27 augusti 2011

Sviker husse mig??

BOOTS Så här ter sig Boots ut, när han är ute och traskar. Han måste ha koppel, annars ger han sig iväg på äventyr. Jag ger mig bara iväg på äventyr när granntikarna löper.

Kunde just tro det. Inte nog med att husse sviker sin Sverker och drar till Amerika. Han umgås med en katt hela dagarna också. Det skulle inte förundra mig om katten sover hos husse.

Jag hade tydligen lite fel om de amerikanska katterna. Det är inte jättestora. De är lika små och fula som våra katter. Jag vet det nu, för husse har skickat bilder på Evan och Emilys katt. Den är säkert dum och springer och fjantar nog för husse hela dagarna.
Katten heter Boots och är 18 år. Trots det har Boots inget körkort. Han har antagligen inte gått agilitykurs heller. Det har jag!
Hej så länge
Sverker

Leg. katthatare (nästan)


INNE När Boots är inne, sitter han och längtar ut. Eller så solar han sig bara. Inne har han inget koppel, men dörrarna är stängda. Jag undrar om husse kommer ihåg att dörrarna ska vara stängda. Vad tror du?

BYGGE En sak som amerikanska katter älskar, är att titta på byggarbetsplatser. Boots har en fantastisk tur, eftersom de just håller på att bygga ett hus på granntomten.

VILA Som du säkert vet, så är katter ganska slöa av sig. Så även Boots. Men å andra sidan är han 18 år. Lägg märke till de blåa klorna.

BLÅTT Liksom alla katter i USA, har Boots blå tånaglar. De är så väldigt flärdfulla katterna i det landet. Här kör ju katter mer med den naturliga looken.

LYX De amerikanska katterna har en särskild mathörna med rinnande vatten. Så även Boots. Men vad är det jag ser? Det skulle säkert behövas en Sverker där. Jag skulle se till att matskålarna var tomma. Lämna mat sådär!

SMART Helt pantad kan ju inte Boots vara. Om han vill ha nytt vatten ute, tar han en sväng runt vattenskålen, så att han välter den med hjälp av kopplet. Då får han nytt vatten. Ganska duktigt av en katt, va?

Dagens ord på vägen


Antag att en macka alltid faller med smöret neråt och en katt alltid med fötterna först. Vad händer då om man spänner fast en macka med smöret uppåt på en katts rygg?


Sverker
(2000– )


26 augusti 2011

Därför fick jag stanna hemma

HÖGT Med husse i spetsen (istället för en västgötaspets), promenerade min amerikanska till ett högt berg, Mount Rainier. Men tror du de lyckades att ta sig upp?

Husse envisas att skicka den ena bilden efter den andra, så att jag ska förstå att det var bäst att jag stannade hemma. Men det förstår jag inte alls. Det hade varit mycket bättre att jag hade fått följa med. Ta som igår till exempel. Då var de tvungna att vända redan på ett par tusen meters höjd på grund av snöhinder när de ägnade sig åt lite enkel bergsbestigning. Under min ledning hade de lyckats perfekt.
Så den grejen gick inte. Bättre får du komma med, husse.


Hej så länge
Sverker

Leg. svårövertygad


BJÖRNRIKE Och? Har jag vallat älgar, ska jag väl klara av ett par grizzlybjörnar. Nej, sådant biter inte på mig. Jag hade nog lyckats med att skrämma björnarna till andra sidan berget, om jag hade fått korn på några.

FÖRBUD Hemma brukar vi ju inte ta så hårt på skyltar. Den här skylten tror jag betyder att hundar inte får vara kopplade, vilket passar mig utmärkt. Husse påstår att det betyder husdjursförbud. Väldigt vad han har blivit laglydig nu.

STORVILT Björnar? Pyttsan. Det enda djur som husse lyckades fotografera var en fågel. Den är inte ens färgglad. Om fåglar får vara där, så borde jag få vara där också. Jag är en mycket vackrare prydnad för nationalparken, än den här fula fågeln.

JOBBIGT Husse påstår att det var jättejobbigt att gå på snön med sommarskor. För honom kanske, men det skulle det inte vart för mig. Jag kör dubbat året runt.

MÖRKT I skogen var det mörkt och otäckt. Tyckte husse. Jag hade tyckt att det varit mörkt och kul. Jag är aldrig rädd. (Om det inte smäller.)

HJÄLP Varför husse skickade med den här bilden begriper jag inte. Antagligen är det för att han vill ha hjälp med vilken flagga det är, så han vet i vilket land han befinner sig.

Dagens ord på vägenDet tråkiga med goda föresatser är att man vanligen får dem efteråt.Sverker
(2000– )


25 augusti 2011

Jag skäms idag

SKÄMS Jag skäms faktiskt lite idag. Allt var ju inte sant igår. Bara sitta och kontrollera vägen faktiskt.

