8 december 2012

Himmelska bilder från mitt grannskap

DRAMATISKT Vilket ljus! Vilken kraft! Jag blir helt tagen när jag ser en sådan här bild. Dessutom är ju molnen i bakgrunden också lite dramatiska.

Om sanningen ska fram, fast det finns ju ingen anledning att den ska göra just idag, så har det inte hänt så mycket idag. Vi har varit inne och handlat lite. Naturligtvis har jag tagit husse på en promenad också.
Dagens bilder är jättegamla. De är sedan igår.


Det var en konstig sak igår. Det tog ett tag innan jag kom underfund om vad det var. Solen syntes lite då och då. Det brukar den inte göra. Det ovana himlafenomenet fick husse att vända bort kameran från mig och upp mot himlen.
Dessutom fick husse spel när den ena flocken med vildgäss efter den andra drog förbi. Tydligen kör de i samma korridor som flygplanen från världen till Stockholm och vice versa.
Därför är det händelselösa bilder idag. För att inte prata om texten. Den glömmer vi! Imorgon kan jag däremot presentera en världssensation som hände idag. Vi hoppas på bättre bilder på den i morgon – om händelsen upprepar sig.
Hej så länge
Sverker

Leg. himmelskådare

BEVISET Du kanske tvivlade när jag sade att solen syntes lite då och då igår? Här har du i alla fall beviset. Den runda ljusa cirkeln, är själva solen.

FLYKTINGAR Husse har full förståelse för att vildgässen flyr landet för att leta rätt på ett i deras och husses tycke skönare klimat. Jag är helt nöjd med som det är nu. Lite snö, lite kallt, lite prefekt.

FÅGELSPANARE Det går inte att undvika att upptäcka vildgässen när de kommer flygande. De skriker och gormar som det värsta tonårsgäng. De kan inte ens flyga tyst, utan vingslagen dånar i vinterlandskapet. Ser du vildgässen? De är mellan träden.

Dagens ord på livets väg

Skillnaden mellan genialitet (=Sverker) och dumhet (=husse och Lucy) är att genialitet har sina gränser.


Sverker
(2000–)

7 december 2012

Vi betygsätter restaurangprogrammets julbord

LÅNGSAM Jag tror Lucy äter så långsamt bara för att reta mig. Typiskt katter. Hon lämnade inget heller den här gången, snål som hon är.

Igår jag tog ut husse i min vinterskog, sade han plötsligt när jag gick och njöt av allt vackert.
– Skynda dig på Sverker! Jag vill inte komma försent till julbordet.
Oj, julbord! Det visste jag inte. Jag ville ju inte komma försent heller, så jag skyndade mig, trots att jag är synnerligen allvarligt skadad i tassen


Husse duschade snabbt och tog på sig rena kläder. Jag var redan prydlig – som alltid.
– Nu stannar du och Lucy här. Jag ska till restaurangprogrammets julbord på Holavedsgymnasiet.
Vad var detta? Min resursmatte är lärare där minsann. Hon hade säkert tänkt sig att jag skulle följa med.
Husse var borta länge och väl. Hemma fanns hans svältande västgötaspets alldeles ensam, sånär som på en fransk katta.
När husse kom hem berättade han att resursmatte hade frågat honom vad han tyckte om maten som de duktiga eleverna hade gjort.
– Väldigt god, svarade husse som tyckte att maten hade varit väldigt god.
– Vad bra, sade resursmatte. Men jag skulle vilja ha ett expertutlåtande. Jag skickar med dig en låda till Sverker och Lucy.
Det var ju helt rätt tänkt. I alla fall delvis. Jag är ju matexpert, Lucy är en katt.
Nu kan både Lucy och jag intyga att maten var supergod, även om det jag fick var lite snålt tilltaget.
Hej så länge
Sverker

Leg. julbordsexpert

LUCYMAT Det här var Lucys avdelning tyckte resursmatte, även om det också hade passat en västgötaspets alldeles utmärkt. Tur att kattan bara fick laxpaté. Hade hon fått av laxen också, hade hon blivit alldeles för mallig.Husse vräkte i sig av allt.

SVERKERMAT Härifrån fick jag mina smakprov som jag skulle recensera, men jag tycker nog att allt på bordet ser ut som en lagom portion åt mig. Husse vräkte i sig av allt.

TESTMAT Här kan du se vad vi fick. Laxpatén var till Lucy, men prinskorven, fläskkorven, köttbullarna och revbensspjällen var till mig. Det var lite svårt att avge en fullständig testrapport, eftersom det var så lite.

SVERKERBETYG Det här är vad jag kallar för riktig hundmat. Det är helt annat än det tottfoder jag brukar få. Synnerligen gott. All heder åt resursmattes elever.

