6 september 2014

Jag tar inte gärna på mig denna kriminella handling

INDICIER Åklagaren (=min resursmatte) hävdar att denna bild är beviset på att jag ätit upp korven som fanns i förpackningen. Själv hävdar jag att det bara är svaga indicier.

Resursmatte kom hem med en matkasse och jag mötte glatt viftande på svansen som alltid. Där är vi överrens. Sedan lade resursmatte somligt av det inköpta i frysen. Där är vi överrens. Sedan gick resursmatte ut i trädgården och plockade fallfrukt. Där är vi överrens. När resursmatte kom in igen var paketet med de nyss inköpta korvarna öppnat och korvarna saknades. Där är vi överrens. Resursmatte påstod att det fanns bevis att jag var den skyldige. Där är vi inte överrens.

– Titta på den här bilden Sverker. Nu har jag bevis på att det är du som åt upp vår middag. Du vill väl inte neka till att bilden är riktig och att den föreställer dig vid ett uppbrutet korvpaket?
Jag tittar på bilden, där man ser en extra stilig västgötaspets. Naturligtvis nekar jag inte. Jag är väl inte en Sverigedemokrat.
– Jag ser bara bevis på att jag sitter jämte ett öppnat och dessvärre tomt korvpaket.
– Så du nekar till att det skulle vara du som har glufsat i dig korven? Vem skulle det annars vara?
Resursmatte trodde att hon hade trängt i mig i ett hörn.
– Jag vill påstå att bilden kan tolkas som svaga indicier på att jag skulle vara den skyldige. Men, snälla resursmatte, har du inte lagt märke till att grannarna har en stor fet röd katt. En öppen dörr stoppar inte hungriga katter.
– Så du vill påstå att katten har ätit upp korven?
– Jag sade bara att man kan inte utesluta det. Att jag sitter här nu, betyder inte att jag har varit här hela tiden.
– Så du vill inte erkänna att det var du som stal korven ur matkassen?
– Jag har bara hävdat att det inte finns bevis på att jag skulle ha gjort det, svarade jag. Så jag kan vare sig säga ja eller nej.
– Var korven god, frågade resursmatte.
– Den var jättegod, svarade jag. Finns det mer?
Hoppsan. Försent insåg jag att jag hade gått i fällan.
Som straff för detta inte fullt bevisade brott, fick jag reducerad middag. Det är synd om mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. försvarsadvokat

RESTER Detta var vad som fanns kvar av ett korvpaket och tre kryddiga korvar. Men att skylla på mig utan bevis, var lite väl hårt.

Dagens ord på livets väg
Det bästa sättet att uppföra sig på är att inte uppföra sig.


Sverker
(2000–)

5 september 2014

Recension av årets konstutställning i Adelöv

INSTALLATION Detta verk heter ”Kartonger vid skogens kant”. Konstnären har på ett excellent (=skitbra) sätt fångat konsumtionssamhällets intrång i naturen. På ena sidan skog. På andra sidan torrt gräs. Mitt emellan orsaken till skogens försvinnande. Det går rysningar genom kroppen när man studerar detta verk.

Den första torsdagen i september är det marknad i Adelöv. Det har hållit på sedan 1734. Adelövsborna är inte så mycket för nymodigheter nämligen. Det är antagligen den senaste nymodigheten som har hänt i den byn.
Dagen efter (=idag) är det, som traditionen också bjuder, en imponerande konstutsällning.


Ska man recensera (=berätta vad man tycker) en konstutsällning ska man använda så tjusiga ord som möjligt. Det är bara för att man ska verka finare än vad man är. Sedan är det ju också bra om inte vem som helst förstår vad man har skrivit.
Nu är jag hemma igen och pigg och frisk, men fortfarande väldigt synd om.
Jag hoppas att du inte förstår något av dagens bildtexter. Om du gör det, så ber jag om ursäkt. Det var inte meningen.

Hej så länge
Sverker

Leg. konstrecensent

LITENHET I denna skulptur ”Vår litenhet” har din och min livssituation skildrats på ett övertygande sätt. Vi tror att jorden är oändlig, men när den symboliseras av en tom kartong överlastad med, vad som kan tyckas vara, sopor ser vi vår litenhet. Jorden försvinner i intetheten.

AVGRUNDEN ”Dödsspiralen” är ett verk utöver det vanliga. Staplar vi våra livserfarenheter i varandra, utan att ha förankrat dem ordentligt, så tippar snart hela vårt liv omkull. Enkelt och genialt.

