26 november 2011

Sverkers städskola för män III

Feststädning – en orgie i väldoft


SIGNAL Du börjar dagen då dina gäster ska komma med att hänga ut några mattor. Inte alla naturligtvis, utan bara de som är enkla att ta ut och in. Om det samtidigt trillar bort lite damm och grus, så ta bara detta som en extrabonus. Samtidigt passar du på att göra dina grannar, som förhoppningsvis ser din mattsignal, avundsjuka, eftersom inte de är bjudna.

Det kommer en dag då du ska visa upp ditt hem. Du har fest! För dig gäller det att inte förta dig innan. Kom ihåg att du inte behöver ha rent, du ska skapa ett intryck av att du har det rent!

Detta är kanske ett av de viktigaste avsnitten i min städskola. Du vill väl inte vara uttröttad redan när gästerna kommer? Det är mycket bättre att du koncentrerar dig på maten än på städningen. Samtidigt vill du ju naturligtvis göra ett gott intryck på dina gäster. Läs och lär.

Hej så länge
Sverker

Leg. festprisse


RENT En hemlighet är att mattorna inte behöver vara rena, utan att de luktar som om de vore rena. Den friska luften har gjort sitt, men det skadar inte att avsluta mattornas utomhusvistelse med att spraya såpvatten på dem. Då luktar de nytvättade!


SKURA Nej, du behöver inte bli rädd. Du ska inte skura golven. Däremot ska du med en mopp sprida ut lite väldoft på golven. Slå i rejält med såpa i vattnet. Följer det samtidigt med lite smuts, så gör ju inte det något.


ELEMENTÄRT Cirka 17 minuter innan gästerna ska komma, sprider du ut lite starkt luktande rengörningsmedel på dina element. Sätt på elementen på maxvärme, och snart får du en doft av ett välstädat hem. Glöm inte sätta av elementen innan gästerna kommer. De får värma upp huset själva.


LJUSSPRIDARE Satsa på levande ljus så här års. Inte för många, för då fyller de inte sin funktion. Du har nämligen levande ljus av den enkla anledningen att det är så mörkt, så att gästerna inte ska kunna kontrollera din städning.


MYSIGT Så här kan det te sig när det är färdigdukat innan dina vänner har kommit. Tänd ljusen i god tid, så att det goda intrycket inte förstörs av normalt ljus. Men observera ljusskenet till höger. Där ligger köket, som kräver ett eget avsnitt i min städskola.

FEST Som du ser så var det Egon jag bjöd på festen. Han tog med sig Calle, som är min resursmattes bror och min resursmatte och min resurshusse. På bilden ser du också Joan (i soffan), som hade kommit ända från Ohio för att hälsa på mig. Visst ser det trevligt ut? Och du skulle bara känna dofterna av mitt ”rena” hem och den goda maten!

Dagens ord på vägenDu får aldrig en andra chans att göra ett första intryck.


Sverker
(2000– )

25 november 2011

Sverkers städskola för män II

Idag tittar jag ner på golven


DAGS? Det är alltid en fråga om träning, att se när det är dags att städa. Eller kanske mer en fråga om toleransnivå. När du inte längre tycker att det bara är dekorativt med dammtussen i trappan, kanske du ska börja överväga en golvstädning.
Nu fortsätter jag med min populära städskola. Det är gamla beprövade husfarstips som nu äntligen blir tillgängliga för en större allmänhet.
I dagens avsnitt tittar vi ner på golven, för att se hur du ska fixa till dem utan att anstränga dig för mycket. För att även du ska förstå, så är det mer en bilberättelse.


För ändamålet behöver du:

1 st Sopborste
1 st Sopskyffel (att samla upp ihopborstade dammtussar i)
1 st Fönster (att slänga ut dammtussarna igenom)
1 st Dammsugare (ej nödvändigt, men bra att ha)
Glöm aldrig städregel nummer 1: Städa aldrig om du inte kan se en tydlig skillnad före och efter.
Lycka till med din städning – om det är dags också för dig.

