontan politiker som omväxling.

3. Höj opinionssiffrorna så du får respekt och sedan kan du lätt vinna nästa val.
Ja, det ska erkännas att där lyckade inte Håkan så bra. Snarare tvärtom.

4. Akta dig för VU (Verkställande utskottet) i ditt parti. Det är många av dem som säkert är missunnsam mot dig och vill komma åt din post.
Även denna punkt missade Håkan. Man ska inte vara godtrogen om man är toppolitiker. Fienden kan finnas mitt ibland oss.

Nu gick det som det gick. Så kan det gå när man inte följer mina råd till punkt och pricka.

Hej så länge
Sverker

Leg. politikerkonsult


HEMLIGHETER Allt vi dryftade kommer aldrig att komma fram i offentlighetens ljus. En västgötaspets som heter Sverker, kan du alltid lita på!

Dagens grattis på övergångsstället


1. Ja-må-hon-leva-sång
2. Kaffe på sängen med tårta
3. Fin present
4. Puss av Sverker
5. Extra festlig middag

Där kan du se vad min Agnes missar idag när det står AGNES på almanackan. Så går det när hon envisas med att bo i Frankrike tillsammans med en Julia och en ful katt. Den sistnämnda följer inte ens med när hon är ute och går bland de fula husen.
Vad kan hon istället förvänta sig av sin namnsdag i Toulouse? Ja, det är en fråga som inte bara du ställer dig.
Jag skulle tippa något sådant här:

1. Ingen skönsång
2. Inget kaffe på sängen med tårta
3. Ingen present alls
4. Ingen Sverkerpuss, men hon kan ju alltid glo på en ful katt
5. Extra torftig middag

Trots allt
GRATTIS från din
Sverker
PS Husse hälsar och hurrar DS

20 januari 2012

Snart försvinner min skog

VACKERT Igår när jag var ute och gick på min vackra stig i min vackra skog, upptäckte jag plötsligt blåa prickar på massor av trän. Jag trodde att det var någon miljöpartistisk graffitimålare som varit i farten. Det betyder att träden ska fällas, påstår husse.

Jag har ganska många olika vägar att gå i skogen. Den vanligaste jag använder för små promenader är ”Korta rundan”. Igår upptäckte jag att någon hade målat blå prickar, eller streck, på massor av trän.
– De träden ska fällas, sade husse.
– Men då försvinner ju min stig, som du och jag har gjort.


Jag vill faktiskt ha kvar min stig och min skog. Att ut och gå i skogen, om det inte finns någon skog, är ju inte så vasst. Dessutom behövs det ju trädstammar om jag och Egon ska kunna kissa. Det är nödvändigt. Det går inte att kissa, om man inte lyfter på benet, eller hur?
Dessutom är det inte så kul att hoppa omkring bland massa ris när man är kort. För att göra det extra besvärligt för västgötaspetsar, så kanske de kommer att markbereda också. Det betyder att man gör djupa fåror i marken. Visserligen är jag terränggående, men jag är lat också.
Nu gäller det att gå i min skog så ofta jag kan. Snart är den borta.

Hej så länge
Sverker

Leg. skogsbevarare


BLÅPRICK Så här ser de ut, de blå prickarna. Det finns sådana på massor av trän i min skog. Det är inte snyggt och det är inte roligt när man vet innebörden. Dessutom sitter de för högt för att jag ska kunna skrapa bort dem.

BLÅSTRECK På en del trän finns det stora streck. De går inte att slicka bort. Det är de träden som utgör gränsen mot fälld och inte fälld skog.

ÖNSKESKOG Det är så här som skogsägaren önskar att min skog ska se ut. För lite drygt ett år sedan fanns här en vacker skog. Tycker du att det är fint här?

Dagens ord på vägen
Allt är möjligt om man inte vet vad man pratar om.


Sverker
(2000– )

19 januari 2012

Har du ont om tid – gå till Pelle

URSNÄLL Pelle blir alltid väldigt glad när jag kommer till honom. Han är ursnäll. Det är ju inte så konstigt med tanke på att han är urmakare. Han har tid för mig, minsann.

