14 februari 2015

Alla hjärtans dag för den som ingen älskar

SELFIE Jag tänkte att jag skulle vara snäll idag och låta husse ta en selfie av oss båda. Detta är resultatet. Helt kass, men kanske bättre än väntat.

Idag är det Alla hjärtans dag. Då ska man äta kärleksmåltid med den man älskar. Man ska ge blommor till den man älskar. Massor med saker man ska göra med sin käresta.
Men vad gör en person som ingen älskar? Jag tänker då närmast på min husse, som är oälskad av alla.


Trots att han är så oälskad, så tänker jag inte låta dagen gå förbi obemärkt. Nej, tvärtom har jag satsat på en riktigt unik middag, så han förstår att ingen tycker om honom.
Varför är han då så oälskad, kanske du frågar. Varför rymmer han fruar? Ja, titta på honom bara. Fet och ful och ovårdade kläder.
Eftersom jag är hans personliga assistent, så kan jag också meddela att han luktar illa. Han kan gå förbi en nygödslad åker utan att rulla sig i den, bara för att nämna något. Istället verkar han vara ett blötdjur som duschar varje dag så han stinker tvål. Havsbris, jo jag tackar. Havsbris när den är som bäst doftar rutten tång, så doftar inte min husse.
I vilket fall som helst, så har jag dukat klart för ikväll. Extra festligt blir det, eftersom vattnet serveras i ett vinglas. Där kan han sitta alldeles ensam under tavlan ”Dödens ö” och knapra på den skorpa, som måltiden består av. Min förhoppning är att han ska känna sig ensam och oälskad. Man ska inte ingjuta falska förhoppningar i honom.
Jag däremot är älskad av alla. Även av min husse.

Hej så länge
Sverker

Leg. älskad

BILLIGT Affärernas försök att få oss att köpa blommor till den vi älskar, är en misslyckad kampanj när det gäller min husse. Det är ingen som älskar honom. Det kan man förstå.

OSKILJAKTIGA Du kanske tror att jag älskar min husse. När du ser mig, så ser du också honom. Men då ska du veta att jag är tvungen. Jag är hans personliga, men oavlönade, assistent.

FÄRDIGT Min husses Alla hjärtans dags festmåltid. Ett ensamt glas med vatten vid en ensam tallrik med en ensam skorpa i skenet från ett ensamt snart utbrunnet ljus. Allt dukat under tavlan ”Die Insel der Toten”, Dödens ö, så han förstår att det snart är dags att ta färjan över. Där ska han få sitta och känna sig ensam och oälskad ikväll.

Dagens ord på livets väg

Obesvarad kärlek är som blommar täckta med rimfrost.


Sverker
(2000–)

13 februari 2015

Fredag den 13:de – en riktig otursdag

OTUR 1 Visst har det snöat i natt, men bara lite, lite. Ynkligt lite. Hade jag haft tur, så hade det snöat, så att husse hade fått skotta ordentligt.

Skrock eller inte, hur är det egentligen med fredag den trettonde. Dagen är långt ifrån slut än, så mycket mer otur kan jag ännu drabbas av, än vad jag redan har gjort.
Fortsätter det så här, så blir just idag en av mina värsta dagar någonsin.


Redan tidigt i morse när jag hämtade tidningen, så hade jag otur. På marken låg några enstaka snökorn, som redan höll på att smälta bort. Ska det snöa, så ska det snöa rejält. Jag vill se min husse jobba och slita. Han behöver den motion han kan få.
Sedan kom då min otursfrukost. Hundmat och kattemat som vanligt. Sedan hade min husse kommit på snilleblixten att han skulle dekorera hund- och kattematen med kaninmat. Där var gränsen nådd. Nu smakade min frukost inte alls. Jätteotur!
Husse vräkte i sig sin frukost bestående av kaffe, juice och fyra piller. Otur för husse, kanske du tycker. Inte alls, han är inte värd mer eftersom han inte skottat. Men otur för mig, eftersom det inte blev någon fördisk.
Så tog vi då bilen till stan för att handla.
– Nu ska vi bli rika, Sverker, sade husse när han kom tillbaka till bilen.
– Jag har köpt en Trisslott. Då vinner man 100.000 kr i månaden i 25 år.
Det verkade ju vara riktigt tursamt. Har lyckan vänt?
När vi kom hem skrapade vi lotten, precis som man ska.
Det visade sig att vi vann 0 kr, men vi gjorde det tiofalt.

