9 juli 2011

Tuffa tider väntar för slö husse

PLOMMON Det finns massor av plommon i vardande, kunde husse och jag konstatera under vår trädgårdsrunda. Det kommer att bli dyrt, med tanke på sockerpriset, suckade husse.

Husse och jag gjorde en trädgårdsinspektion idag. Ämnet för dagen var saker som ska tas omhand. Alltså jobbiga saker.

– Tänk, efter att ha haft tur i 21 år, så händer nu detta, suckade husse.
Vad är det då som är så sorgligt? Det ska jag berätta för dig.
Det började med att för första gången någonsin blev inte körsbären uppätna av fåglar. Björktrastar och fiskmåsar brukade det vara som festade upp mina ännu inte mogna körsbär. Så inte i år, så husse var tvungen att göra körsbärspaj, saft, körsbärslikör och början till en Rumtopf.Husse var så besviken, fastän att det var Agnes som plockade.
– Oj, oj, oj, jämrade sig husse. Det kommer att bli massor av plommon. Vad ska vi göra med dem Sverker.
Vi har verkligen massor med plommon. Normalskörden brukar vara sju stycken.
– Jag undrar hur man gör sådana där ingefärspäron som min mormor gjorde, sade husse när han beskådade päronträdet. Det var tätt med småkart. Usch, vad jobbigt det kommer att bli, tillade han sorgset.
– Och vinbären då? Gelé? Saft? Husse gick och muttrade för sig själv.
– Socker som är så dyrt. Det blir till att försöka hitta billigare hundmat. Det sista sade han vänd mot mig. Jag tycker att han kan dra in på snuset istället.
Det största bekymret är dock vad han ska göra med alla hasselnötter. Ska han bli tvungen att fira ju i år?

Hej så länge
Sverker

Leg. fruktodlare


PÄRON Husse drömmer om de konserverade ingefärspäron som hans mormor brukade göra. Men något recept har han inte, så vi får väl se vad det bli. Det blir nog inte så bra, för han är ett päron till husse.

VINBÄR Jag har både röda och svarta vinbär i min trädgård. Av dem kan man göra gelé, sylt eller saft. Eller bara äta. Jag tycker bara om de röda.

HASSELNÖTTER Detta är första gången på 21 år som det finns hasselnötter i min trädgård, enligt husse. Han hade min trädgård före jag tog över den för elva år sedan, nämligen. Han har ingen aning om hur man tar hand om hasselnötterna. Men det har inte jag heller.

Dagens ord på vägen
Vi har alla både det goda och det onda inom oss. Och jag kan väl erkänna att jag tycker att den sämre sidan är mest intressant.

Sverker
(2000– )

8 juli 2011

Varför är flickor så flamsiga?

LARVIG POSE Så fort tjejer ser en kamera riktas mot dem måste de inta en onaturlig och löjlig pose, som Agnes och Alice här. Flickor kan se söta ut om de inte upptäcker kameran, men det här är ju rent löjeväckande.

Har du tänkt på en sak? Det har jag. Flickor är flamsiga. Pojkar är både stiliga (jag – inte husse) och oflamsiga. Vi larvar oss inte i trasiga kloster. Vi hoppar inte hage och jag har inte för avsikt att ens prova. Det är jag alldeles för värdig för. Jag skulle inte heller klättra, om det inte vore för att jag måste övervaka de flamsiga flickorna.
Jag tänker bara visa några exempel på hur larviga tjejer kan vara.
Jag är olarvig och manlig.


Hej så länge
Sverker

Leg. flickiaktagare


LARVIG SATS Oj vad jag blev rädd. Jag trodde att Alice tog sats för att hoppa, så jag drog snabbt iväg. Jag var ju naturligtvis inte rädd för egen del, men det hade varit snyggt att skicka hem Alice med gipsade ben till hennes pappa och mamma i Frankrike. Varför måste tjejer larva sig så?