– Nej, Sverker! Jag har inte tid.
Hur ofta har jag inte fått höra det från husse, tror du? Jämt och ständigt, skulle jag vilja påstå. Då har jag ett tips: Gå till Pelle. Han har tid.


Då och då tittar vi in till Pelle när husse och jag är i stan. Han sköter tiden i Tranås, kan man säga. Det är alltid lika kul. Pelle klappar mig när husse står och suktar vid klockorna. Han vill helst ha en radiostyrd klocka med solceller som ser riktigt dyr ut och kostar väldigt lite. Han har en radiostyrd klocka med solceller, men den ser inte tillräckligt dyr ut. Det kan delvis bero på att den inte var tillräckligt dyr, för att se mycket dyr ut.
Idag när vi var inne hos Pelle hittade husse precis en sådan klocka han vill ha, men prislappen var alldeles fel.
Pelle och husse har båda två spelat euphonium i Tranås Musikkår i många, många år. Euphonium är det finaste man kan spelar, säger husse. Pelle spelar alla toner, medans husse mest höll sig till helnoterna om det dök upp några sådana på notpapperet.
När musikkåren är ute och går på Storgatan på lördagarna på sommaren, har de löjliga kläder på sig. Husses löjliga kläder har krympt.

Hej så länge
Sverker

Leg. tidlös


TIDSMASKINER Nu kan du se själv att Pelle har massor av tid. Från honom får man nog aldrig höra att han inte har tid. Tvärtom har han mer tid än han kan använda.

MASKERAD Denna bild är mer eller mindre ett fornminne. Det var Erik på Bildmakarna som tog bilden för länge sedan. På den tiden var Agnes drillflicka, sedan avancerade hon till trumpetare. Dock blev hon aldrig uppgraderad till euphonist. Ex-matte var ännu sämre, för hon spelade bara saxophon.

Dagens ord på vägen

Om man införde energiskatt på husse, så skulle han komma billigt undan.


Sverker
(2000– )

18 januari 2012

Ibland är väder bra att ta till

MORGONDIS Om jag tar med mig husse till hans hemliga hamn, så kan jag gå ut på en sten för att se på vädret. Just den här sommarmorgonen var det lite dis, men det försvinner snart. Solen jagar iväg diset, nämligen.

När du inte har något att prata om, kan du alltid dra till att prata om vädret. Varje dag finns det väder, som är unikt för den dagen. Kanske nästan samma väder som igår, men bara nästan. Idag till exempel är det råkallt, om än inte kallt på termometern

Om du bor jämte en sjö som jag gör, så är det lätt att se hurdant vädret är. Minsta blåst visar sig på vattenytan. Är det lite dimma, så syns den lätt, eftersom det är flera kilometrar fri sikt. Regnar det blir man blöt om man går ut. Om solen skiner blir man varm, särskilt på sommaren. Om vintern på natten, kan du inte se vattnet. Då är det nämligen svart. Fast vädret känns.
Idag har jag valt att visa olika väder. Tittar du på bilderna så ser du det lätt.

Hej så länge
Sverker

Leg. väderobservatör


STRÅLAR I vanliga fall ser du inte solstrålarna, men ibland kan du se dem. Här har strålarna beslutat sig för att lysa över färjeläget vid Torpön. Varför inte solen beslöt sig för att lysa på Sverker (=jag), begriper jag inte.

HALVKLART Ibland är det varken molnigt eller klart väder. Då är det halvklart. Det är lätt att se så fort solen går upp, vilket den gör just på den här bilden. Fåglarna är vanliga hägrar, som passar på att avteckna sig som siluetter mot solens vattenspegling.

DIMMA Om luften är kall och vattnet varmt, blir det en sådan här dimma. Det händer mest på sensommaren. Den kan bli ganska tjusig. Vad tycker du?