Hej så länge
Sverker


PS Missa inte morgondagen avsnitt som handlar om feststädning. DS
Leg. golvrengörare

SKUGGA Ingen skugga må falla över husse för att han fäller hår på golven. Det är ju faktiskt han som avlägsnar skräpet också. Naturligtvis under min sakkunniga ledning. När dammtussarna far omkring om benen på mig som sådana där ökenbuskar du sett i västerfilmer, då är det dags att få bort dem.
ONÖDIGT Se till att inte dammsuga under möbler i onödan. Följ bara den enkla regeln: Syns det inget damm – så finns det inget damm. Undvik onödigt arbete!
MÖRKT Kanske du också har en sådan här mörk passage hemma hos dig? I så fall behöver du inte vara särskilt noga där, eftersom det ändå inte syns om det finns lite naturlig smuts. Använder du inte dörren. Behöver du inte städa bakom den.

MELLANLAGRINGSTIPS 1 Ibland (=ganska ofta) kan det tyckas onödigt att slänga ut sopat skräp genom fönstret. Då kan du istället mellanlagra det under mattorna.
MELLANLAGRINGSTIPS 2 Under ett kylskåp/frys finns det ett härligt utrymme för mellanlagring. Det håller, till skillnad från utrymmet under mattorna, i många, många år. När det så är dags att byta ut vitvaran, kan det vara dags att förflytta de lagrade städresterna till slutförvaringen (=soptunnan).

Dagens ord på vägen


Hemligheten med att umgås med damm består i att inte störa det.


Sverker
(2000– )

24 november 2011

Sverkers städskola för män I

Plocka undan


På Underbara Claras blogg (bra – utom just detta inlägga), ger hon lite tips om hur kvinnor kan lära män att städa. Hon vill alltså gärna leka städlärare. Allt presenteras under den käcka rubriken: Hur man botar en jättebebis

Regel nummer ett är att det inte är någon idé att städa om du inte kan se en rejäl skillnad före och efter. Du får inte vara för lat heller. Minst någon gång varannan månad, bör du nog överväga att ta ett litet nappatag, vare sig det behövs eller inte.

Nu är det så att jag och husse klarar av utmärkt att städa, utan att någon matte springer och kontrollerar oss. Vi behöver inte några tips heller. Däremot lär vi gärna ut hur du ska städa på rätt (=vårt) sätt. Här har du lite att lära dig Clara!
Dagens avsnitt är det första i en städserie. Vi börjar med att visa dig hur man plockar undan och när det är dags att du ska göra det.

Vi är bäst på städning!

Hej så länge
Sverker

Leg. plockare


TREVLIGT Så här kan det se ut i ett trevligt småländskt hem. Någon kanske anser att matbord ska användas till att äta vid. Det kan man ju också göra. Men man kan ju också, som du ser, ha bordet till att förvara tidningar, ljusstakar, dator och universalinstrument på. Även stolar är lämpliga förvaringsplatser.
MYSIGT Även det här lilla bordet går att fylla med tidningar. Naturligtvis finns även husses kaffekopp där. Lite blommor sätter så att säga pricken över i:et. Är borden fulla, kan du alltid lägga tidningar på golvet.

UNDERFULL Du börjar med att plocka undan alla tidningar och lägger dem i tidningskorgen. Ibland blir den lite full, som du ser. Då får du så småningom noga överväga att köra allt till återvinningsstationen (=soptippen). Tidningskorgen är egentligen inte full, förrän taket tar emot.


FÖRLUST När du plockar undan alla tidningar, så är det sannolikt att du hittar några gömda räkningar. Då kan du passa på att betala dem direkt, så de inte följer med de utsorterade tidningarna. Dock innebär det en ekonomisk förlust att betala räkningar.RÄTT Turen till soptippen bör avvägas, så att det inte blir massa onödiga turer. Tänk på miljön! Här ser du själv, att kofferten har blivit precis full. Så ska det vara.

ÅTERVINNING Här ligger våra tidningar. Den äldsta av dem var från tisdag den 14 juni. Det var härliga tider! Den allra äldsta kom faktiskt från tv-rummet. Hela julens och nyårets tv-tablå. Det var förra julen. Den bilagan kan återvinnas, men inte återanvändas.

BEHOVSPRÖVNING När du har röjt undan på borden, bör du ta under övervägande om du ska passa på och torka av dem nu när de är tomma. Det här bordet (läshörnebordet, som är ett containerfynd) behövde egentligen inte torkas av. Som du ser är trasan bara delvis smutsig. Det var alltså onödigt arbete.