LUCYBETYG Lucy blev så lyrisk, så hon började prata sitt hemlands mystika tungomål: ” Pâté! N'est-ce pas le saumon? Le meilleur que j'ai mangé depuis mon arrivée en Suède! Un vrai délice! Magnifique!” (Franska = jättegott.)

Dagens ord på livets väg

Verkligheten är det bästa tänkbara botemedlet mot drömmar.


Sverker
(2000–)

6 december 2012

En promenad i mitt vinterland

ÄVENTYR Att gå ut i skogen är alltid ett äventyr. Man vet aldrig vad man stöter på. Det kanske kommer en elefant eller en haj rätt vad det är. Jag har inte träffat några än, men jag har stött på älgar, rådjur och harar. För att inte tala om farliga ekorrar.

Har du tittat på tv, så kanske du tror att det bara har snöat i Stockholm. Så är inte fallet. Jag har fått min beskärda del också minsann.
Trots min synnerligen svåra skada i tassen, som knappast märks längre tog jag mig en promenad idag i skogen. Husse behöver ju motion.
Idag har jag bråttom. Därför nöjer jag mig med att visa lite bilder.

Hej så länge
Sverker

Leg. vinterälskare

BLOMMOR Sommarblommorna tycker jag är finare än de blommor som växer på vintern. Fast de senare kan ju vara dekorativa på sitt sätt, om man inte är nogräknad.

MODIGT Trots mycket snö och en skadad tass, så är jag inte den som drar mig för att hoppa upp på stenar. (Stannar jag kvar där tills husse ropar på mig, så får jag en godis när jag kommer, nämligen.)

SLÖ Om man är en feg och slö fransyska, så törs man inte gå ut i snön. Lucy är en feg och slö fransyska som inte törs gå ut i snön, så därför njuter hon av snölanskapet på sitt relaxade sätt.

Dagens ord på livets väg

Konsten att ha ett rent samvete är att aldrig använda det.


Sverker
(2000–)

5 december 2012

Kassa foton avslöjar min lata husse

BEVISET Du kanske inte tror att jag törs gå ut när det är mörkt, men det är precis vad jag törs. Agnes är rädd när det är mörkt, så jag brukar följa med henne som skyddshund.

Idag har det inte hänt så mycket. Inte ens en tidning har vi fått. Men trots att det har kommit lite snö var jag ute och motionerade husse idag på morgonen. Det var fortfarande mörkt, vilket du kan se på bilderna.

På grund av händelselösheten, så nöjer jag mig idag att låta husse skämmas lite. Det kan han gott ha, så lat som han är. Jag har valt ut ett par fina morgonbilder, som passar bra till det syftet. Mörkret är ju lite ursäktande, det ser värre ut i dagsljus.
Jag kan också berätta att Lucy vågade sig ut idag. Ungefär 4,8 meter hann hon, innan hon rusade tillbaka in i stugvärmen. Så löjlig är den katten.
Hej så länge
Sverker

Leg. mörkervandrare

SKÄMMAS 1 Tycker du att det är snyggt utanför vedboden? Där står Agnes cykel, som jag undrar när hon ska sätta in. Skottkärran ska också stå inne. Det hade inte varit så dumt att skydda veden med en presenning innan det började snöa horisontellt. Men folk i det här huset är lata.

SKÄMMAS 2 Dessa blommor är ju inte något man direkt njuter av längre. En god idé hade varit att ta in blomlådan för en månad sen när blommorna hade vissnat. Men det är efteråt med det nu. Torkställningen pryder sin plats också. Väldigt dekorotivt!

SKÄMMAS 3 Inte ens en utsikt kan husse bjuda på en morgon som den idag. På somrarna är det jag som fixar utsikten och då skiner alltid solen även på andra sidan.

Dagens ord på livets väg

Blundar du när du köper, så får du glo när du betalar.


Sverker
(2000–)

4 december 2012

Vad man gör en kall och snöig dag

NOGA Det gäller att putsa pälsen och vara noga med hygienen, annars kan det sluta med att jag luktar som Sverker. Han luktar våt trasa när han blir blöt, annars luktar han hund.

Nu har den dumma hunden inte loggat ut igen, så nu kan jag passa på och berätta vad en klok Lucy gör en sådan här kall och snöig dag.
Som vanligt börjar Sverker och jag dagen med att väcka styvhusse, så han kan ge mig mat. Det gör jag varje dag.