VATTENGÅNG Somliga vintrar kan jag gå på vattnet. Den här vintern är inte somlig. Skulle jag försöka gå på sjön, skulle jag bli blöt. Mitt hus – där husse och jag bor, är det gula till vänster.

Dagens ord på vägen

Om fantasin tryter en dag, så får jag väl ta till sanningen.


Sverker
(2000– )

17 januari 2012

Så ska min Per firas

KALASBÖRJAN Eftersom Per hade fått en godisskål av husse, så fick han godis av mig. Gissa vem som fick smaka? Jo, det var allt Sverker det. Husse delar aldrig med sig, när sitter och vräker i sig godis.

Igår fyllde min Per år. Husse och jag åkte ända till Mantorp, så vi kunde fira honom. Men först åkte vi till Linköping. Det är inte så kul att sitta i bilen under tiden som husse var inne på IKEA. Men hos Per var det väldigt roligt och gott.

När vi kom till Per hade klockan hunnit bli sex. Klockan sex ska jag ha min mat. Vet du vad Per hade gjort?
– Vill du ha en skål med Frolic, Sverker, frågade Per mig.
Hundgodis till middag!!
– Jaaaaaaaaaaaa!
Sen fortsatte det så hela kvällen. Du kan inte ana vad jag fick fördiska.
1. En tallrik med en stor sönderskuren köttbit
2. En tallrik med goda såsrester
3. En tallrik med god och välkryddad köttsaft
4. En skål med ganska mycket grädde
5. Vispar med mycket grädde på
6. En egen tårtbit
Dessutom fick jag tuggpinnar med baconsmak, som nästan smakade bacon, som Per hade köpt åt mig som present på sin födelsedag. De var jättegoda.
Att det var en minnesvärd födelsedag!

Hej så länge
Sverker

Leg. Perfirare


ÖVERFLÖD Husse hade köpt tre köttbitar. Det kan tyckas vara ett överflöd till två personer, kanske du tycker. Då har du glömt att det finns en Sverker också. Det glömde inte Per.

TACK Får jag så fin mat, så vill jag ju gärna tacka innan jag ger mig i kast med läckerheterna. Hemma får jag aldrig sådan mat, som jag alltid får hos Per.

MER Jag undrar om det kommer mer? Det gjorde det inte just då, men jag måste ju vara säker. Tänk om det kom en stor köttbit som jag missar bar för att jag är upptagen med fördisken. Hur kul skulle det vara på en skala? Men tre tallrikar är jag inte van vid hemmifrån.

TÅRTA Per håller just på med att färdigställa min egen tårtbit. Tror du att jag tigger? Inte alls. Det är mig helt främmande. Jag bara sitter och övervakar, så inget går förlorat.

Dagens ord på vägen


Verkligheten är till för dem som saknar fantasi.


Sverker
(2000– )

16 januari 2012

Jag började med att äta upp Egon

TRÄDGÅRDSKONST Husse hade tänkt sig att pepparkakshuset skulle stå som ett dekorativt inslag i trädgården. Med tomte, Egon och Sverker. Jag hade dock helt andra – mer smakfulla – tankar.

Egons brev till mig fick husse att vakna till.
– Nu ska vi ta bort pepparkakshuset, sade husse muntert till mig.
– Vi sätter det i snön i trädgården, så transformerar vi det från juldekoration till trädgårdskonst. Det blir väl bra?


Jag höll med husse att det kan vara väldigt bra att ha ett pepparkakshus i trädgården. Han får gärna fylla trädgården med pepparkaksväderkvarnar, pepparkaksdvärgar, pepparkaksflamingon eller pepparkakshundar. Huvudsaken är att konstverken är delikata för en västgötaspets.
– Nu rör du inte huset Sverker, sade husse lite strängt till mig, efter att han hade fått utlopp för sin kreativitet på gräsmatta.
Jag lydde husse en liten stund. Jag mig i kast med Egon och han är inget hus. Han var riktigt delikat. Sen lydde jag inte husse. Jag gav mig på godiset på huset, precis som resurshusse gjorde med godiset på Egons hus. Det gick inte bra. Klistret var alltför starkt. När jag planerade mitt huvudanfall, så tog husse huset från mig. Det var dumt gjort.
Jag tycker jag gjorde en insats. Jag vill inte att min trädgård ska se ut som plättarna vid husvagnarna på en tysk campingplats.

