27 april 2013

I dag tar jag mig an solen och dess strålarVarje morgon händer samma sak; en sol går upp. Fastän det är samma sak, ser det inte samma ut. Ibland är det si och ibland är det så. Det konstigaste är att en sol kan gå upp utan att solen syns. Det beror på att de kan finnas så kallade moln i solen som gör att den inte syns. Sedan på kvällen går solen ner och nästa morgon kommer det en ny.
Bara för att du ska förstå, har jag lite olika solbilder idag. Alla är fotograferade med husses telefon. 

Just nu sammanfaller solens uppgång med morgontidningens ankomst. Detta är ganska praktiskt, för då kan jag väcka honom. Då kan husse och jag slå flera flugor i samma smäll. Husse kan hämta sin tidning, jag kan uträtta mina morgonbehov och så kan vi gemensamt beskåda och fotografera soluppgången.
Varje dag kan sedan de som är FB-kompis med husse se soluppgången, om de nu råkade sova själva.
Fast vem ligger och sover 05.30?

Hej så länge
Sverker

Leg. sollärare

BÄST Detta är som du ser den bästa soluppgångsbilden. Varför? Är inte det självklart? Jag finns ju med på bilden, inte bara solen.

IDAG Precis så här såg det ut idag, vilket beror på att bilden är tagen idag på morgonen. Solen försökte gömma sig bakom molnen, men syntes ändå. Är månne dagens sol lite blyg?

SNÅRIGT Detta är 05.32-snåret. Solen gick nämligen upp i 05.32-snåret, sade husse. Jag har hela tiden trott att det var ett vanligt snår, men det var det tydligen inte.

GRÅTT Ibland går solen upp, men inte. Det är de dagar det är alldeles grått. Fastän detta är en soluppgång, så syns det inte. Du får bara tro mig.

RÖD Somliga dagar är den dagens sol alldeles röd. Den brukar dock byta färg lite senare. Antagligen är extrasömniga solar lite röda av ilska över att de ska vara tvungna att stiga upp i ottan bara för att tidningen har kommit.

GUL Som du ser är det här ett tag sedan. Det var fortfarande is på sjön. Den dagens sol var i alla fall gulorange. Det är ganska vanligt, i alla fall över min sjö.

Dagens ord på livets väg


Klockan fem på morgonen är världen din. Då har ingen annan varit framme och fingrat på den.


Sverker
(2000–)

26 april 2013

Så lätt ordnar du själv en ny vinter


Det är sällan det går som man har räknat ut. I dagens skola lär jag dig hur du ordnar en ny vinter. Det är väldigt lätt.
Först bestämmer du dig för att det skulle vara roligt med sommar.
Sedan kommer du på att det skulle nog vara bra om bilen har sommardäck, nu när det ska bli sommar.
Du tar av vinterdäcken och sätter på sommardäcken på din bil.
Nu kan du vänta på att det ska bli vinter.


För att kunna byta från vinterdäck till sommardäck behöver du ha en bil med vinterdäck. Sedan behöver du sommardäck som har stått lutade mot vedboden sedan i höstas.
Du behöver också en domkraft, ett fälgkors och en yxa.
Innan man tar av vinterdäcken är det bra om du först har hissat upp den. Ta en sida i taget.
När du har tagit av vinterdäcken sätter du på sommardäcken och skruvar fast dem. Det måste man göra, annars trillar de av. Sen sänker du bilen, för att raskt övergå till andra sidan.
När allt är klart, kan du lugnt invänta det överraskande snöfallet.

Hej så länge
Sverker

Leg. servicetekniker

SOMMARDÄCK Här har sommardäcken stått lutade mot vedboden hela vintern i väntan på att bli tvättade. Nu går det ju inte alltid som man tänkt sig, men de var smidiga att hämta i år.

REDO Serviceteamet redo att köra igång med däckbytet. Vi räknade att vi skulle behöva dubbelt så lång tid som ett F1 gäng däckbytare, alltså 10 sekunder per däck.

ETTAN Redan det första däcket, höger fram, spräckte alla tidsplaner. Det satt som fastrostat, vilket kanske berodde på att det var fastrostat. Med hjälp av en präktig klyvyxa, som idag fick vara slägga, lyckades vi så småningom få loss däcket. Men det var mer än 10 sekunder.

FÄRDIGA Alla tidsplaner sprack. Först efter 14 minuter var vi färdiga med alla fyra däcken. Vi i serviceteamet (husse och Sverker) är dock rejält trötta efter det slitsamma arbetet. Nu kan vi tryggt vänta in snöstormen.

