15 mars 2014

Jag är fruktansvärt ensam

ENSAM Du ser själv hur ensamt jag har det. Mörkt och eländigt, fastän solen skiner. Det är inte roligt att vara västgötaspets när enda sällskapet är min egen skugga.

Låt mig slå fast direkt: husse kan inte räknas. Skulle du vilja umgås med dina kvalster eller amöbor? Nej, faktum är att jag är alldeles ensam och övergiven. Husse behöver inte vara ensam. Han har mig.

Ibland händer det att någon kommer på besök, men då stannar de bara en stund eller ett par dagar. Naturligtvis är det så att min husse skrämmer bort dem.
Tidigare bodde jag här tillsammans med min Agnes och min exmatte. Sedan flyttade exmatte och för fem år sedan stod inte min Agnes ut med min husse heller, utan hon drog iväg till främmande land.
En sommar flyttade Evan och Emily hit. De hade med sig sin mamma också. Efter ett tag kom deras pappa (=min husses son). Det var en rolig sommar. Men de stod inte ut heller, utan åkte tillbaka till Seattle.
Ja sedan får jag ju inte glömma Lucy, den fula franska kattan, som flyttade till mig. Det gick ett halvår och sedan valde hon min Per istället. Det skulle jag också göra om jag hade chansen. Visserligen är hon katt, men ack så mycket bättre sällskap än husse.
Dessutom har ju min bästa kompis Egon försvunnit. Han och jag hade mycket roligt för oss.
Jag har det inte lätt. Det är synd om mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. ensam

LEKKAMRAT Se där borta är det kanske en lekkamrat. Men när det lilla rådjuret fick se min husse, så sprang det iväg. Jag förstår henne.

TOMT Jag gick till mitt fågelbord för att se om det fanns några lekkamrater. Men det fanns inte några stora eller små småfåglar, inte mina änder och inte ens den lilla rävungen som brukar sitta uppe på fågelbordet och äta frön. Men det blåste kalla vindar från sjön på mig.

DAMMEN I husses sunkiga damm brukar det finnas diverse djur. Guldfiskar, en snok och lite grodlarver. Men nu var det alldeles tomt. Ingen som ville leka med mig. Jag tog mig ett par slick vatten som tröst.

MYROR Min desperation att få en lekkamrat har nu gått så långt att jag uppsökte mina myrstackar. Igår var det alldeles svart med myror och bland dem fanns det alldeles säkert någon trevlig. Men hur var det idag tror du? Inte en enda myra. Antagligen skrämde husse iväg dem, när de såg hans fula tryne igår.

Dagens ord på livets stig

Jag är inte intresserad i möjligheterna för nederlag. De existerar inte.


Sverker
(2000–)

14 mars 2014

Tillbaka i latmansfåtöljen

LATMANSFÅTÖLJ 1. Varför sitter min husse och pöser i sin latmansfötölj? 2. Varför har han utomhuslatmansfötöljern? Fullt berättigade frågor att ställa. Svaren är enkla: 1 Det finns ingen att visa sig duktig inför, eftersom hon har åkt hem. 2. För att göra släkten i Vermont avundsjuka. (De har jättevinter.)

Jag hann väl inte mer än komma hem efter att ha vinkat av Janina, förrän husse vräkte sin många kilon ner i latmansfåtöljen som knakade oroväckande. Idag ansåg husse att det var lämpligt att lata sig utomhus i soliga hörnan, eftersom termometern tillät det.

Nu är dagarna då husse var trevlig, flitig och social förbi för denna gången. För min del innebär det också att det bara blir en, eller två, tallrikar att fördiska per dag. Sorgligt och andefattigt att behöva leva på det sättet.
När Janina var här, så kunde vi sitta och språka hela dagarna, Nu är husse lika talför som de sniglar som rusar runt i trädgården. Rusar runt är i jämförelse med hur mycket husse rör sig.
Dessbättre har jag en egen konstutställning av Janinas verk. Motiven är alla hämtade från Mariefred, en stad som är känd för att jag har varit där. De föreställer huset husse bodde i när han var liten, stationen där husse tog tåget till Strängnäs för att gå i skola och slottet, som var husses och hans lekkamraters lekplats.
I vilket fall som helst har jag haft roligt och grisöron fick jag också av Janina.
Mindre roligt var det att vinka hej då vid det som en gång var stationen i Tranås.

Hej så länge
Sverker

Leg. gästlös

HEJ DÅ Detta är det tråkiga med alla besök. Varför ska man vara tvungen att säga hej då? Vore det inte bättre om de stannade hos mig? Jag behöver fördisken.