Hej så länge
Sverker

Leg. otursförföljd

OTUR 2 Vad är det här? Javisst är det kattemat och hundmat. Det är tur. Men det där gröna som ligger över – det är otur.

OTUR 3 Min husses frukost bestod av det han gjort sig förtjänt av. Ingen otur för honom. Men för mig var det otur. Det blev ingen fördisk. Dessutom ser man i dagens tidning att årets sto kommer från Linholmen. Men årets västgötaspets? Dessutom undrar jag varför bussar ska gå till doktorn, istället för en verkstad.

TUR Tänk att få 100.000 kr i månaden i 25 år. Det skulle vara grejer det. Vilken tur att husse satsade 30 kr på att köpa en Trisslott.

OTUR 4 Det visade sig att jag vann 0 kr på min Trisslott. En liten tröst är att jag vann det gånger 10.

Dagens ord på livets väg


Den nyttigaste gymnastikövningen för min husse skulle vara att han reste sig i rätt tid från middagsbordet och lämnade mer fördisk till mig.


Sverker
(2000–)

12 februari 2015

Invasion av havsörnar i Hätte

SPANING Här står jag och spanar efter havsörn. Igår lyckades jag äntligen få syn på en hel flock, som uppehöll sig precis hos mig. Inte tur – det var ren skicklighet.

Min husse såg på Facebook att havsörn hade varit synlig i Hätte. Eftersom jag bor just där, så var det jag som började att spana. Idog vinner, heter det ju och igår kunde jag räkna in en hel flock med havsörnar.

Du kanske inte tror det, men inte mindre än sju havsörnar simmade omkring utanför mig. Dessutom satt det en och spanade högst upp i mosters och morbrors stora björk.
Detta är väldigt sällsynt, men jag har bildbevis på mitt påstående. Flera bilder.
Dock är jag lite osäker på arten på två av örnarna. De simmade lite vid sidan av de andra, som om de vore lite förmer. Då kom tanken upp att de kanske inte var havsörnar, utan kungsörnar. Så var det nog.
I vilket fall som helst, så är jag väldigt stolt att kunna redovisa denna ornitologiska sensation i mina farvatten.

Hej så länge
Sverker

Leg. rovfågelsexpert

HAVSÖRNAR Just det, fem stycken havsörnar som simmar omkring utanför mig. Du kan räkna dem själv. Två metallichövdade och tre gråbruntrista havsörnar. Det blir fem sammanlagt.

FÖRMER De här två simmade omkring lite för sig själva. De uppförde sig som om de var kungliga och inte ville beblanda sig med det övriga drägget. Jag drar slutsatsen att det kan röra sig om kungsörnar.

SPANARE Högt uppe i björken satt det en spaningshavsörn. Antagligen skulle han varna, om det var några helikoptrar i antågande. Eller kanske späckhuggare.

JÄTTEÖRN På eftermiddagen kom det en stor, vit jättehavsörn simmandes. Eller var det bara en osedvanligt ful ankunge?

AMERIKANSK Undrar du över hur havsörnarna ser ut i Vermont, så ta dig en titt på bilden. De brukar stå på stenar i Lake Champlain och malla sig. Sådana är de där.

Dagens ord på livets väg

Om du vet hur man fuskar, börja med en gång.


Sverker
(2000–)

11 februari 2015

Recept på semla – hälsosam och lättillverkad

SMAKPROV Dessväree fick jag bara ett smakprov. Minst hälften tycker jag hade varit mer lämpligt.

Det har väl knappast undgått dig att det är semletider nu. Eftersom det är tisdag idag, eller igår, eller kanske om en vecka, så ska jag visa dig hur man gör en semla som är nyttig för din hälsa.

Jag har opererat levern, min husse har opererat hjärtat, därför är vi noga med vad vi äter. Hälsokost hela vägen kan man säga.
Idag ska jag visa dig hur man gör en riktigt hälsosam semla som inte innehåller några skadliga produkter som ostron eller broccoli.
För att även du ska klara av att göra en egen semla, så har jag gjort dagens recept som en bilderbok.
Nu är det bara för dig att sätta igång och tillverka och äta. Glöm inte att dela med dig till din västgötaspets.

Hej så länge
Sverker

Leg. sockerbagare

GREJER Här ser du samlat på en bild vilka grejer du behöver för att tillverka en semla, samt avnjuta den. Vi börjar från vänster (=den tassen du inte hälsar och tackar med): kaffemaskin (som husar får från söner i Mantorp), kaffebönor, påse med semlor utan grejer i, gräddmaskin (som hussar från söner med familj i Seattle). Rivjärn, mjölk, liten röd plastbytta, grädde, kanel, socker, mandelmassa och en djup tallrik.

