26 april 2014

Resursmatte kom och räddade mitt fula hus

STILIGT Detta är en väldigt stilig bild. Blommorna är väldigt fina också. Så bra kan det bli om min resursmatte kommer med blommor till mig och sedan planterar efter mina anvisningar.

Det är allt bra tur att jag har en resursmatte. Igår lekte husse med vatten hela dagen. Det tog hela dagen att lägga i en pump och göra rent en groddamm.
Jag tyckte ju det var viktigare med blommor. Som tur var tyckte min resursmatte det också.


När min resursmatte läste min klagande blogg, så var det hon som satte fart. Hon kom utfarande till mig med bilen full med blommor.
Så följde hon mina anvisningar och hux flux så var det fint hemma hos mig. Husse såg sin chans att leka med vatten, så han vattnade de nyplanterade blommorna med sin vattenkanna.
Han fortsatte sitt vattentema och värmde lite vatten, så han kunde göra kaffe till sig och till resursmatte.
Det bjöds på bullar också. Goda bullar, så vem hade bakat dem? Jo resursmatte förstås.
Husse bakar aldrig numera, fastän jag är i behov av både bullar och kakor.

Hej så länge
Sverker

Leg. blomsterkung

FÖNSTERBLOMMOR Nu har det blivit fint i blomlådan vid fönstret också. Resursmatte tänkte på allt. Nu slipper jag skämmas om det kommer någon och hälsar på.

DETALJBLOMMOR Om du kryper närmare grytorna vid dörren, så är det här vad du får se. Visst är det fint?

VÄLFÖRTJÄNT Efter hårt arbete hade min resursmatte gjort sig förtjänt av kaffe och extragod bulle. Fast bullen hade hon förstås gjort själv. Husse hade inte förtjänat att få något.

DAMM En liten detaljbild av husses damm. Han är så stolt, eftersom man kan se botten. Du ser också en kabbleka han planterade för minst 10 år sedan. I vattenspeglingen ser du att mina björkar är utslagna. Lite fint är det allt, men det gamla vattnet smakade bättre.

Dagens ord på livets stig


För blommans skull blir även krukan vattnad.


Sverker
(2000–)

25 april 2014

Det blev bara damm av blommorna

FULT Hur snyggt tycker du att det är med grytor som bara innehåller ett och annat ogräs? Jag tycker det är väldigt fult. Det saknas blommor. Röda, gula och violetta är snygga.

Inga blommor finns det i grytorna hemma. Ja, jag har klagat hos min husse.
– Vi kan inte köpa blommor än, Sverker. Vi måste ha vattenpumpen i sjön först. Annars kan vi inte vattna blommorna och då vissnar de.
Hur svårt kan det vara att lägga dit en vattenpump?


– Ska vi inte göra i ordning rabatterna först, så Stig kommer fram?
Husse gör allt för att skjuta upp saker och ting. Lat kallas det.
Jag bestämde att vi skulle börja med vattenpumpen. Sagt och gjort. Det gick fort och lätt, men trots det så svettades husse som en syndare i kyrkan.
– Vi börjar med att göra rent dammen. Vi tömmer den med dammpumpen och fyller på nytt vatten.
Hur går det med blommorna? Nu har vi ju vatten.
Husse letade rätt på fontänpumpen och började tömma dammen. Först räddade vi massor med grodrom och grodyngel och placerade dem i en gul hink.
Om man rör om i dammen, så blir vattnet riktigt smutsigt och gott. Tekniken är smutsigt vatten ut – rent vatten in. Det håller på just nu, så vi får se hur det går.
En riktig groda dök upp och satte sig att sola. Snart får hon sällskap med sina små grodbarn. Och guldfiskarna. De tycker om grodlarver, säger husse.
Nu får vi se när det kan bli några blommor. Jag hyser inga stora förhoppningar.

Hej så länge
Sverker

Leg. vattenhund

RABATT Rabatten vid gäststugan är inte mycket att hurra för. Jo, det är klart om man är förtjust i vissna fjolårsblommor, så kan det vara lämpligt att ställa sig och hurra.

TOM Riktigt tom blir inte dammen, men nästan. Ser du den gula hinken? I den finns det grodrom och grodlarver.

SMUTSIGT Nu ser du hur smutsigt vattnet blir om man rör om. Du kanske ser grodan också? Den fanns där i höstas också. Jag tror att det är hon som har lagt all rom. Kanske.