Hej så länge
Sverker

Leg. husrivare


MUMSBIT Det visade sig att Egon var riktigt god. Jag började med honom, för han stod ju bäst till. Tänk, det trodde jag aldrig, att jag skulle äta upp min bästa kompis.

SVÅRT Sockerklistret som användes för att fästa de åtråvärda hundgodisbitarna, visade sig vara allt för bra för att få loss. Skäms, säger jag till hustillverkarna.

KNEPIGT Det här var inte lätt. Hur ska jag göra? Under tiden som jag stod där och planlade min husrivning, kom husse och avlägsnade huset. Nästa år ska jag attackera direkt. Om jag hoppar på huset, så går det nog sönder i småbitar. Då kan jag förse mig snabbt.

Dagens hurra till min Per


Om det finns något du drömmer om, må det allt slå in, för du förtjänar allt... Grattis på födelsedagen


Tyvärr bor min Per väldigt långt bort, ända i Mantorp, så det blir inget kaffe på sängen. Kanske vi kan slita oss fria för att fira i eftermiddag. Det är hemligt, så jag säger inget. Men vi ska baka en tårta idag …


Hej så länge
Sverker

Leg. gratulant

15 januari 2012

Det är mer ordning på Egons husse och matte

SMASKENS Egon behöver minsann inte vänta på att ta för sig av de sista resterna av julen. Stackars Sverker får minsann vänta. Det är synd om mig.

En del är det ordning på, till exempel Egons husse och matte. Andra är det ingen ordning på alls, till exempel min husse.
Egons husse och matte visste minsann att det var dags att ta ut granen och äta upp pepparkakshuset.
Vår gran står kvar – även om de flesta barren ligger under den och gör golvet grönt och stickigt. Pepparkakshuset står ouppnåeligt på pianot. Det här hade jag ju inte vetat, om inte Egon hade mailat till mig.
Så här skrev Egon:


Hej Sverker

I går sa husse och matte att det var 20'dag Knut.
Inte för att jag såg någon speciell knut i går, och inte
de 19 senaste dagarna heller, men något var det i alla fall.

I dag har husse och matte tagit bort alla julprydnader.
Till och med husses pepparkakshus tog de bort och det var väl tur det, för det var inte speciellt snyggt längre.
Husse har ätit upp allt godis som de klistrat fast på pepparkakshuset.
Har du hunnit äta upp ditt godis på ditt hus än?

För säkerhets skull kontrollerade jag att det inte fanns något godis kvar,
det fanns det inte, men själva huset gick att äta det också.

Hälsningar
Egon

Nej, jag har inte ätit upp något godis eller pepparkakshus. Inga trevliga ätbara julgransdekorationer heller. Jag får gå här och sukta efter godsakerna. Jag undrar när det ska bli lite fart på min husse?

Hej så länge
Sverker

Leg. avundsjuk


SKORSTENSRIVNING Egon gör precis som man ska; börja med skorstenen. Jag undrar om han fick äta upp hela huset på en gång? Jag tror inte att jag får göra det med mitt, även om det skulle vara en enkel sak för en svältande västgötaspets.

HALVRIVET När Egon fick sitt hus, hade någon tjuv, bandit eller rövare (=Egons husse = min resurshusse) vräkt i sig allt godis. Stackars Egon, men han fick ju själva huset.

BILDBEVISET Jag och Egon diskuterar vilket hus som är bäst. Jag tyckte mitt, men Egon tyckte att hans vann. Han föredrar nämligen människogodis före hundgodis. Nu påstod Egons husse att huset var hans, så han åt upp allt godis.

Dagens ord på vägen


Ett gott samvete beror ofta på dåligt minne. Mitt samvete har alltid varit gott, såvitt jag kommer ihåg.


Sverker
(2000– )