VIKTIGT På bullpåsen står det när innehållet blir livsfarligt. Då gäller det att börja räkna. Idag är det den 11 feb. Då har du i detta fall den 11, 12 och 13 att äta upp de åtta bullarna. Då får vi uppställningen 8/3 ≈ 2,666666667 semlor/dag. Det är bara att köra igång och tillverka och äta. Tur för husse att han har en västgötaspets att dela med.

RIVNING Riv mandelmassan med hjälp av rivjärnet, efter att du smakat av den, så den inte har blivit för gammal. Risken nu är att du ta för lite mandelmassa. Lägg den rivna mandelmassan i den röda byttan.

GRÄVA Gräv ut överfödigt bröd ur bullarna och lägg också det i den röda byttan.

SPÄDA För att blandningen av mandelmassa och bröd ska bli extra nyttigt, späder du ut den med lite grädde. Du ser den utgrävda bullen i underkant.

SLUTKLÄMMEN Mandelmassebrödgräddeblandningen är på plats och nu ska grädden sprutas på. Här gäller det att vara ytterst försiktig, så det inte blir ett underskott av grädde.

START Samtidigt som mjölk värms i den röda plastbyttan i mikrovågsugnen, trycker du på starknappen på kaffemaskinen. Kaffet rinner då ner i objektivmuggen, som hussar får om de har en familj i Seattle.

FÄRDIGT Semla med mjölk, kanel och rikligt med socker och med en kopp kaffe därtill. Finns det ett bättre och nyttigare sätt att börja dagen? Jag tror inte det.

Dagens ord på livets väg

Det är inte nödvändigt att vara rik och berömd för att vara lycklig. Det räcker med att vara rik.


Sverker
(2000–)

10 februari 2015

Jag hjälper gärna kommunalrådet i hans bryderi

HJÄLPSAM Jag såg i tidningen att kommunalrådet har fått ett bekymmer. Jag står här beredd att hjälpa honom, hjälpsam som jag är. Helt oegennyttigt dessutom, vilket du kan se på mina troskyldiga ögon.

Helt plötsligt satt kommunalrådet i sin dyra tjänstestol i sitt tjänsterum i stadshuset och grunnade. Ett oväntat bekymmer tyngde honom. Helt plötsligt, bara sådär utan vidare, upptäckte han 30 miljoner för mycket i kassan. Jag lyfter gärna den bördan från hans axlar.

Får en kommun så mycket pengar över, så ska du veta att det finns hål att fylla igen. Vi kan ju börja med hålen på min väg. De behövs fyllas igen.
Fast det finns mycket annat i kommunen som behöver förbättras. Varför ska jag till exempel äta kattemat? Finns det inte hundemat? Nog för att kattematen är god, men lite skämmigt är det att behöva äta mat som franska kattor i Mantorp ratar.
En annan sak som jag skulle behöva är en förbättrad utsikt. Du kan själv se på bilden hur torftigt det ser ut. Ser du vad som fattas?
Min fordonspark behöver förstärkas. Jag är i behov av en husbil. Det är snart 10 år sedan den gamla försvann. Husbil är ett utmärkt transportmedel. Där kan man lufsa omkring, eller gå och lägga sig i en säng under tiden man åker. Det går även att dricka vatten och gömma tuggben.
Naturligtvis har min husse och jag också behov av en sommarbil. Som till exempel Eloises bil som min husse och min Agnes fick ha i USA. En sådan skulle jag gärna ha här. Tänk att kunna känna alla dofter som man passerar. En mycket god kommunal investering skulle en sportbil utan tak till mig vara.
Så kära kommunalråd. Vill du ha hjälp att placera de 30 miljonerna så kommunens medborgare får verklig nytta av dem, vänd dig till mig. Jag är en mycket hjälpsam natur.

Hej så länge
Sverker

Leg. ekonom

FÖRVÅNAD Det måste ha kommit som en chock för kommunalrådet när han grävde runt i kassakistan och fann 30 miljoner. Men bekymra dig inte, jag vet hur pengarna kommer till mest nytta.

SKÄMMIGT Jo, visserligen är kattemat gott, men tänk om jag får besök av en hundvän som ser att jag äter kattmat. Hur ovärdigt skulle det inte vara för världens smartaste och manligaste västgötaspets? Nej, det behövs en investering av hundemat, som kan fylla frysen istället.