VINTERDÄCK Här står vinterdäcken lutade mot vedboden i väntan på att bli tvättade. Men först måste vi lägga pumpen i sjön och sedan… ja, vi får se när det blir och hur det går.

Dagens ord på livets väg

Jag oroar mig inte för mycket. Jag önskar att jag gjorde det. Jag skulle bli mycket mer intressant då.


Sverker
(2000–)

25 april 2013

Naturens under är spår efter troll

Detta måste vara ett naturens under, kanske du tänker när du är ute i skogen och traskar och ser en konstig gran.
Det kan du ju gärna få tro, men idag ska jag i min skola lära dig de vetenskapliga grunderna bakom naturens mystifikationer.Sent på nätterna, när du sover, befolkas våra mörka skogar av allehanda ting som skyr dagens ljus. Inte bara av björnar och vargar, utan även troll och allehanda oknytt har sin verksamhet förlagt till dina sovtimmar.
Du kanske inte tror att de finns? Men titta på spåren som de lämnar efter sig.
I dag visar jag dig några granar som något lekfullt jättetroll har haft kul med någon gång. När? Ja, det är svårt att svara på, men det var inte alltför länge sedan. Titta på bilderna och lär! De är vetenskapliga bevis på att troll (eller kanske var det jättar som gjorde det) verkligen finns. Allt annat är bara att blunda inför fakta.
Nu kan du gå ut i skogen och leta spår efter troll.

Hej så länge
Sverker

Leg. naturlärare

SPIRALGRAN Tror du att detta är ett naturens spratt? Icke! Genom att dela grantoppen och sedan kommit tillbaka då och då, har något troll lyckats med konststycket att tillverka en äkta spiralgran. Har du någon hemma hos dig, så är det kanske samma troll.

DETALJ Jag skulle tro att trollet är ganska nöjd med resultatet av sin lek. Antagligen var det en trollunge, för jag vet inte om vuxna troll är så här barnsliga.

KNUTGRAN Något troll, jag vet inte vilket, har försökt att slå en knut på en gran. Det lyckades inte fullt ut, men det blev en liten grisknorr på stammen. Det var kanske det som var meningen?

TROLL Så här kan det se ut på nätterna när trollen är på besök i skogarna. Om du inte har sett något troll, beror det på att du sover då. (OBS Bilden är ett fotomontage. Det är alltså inget riktigt troll.)

Dagens ord på livets väg

Lärarna blev lärare för att de redan som barn var så medgörliga att de kunde anpassa sig till skolan


Sverker
(2000–)

24 april 2013

Tranås diskriminerar och kränker sina invånare

FÖRBJUDNA Vid infarten till Bredstorp står en stor, och säkert mycket dyr, skylt. Den upplyser om vilka sporter jag inte får deltaga i. Här har kommunen alltså slängt ut miljoners miljoners till ingen nytta alls.

För några dagar sedan hittade jag en väldigt skrytsam artikel i lokalpressen. Fritidsnämndens ordförande kråmade sig, så hon höll på att spricka. Tranås var nämligen utsedd till länets bästa fritidskommun. Till yttermera visso var min stad nummer 14 i hela Sverige.
Men hur är det egentligen med det? Jag beslöt att göra en egen opartisk expertundersökning utan att mutor förekommer.


Badplatsen som ligger jämte mig, vet jag ju redan är kass. Hundar får ju inte ens komma dit. Fast varför man skulle dit är lite svårt att veta. Det är bättre att använda sin egen badplats, om man nu absolut vill bli blöt.

Jag styrde min kosa till Bredstorp. Där finns allt, nästan. Kommunen anser att det är väldigt fint och det har kostat miljoner. Massor med miljoner. Det är kronor jag talar om. Hur är det där för oss fritidsintresserade? Det är inte alls, kan jag säga. Totalt värdelöst. De satsade pengarna är bortkastade. Hundar får inte komma in någonstans!
Snabbt beger jag mig till ett av Sveriges längsta elljusspår. Här är det meningen att man ska motionera. Springa fort alltså. Vad möts man av? Jo, en skylt med förmaningen att hundar ska hållas kopplade. Vem ska kunna hålla min takt?

Och så fortsätter det. Jag får inte gå till simhallen, Idrottshuset, bowlingbanan … uppräkningen kan fortsätta.

Tranås är nog Sveriges sämsta fritidskommun. Allt verkar vara stängt för människans bästa vän. Jag kan alltså inte motionera. Jag får nöja mig med att springa i skogen.