TÅG Där kom tåget. Nu är det bara sekunder kvar innan Janina dyker in i en vagn och försvinner. Sedan försvinner hela tåget. Kvar står stackars Sverker med sin husse.

UTSÄLLNING Jag har en alldeles egen Janinautställning hemma hos mig. Det är tur. Saknar jag henne kan jag titta på tavlorna en stund. Sen vet jag att hon kommer tillbaka, eller att jag kommer till henne.

Dagens ord på livets stig


Arbete är tillflykten för människor som inte har något bättre att sysselsätta sig med.


Sverker
(2000–)

13 mars 2014

Berömd konstnär söker inspiration av mig

NATURGUIDE Eftersom Janina bor i Bagarmossen, vill hon uppleva naturen när hon kommer till mig, har jag bestämt. Under min förmiddagspromenad, så passade jag på att visa myror för henne.

Min hemliga gäst var Janina. Såg du det igår? Det var hon hade konstutställning i Stockholm som jag besökte. Med all rätt så fick Janinas utställning utmärkta recensioner av mig, vilket gjorde henne berömd.

Konsten flödar hemma hos mig just nu. Janina är på besök. Jag hade kunnat hoppas att fördisken hade flödat i samma omfattning. Fast den har ju ökat med 100%.
Som alla konstnärer skadar det aldrig att fylla på bägaren med lite inspiration från ett geni. Därför begav sig Janina hit. Jag är geniet som finns här.
Jag har tagit med mig Janina ut i skogen. Där har vi tittat på tussilago och myror. Det fanns fler myror än tussilagon.
Är vi inomhus, så kan Janinas konstnärlighet ökas bara hon slänger en blick på mig. Jag är ju så stilig.
Vill du se tavlorna Janina har målat här, så kommer de att ställas ut i Rådhuset i Mariefred i maj. Det återkommer jag till när det är dags.
Nu vet du i alla fall vem hemligheten var.

Hej så länge
Sverker

Leg. inspirationskälla

HEMLIGT Det som var hemligt igår, blir officiellt idag. Det är Janina och jag som står och tittar. Vad vi tittar på? Hästhovsört i massor är det jag kunde visa. I Bagarmossen har man färgglada tomma ölburkar på marken istället för blommor.

KONSTNÄR Detta är din stora chans att se en konstnär i arbete. Det är Janina som sitter och målar med sina vattenfärger vid mitt matbord. Det får hon så gärna.

FÄRG Om inte Janina målar verkligheten, så förblir den svartvit. Det kan du själv se alldeles tydligt. Det är tur att det finns Janinor. De har med sig grisöron till mig också.

INSPIRATION För att kunna konstnära, måste man ha inspiration. Börjar inspirationslågan falna, så passar det att komma hit. Här är det så vackert nämligen. Janina behöver bara tittat på mig, så far penseln av sig själv på papperet.

Dagens ord på livets stig


Organisationsförmåga är att bestämma sig kvickt och få någon annan att göra arbetet.


Sverker
(2000–)

12 mars 2014

En spännande dag med många besök

BIL Ola har en väldigt fin bil. På den kan man läsa vad han heter. På min bil står det inte Sverker. Jag tycker nog att husse borda sätta dit det. Ola hjälper mig att läsa på bilen, eftersom jag inte riktigt räcker upp.

Inte mindre än tre lekkamrater kom det och hälsade på oss igår. En lekkamrat till mig och två lekkamrater till husse. Det var full fart hemma hos mig kan man säga.

Redan 13.11 stod vi på Tranås station och väntade spänt. På vem då undrar du säkert. Jag ska tala om det i morgon. Det var inte min Agnes, så mycket kan jag säga.
Sedan kom Ola och hälsade på. Han är en fjärran gäst. Han bor ända borta i Väderstad. Jag har varit där flera gånger, fastän det ligger så väldigt långt bort.
Vår hemliga gäst, som vi hämtade på stationen, var lekkamrat med husse i Mariefred när han var liten. Ola och husse lekte lärare på gymnasiet i Mjölby.
Om du vill spela flöjt till förra årets danska Eurovisionsvinnare, så kan du köpa flöjten hos Ola. Skulle du vilja spela bastuba eller gitarr så åker du lämpligen till Ola också. Det finns massor med instrument. Jag föredrar att spela keyboard. Alla andra instrument är omöjliga att få ljud i.
När Ola kom till mig hade han inga musikinstrument med sig, men väl fikabröd. Jag fick smaka väldigt lite.
När jag skulle vinka av Ola kom min lekkamrat Rex, med sin husse i koppel.
Ja, se det var en dag med full fart. Läs den spännande fortsättningen i morgon.