GRODA Precis så här ser min groda ut, där hon står och badar i smutsigt vatten. Om ett par timmar får hon bada i rent vatten. Då blir hon nog glad.

Dagens ord på livets stig


Det enda som håller mig uppe är att gravitationen inte är större än den är.


Sverker
(2000–)

24 april 2014

Filosofiska språkrummet öppet för dig idag

VATTENSPEGEL Ibland stannar jag upp och filosoferar (=tänker konstiga tankar). Idag ska jag ge förklaringar på ord jag hört, som jag senare har filosoferat fram betydelsen av. Den här bilden ger förklaringen till ordet vattenspegel.

Ibland stannar jag upp och filosoferar över ord. Filosoferar betyder att man tänker djupt och konstigt. Vad betyder somliga obegripliga ord, är det jag funderar över. När jag är färdigfilosoferad, har jag för det mesta kommit på lösningen.

Tänk vilken tur du har, som läser min blogg. Den är väldigt allmänbildande. Idag får du ju lära dig några nya ord, som du säkert inte kunde innan.
Eftersom jag vet nästan allt, så har ju jag svaret på det mesta. (Till exempel hur det kommer sig att jorden är platt.)
Idag får du svaret på några ord jag hört, men inte vetat vad det varit. Detsamma gäller nog dig. Som du säkert förstår, så ligger det mycket tankearbete bakom. Å andra sidan är det ju en ovanligt skarp hjärna som har tänkt.

Hej så länge
Sverker

Leg. ordfilosof

SKOGSSIPPA Om de här vita blommorna växer hemma vid mitt hus, så heter de vitsippor. Om samma sorts blommor helt plötsligt finns i skogen, så heter de skogssippa.

HUNDRING Om du tar och gör en ring av något, exempelvis ett koppel, och placerar en hund i mitten. Då har du fått en hundring. Får du plats med fem hundar, så har du en femhundring.

SOLFJÄDER För att kunna åstadkomma en solfjäder behöver du en fjäder och en sol. Detta innebär att solfjädrar bara kan förekomma på dagar när solen skiner.

ISJAKT Vem är det som flyger fram här? Jo, det är ju jag, Sverker. Det är på isen jag jagar. Alltså vad du ser här är en isjakt!

Dagens ord på livets stig

Människorna tycks inte ha fått språket för att dölja sina tankar, utan för att dölja att de inga tankar har.


Sverker
(2000–)

23 april 2014

Sällan har jag haft så här risigt väder

SPANING Från min utsiktspunkt kan jag bara stå och spana ut över bränningarna som någon piskar upp.

Precis just som allt ris hade avlägsnats från min gräsmatta, så slår någon till igen. Någon ordnade så det blev väldigt blåsigt. Om det är väldigt blåsigt, så trillar det ner ris på gräsmattan. Någon är elak och ondsint.

För en gång stund hade jag fått husse till att göra en arbetsinsats. Visserligen ganska medioker, men det måste ändå ses som en milstolpe. Nästan alla kvistar, stora som små, hade han avlägsnat från gräsmattan. Den var näst intill kvistfri. Det kunde man inte säga om skogen. Där får man inte slänga kvistar, så jag vet inte var mina kvistar hamnade.
Men då såg någon att min gräsmatta var redo för Stig, min robotklippare.
– Här ska banne mig inte klippas, sade någon och skrattade elakt.
Sedan började någon att blåsa så till den vida pass, att gräsmattan ånyo började fyllas med kvistar.
Vi får se hur länge någon orkar vara elak och grym. Risken är att någon är sådan av naturen mot naturen.

Hej så länge
Sverker

Leg. inblåst

VÅGOR Du ser själv vilka fasansfulla brottsjöar som vräker sig upp över min hamn. Man får hoppas att någon inte förstör hamnen ännu mer, som någon gjorde med hjälp av isen för några år sedan.

SLITER Du kan själv se hur någon sliter och drar i kvistarna på mina björkar. De kämpar tappert för att hålla sig kvar, men till sist så orkar de inte längre. Då hamnar de på gräsmattan eller garageuppfarten.

KVISTRIKT En liten detaljbild av min garageuppfart. Den var kvistfri när jag lade mig igår kväll. Den är inte kvistfri nu. Någon har fyllt den med björkris.

Dagens ord på livets stig

Jag gör alltid det rätta! Det gläder några få människor och förvånar resten.


Sverker
(2000–)

22 april 2014

Sällan har jag haft det så här risigt

HÖGVIS Du kan själv se hur mycket ris det finns. Vid varje röd pil ligger det en hög. Då ska du veta att jag och husse har röjt innan. I julas var det risfritt.