LARVIGT NÄRA Om man nu absolut vill ta en bild på Agnes från fågelperspektiv, så finns det ju ingen anledning att gå så nära kanten. Nu blev jag tvungen att följa med Alice, så jag kunde ta tag i henne om hon snubblade. Nu gick allt bra, men det var säkert tack vare mig.

LARVIG BALANSGÅNG Om man är i Hästholmen, varför ska man då absolut klättra upp på vågskyddet? Jo, det är därför att man är tjej. Det är farligt att gå där. Snubblar man kan man säkert fastna mellan två stenar. Jämt ska man behöva vara rädd.

FLAMSIGA HOPP Om man nu råkar se en målad hage, avsedd för småbarn, behöver man inte direkt börja hoppa i den om man är sjutton år. Var finns värdigheten? Synnerligen flamsigt.FLAMSIGT REKORD Det här tar väl ändå priset. Det är Agnes och Julia som var tvungna att flamsa sig när min stiliga midsommarstång skulle förevigas. Jag blev så upprörd så jag gav dem en utskällning.

Dagens ord på vägen


Det är bra att kunna skriva böcker, men kan du vifta på öronen?


Sverker
(2000– )

7 juli 2011

Agnes höjer matstandarden

SNYGGT Den här salladen har min lillamatte Agnes gjort. Den är jättesnygg, det kan jag inte förneka, men den är inte mycket till att äta.

Husse och jag har alltid jättegod mat. Mikrad blodpudding, nudlar och så. Men se den maten duger inte åt min lillmatte Agnes. Nej då ska det göras estiskt tilltalande sallader, det ska grillas och det ska bakas. Somligt är väldigt gott. Salladerna är väl sådär. Några mozzarellabitar kan jag väl alltid få i mig, eller några ostbitar från Roquefort (där har jag varit och träffat exportchefen på ett av företagen) är också små läckerbitar. Men resten kan de ha för sig själva. När det kommer till det grillade eller ungsbakade köttet, se då pratar vi om något helt annat. De kan vara jättegott.
Men inget går nog upp mot husses blodpudding.


Hej så länge
Sverker

Leg. matkännare


VACKER FÖRGRUND Ser ni förgrunden. Det är citron- och örtmarinerade kycklingfiléer. Där kan man prata om en stilig förgrund. Den är nästan värd att stjäla och ta en utskällningen. (Tyvärr fick jag inte chansen.) Salladen bakom är vacker, men inte så god. Vinet kan de ha för sig själva och sjön är obehagligt blöt.

BLANDAD KOMPOTT Jordgubbar är faktiskt ätbara, men inte mer. Häller man på rejält med grädde och lite mjölk och spetsar med socker, då blir det gott. Om någon tar rejält med socker (någon = husse), då är det rent av väldigt gott.

BRÅTTOM Nu gäller det att skynda sig. Dags för fördisken i köket. Jag hade så bråttom, så bara halva jag kom med på bilden. Desto mer syns det av husses rejäla baksida, som skämmer hela bilden.

Dagens ord på vägen
Mitt och husses hus är inte stökigt. Vi har ett speciellt system där allt ligger överst.


Sverker
(2000– )

6 juli 2011

Vikingalandskamp i Rök

VIKINGAKAMP Vid landskampen vid Rökstenen ställde frankerna till vänster upp med Alice den oövervinnliga. Goterna toppade med Agnes den starka. Vikingakampen har börjad med att Agnes gör ett ryck, som Alice fegt släpper efter.

Det ägde rum en landskamp mellan två kämpar vid Rökstenen i måndags. Tävlingen utspelades med en kämpe från frankernas land (Alice) och en från goternas land Agnes).
Jag ägnade mig att gå i en spiral istället för att skåda detta spektakel.
Hur det gick i landskampen? Jag kan säga att min Agnes knep åt sig en hedrande andraplats.


Hej så länge
Sverker

Leg. vikingaidrottare


NYA TAG Dags för omtag. Vilken taktik kommer vikingaättlingen Agnes välja för att sätta franken Alice på plats? Spänningen är olidlig.