FACIT 1 Nu kan du jämföra med översta bilden. Ser du skillnaden? (Rätt svar: Jag är inte med på bilden.) Nu kan du börja fylla igen. OBS! Ska du ha en duk på bordet, så är det onödigt att torka av bordet, innan du lägger på duken, för under duken ser du ändå inte.


FACIT 2 Så här kan läshörnan te sig efter en röjning. Nu ser du den hussekarvade fisken på bordet. I fönstret ligger en gepard han också har gjort. Jag fattar inte hur man kan köra igång att tälja en katt.FACIT 3 Inga tidningar till vänster, men väl en stilig västgötaspets i fåtöljen. Nu kan man sitta här och dricka kaffe också. Praktiskt. Har jag tur kan jag få smaka en kaka.


MELLANLAGRING Nu frågar du förstås var vi har gjort av allt. Jo, förstår du, vi har ett mellanlagringsrum, där vi placerar saker som kan vara bra att ha. Kanske. Med jämna mellanrum (ca 3,18 år), gör vi en arkeologisk utgrävning i rummet. Då gör vi många fina fynd. Resten kör vi till slutförvaringen (soptippen).

Dagens ord på vägen

Den dumme städar och städar, geniet (=jag) behärskar kaos.


Sverker
(2000– )

23 november 2011

Även du kan försköna naturen

Sverkers naturliga dekorationstipsskola


Visst är det vackert i naturen, hör jag ofta folk säga. Det har säkert du också hört. Inget är dock så bra, utan att det kan göras bättre. Mycket bättre.
En del av mina tips kan kräva en rejäl insats, men jag har också med tips som alla kan göra. Till och med du!
Så nästa gång du går ut i skogen: Ta med dig lite utensilier (=grejer), så även du kan dra ditt strå till stacken för att förbättra vår natur.


Hej så länge
Sverker

Leg. landskapsförbättrare


PLASRULLAR I det enahanda, ja rent utav tråkiga, odlingslandskapet, får vi alla vara tacksamma för de stora plastrullar som är placerade här och där på vallväxtåkrarna. Tidigare var det bara gröt, grönt och grönt. Nu lyses fälten, eller som här åkerkanten, upp av dessa mycket dekorativa plastkonstverk.

BERETT Tidigare växte det här en skog där man också kunde plocka svamp. Utsikten var minst sagt begränsad. Den mjuka mossan på marken gjorde att jag blev fuktig om fötterna. Nu är skogen borta och som ett extra plus har marken markberetts med en vacker maskin som har plockat bort mossan och gjort djupa dekorativa fåror. Svamp är ändå inte gott. Fast det blir väl lika illa som innan – om sådär en 79,37 år.

RISMUR Tänk vilken dekorativ mur det går att göra av lite kvistar. Det kan du säkert också göra en. Många bäckar små… Vägen har förbättrats av skogsmaskinernas hjul, så nu kan Egon bada när det har regnat och jag kan dricka vatten i de djupa spåren.

JAKTTORN Även ett jakttorn som har ruttnat, så det inte längre fyller sin urprungliga funktion, kan vara ett stiligt inslag i landskapsbilden. Det är nästan så man tror att Lars Wilks har varit framme. Bygg ett du också av gamla ruttna brädor!

RESTER Om du skulle vilja ha ett nytt jakttorn istället för det gamla, så kan du lägga resterna under en gran istället för att köra bråtet till tippen. Med lite tur kan du kanske spetsa ett par rådjur eller harar på de gamla rostiga spikarna som sticker ut. Även om de inte fastnar, så blir de mycket lättare att springa ifatt.

OLJEFAT Är du ägare till ett gammalt rostigt oljefat, så ta det med dig ut i skogen nästa gång. Tänk vad glad man blir när man möter en sådan här installation ute i ingenstans. Det bryter liksom av med den vackra rostbruna ytan. Kan du också fylla dem med lite spillolja, så blir det bara bättre.

BLOMMA Så här i november brukar det ju inte vara så många blommor i skogen. Bara massa bruna och vissna löv. Men se där! En röd och vacker cylindrisk Coca Colaburk. Visst blir du glad? Som en evigt blommande blomma, en eternell, mitt i tristessen. Snåla inte och panta dina burkar. Släng dem i skogen istället till glädje för alla som passerar.

LYSANDE Rätt vad det är, när jag går i den mörka dystra granskogen, lyser den upp. Någon vänlig själ har låtet det röda bandet sitta kvar i flera år. Jag undrar vad man får tag på så fina plastband. Något för granen där hemma nu till jul.