MYSTIK Dessa plastsäckar kan vid ett första ögonkast verka vara slumpmässigt slängda framför det vita tältet. Men eftersom verket heter ”Hemligheter”, börjar man som betraktare genast undra. Vad finns i säckarna? Vad är hemligheten? Ja, vad vet jag, men styckmord förekommer ju.

KAPITALIST Detta förtjusande stilfulla verk tittar på betraktaren frän en vagnssida tillhörligt Carlssons Tivoli. Konstnären har döpt verket till ”Jag tar”. Vad menar då konstnären med denna stilfulla tavla? Jo, visst har du chans att vinna i mitt lyckohjul, men när dagen är slut, så är det jag (=Carlsson) som står här med pengarna.

MYSTISKT Ett enda marknadsstånd fanns kvar idag vid 10-tiden. Varför? Vad är det som har fått ägaren att så plötsligt överge sitt affärsimperium? Vad döljer sig under de röda skynkena? Ja, verket ”Övergivet” får verkligen betraktaren att tänka till.

Dagens ord på livets väg


När du blir tillrättavisad för ett fel, så mumla då tillräckligt högt för att du ska höras tydligt medan du går ut ur rummet. Då tror den som har kritiserat dig att du är oskyldig.

Sverker
(2000–)

4 september 2014

Här ser du orsakerna till att husse svek mig

ORSAKERNA Husse påstod att han skulle åka och träffa ett ungdomsgäng i Mariefred. Det var därför han svek mig. Detta är ungdomsgänget ifråga. För min del ser jag bara fornlämningar. De kan heta Britt, Måns, Per, Gunnar och Janina. Jag har träffat alla.

Varför får inte jag följa med, när husse åker iväg och träffar mina vänner? Det är en fullt berättigad fråga. Nu har jag ju på intet sätt dåligt hos min resursfamilj, men ändå…

Det blir bara lite bilder som min husse har skickat till mig i går. Jag tar det lugnt med andra ord. Det är jobbigt att dels vara synd om och dels övergiven av sin egen husse.
Husse har berättat hur roligt fornminnesföreningen har i Mariefred.

Hej Sverker
Först åkte jag till Mariefred. Där träffade jag mina lekkamrater vid vandrarhemmet. Sen gick vi och åt. Du missade god fördisk. Sen satt vi och pratade. Sen gick vi på slottet där vi lekte som något yngre (sådär 57 år sedan). I slottet får man inte fotografera. Sedan gick vi till vandrarhemmet. Sedan åt vi lite. Där pratade vi om hur mycket bättre det var förr.

Hälsningar din husse
PS Idag kommer jag hem. DS

Ja, det var inte mycket han hade att komma med. Jag undrar så över fördisken jag missade. Nu är det ännu mer synd om mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. sviken


UTSIKT Utsikt från slottet, där man inte får fotografera. I kyrkan som du ser, spelade farfar minst varje söndag.

ÄNDRING Jo, den här sängen skulle passa åt mig, men man skulle behöva flytta stolarna lite så jag skulle kunna hoppa upp och lägga mig.

TOMT Täng vad mycket finare den tavlan hade blivit, om de bara hade målat dit en glatt skällande västgötaspets. I spegeln kan du skymta min svikande husse som inte fotografera, eftersom det är förbjudet.

Dagens ord på livets vägEn positiv attityd kanske inte löser alla mina problem, men den kommer irritera tillräckligt många för att göra det mödan värt.


Sverker
(2000–)

3 september 2014

Jag har lånats ut till resursfamiljen

NERVÖST Om både min mat och jag är i samma bil, så undrar man vad som ska hända. Ja, inte vet jag, för jag har inte hört något. Jag hör inte något alls numera.

Jag är utlånad. Husse har säkert åkt och roat sig på främmande ort. Hur han kan klara sig utan sin Sverker är en gåta för alla och envar. Fast jag kan inte klaga, för jag är hos min resursfamilj.