SPÄNT Repet är spänt som en fiolspräng. Kommer repet att hålla? De kraftiga armmusklerna hos deltagarna spelar vilt under kläderna.

SLÄPPER Och här släpper Alice repet och min kämpe Agnes tappar balansen. Är det bara för en kort stund? Kan hon resa sig igen? Har franken tagit ut segern i förskott?

SEGER Det visade sig att Alice inte tog ut segern i förskott. Jag får bara surt och motvilligt gratulera henne till segern. Det är tungt att se min favorit falla, så sista bilden har jag inte med.

SPIRAL Istället för att beskåda det nesliga nederlaget, ägnade jag mig åt att gå i spiralen. Då kan man gå runt runt och antingen komma till mitten, eller komma längst ut. Det beror på åt vilket håll man går. Jag gick åt rätt håll.

Dagens ord på vägen


Ingen hjärna är starkare än sin svagaste tanke.


Sverker
(2000– )

5 juli 2011

Alice är turist

GRÄNNA När man är i Gränna, så måste man köpa polkagrisar. Tyvärr är alla polkagrissäljare så ogästvänliga så västgötaspetsar får stanna utanför. Just på väg ut från godisbutiken ser du Alice och Agnes.

Varje gång det kommer en Alice från Frankrike och hälsar på måste man turista med henne. Alice är äldre än vad jag är. Hon är sjutton år gammal, men fastän jag är bara elva år, så vet jag hur man ska turista här. Alice vet nog bättre hur man ska turista hemma hos sig.

Jag har en väl inövad turistsväng, som jag tvingar alla utrikes gäster att ta. Det gör det hela lite enklare för mig. Husse kör bilen och jag visar vägen.
Så här går turistsvängen: Tranås (där det inte finns något att se), förbi farbror Fredrik på Gripenbergs slott, Gränna, Hästholmen som har klart vatten, resterna av Alvastra kloster, Heda kyrka och sätta blommor på farmors grav, så förstås Rökstenen och sen hem till Tranås (där det inte finns något att se).
Så det var precis vad vi gjorde igår.


Hej så länge
Sverker

Leg. reseledare


GODIS Att den här butiken hade varit en önskedröm för en framåt västgötaspets som jag som på ett sådant ställe hade kunnat ta egna initiativ. Men nu är det bara Agnes och Alice som går och väljer och vrakar bland läckerheterna. Inget alls köpte de till stackars Sverker.

POLARHJÄLTE Eftersom Alice redan hade sett ett magnifikt svenskt misslyckande i Stockholm – Regalskeppet Vasa – så fortsatte vi på den inslagna vägen med svenska fiaskon. I Gränna kan du ju se hur André gjorde ett totalt katastrofalt försök att nå nordpolen i ballong. Det slutade ju inte så bra. Dock blev Alice dagens polarhjälte. Jag fick vänta utanför.

GRÄNNABERGET Uppe på Grännaberget kan man fika och träffa poliser. Samtidigt kan man begrunda utsikten över Västergötland och spana efter västgötaspetsar. Jag såg inga, men jag tyckte mig att jag kunde förnimma lukten av en löpande tik på andra sidan Vättern.

SNÄLLT Det bjöds inte bara på utsikt, utan även vatten till törstande hundar. Dock saknar jag den bordsservering av vatten jag brukar få i Frankrike. Jag vill bara påpeka att det var Agnes som hade spillt vattnet.

HÄSTHOLMEN Om du åket till Hästholmen, så kan du se att Vätterns vatten är genomskinligt. Det är inte vattnet hemma i Sommen. Där är det brunt.

ALVASTRA Jag leder vägen i Alvastra kloster. Vad Agnes gör, törs jag inte gissa, men hon påminner mig om husses syster ibland. Det är faktiskt jag som är reseledare!

FÄRDIGT Alice blev lite trött efter min utmärkta guidning av det trasiga klostret. Men naturligtvis var hon mycket tacksam.