BILLIGT Det här är en riktig lågbudgetdekoration. Det är något vi alla, med lite god vilja, kan bidra med för att göra skogen vacker. Istället för att slänga använda plastpåsar, så stoppar du dem i fickan och tar med dem ut i naturen. På lämpliga (=väl synliga) ställen knyter du fast dem i en gren. Tänk vad fint det skulle vara om det hängde plastpåsar på alla trän i skogen. Om vi alla hjälps åt, så kanske vi kan komma dit.

Dagens ord på vägen

Puritanen går omkring och är rädd för att någon människa är lycklig någonstans.
Jag är slapp och omoralisk och önskar att alla ska vara lika lyckliga som jag.


Sverker
(2000– )

22 november 2011

Idag är det ute som alltid inne i husses hjärna

VÄGTAVLA Ser du vad dimmigt det är? Så kan det vara ibland. Här är det dock lätt att hitta, för det finns en väg att följa. Går man den tillräckligt långt, så kommer man till Gränna. Där finns det polkagrisar. Jag brukar få smaka av husse. Då blir jag glad. Husses tandläkare brukar också bli glad, när husse har ätit polkagris och tappat en plomb.

Tänk att ibland så är vädret samma som någon. Om det är solsken, så tänker jag genast på mig. Jag är som en solstråle. Åskar det, så tänker jag på mig. Blixtrande snabb och oförutsägbar. Är det dimma, som idag, så är det husse som ligger bäst till. Hans hjärna är väldigt dimmig och disig. Det är inte många knop mellan hjärnhalvorna där.
Vilket väder är du?
Det är tur för husse att han har mig som vägledare genom livet.


Hej så länge
Sverker

Leg. dimmeterolog


STAMTAVLA Man ser inte skogen för bara dimma, men man ser ju en liten bit, men då är det mest stammar. Träden långt borta står i dimma och syns inte, men går man dit har dimman flyttat sig. Då ser man inte dem man stod vid nyss. Konstigt, men så är det.

HUSTAVLA Bara den lilla ynka sträckan mellan vägen och mitt hus är uppfylld av dimma. Jag vill bara säga att det inte är röken från min skorsten som skymmer sikten. Hade den plussat på, hade du inte sett röken av huset.

LJUSTAVLA Ser du ljuset i tunneln? Hade det inte varit dimma hade du sett grannens hus också, men det gör du inte idag. Om du tycker att tunneln är fin, så ska du veta att den blev en tunnel när det gamla avloppet grävdes upp. Då luktade det spännande i skogen, vill jag minnas.

FÅGELTAVLA Viggarna är kvar fortfarande. Idag var det nästan omöjligt att räkna dem. Jag tror att Örjan saknas fortfarande, men Tyra tyckte jag att jag skymtade i dimman. De fick inget klartecken av mig för start idag heller.

Dagens ord på vägen
Om jag har lyckats att få en enda person att torka bort en tår av skratt, då är det min belöning.
Fast jag hade ju hellre sett att jag fått ett rejält tuggben dessutom.


Sverker
(2000– )

21 november 2011

Här ryker dina skattepengar

SKÄMS Det är klart att jag försöker ta mig in så snabbt som möjligt. Jag vill ju inte direkt skylta med att jag bor i ett tjuv- och skattfuskarnäste. Det syns ju tydligt på skorstensröken. (Förstärkt i Photoshop.)

Det här är inget jag vill föra till torgs egentligen – men nu är det dags att sanningen kommer fram. Min husse är en osolidarisk människa. Till skillnad från Robin Hood stjäl han både från rika och fattiga och behåller också allt själv. Dessutom ägnar han sig åt sina ogärningar varje dag.