Jag har en husse som ständigt klagar på mig. Ibland klagar han på att jag fäller. Men det ska jag säga dig, att det är inget jämfört med mina björkar. Där kan man prata om att fälla! Egentligen borde de fällas.

Vi har gått och räfsat då och då i dagarna två. Husse är inte lika uthållig som jag. Björkkvist efter björkkvist har samlats upp från gräsmattan. Varför då, undrar du kanske? Det är Stigs fel. Om det inte var så att det var Stig, min robotklippare, som klipper gräset, så skulle de nog få ligga kvar. Stig tycker inte om kvistar. De snor sig rund om knivtallriken under honom. Då vill han inte jobba. Så tänker han. Lite lat så där. Så först måste husse jobba och sedan Stig.Husse arbetar i ett par dagar. Stig hela sommaren.
Bara för att du ska se mängden av kvistar, så har jag låtit fotografera mig framför den största högen.
Fast jag har listat ut en sak. Om man klipper bort alla kvistar från alla björkar, så har inte de stora svarta fåglarna någonstans att sitta. Då måste de vara på marken. Då kan jag jaga dem.
Jaga svarta fåglar är roligt.

Hej så länge
Sverker

Leg. risröjare

MÅTTSTOCK Eftersom jag inte hade en tändsticksask till hands, så använde jag mig istället. Nu kan du se hur stor den största rishögen är. Nej, den finns inte alls i skogen numera. Det är bara elakt förtal. Man inte får slänga ris där.

TÄTT Du kanske tror att det inte finns några grenar kvar i björkarna? Då har du alldeles fel. Det finns massor med grenar, som alla så småningom hamnar på min gräsmatta.

FÅGEL Precis uppe i toppen ser du kanske en svart fågel. De är roliga att jaga. De är det enda jag jagar. Det är genetiskt, säger husse, för att skydda nyfödda kalvar. Allt annat vallar jag, men bara på order.

Dagens ord på livets stig

Mitt stora bekymmer är inte om du har misslyckats, utan om du är belåten med ditt misslyckande.


Sverker
(2000–)

21 april 2014

Vår vår är mest min vår

BORTA De lata fåglarna får leta efter mat någon annan stans. Min geniala fågelmatningsstation har tagits in på service och uppgradering. Jag tycker nog att det har varit lite orättvist att fåglarna kan äta från morgon till kväll.

Har du märkt att det börjar bli varmt ute? I alla fall har det blivit det hos mig, så det är mest min vår. Solen skiner och temperaturerna stiger. Igår hade jag inte mindre än 20 temperaturer. Då är det varmt. Massor med blommor har jag också och fåglar och ekorrar som beter sig på det mest skamlösa sätt.

Min geniala fågelmatningsstation har plockats ner för service. Fågelfröna är slut. Nu får fåglarna och den lilla rävungen skaffa mat själva. Enligt husse så ska det finnas mat i skogen. Jag har letat, men inte hittat något.
Ett annat säkert vårtecken är att frukostfördisken inte består av gröt, utan den har blivit utbytt mot filmjölk. Både Lucy och jag föredrar gröt.
Utomhus så snubblar man omkring bland massa blommor i olika färger. Det gröna gräset gör att jag syns bättre. Det är bra, eftersom jag är så stilig. Också Lucy syns bättre. Det är inte bra, eftersom hon är ful.
Om jag bara väntar lite, så är det snart sommar. Då kanske min Agnes dyker upp. Det gör hon ibland när det är varmt. Hon badar. Det gör inte jag, men jag kan skälla upp henne från stranden. Jag har lyckats varje gång.
Det värsta med sommaren är att husse tycker att det räcker att äta sallad. Mycket tråkig fördisk blir resultatet.
Glad vår önskar Sverker.

Hej så länge
Sverker

Leg. vårhund

TULPANER Nu dröjer det inte länge förrän tulpanerna blommar. Med lite tur så får vi njuta av dem. Rådjuren och jag är inte riktigt överens om vad man ska ha tulpaner till.

FARLIGT Nu gäller det att traska försiktigt. Det är en överhängande risk att man annars snubblar på någon blomma. Det bara kryllar av dem överallt. Men snart kommer Stig, min robotgräsklippare, ångandes. Då är inte blommorna så malliga längre!