Hej så länge
Sverker

Leg. konsumentupplysare

FÖRBJUDET Tänk om husse skulle känna för att spela tennis och ville ha en rask bollpojke. Vem skulle vara mer lämpad för den uppgiften än jag? Svaret är, som du förstår, ingen! Men jag är inte välkommen!! Med tunga steg får jag bara avlägsna mig.

KRÄNKT Detta är ett motionsspår. Det betyder att man ska motionera där. Men jag ska vara i koppel! Tänk om jag skulle hålla husses takt, vad skulle jag få för motion då? Precis. Ingen alls. Det är kränkande.

FÖRBJUDET Inte får jag spela fotboll heller. Jag skulle säkert vara bättre än det som brukar hålla till där. Mycket glädjande är dock att det tydligt står att katter också ska hålla sig borta. Rätt åt dig Lucy!

DISKRIMINERING Ett av Sveriges längsta elljusspår kan kommunen kosta på sig till glädje för ett dussintal motionsdårar som vill ränna runt i skogen när det är mörkt. Det finns faktiskt pannlampor. Men ordna belysning på min gata, det låter sig inte göras. Då finns det nämligen inga pengar. Skulle skogstrollen vara mera värda än jag?

MOTIONSLÖST Trots att kommunen har satsat massor med pengar på fritidssaker, så är det stängt för mig. Jag kan inte motionera alls. Jag får nöja mig med att springa omkring i skogen hemmavid.

Dagens ord på livets väg


Beundran är vårt erkännande av att någon annan påminner om oss själva.


Sverker
(2000–)

23 april 2013

Världens bästa middag i vardande – om inte …

PERFEKT Mycket bättre än så här kan det inte bli, eller hur? En korv till min resursmatte, en korv till min resurshusse och så en korv till min husse. Och så lite köttbitar till Sverker, den undernärda västgötaspetsen.

Sällan har en måltid verkat så lovande, som den middag som var i vardande på min resursfamiljs grill i lördags. Där låg det var sin korv till min husse, men resursmatte och min resurshusse. Till mig låg det ett antal mycket lovande köttbitar.

Grillen glödde och mitt kött blev säkert bättre och bättre. Jag hade gärna tagit det direkt, men det gör ju inget om kött är lite ljummet. Det förhöjer bara smaken.
Först färdig på grillen blev deras korvar. Resursmatte var så snäll, så jag fick hennes. Visserligen delade hon den och gömde den i trädgården, men jag var inte den utan jag hittade de små korvbitarna.
Så blev även köttet färdigt och alla tågade in och de tog med sig det nygrillade. Jag riktigt såg fram emot att sätta tänderna i det läckra köttet.

Men vad tror du hände? Jo, de gör en rockad. Mitt goda kött sitter de snåla rackarna och vräker i sig och jag fick hålla tillgodo med de två återstående prinskorvarna.

Hej så länge
Sverker

Leg. besviken middagsgäst

SOPPA Först serverades lite soppa. Den kunde de gott ha för sig själva, eftersom det fanns väldigt mycket grönsaker i den. Men med brödet var det en helt annan sak. Ja, jag fick smaka av min resursmatte. Hon är inte alls lika snål som min husse, för att inte tala om min resurshusse.

KORV Hoppsan, jag skulle visst få en korv också. Då skulle de väl dela två korvar på tre personer, trodde jag. Det här verkar riktigt lovande.

SÖKA Jag fick inte korven hur lättvindigt som helst. Den sönderdelades och slängdes ut på gräsmattan av min resursmatte. Här fick jag minsann arbeta för korvfödan.

SKICKLIG Tro inte att jag är lättlurad när det gäller att leta mat. Jag bara ställde in min nosradar på ”PRINSKORV, GRILLAD”, och så kunde jag gå rakt på det eftertraktade bytet.

SMASKENS Så lades allt från grillen upp på ett fat. De andras korvar och mina köttbitar låg där och doftade förföriskt gott. Jag undrade om jag skulle få korvarna också? Fast jag blev besviken. De andra tog mina köttbitar, det var bara deras korvar kvar till mig.

Dagens ord på livets väg

Det sägs att man blir vad man äter. Men vem vill bli en morot?


Sverker
(2000–)

22 april 2013

Jag tågade iväg till Nässjö

MÅNS Jag var och hälsade på Måns i Nässjö igår. Jag tog med mig husse också. Det var loksläpp i Nässjö och då var förstås Måns där. Han är våldsamt intresserad av lok.