Idag känner jag mig tvungen att ta tillbaka lite av vad jag sade igår. Jag ville ju bara att min husse ska komma hem. Jag ljög ganska friskt, eller ska vi säga: friserade sanningen. Jag vet att det är fult att ljuga, men jag vill ha hem husse!

Jag fick ett mail från USA nyss. Jag tror jag vet vem som skickade det: (Bravegirl).

Dear Sverker,
You are the greatest dog ever! I love your blog and I hope to see more in the future.
I am sorry that you aren't having a good time at home. Hopefully it gets better soon.
Signed.
Your #1 Fan

Sen kom det bilder från husse, som visar maten de har där borta. Husse påstår att det är bara sådan mat han får. Jag trodde de åt hamburgare.
Det är nog husse som lider och längtar efter sin Sverker, mer än vad jag längtar efter honom.
Hej så länge
Sverker

Leg. skämmare


LARVIGT Vem skulle vilja ha ett larvspett till lunch? Inte jag. Stackars husse.

HOPPIGT Visserligen är gräshopparna stiligt upplagda, men äta … Ne tack. Det är inget för mig. Men husse är nog tvungen. Stackars husse.

MASKIGT Nog för att jag skulle kunna sätta i mig riset, men helst inga feta insektmaskar som smakförstärkare. Stackars husse.

BISAK Brödet verkar väl helt ok, men tilltugget. Ägg och bilarver. Det är bättre att låta larverna bli till bin, så de kan göra honung. Stackars husse.

Dagens ord på vägenEn av de fina sakerna med livet är att vi regelbundet måste avbryta det vi sysslar med och koncentrera oss på att äta.


Sverker
(2000– )


24 augusti 2011

Husse roar sig i USA och jag lider hemma

SVÄLTER Här är inget vidare. När jag kom hit hittade jag min mathink, men resursmatte lade bara in tre ynka kulor i matskålen. Det var ju knappt lönt att äta upp, men för att göra henne glad försökte jag i alla fall se intresserad ut. Kanske jag kan få mer nästa gång? Fyra bitar?

Att detta var ett svårt lidande för husses lilla Sverker. Kom hem direkt husse. Jag bara bönar och ber. Du vet nu hur jag har det, så kan du inte skynda dig.

Det är konstiga rutiner här.
Resurshusses väckarklocka ringer vid sex. En rätt anständig tid att äta frukost, även om jag gärna skulle ha ätit lite tidigare.
Vad händer då? Jo, resursmatte tar mitt koppel och skall gå en promenad med mig.
Promenader är i och för sig mysiga, och jag ställer gärna upp och ger henne hennes
motion, men före frukost! Någon måtta får det vara. Dessutom får Egon frukost medan vi är ute.
Jag vägrar att gå längre än ner till ån, sen sätter jag mig och reser mig inte förrän vi går tillbaka till mitt resurshem.
Ni skulle se hur jag sladdar snyggt in i köket för att komma snabbt fram till maten.
Sen åker resurshusse och resursmatte till sina jobb och lämnar mig och Egon ensamma.
Varför kan inte de också vara pensionärer?
Så blir det lördag. Då hoppades jag på att jag skulle få lite sällskap av någon
annan än Egon, men vad händer?
Resurshusse ger sig iväg och sover i något vindskydd tillsammans med en massa
scouter, och resursmatte går ut i skogen och plockar lingon.
Tror ni att jag fick följa med och plocka lingon?
Nej, det gick inte för sig, trots att jag är expert på att spåra lingon. Om ni tittar på bilden hur mycket lingon hon plockat förstår ni att det var jättemånga timmar vi fick vara ensamma. Minst fjorton, tror jag.
Nu husse, när du ser och hör hur jag har det. Flyg hem!

Hej så länge
Sverker

Leg. sanningsvittne


LITE POSITIVT Det enda positiva här hos min resursfamilj är att man kan stå på soffans ryggstöd och spana ut på gatan. Ibland kommer snygga tikar förbi och ibland dumma hanhundar. När jag väl spanat in en hund, kan jag springa till grinden och antingen skälla, eller vifta på svansen, beroende på vad det är på andra sidan grinden.

LÅNGTIDSPROJEKT Vad hade varit mer lämpligt än att ha med en Sverker när man ska skövla skogen på alla dess lingon. Men icke. Jag fick snällt stanna hemma med Egon i minst 18 timmar utan mat och vatten. Så får jag lida. Kom hem.

FILMAR Du ska inte tro att jag sover. Nej, det är inte lätt att sova med en tom mage och understimulerad hjärna. Jag längtar efter min husse, men för att min resursfamilj inte skall vara allt för ledsna låtsas jag att det är mysigt att sova i soffan.