JÄRNEK Det stiliga på denna bild är jag. Det som blommar är en järnek, enligt husse. En gång i tiden var den väldigt liten och stod i en julgrupp. Så alltså; det är ingen järnek. Det är en julek.

KÖRSBÄR Snart, snart kommer körsbärsträdet att blomma. Då kommer det massor med humlor dit. Sedan blir det sommar och det blir körsbär på trädet. När de nästan är mogna, så kommer det massor med fåglar dit. Sedan finns det inga körsbär kvar till min husse. Då säger husse att han ska såga ner körsbärsträdet.

Dagens ord på livets stig


Det tomma allvaret motar bort den äkta glädjen.


Sverker
(2000–)

20 april 2014

Påsken räddades av min resursfamilj

ÖVERBLICK Innan min flock satte sig, ville jag få en överblick över vad som fanns på bordet. Tror du att jag försöker stjäla något? Verkligen inte! Sådan är inte jag, så länge någon ser mig.

Som vanligt får min resursfamilj träda in, där min husse misslyckas alltför grovt. Så även igår. Det är inte nudlar på påskafton (10 st för 7kr). Nej det ska vara festmat. Sådan finns att tillgå hos min resursfamilj. Rikligt (till sådana som husse) och inte alls rikligt (till sådana som Sverker). Men några smulor från bordet tillföll även mig.

Det var många på kalaset. Där fanns en Calle, resursmattes bror, som hade bidragit med gravad som rökt lax. Han hade själv gjort allt från att ha fiskat upp laxarna till att lägga dem på tallrikarna och allt där emellan. Där fanns en resursmatte som hade lagat all den goda maten alldeles själv. Där fanns en resurshusse, som bidrog till den goda stämningen genom att inte klippa mina klor. Och så fanns det en husse.
Husses insats under kvällen var att äta själv, samt säga: ”Nej, inte så mycket. Han ska ha bara lite, lite.” Den felaktiga uppmaningen var riktad till min resursmatte, när hon var i färd att göra en liten påsktallrik till mig av bordets överflöd.
När vi åkte hem, hade det redan blivit mörkt. På min väg, från kurvan och hem, såg jag inte mindre än sju harar. Finns det månne påskharar i alla fall?

Hej så länge
Sverker

Leg. värdig påskfirare

PÅSKÄGG Här kan du se vår outfit vi hade igår. Inte bara att husse har formen av ett påskägg, igår hade han liknande färger också. Hans illoranga byxor kommer från Old Navy i Seattle. Den käcka skarpgula kavajen kommer från Garys på Storgatan i Tranås. Husses trevliga svarta t-shirt inköptes i ett varuhus i Toulouse. De bra svarta sockorna fyndades på Fred Mayer i Seattle tillsammans med ytterligare 39 par likadana. (Allt för att slippa sortera strumpor.) Skorna är ett rea-fynd från den där staden som Ingrid bor i i USA (Bristol, Connecticut).
Själv har jag på mig min tjusiga päls. Jag har fortfarande vinterpälsen, trots påskvärmen. Under tassarna har jag mina praktiska trampdynor. Mina klor behöver INTE klippas.

PÅSKMAT Då jag hade viss brådska att få i mig maten, så ser du inte vad jag fick för läckerheter av resursmatte. Men det var faktiskt små bitar av Calles lax. Det skulle jag aldrig ha fått av husse. Jag satt vid resursmattes sida hela måltiden.

LAMMSTEK Efter lax, sill ägg och annat smått och gott, skulle det bli lammstek. Nu blev det tyvärr ingen tilldelning till mig, men… Pang, sade det när den ugnsfasta formen for i golvet. Vad snällt av resursmatte, tänkte jag. Det visade sig dessvärre att det var helt fel tänkt av mig och fel gjort av resursmatte. Jag förpassades ut ur köket och den goda såsen torkades upp. Senare hann jag dock länsa soporna på läckerheter, innan jag blev ertappad.

SNÅLAST Husse hade vänligheten att bjuda mig på den serverade rabarberpajen. Jag fick ungefär två kubikmillimeter, det vill säga två smulor.

SÄKERHETSKONTROLL Med tanke på att vi såg så många harar, som försökte smita från strålkastarna sken i går kväll, ville inte jag lämna en teori oprövad. Det kan ju vara så att hararna kommer med påskägg. Jag kände det nödvändigt att förvissa mig om att min tomt var ren från påskägg i dag på morgonen. Det var den.

Dagens ord på livets stig

Ja, visst kan det tänkas en bättre värld, men det är denna som finns.


Sverker
(2000–)