Hej så länge
Sverker

Leg. värd

KOMPISAR Ola och jag är kompisar sedan väldigt länge. Jag har till och med hälsat på honom i skolan, när jag följde med och hjälpte husse med undervisningen några gånger. Vi har känt varandra sedan jag var liten.

HEMLIGT Detta är jag och den hemliga gästen. Vem är hon? Vad är det för spännande saker jag visar? Upplösningen kommer i morgon.

KOMPIS Detta är min kompis Rex som kom på ett kort besök. Bara för att visa att jag inte har koppel, så cirkulerade jag runt honom. Friheten kan inte hyllas nog, tycker jag.

Dagens ord på livets stig

Det är bättre att gästerna väntar på maten än att maten väntar på gästerna.


Sverker
(2000–)

11 mars 2014

Solen avslöjade gömda skatter bakom rullgardin

VINTERFÖNSTER När det är höst drar husse ner rullgardinen för vintersäsongen. Det är ändå inte ljust ute och dessutom isolerar det lite. Men nu är det vår och då åker gardinen upp.

Hela vintern är rullgardinerna nerdragna i sovrummet.
– Då spar vi värme, säger husse.(Egentligen är han lat.)
Som om det skulle spela roll. Elementen är ändå avstängda.
I vilket fall som helst är det spännande när rullgardinen dras upp första gången för säsongen.


I år fann jag, liksom tidigare är, fyra antika skulpturer. De blir mer antika för varje år och måste nu vara värda en icke föraktlig summa. Jag undrar hur många tuggben jag kan få i utbyte mot konstverken?
Jag fann också fönstret vara mer smutsigt i år, än föregående vår och sommar. Men än jag se moster och morbrors hus genom det fläckiga glaset. De är husses moster och morbror, men jag kallar dem moster och morbror ändå. Det blir enklast så.
På fönsterrutan sprang det omkring en liten gynnare. Det var säkert den som var skyldig till den utökade nedsmutsningen. Alla kompisar till den lilla flugan, hade slutat sina dagar och låg utspridda på fönsterbrädan.
Nu ska husse ta fram dammsugaren och suga upp allt i fönstret, utom statyerna.
Han sade också att han skulle ta under övervägande att kanske putsa fönstret, om han en dag inte kan hitta på något att göra. Det lär alltså inte ske.

Hej så länge
Sverker

Leg. skattletare

UPP Rullgardinen är uppe. Jag är också uppe på en stol. Jag vill se vad det gömmer sig för spännande saker i fönstret.

STATYER I mitt sovrumsfönster fann jag inte mindre än fyra statyer. En anka, en groda, en liten fågel och en kyckling. Dessa statyer i äkta lackerad plåt är antagligen antika och värda en förmögenhet.

FLUGA På fönsterrutan spatserade en fluga stolt. Men det var väldigt vad flugan har bajsat ner fönsterrutan. Fönstret är så gott som nyputsat (=när min Agnes tog studenten för fem år sedan). Har den lilla flugan klarat av nedsmutsningen själv?

FÖRKLARING En blick ner på fönsterbrädet ger förklaringen till det smutsiga fönstret. Där ligger avsomnade flugor i stora travar. Du ser bara ett urval av alla de som hade kommit till ro i mitt fönster. Populärt ställe att uppsöka när man som fluga ska finna sista vilan. Men innan dess vill de lämna sitt avtryck på jorden på min fönsterruta.

Dagens ord på livets stig

I livet är huvudsaken inte så mycket att kämpa väl utan att vinna med alla till buds stående medel.


Sverker
(2000–)

10 mars 2014

Tranås är Sveriges förnämsta turiststad

GRIPENBERGS SLOTT För att börja med det ståtligaste Tranås har att erbjuda, så började vi med Gripenbergs slott. Där finns möjlighet att parkera jämte vägen, gå ut ur bilen och ta en bild. Eftersom farbror Fredrik bor där, får man inte gå närmare (om man inte heter Sverker, som känner farbror Fredrik). Där fanns det inga turister.

Hur är det egentligen? Håller Tranås, min stad, att fullkomligt drunkna i stora horder av turister? Med anledning av en tidningsartikel att mål för turism uppnås, beslöt jag att göra en rapport från fältet (=inne i stan och lite utanför). Skulle jag vara tvungen att springa slalom mellan japaner med smattrande kameror?