Idag blev dock rutinerna lite annorlunda. Det var massor med snö ute, så den dumma hunden och styvhusse fick gå ut själva. Jag har ju min låda i källaren. Jag ägnade mig istället åt att tvätta mig noga före den hägrande frukosten.
Sverker och jag fick frukost som vanligt, samtidigt som styvhusse gjorde en kopp kaffe åt sig. Hur tror du att det är att äta jämte Sverker? Först slafsar han i sig sin mat, sedan har jag honom flåsande i nacken. När jag inte står ut längre går jag och lämnar massor mat till honom, som han slafsar i sig.
Sedan gick vi alla till min säng och tittade på tv. Husse klädde sig lite senare i sina slafsiga kläder som skulle platsa i vilken tidning som helst som ”Före”.
Husse ställde in sin gröt i mikron och så gick han och Sverker ut på promenad. Jag höll mig diskret i bakgrunden, för jag hade beslutat mig för att hålla mig inne.
När de äntligen kom tillbaka värmde min styvhusse på sin gröt, slog på lite god mjölk och gick och satte sig vid matbordet. Där satt jag redan. På bordet alltså. Om jag tittar på styvhusse och spinner lite, så slutar det alltid med att jag får dela hans måltid.
När jag ätit klart, så tog jag mig an dagens tidning. Det brukar jag göra.
– Du kan väl ta en gammal tidning, sade min ogina styvhusse till mig.
Vem vill döda gamla tidningar, när det finns nya?
Hej så länge
Lucy

Leg. innekatt

SPINNING Sätter jag mig på bordet och spinner lite förföriskt, så slutar det med att jag får ganska mycket fördisk. Det gäller att äta så mycket som möjligt, så inte Sverker blir för tjock.

MUMSIGT Fördelen med att sitta på bordet och äta, är att jag slipper en flåsande västgötaspets precis jämte mig. Ljummen mjölk med havregrynsgröt är jättegott. Filmjölk och mysli är också tres bonne, som vi fransyskor säger.

TIDNING Precis när bilden togs utdelade jag det dödande hugget på tidningen. Sedan är det bara att krafsa sönder den rejält, så att den är riktigt, riktigt död.

Vad man gör en kall och snöig dag

FOSTRANDE Att ta en promenad när snön yr omkring en och det är bitande kallt, är både roligt och fostrande. Jag vet en viss katt som skulle må bra av det. Jag haltade mig fram på grund av min synnerligen svåra skada – men jag klagade inte.

Vad gör Sverker en sådan här kall och snöig dag, undrar du säkert. Jo, det ska jag tala om för dig.
Som vanligt börjar jag med att väcka husse, så han kan gå och hämta tidningen medans den fortfarande är färsk. Det gör jag varje dag.


Idag var dock en annorlunda dag. Husse fick börja med att skotta sig ut. Jag tjänstgjorde mer som arbetsledare, kan jag säga. Dessvärre hade det inte kommit någon tidning, men jag fick ju skottat hemma hos mig. Den fega katten vågade sig inte ut i snön.
Jag och Lucy fick som vanligt frukost, samtidigt som husse gjorde en kopp kaffe åt sig. Som vanligt lämnade Lucy bara pyttelite lyxmat till mig. Snålkatt.
Husse gick som vanligt och lade sig igen och tittade på tv, efter först ha gjort en duktig brasa i kakelugnen.
Sen satte husse som vanligt in havregrynsgröt i mikron och som vanligt skulle han, jag och Lucy gå ut. Lucy, den fega katten, vägrade igen. Husse och jag gick ett par kilometer, vilket räckte. Jag är ju väldigt svårt skadad i min högra framtass.
När vi kom hem så var det dags att hämta ved. Jag hjälpte till trots min svåra skada.
När vi kom in och husse värmt på gröten åt han sin frukost och kattan satt på bordet och tiggde. Orättvist nog fick hon fördiska på bordet och jag ficka bara lite, lite kvarbliven gröt.
Dessutom förstörde kattan husses olästa tidning.
Hej så länge
Sverker

Leg. vinterhund

BOLMAR Ser du att det ryker om skorstenen? Det gör det, när husse och jag eldar i kakelugnen. Husse eldar bara för han är snål. Jag har faktiskt elvärme!

SLITER Trots min svåra skada i framtassen, så sliter jag med att bära in ved. Den franska kattan har inte ens tagit in en enda liten pinne.

VÄRDELÖST Utsikten över sjön är inte mycket att hurra för idag. Man ser ju knappast ens till andra sidan. Det är skillnad på sommaren. Då snöar det aldrig.

Dagens ord på livets vägSolidaritet kallas det när jag tvingas göra något jag inte vill.


Sverker
(2000–)

3 december 2012

Julen en bluff – det finns inga tomtar

PLÅNBOKSÖPPNARE Lite lampor i träden, smutsig snö på marken och illkallt i luften, ska locka folk in i affärerna för att köpa julklappar. Så länge de köper till mig så är det väl OK, men varför skulle till exempel husse ha gjort sig förtjänt av en julklapp? Men ser du någon tomte?