Varje morgon gör husse brasor i kakelugnarna. Han har ännu inte förmått sig att sätta på elvärmen i huset, så det är väldigt kallt hos oss.
– Jag tänker inte göda elbolagsdirektörerna, om jag kan undvika, säger han triumferande.
– Jag vill inte heller bidra med fler köp av kol- och kärnkraftsanläggningar i Tyskland.
Vad han inte tänker på är att han också osolidariskt undanhåller stadskassan energiskattepengar och skatt på energiskattepengarna. Hur skulle staten klara sina finanser om alla gjorde så? Skulle det finnas pengar till statsrådens och riksdagsmännens löner, hyresbidrag och pensioner? Icke.
– Grön skatteväxling, fnyser husse i det att han petar in ännu ett par pinnar i brasan.
– Ta från folk på landsbygden och ge till storstadsborna är vad det är. Det är miljöpartiet det.
– Men vi hade ju på elvärmen för ett tag sedan. Då hade vi riktigt skönt, sade jag.
– Då hade vi ju gäster. Agnes från Frankrike, Joan från USA och Per och Janina från Stockholm.
– Och?
– Frankrike drog sig inte för att sänka Rainbow Warrior på Nya Zeeland, USA kan skicka en Drönare till ett house warming party hos oss och Stockholmarna kan sänka pensionerna ytterligare. Personer från de ställena måste behandlas med silkesvantar, om vi inte ska råka illa ut, förtydligade husse.

Så vi eldar vidare. Huvudskälet är dock att husse är smålänning (=våldsamt snål).

Hej så länge
Sverker

Leg. medbrottsling


VARMT Det är sällan det ser ut så här. Kakelugnar eldas med stängda luckor, om du inte visste det. Annars är det ganska skönt att ligga framför brasan en stund.

MEDBROTTSLING Husse tvingar mig att hjälpa till att bära in veden, som huvudsakligen är snodd i skogen. Han är som Fagin i Oliver Twist. Fagin tvingade barn att stjäla, samma sak hemma hos mig. Husse tvingar mig att undanhålla skatt. Det är dags att sanningen kommer fram nu.
Klicka på bilden, om du inte ser den alldeles för stora vedklampen han gav mig.

Dagens ord på vägen


Husse är inte så våldsamt snål, det är bara det att han inte tycker om att man roar sig på hans bekostnad.


Sverker
(2000– )

20 november 2011

Dags att slutförbereda vinterns ankomst

INRÄKNING Innan områdets viggar får flytta söderut, så måste de få tillstånd av mig. Därför samlas de utanför mitt hus, så jag kan räkna in alla och ge dem starttillstånd. Du kan också se att badstegen är upptagen. I år FÖRE isen lägger sig.
Om du klickar på bilden, så kan du se alla viggarna.

Det är mycket att stå i innan jag kan släppa hit vintern. Förra året var det inte jag som bestämde, utan jag hade delegerat det till husse. Sen gick det som det gick också.

I år är gräsmattorna räfsade, badstegen och vattenpumpen uppe ur sjön, vinterdäcken på plats på bilen och trädgårdsmöblerna har gått i ide under presenningar. Så var det inte förra året. Husse var lika förvånad som SJ och Vägverket att det blev vinter.
Vad jag har misslyckats med lite i år, är att alla blommor inte är vissna än. Jag har låtit det vara för varmt. Idag såg jag till och med nya blad på syrenbuskarna, men de får skylla sig själva när de fryser sönder. Om nu bara husse kommer ihåg att köpa fågelfrö, kan vintern komma när som helst.
Det troliga är dock att det inte blir någon snö i år. Husse har nämligen reparerat snöslungan. Den har varit trasig i fyra år.

Hej så länge
Sverker

Leg. årstidsexpert


FRÖBEHÅLLARE Husse ger sig inte. Han ska fotografera fåglar med sitt dyra teleobjektiv. Det blir ju inte billigare att lura fåglarna komma med hjälp av fågelfrö, för du ska inte tro att han matar dem av godhet. Nu vet du att eventuella kommande fågelbilder är fusk. Alla dessa onödiga pengar borde istället ha satsas på tuggben och falukorv till mig. Då hade de verkligen gjort nytta.

TITTUT Ser du mig? Det är jag som tittar fram under båten. Jag har kontrollerat att allt är som det ska. Det är också ett utmärkt ställe att gömma ben på. Nu har jag inte sagt att jag har ett ben gömt där, och du behöver inte titta efter. Framför allt får du inte ta det eventuella benen.

KALLT Det är bara ynka sju grader i vattnet. Det är till och med alldeles för kallt för min snåla husse att bada i. Till hans heder kan jag säga att han var i den 1 november, men sen var det slutbadat för i år.

VISSEN En av mina uppgifter är att se till att blommorna vissnar. Husse har till uppgift att ta reda på blomresterna, så de inte hänger och skräpar lite överallt. Vem är det som har skött sin uppgift med den äran – och vem är det som inte har skött sin? Jag bara frågar.