Vad är det då som ska locka hit turister. Vi har ju vår nya fina monumentalbyggnad som lockar hit arkitektoniskt intresserade från hela världen, men vad finns det mer som är som turistmagneter? Efter en snabb blick på kommunens hemsida valde jag ut följande rekommendationer till den vilsne turisten:

1. Gripenbergs slott
2. Säby kyrka
3. Vagnsmuseet
4. Eriksbergs museum

Vill du se hur det gick och ta del av mina upplevelser, så ska du titta under respektive bild.
Inom parantes kan jag säga att det var en trevlig biltur.

Hej så länge
Sverker

Leg. turistambassadör

GLÄDJEYRA Icke utan viss glädje kunde några i Tranås Tidning stolt berätta att turistmålet är nått. Jag undrar hur högt ribban på målet ligger.

SÄBY KYRKA Det här skulle bli spännande. De gamla målningarna, som de satte dit på medeltiden, ska vara nyrenoverade. Vi svängde in till kyrkan, som ligger väldigt vackert. Där finns möjlighet att parkera jämte vägen, gå ut ur bilen och ta en bild. Är man intresserad att rycka i en låst port, så ska man passa på och göra det nu. Där fanns det inga turister.

VAGNSMUSEET Det kanske du inte visste, men i Tranås finns ett vagnsmuseum. Det innehåller gamla vagnar, sägs det. Vill du hellre se på nya vagnar, så ligger Citroën strax intill. Där finns möjlighet att parkera jämte vägen, gå ut ur bilen och ta en bild. Är man intresserad att rycka i en låst port, så ska man passa på och göra det nu. Där fanns det inga turister.

ERIKSBERG Oj då! Ett öppet museum! I Eriksbergs gamla skola ligger mycket riktigt ett skolmuseum. Men det finns pälsmuseum också. En gång i tiden var Tranås pälsstaden nämligen. Men antal djur som av snällhet vill lämna sitt skinn till pälsverk, har blivit färre och färre. Fast du kan se hur man tillverkade pälsar. Inträdet var gratis även för västgötaspetsar. Bra! Det finns möjlighet att parkera jämte vägen alldeles gratis, men där fanns inga turister ändå.

Dagens ord på livets stig

Turister är människor som bara bläddrar i ett främmande ställe.


Sverker
(2000–)

9 mars 2014

Hallå! Det är ju vår!

VÅR Men titta husse, myrorna har ju vaknat. Nu är det ju lite si och så med myror. De kliar. Men så här års gör det inget, för de är så långsamma.

Märker du inte? Det är ju vår ute. Är det vår ute, så ska man vara ute. Jag gjorde en vårspaning idag minsann. Många bilder blev det. Alla föreställer vår.

Tittar du på termometern, så ser du att det är vår. Går du ut så känner du att det är vår. Tittar du på marken, så ser du på blommorna att det är vår. Alltså är det vår.
Nu kan vi snart plantera blommor i mina krukor i trädgården tycker jag. Då säger min husse att det minsann kan bli vinter igen.
Inte kan det bli vinter om man redan har planterat?

Hej så länge
Sverker

Leg. årstidsexpert.

VITA I rabatten vid Agnes hus växer det massor med vita blommor. Det finns massa rester av förra årets blommor också.

BLAD I den här rabatten sticker det upp massa blad. De ska bli blommor i sommar, om jag inte missminner mig.

ISFRITT I De hängande blommorna växer på en hasselbuske. Blommorna heter allergi, enligt husse. Ser du att det är isfritt på sjön? Det var länge sedan isen försvann. Den försvann redan den 18 april förra året.

ISFRITT II Även husses sunkiga damm är isfri. Det betyder att det finns prima dricksvatten utomhus också.

GULBLOMMA Den första typen av gula blommor har redan kommit till mig. Sedan när det blir sommar, så finns det andra gula blommor som ser lite annorlunda ut.

KVINNOR Så fort som årets första varma solstrålar träffar en myrstack, så slänger de små krypen sig ut. De vill väl bli bruna och stiliga till badsäsongen, precis som min Agnes. Alla myrorna är tjejer.

SKVALLER Naturligtvis har myrorna mycket att språka om efter en hel vinter i en myrstack. Det är ju inte alls säkert att de träffades där inne i mörkret. Mestadels handlar nog samtalen om vad som har tilldraget sig i deras vrå i stacken.

Dagens ord på livets stig

Det högsta nöjet i livet är att göra det som husse säger att jag inte får.


Sverker
(2000–)