Det var igår som husse packade vår bil med sig, mig, en väska och min mathink. Sedan började vi vår resa. Min och min mathinks resa tog slut hos min resursfamilj. De var inte hemma. Först gick jag in i köket. Där fanns ingen mat. Sedan gick jag uppför trappan till andra våningen. Där fanns inte heller någon mat, eller någon i min resursfamilj.
Då bestämde jag mig för att gå ner igen. Då fanns det ingen husse kvar.
Vad som hände sen får du veta senare. Och du; tro inte på ryktet att jag skulle ha tagit tre korvar ur en matkasse och ätit upp dem. Bara elakt förtal.
Men nu vet du att jag lämnades ensam i ett stort hus och utan mat (frånsett korvarna, som inte jag åt upp). Brra lite vatten var allt jag hade. Det är väldigt synd om mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. övergiven

LÅST Ingen öppnade när jag skällde utanför dörren. Där stod jag alldeles ensam. Husse hade nyckel, så han kunde släppa in mig. Men jag hittade ingen mat eller någon resursfamilj.

ONÖDIGT Jag gick upp på andravåningen alldeles i onödan. Inga människor, ingen mat och när jag gick ner igen, så fanns där ingen husse. Synd om mig är det.

Dagens ord på livets stig

Skryter bäst som skryter sist.


Sverker
(2000–)

2 september 2014

Världens duktigaste barnbarn

SOMMARLÄGER Om man bor i USA, så brukar man åka på sommarläger. Så även husses barnbarn min Emily och min Evan. DigiPen hette det lägret de åkte på.

Långt, långt borta i en stad som heter Bothell bor min Emily och min Evan. Om du sätter dig i en bil där och åker en stund, så är du snart i Seattle. Om man är ungdom i USA, så ska man åka till ett sommarläger. Därför gjorde Evan och Emily det.

Evan och Emilys pappa heter David. Han är son till min husse och bror till min Per och min Agnes. David och Per är programmerare. Nu vill nog David att hans barn också ska bli programmerare. De är också väldigt datorintresserade. Det var därför de båda 13-åringarna åkte till DigiPen.
Vad gör man då på ett sådant läger? Läger och läger. Det är ett datorcollege som har de här tvåveckorskurserna. Vad de lärde sig var att programmera ett eget 2D videospel som man kan spela på sin dator.
Nu kan de också arbeta som programmerare, precis som pappa. Fast deras pappa började programmera när han var 9 år.
När kursen nästan var klar, så fick de stolta föräldrarna komma och se vad deras duktiga barn hade gjort. Jag tror Evan och Emily var bäst.
Om man var riktigt duktig att programmera, så fick man ett diplom. Evan och Emily fick var sitt diplom. När lägret var slut, var juli slut. Då kom min Agnes till Evan och Emily.
Jag har också diplom. Flera stycken, men trots det är jag inte mallig och är det synd om mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. barnbarnshund

PS. Det är Evans och Emilys mamma Stephanie som har fotograferat de fina bilderna. DS.

DUKTIGAST Jag tror alldeles säkert att min Emily var den duktigaste på att programmera på hela lägret. Här sitter hon stolt framför sin dator och visar sin mamma vad hon har gjort.

DUKTIGAST Jag tror alldeles säkert att min Evan var den duktigaste på att programmera på hela lägret. Här sitter han stolt framför sin dator och visar sin mamma vad han har gjort.

STOLTA Med all rätt kan Emily och Evan vara stolta efter avslutat läger. Bara för att de var så väldigt duktiga, så fick de var sitt fint diplom.

Dagens ord på livets stigDatorer gör det enklare att göra en massa saker, men de flesta saker de förenklar behövs inte göras alls.


Sverker
(2000–)

1 september 2014

Finns det kvar av guldskatten i min damm

TOMT Visst finns det ett rikt djurliv i dammen, men det verkar vara tomt på fiskar. Men man vet aldrig. Ikväll ska vi ut och spana efter guld med ficklampan igen.

Om du kom ihåg, så upptäckte husse och jag ett fiskyngel i dammen. Egentligen var vi där för att studera grodyngel, så det kom ju simmande som en glad överraskning. Förmodligen var det ett barn efter de stora guldfiskarna. De hade just tagit slut.

Vem som tog de stora fina guldfiskarna, lär vi aldrig få svar på. De kan ha blivit mat åt någon fågel, eller någon av de stora präktiga snokarna som bor hos oss. En snok hade ömsat skinn, så den vet vi var 145 cm lång.
I vilket fall som helst hade vi inga fiskar kvar. Trodde vi, alltså. Det visade sig att det fanns ett yngel, men det var bara ett par millimeter stort.
När vi sedan skulle ta in det för vinterförvaring i akvariet, så upptäckte husse ett till. Det fångade han nästa kväll. Det är nämligen bäst att fånga på kvällen och blända dem med en ficklampan.
När husse hade fångat den sjätte och sista fisken, så fanns det en kvar i alla fall. Den sjunde – och sista – fångades med hjälp av husses kusin Robert en mörk kväll.
Sedan dess har husse lyckas fånga tre stycken till. De fyra sista kvällarna har dock varit resultatlösa. Inte en fisk i sikte, bara skräddare och trollsländelarver. Inte ens grodor finns det kvar.
Hur gick det då med guldskatten? Ja, det är inte många av dem som ser ut som blivande guldfiskar. Några är röda, röda och svarta, gröna och en del ser ut som små mörtar.
Nu har jag tio fiskar i olika kulörer i källaren, men trots det är det synd om mig. Glöm inte det!