TORFTIGT Detta är min utsikt. Den är en ren skam! Tänk att jag ska behöva ha det så. Du ser förstås genast ett det är en sjö, men vad är det som fattas? Just det! En präktig segelbåt som husse och jag skulle kunna ta oss turer i. Det skulle räcka med att använda en av de 30 miljonerna till det.

HUSBIL Hur ska husse och jag kunna ut och semestra på ett trevligt sätt utan husbil? Det går inte! Den här husbilden hade vi, men den såldes för 10 år sedan. Jag trodde att min husse skulle köpa en nyare och stiligare, men inte. Men nu när jag hoppas att få ta del av kommunens överskott, kan husse och jag kanske börja titta på lämpliga fordon igen.

SOMMARBIL Den här bilen, som min Agnes sitter i, skulle vara perfekt för husse och mig som sommarbil. Tyvärr, för mig, är det Eloise i Vermont som har just den här bilen. Men erkänn att en sådan sommarbil skulle vara något för kommunen att köpa till mig.

Dagens ord på livets väg


Ingen bryr sig egentligen om du är olycklig, så du kan lika väl vara lycklig.


Sverker
(2000–)

9 februari 2015

Den enda riktiga sanningen om klimatet

VÄDERKOLL Varje morgon gör jag en kontroll av dagens väder. Så här års ska snödjupet också mätas. Dagens väder är ingen ny snö, plusgrader, sol och nästan vindstilla. Snödjupet är tre centimeter från magen.

Alla pratar om vädret, men ingen gör något åt det, heter det ju. Betydligt intressantare är ju vem som orsakar det.
Dagens tjusiga inlägg är en djuplodande tvärvetenskaplig undersökning om vädret och dess orsaker, grundade på nästan 15 års empiriska studier.


Det finns ju massor med ordspråk om väder och vind till exempel: ”Det finns inget bra väder, bara dåliga kläder”, ” Det har länge rått rått väder, men nu har det blitt blitt. Sådana dagar kan man inte kalla kalla, de måste heta heta”. Ja, jag kan fortsätta i all evennirlighet.
Orsaken till detta mitt inlägg var det tillfälliga väder jag hade i lördags. Det lugna solskensvädret avbröts av mörka moln, hagel och uppmätta vindar på över 26 sekundmeter. Det är full storm det. Efter 10 minuter blev det lugnt och sol igen. Vad var orsaken till detta väder?
Kan det ha varit miljöministern Åsa Romsons fel? Tycker hon att Melodifestivalen, som gick samma dag är ett miljöhot? I Almedalen spydde hon sin galla över vita, medelålders och heterosexuella män som orsaken till allt dåligt i det svenska samhället. Den gruppen kan ju knappast belastas för just Melodifestivalen, så henne kanske vi kan sortera bort.
Är vädret orsaken till att prinsessan Madeleine aldrig låter sig intervjuas? Är det hon som styr över vädret och är rädd att få frågan:
– Varför lät du det storma i Tranås?
Ja, så kanske det är, men kungahusets makt är ju numera starkt beskuren, så jag tror knappt det.
I USA har man svaret på allt. Skador orsakade av väder och jordbävningar heter Act of God.
Då uppstår en fråga. Vilken gud, det finns ju ganska många?
Jag har i min forskning utgått från att gudarna är demokratiska. Då får man lätt fram att den störste, den kristne guden, är den elakaste. Som god tvåa slirar muslimernas gud in. Sedan blir det problem, för tre i storlek kommer hinduernas gudar. Där bara dräller det av gudar.
Åskan däremot vet jag orsakas av vår egen gamle gud Tor. I alla fall här i Norden.

Hej så länge
Sverker

Leg. väderorsaksexpert

STORM Dålig telefonbild av det plötsliga ovädret i lördags. Var det en gud som tyckte Melodifestivalen var lika kul som en barfotapromenad över legobitar som ställde till med stormen? Ja, är mitt svar på den frågan.

REGNBÅGE Någon gud var på ett konstnärligt gott humör, när han kreerade denna regnbåge. Regnbågar måste skapas av någon vidsynt gud, så det var knappast den kristne eller muslimske guden som målar regnbågar. Husse vill ännu en gång påpeka att detta inte är ett alster av arbete i Photoshop. Det såg ut så.