Igår var det julskyltning i Tranås. Ljusslingorna i träden lyste förföriskt och snön gnistrade i den bistra kylan. Hade jag bara haft pengar, så hade jag passat på att köpa många, många julklappar. Alla till mig, förstås. Kanske jag hade köpt ett tuggben till Lucy, som jag kunde hjälpa till och tugga upp eller gömma.

Allt glitter och alla lampor har ett enda syfte; att öppna plånboken på Storgatans flanerare. Husse lät sig inte bekommas, utan han återvände till hemmet lika julklappslös som han var innan.
Men det hände en riktigt stor sak igår. Inte för mig, men för tomten.
På Tranås-Postens redaktion satt tomten och alla snälla barn kunde bli fotograferade ihop med honom.
Men vem ville tomten bli fotograferad med? Ja, inte var det alla barn, utan Sverker. Snäll som jag är, så ställde jag upp. Oj, vad tomten blev glad!
Hej så länge
Sverker

Leg. julostressad

Hemligt!!

Det finns ingen tomte! Det är bara en bluff. Det är hussar som tar på sig lösskägg och röda kläder. Därför fanns det ju ingen anledning för mig att ställa upp på en bild.
Fast för säkerhets skull – om det verkligen finns en tomte – så gjorde jag det ändå.

LYCKA Tomtens lyckligaste ögonblick var när han blev fotograferad ihop med mig. Kan du tänka dig en bättre julklapp till en tomte? Men var det en riktig tomte?

PANK Trots alla fina lampor och snön kunde inte jag köpa något. Husse köpte inte heller något, vilket berodde på att han är så himla snål. Jo förresten, han köpte lite karameller. Till sig själv. Om det hade funnits en riktig tomte, hade han gett mig massor med godis.

Dagens ord på livets väg

En av de bra sakerna med jul är att du kan få folk att glömma det förflutna med en present.


Sverker
(2000–)

2 december 2012

Sverker svårt skadad i framtass

TREBENT Det som annars är en ren njutning, kan vara lite besvärligt om man ska stå på tre ben. Men skam den som sviker sina plikter, varje tuva ska avnosas.

Det är synd om mig. Väldigt synd om mig. Jag är nämligen svårt skadad i höger framtass. Jag ådrog mig denna svåra skada när jag modigt och elegant hoppade ut ur kofferten på min resursmattes bil.

Husse och jag var på lärarfest där igår. Först lärde husse min resursmatte lite Power Point. Mede betoning på lite.
– Det var så länge sedan jag undervisade i det här, så jag kommer inte ihåg allt, ursäktade husse sig med när han inte kom ihåg något.
Resursmatte kom däremot ihåg hur man lagar god mat och hade inget att be om ursäkt för.
I vilket fall som helst, så blev vi upphämtade hemma hos mig av min resursmatte. Jag fick åka i kofferten som vanligt. Man har bättre utsikt bakåt då, vilket är bra.
När vi kom fram var det mörkt, vilket dock inte hindrade mig från att ta ett stiligt och manligt hopp rakt ut. Dessvärre var det lite halt, plus att en grävmaskin hade farit runt och lämnat spår på min nedslagsplats. Så gick det som det gick.
Tror du jag pep eller tjöt? Inte! Jag är väl en riktig man. Skadan upptäcktes först när de såg att jag haltade svårt.
Min mycket svåra skada är inget man kan jämföra den lätta skada som Lucy fick när hon hoppade ut från ett fönster två våningar upp, eller när hon tog språnget från mitt tak ner på marken och förvärrade skadan ytterligare. Hon haltade också, men mindre.
Lucy hoppade från ställen hon inte ens fick vara på. Hon rymde. Sen ska ju katter klara att hoppa oskadda från ett flygplan utan fallskärm om så krävs.
Jag däremot hoppade från en koffert, vilket är ett betydligt svårare hopp för en hund, än Lucys katthopp från ett tak.
Hej så länge
Sverker

Leg. svårt skadad

PLÅGSAMT Att gå på toan i mitt svårt skadade tillstånd är ju inte det enklaste. Eftersom jag är tvungen att lyfta ett bakben, så måste jag stå på bägge frambenen, även det skadade. Jag kan ju inte sitta ner och kissa som Lucy.

OEMPATISK ”Hur gick promenaden? Har du lidit svårt, Sverker? Du ser så plågad ut!” Tror du att det är vad Lucy sade när jag kom hem efter morgonpromenaden? Inte! ”Kattans vad kallt det är ute Sverker. Kan du se till att jag kommer in med en gång.” Inget medlidande från den katten, inte.

Dagens ord på livets väg
Allt som är nyttigt för oss, t.ex. köttfärs och godis, kan fås för inte alltför mycket pengar. Bara det överflödiga är dyrt, t.ex. husses kamera.


Sverker
(2000–)