Kom du ihåg Måns? Det var han som var besökare nummer 100.000 på min proffsiga och trevliga blogg.
Är det något Måns är intresserad av, så är det lok. Han nöjer sig inte med att titta på dem, utan han jobbar med dem också.


I går var det tågsläpp och då kan man titta på lite olika lok och till och med köra ett stort Rapidlok. Det gjorde varken husse eller jag, men det gjorde ju inget för det var ju Måns jag skulle träffa.
Naturligtvis blev han mycket glad att se mig och jag blev glad att se honom. Ömsesidigt kan man säga. Som extra bonus fick jag träffa hans syster Märit. Den här gången skrämde jag henne inte. Hon körde det orangea loket.

Nästa gång de har loksläpp, så tror jag att jag ska köra ett lok.

Hej så länge
Sverker

Leg. järnvägsexpert

GISSA Vad gissar du att Måns och jag sitter och tittar på? En plaststol? Småfåglar? Ett lokomotiv? Titta på nästa bild, så får du se.

LOKFÖRARE Ser du vem som kör? Det är ju Märit, Måns syster. Det var hur hon körde tåget som Måns och jag tittade på.

SPÅRHUND Jag är faktiskt ganska duktig på att spåra. Det framgår ju alldeles tydligt om du tittar på bilden. Jag spårade, så att tåget skulle veta hur det ska köra.

LOKSTALL Om du har ett garage för lok hemma, så heter det lokstall. Det vet Måns, för han arbetar i lokstallet i Nässjö, där de gör i ordning gamla lok. Loket i bakgrunden är ett sådant lok de hade när husse var liten. Måns jobbar inte med det, utan han håller på att renovera en dressin.

Dagens ord på livets väg


Enda sättet att hinna med ett tåg är att missa det föregående.


Sverker
(2000–)

21 april 2013

Vatten till vin – gammalt trick i ny tappning

PRODUKTER Till vänster ser du det Jellopaket som husse inköpte i Fred Mayer i Seattle. Till höger ser du det spännande vinpulvret, som man ska ha när man paddlar kanot på sjöar i Tyskland.

I går kväll var förväntningarna höga bland de som utgör min resursfamilj och min husse. Det var grillafton, men det var inte själva grillningen som var kvällens höjdpunkt, om man inte räknar med mig, utan det var efterrättsprovning och framför allt vinprovning.

Vinet bestod av ett pulver som skulle lösas i vatten. Då skulle man få rödvin med en alkoholhalt av 8,2%, utlovades det. Att omvandla vatten till vin, är ju ett tvåtusenårigt trick, så inget nytt under solen. Orsaken att man har tagit fram denna produkt, är att man ska kunna bli full och tuff även när man är ute och paddlar kanot, utan att man behöver släpa med sig tunga flaskor. Vinet är avsett för tyskar.

Efterrätten var pumpa-jello, som husse släpade med sig hem från USA. Var detta en hittills oupptäckt delikatess? Svaret kom i gårdagens test. Jag deltog inte i själva testandet, men jag tycker att ni också ska veta vad som finns på marknaden. Ren konsumentupplysning.

Själv höll jag mig till korv, men mer om det senare.

Hej så länge
Sverker

Leg. vinprovare

KEMIST Eftersom min resurshusse är kemisk civilingenjör, så var det han som fick förtroendet att mixa ihop vinpulver och vatten. Ingen ska kunna skylla på att det var fel gjort.


TESTOBJEKT En liten bägare med pumpagelé och ett glas med äkta pulvervin för friluftsmänniskan.
TESTRESULTAT
Jell-O med pumpasmak: Ganska vedervärdigt. De båda hussarna brukar minsann vara starkt begivna på sötsaker och efterrätter av alla slag, men denna vedervärdiga mix fick dem helt ur slag. Även matexperten resursmatte, tyckte att anrättningen smakade pyton. Jag fick inte smaka, men provarna åt var sin tesked.
Friluftsvin: Odrickbart. Vinprovarna satte sina näsor till glaset som var fyllt med mirakelvinet och luktade. Doften påminde om svavelväte (som luktar pest). Kanske smakade det annorlunda? De modiga läppjade försiktigt på vinet. Alla såg förvånade ut. Var vinet gott? Inte då. Det visade sig att mirakelpulvret hade omvandlat hyfsat gott vatten till illasmakande vatten. Jesus, på sin tid, var mycket bättre på vintricket. Han kunde nog inte vara sämre.

Dagens ord på livets väg

Vad är definitionen på ett gott vin? Det ska börja och sluta med ett leende.


Sverker
(2000–)