DIMMA Från historieböckerna minns vi hur Gustav II Adolf red bort sig i dimman i Lützen. Därav kan vi dra slutsatsen att det är någon katolsk underhuggare till de kristnas gud, som sprider ut dimma.

UTSIKTSVÄDER Om det är lugnt och lagom varm, kan jag gå till min utsiktssten och titta på fiskar i vattnet. Vilken gud är vetenskapligt intresserad?

ÖSREGN Regn behövs, för annars finns det inga blommor. Men så här mycket måste orsakats av någon väldigt elak gud. Kan det vara … nej, jag törs inte gissa. Det finns så många elaka gudar att välja emellan.

STORM Rätt var det är så kommer det en storm. Stora delar av skogen faller ner och båtar sjunker. Vem har orsakat det här? Eller är det resultatet av att en gud har druckit för mycket på en gudsfest?

Dagens ord på livets väg

Väderleksrapport: meddelande som ger oss tillfälle att förarga oss över dåligt väder ett helt dygn i förväg.


Sverker
(2000–)

8 februari 2015

Allt du inte visste om Melodifestivalen

BÖRJAN Melodifestivalen har nyss börjat. Det ska verkligen bli spännande och se hur den är i år. Efter de som du ser hade pratat färdigt, så sjöng en flicka.

Jag hade igår turen att få möjlighet att övervara Melodifestivalen på plats. Platsen den ägde rum var hemma hos min resursfamilj. I dagens bildreportage kan du se bilder som får dig att häpna. Du som trodde att du visste allt!

Att se en melodifestival på fastande mage, låter sig inte göras. Därför skulle vi hålla hus hos min resursfamilj, där det finns både mat och folk som kan tillaga den.
Redan nu kan jag dock avslöja att det var tur för mig att jag hade ätit hemma, innan jag tog kollektivtrafiken (=min bil) till resursfamiljen.
Dessvärre tyckte sig min resurshusse höra ett kastanjettliknande ljud, när jag traskade fram på golvet. Det resulterade i ett plågsamt djurförsök, eller som det också kallas ”klippa klorna på Sverker”.
Sedan fick husse och resurshusse rensa krabba och hacka grönsaker. I största hemlighet kan jag avslöja att jag fick smaka en liten, liten, liten krabbit.
Resursmatte ägnade sig under tiden åt den finare matlagningen vid spisen.
Maten som serverades kan du se på bilderna. Även resursmatte ryckte in som fotograf, vilket var tur. Tänk hur skämmiga bilderna hade varit om husse hade varit skarp!
Så började då kvällens huvudnummer: Melodifestvalen!
Den började med att några pratade. Sedan var det en flicka som sjöng. Sedan blev det lite dimmigt. Sedan var det en flicka i en guldklänning, troligtvis prinsessa, som gick direkt till finalen. Sedan var det slut.
Så nu vet du allt om gårdagens melodifestival.

Hej så länge
Sverker

Leg. tv-recensent

PLÅGSAMT Denna övning är lika plågsam som onödig. Det värsta är att det gör ont, redan innan resurshusse har börjat klippa. Sedan blir det bara värre.

KRABBRENSNING En liten, ynka liten, bit fick jag. Antagligen för att jag skulle testa att krabban var färsk och god. Det var den.

GRÖNSAKER Eftersom det var gott om tid, så satte resursmatte husse på att hacka och skära grönsaker. Det var gurka, salladslök och tomater. Allt är fullständigt onödiga tillbehör i en krabbsallad. Tur att husse är suddig.

FÄRDIGT Krabbsalladen nästan färdig. Det ska bara till lite vinägrettsås som resurshusse gjorde, enligt resursmattes anvisningar. En liten dillkvist på toppen, lyser också upp det hela.

HUVUDRÄTT Lite suddigt kanske, men jag kan berätta vad det är. På fatet ligger det välsimmad torsk, små kulor, som är gryn av något slag, fläsktärningar och så ugnsrostad pumpa. I skålen ser du lite kanske god dillsås . Dessutom fanns det potatis. Hur det smakade? Hur ska jag kunna svara på det, jag fick ju inte ens fördiska.

FARTFYLLT När första flickan började sjunga, så lade jag mig tillrätta jämte resursmatte. Lägg märke till att jag får ligga i den alldeles nya soffan! Den var så skön, så att jag nästan somnade.

SLUT Direkt efter att fösta flickan hade sjungit, så fick den här flickan reda på att hon hade gått direkt till finalen. Antagligen gjorde hon det för hon hade guldklänning. Min Agnes har bara guldkavaj.