Dagens ord på vägenNu har jag fyllt 11 år, och jag lär mig fortfarande inte av mina misstag, så nu orkar jag inte försöka längre


Sverker
(2000– )


23 augusti 2011

En vanlig dag i USA

Hej
Idag har husse bara skickat lite bilder till mig som han vill att jag ska visa. De föreställer antagligen en helt vanlig dag i Amerika, skulle jag tro. Det är ganska knapphändiga uppgifter till bilderna, men jag har fyllt på, så att det som vanligt blir fullödigt.
Om husse bara lugnar ner sig lite med att skicka bilder, så kan jag berätta om hur jag har det hos min resursfamilj. Jag hoppas han inte skickar något i morgon. Då tänkte jag avslöja lite om mitt lidande när han är på andra sidan Atlanten.


Hej så länge
Sverker

Leg. dagsrapportör


AILIEN I Amerika bygger de höga ställningar, så att flygande tefat kan landa. I Seattle byggde de ett sådant 1962, antagligen för att de ville ha rymdbesök till världsutställningen. Tefatshållaren med tefat går man alltid förbi varje dag, som du ser på bilden. Om du tittar noga ser du Steph, Evan, David och Emily.

VÄLKOMMEN När man kommer in i Pacific Science Center står det ett av husets husdjur och hälsar besökarna välkommen. Han heter Rex, påstår husse. Rent sådär spontant tycker jag de hade kunnat välja någon med lite trevligare uppsyn.

VÄNNER Fastän de amerikanska husdjuren ser så skräckinjagande ut, tycks det inte bekomma Evan och Emily något. De är väl antagligen vana. Hemma har de bara en katt, har de berättat för mig. Kanske det här är en amerikansk katt?

MATRAST Har man låtit sig betittats på ett Science Center en halv dag, kan det vara gott med lunch. Dett är klart att den amerikanska katten(?) ser glad när det finns så goda ormbunkar. De skulle knappast vara mums för Sverker, skulle jag tro.

MATRAST Har man sprungit på ett Science Center en halv dag, kan det vara gott med lunch. Det är klart att Evan och Emily ser glada ut – deras pappa och mamma är ju och hämtar dagens delikata lunch. Den skulle vara mums för Sverker också, skulle jag tro.


HUSDJUR Även om Amerika är jättestort, så har man inte bara stora djur och gulla med. Nej, ta David till exempel. Han tycker säkert bäst om sin fjäril. Den följer nog honom i vått och torrt. Jag har aldrig träffat på någon här hemma som har fjärilar som gosedjur.

AVKOPPLING Behöver man vila från alla stora och små djur, planetarier, lasershowar och massa annat, så får man hitta på någon lugnande. Emily brukar vanligtvis lägga ett pussel för att varva ner. Det här pusslet föreställer en vacker boll.

BUTIK Inte ett Science Center utan en butik. Där kan man köpa massor saker. Husse köpte astronautglass till sig, Evan och Emily. Den var torr, men god. Bäst i butiken var Kim. Hon gick inte att köpa, men hon arbetade där. Hon kan lite svenska och vet vad en västgötaspets är. Det placerar henne bland de främsta bland amerikaner. (Sorry Kim. The best picture of you was not sharp. I take a better one next time!)

Dagens ord på vägen
Det har skett en alarmerande ökning i antalet ämnen som du inte vet ett dugg om!


Sverker
(2000– )


22 augusti 2011

Exporthistoria

KÄNDISAR Två kändisar på samma bild. Det är inte ofta du får se det, va? Den ena (den stiliga och tuffa) är jag och den andra är en staty av Sveriges mest kända emigrant; Kristina från Duvemåla. Den ena är verklig, den andra har aldrig funnits.

– Vi ska åka till Duvemåla, sade husse till Agnes och mig när vi var ute på en liten sommarturné. Han hade just sett en skylt som det stod Duvemåla på. Husse är nämligen lite involverad i emigrationen, eftersom han är från Småland. Redan för länge sedan var det torftigt att bo där.

Vi svängde upp på parkeringen. Det var före turistsäsongen, och dessutom hade inte solen hunnit så långt över horisonten. Då är det tidigt.
– Här kom Sveriges mest kända emigrant ifrån, sade husse till mig. Hon hette Kristina.
Jaha, tänkte jag. Kul för mig att veta.
– I själva verket har hon aldrig funnits. Hon är en fiktiv (=påhittat, en lögn) person, som har fått symbolisera alla svenskar som flyttade till Amerika.
Att husse är lite intresserad beror på att hans morfars sex syskon, hans farfars bror, min farfars (som jag kallar honom) bror och nu husses egen son, min lillhusse, har alla flyttat till det stora landet i väster. Det betyder att husse har en son, fyra kusiner, massa kusinbarn, sysslingar, bryllingar i USA. Varje sommar brukar vi få USA-besök. I september kommer Jim och Eloise, till exempel för att hälsa på mig, och just nu i denna stund är husse och hälsar på sin son med fru och framför allt barnbarn i Seattle. De var hos mig förra sommaren. Då hade vi roligt.
Jag tycker att det snart är min tur att åka till Amerika. De lär ha så goda hamburgare.