Hej så länge
Sverker

Leg. fiskodlare

FISKODLING Här inne bor mina fiskar numera. Tidigare bodde där två präktiga och tjusiga guldfiskar. De tog slut ett tag efter att de hamnat i dammen.

FÄRGRIKT Bilden må vara suddig, men du ser själv att så mycket guld finns det inte att skrapa bort från de små fiskarna. De kommer på intet sätt att öka vår levnadsstandard.

ALLA Jag tror att det är alla fiskar på en bild. Kanske. Det är svårt att hålla ordning på dem i akvariet också. I dammen var det helt omöjligt.

Dagens ord på livets vägDet är ofta fel att behandla barn som små vuxna, men det är rätt att behandla vuxna som små barn.


Sverker
(2000–)

31 augusti 2014

Kassa festkort avslutas med nakenchock

BLUNDAR Detta är en blundande skara. Det blir lätt så när man tar med blixt under fester. Alternativet är röda ögon. Från vänster ser du en blundande resurshusse och i soffan sitter en blundande Britt-Marie och en blundande Åke. De två sistnämnda var mina lärare när jag gick i hundskola på Tranåsbygdens Brukshundklubb.

Jag var på fest igår. Det var hos min resursfamilj. Både min husse och jag var inbjudna. Det skulle bli kräftor, var det sagt. Det blev det för alla utom en. Det var jag som blev utan.

När man är på fest, så ska man ta kort. Normalt sett vill jag att husse ska ta bilder. Men eftersom det var fest, som sagt, så får du nöja dig med kort. Jag har sett på Facebook och Instagram hur de ska se ut. Det tycks inte finnas några som helst spärrar hur låg kvalité korten ska ha och det har jag tagit fasta på.
Titta och njut, för korten är det enda jag bjuder på från festen.

Hej så länge
Sverker

Leg. festprisse

FEM BEN Stilig och manlig som alltid är Sverker. För kvällen bar han sin vackra och blanka päls i en underbar rödbrun ton med en mörk krage. Nytt för säsongen är att denne vackra trendsetter kom till festen med rakad mage och snopp. Kvällen ende fem-ben i betyg för denna vågade outfit.

OORGANISERAT Nej, detta tiggeri är inte organiserat av någon maffia i Västergötland. Därför bör man också ge av sitt överflöd till denna stackars svältande västgötaspets. Det skedde dock inte.

PAJ Resursmatte hade gjort en underbart doftande getostpaj. Den var säkert jättegod för alla, utom en som inte fick smaka. Blundande i bakgrunden sitter resursmatte. Pajen, som jag inte fick smaka är i förgrunden.

SMULOR En del av gästerna (=Sverker) fick nöja sig med att leta smulor som kanske fallit ner från det överfulla bordet. Det var inte mycket jag hittade. Knappt något. Synd att inte resursfamiljens barnbarn, Jakob snart 1 år, satt vid bordet.

RENS Inte ens renset fick jag. Husse tappade en skalbit i köket, som jag tog. Men då var det resurshusse som tog den lilla, lilla biten ut ur munnen på mig. Smaken var dock god, även om jag inte fick något.

FLAMBERA Här flamberas det äppelskivor av min blundande resursmatte. Man ser tydligt att kameran blixt är starkare än lågorna från rommen. Ett lyckat festkort.

FÖRDISK Ytterst lite fördisk fick jag. Det var glass som hade smält. Det gjorde inget, för det var gott ändå. Men visst var det snålt tilltaget?

UTSLAGEN Inga festkort av sedvanlig låg klass, om man inte kan visa någon som är utslagen. Det är jag som ligger här i min nakenoutfit och visar min rakade mage med ett stiligt ärr och min rakade snopp.

Dagens ord på livets väg
Ingen tror på ett rykte här förrän det är officiellt förnekat.


Sverker
(2000–)