HEDA Så kan det se ut i Heda kyrka när Alice är där. Annars ser det likadant ut, bara det att du inte kan se någon Alice.

RUNOR I Frankrike, där Alice bor, finns det ingen Röksten. Det var därför jag tog Alice till just Rökstenen. Alice förstod inte vad det runorna betydde, så det var tur att jag var med.

Dagens ord på vägenFolk tror att det är kul att vara ett supergeni, men de inser inte hur jobbigt det är att behöva stå ut med alla idioter i världen.


Kalle & Hobbe

Sverker
(2000– )

4 juli 2011

Jag blev nästan polishund

POLISHUND Idag fick tre poliser träffa mig. Naturligtvis ville de genast värva mig som polishund. Jag förstår dem så väl. Varför husse blev så nervös när jag pratade med de trevliga poliserna, så han fick med sitt finger på bilderna vet jag inte. Har han inte rent mjöl i påsen.

Ni får faktiskt ursäkta mig idag för mitt sena inlägg, men jag har varit ute och turistat med min franska gäst Alice. Så jag ska idag bara berätta om när tre poliser (det syns bara två på bilderna) hade den stora turen att få möta mig. Turistandet kommer i morgon.

När man är ute och turistar blir man lite hungrig ibland. Det blev min flock också. Kan man då kombinera fikandet med en stilig utsikt, så varför inte då bege sig till Kaffestugan uppe på Grännaberget. Där kan man kombinera fika, vacker utsikt och turistpriser.
Och – inte nog med det – tre poliser hade turen att få träffa mig. När de såg mig och träffade mig förstod de genast att jag skulle bli en polishund av yppersta klass. Även om erbjudandet var lockande, så sa jag att jag stannar nog hos husse som hans stödperson. Han skulle aldrig klara sig själv. Så det blev ingen poliskarriär för mig idag heller.

Hej så länge
Sverker

Leg. nästan polishund


NEJ TACK Visst var det lockande att bli polishund, men jag gick tillbaka till husse. Jag förstår att det blir svårt för poliserna att klara sig utan en sådan förstärkning som jag skulle utgöra, men husse behöver mig bättre. Han skulle bli helt hjälplös utan mig.

Dagens ord på vägen

Många människor vill resa jorden runt för att få uppleva nya miljöer, nya kulturer och nya mag-tarmbakterier.


Sverker
(2000– )

3 juli 2011

Alice kom för att träffa mig

TREVLIG Det här är jag som sitter och hoppas att Alice ska tappa lite wienerbröd. Du undrar förstås vem Alice är. Hon kommer från Frankrike och är här och besöker mig. Alice är jättesnäll. Du kan även se Agnes på bilden, men hon tappar sällan något.

Tänk vad det är fint med Internet. Hela världen kan se mig på min blogg. Naturligtvis vill de då träffa mig. Det ville till exempel Alice, så hon kom hit.

Alice kom hela vägen från Frankrike bara för att hälsa på mig. Det får hon naturligtvis göra och jag förstår ju franska. Jag hade en fransk au pair när jag var liten. Hon hette Valou.
Alice är 17 år och reser omkring alldeles själv i det exotiska landet Sverige. Om man bor i Frankrike är Sverige lika exotiskt, som Finland är för oss. Lustiga människor som pratar ett obegripligt språk.
Nu pratar faktiskt husse, Agnes och Alice engelska, men det gör inget för det förstår jag också. De har pratat om massor olika saker, men husse och Agnes har också berättat om vilka fina hundar västgötaspetsar är.
Nu vet Alice äntligen att västgötaspetsar är världen finaste hundras. Det visste hon inte före hon kom hit. Visst har väl Alice tur?

Hej så länge
Sverker

Leg. språkgeni

Dagens ord på vägen

Pensionerade lärare, som husse är en, är i regel på dåligt humör så här års. De saknar sommarlovet.


Sverker
(2000– )