Hej så länge
Sverker

Leg. släktforskare


ÄPPLE När Kristina, som inte fanns, flyttade till Amerika, tog hon med sig en kärna från sitt kära Astrakan-träd. Därav äpplet på bilden. Hon fick smaka av frukten, men ack så sent. Husses släktingar köper äpplen på Fred Mayer’s.

FÖRFATTARE På Duvemåla sitter en skylt med en målning av han som ljög ihop historien om Kristina och Karl-Oskar, som hennes man hette. Författaren som ljög så bra heter Vihelm Moberg. Enligt husse är han mest känd för att husse träffade honom ett par gånger. Jag tror vad jag vill om det.

DUVEMÅLA Så här tar sig Duvemåla ut i försommargrönskan. Ganska vackert. När Karl-Oskar och Kristina gifte sig, flyttade de till det betydligt mer modesta stället Korpamoen. Men allt är som sagt lögn.

Dagens ord på vägen


Amerika upptäcktes av Amerigo Vespucci och blev döpt efter honom, ända tills folk tröttnade på att leva i ett land som heter Vespuccia och bytte namn till Amerika.


Mike Harding
Sverker
(2000– )


21 augusti 2011

Bada på amerikanska

Idag vill husse att jag ska visa på min blogg hur man badar i Amerika. Hemma badar man ju genom att gå ned till stranden och hoppar i. I USA är det annorlunda. Allt enligt husses mail.
Hej så länge
Sverker

Leg. badbildsförmedlare


Hej Sverker
Idag är det den varmaste dagen det här året i Seattle. Då passade vi på att åka och bada. Här måste man åka till sjöar. Det är lite konstigt. För att kunna åka och bada behövs det en stor bil. Det är mycket som ska med: små spadar, stora spadar, små hinkar, stora hinkar, badlakan, solstolar, kylväska och mycket mer. Tur att Steph har en van.
Det första man gör när man kommit fram, är att man ska ta sig en bra plats. Vi var redan där klockan 10. Det var inte så många andra som var det, så vi fick bästa platsen.
Läs mer på bilderna, så förstår du bättre.
Hälsa Egon och resten av din resursflock. Husse längtar efter dig. Här finns bara en katt. Den bits.
Husse


SOLSKYDD ”Innan man badar måste man smetas in med solskydd. Detta beror på att den amerikanska solen är så fruktansvärd stark. För att se till att det blir riktigt gjort använder man katter. Husse tyckte inte att jag behövde solskydd. Nu är jag röd som en kräfta på magen. Jag får nog lida i natt.”

PÅ STRANDEN ”Allt på plats och solandet, badandet och dammbyggandet kan börja. Evan och Emily var väldigt flitiga. David kom loss lite på slutet. Steph skötte markservicen. Husse läste 126 sidor i en bok.”

BAYWATCH ”Högt uppe i ett torn sitter det badvakter. De ser till att man inte går utanför repen, leker för mycket eller har för roligt. Bryter man mot dessa regler visslar de i en pipa och skriker ut ett kommando. På så sätt är det ordning och reda på badet.”

ANDALFABETER ”Trots alldeles tydliga skyltar, fanns det de som bröt mot de uppsatta reglerna. Dessa änder struntade helt i det strikta reglementet och vadade och simmade trotsigt omkring på förbjudet område. Du kan dock vara stolt över din husse. Jag bröt bara mot en regel i det att jag matade en and. Jag slapp fängelse.”

OVÄRDIGT ”David försökte läge hålla på sin värdighet, men sen gick det inte längre. När barnen hade byggt en damm som skulle sprängas, då var det David som med liv och lust gav sig in i leken. Kanske minns han sin barndom då han var i Jugoslavien och lekte samma lek? Alla tre barn hade jätteroligt.”

HEMMÅT ”Tre och en halv timme på stranden fick räcka. Trötta och belåtna vandrar den badande familjen till bilen, för vidare transport till det nya fina huset.”

Dagens ord på vägen
Lite då och då brukar jag sticka ut huvudet genom dörren, le upp mot himlen och vifta på svansen för att bli bra på satellitbilderna.


Sverker
(2000– )