30 mars 2013

Jakt efter gömda påskägg i gryningsräd

SKATTJAKT Tidigt idag på morgonen började jag min gryningsräd efter gömda skatter. Vad jag kunde förvänta mig idag, var ett gömt påskägg.

Det är påskafton idag. Då brukar det finnas gömda påskägg i trädgården, som innehåller godis till Sverker. Eftersom jag är just Sverker, hade jag extra bråttom ut idag. Jag beslöt att göra en gryningsräd. Det kan ju annars komma någon annan som hittar ägget före mig.

Det gäller att leta systematiskt. Jag började med sjösidan, eftersom vi gick ut där. Men där fanns inget ägg. Sedan gick jag runt lite och tittade och nosade i buskarna. Ägget brukar ligga i en buske.
Så kom jag på framsidan och så var det inte svårt mer. Den (påskharen?) som trodde att han hade gömt ägget fiffigt, begick ett stort misstag. Om man lägger ett grisöra i ägget, så känner man ju lukten på flera tusen miljoner meter eller så.
Lite obekvämt blev det att öppna ägget i busken, så jag fick först släpa ut ägget så jag kom åt det bättre.
För att glädja äggömmaren (som nog inte är påskharen, utan husse) såg jag väldigt förvånad ut.
– Vad var det Sverker, frågade min husse.
– Oh ett grisöra, fortsatte han. Det var väl roligt.
Nu vill jag bara påpeka att det hade fått plats mycket mera godis i ägget.
Var grisörat är nu några timmar senare? Upptuggat? Delvis upptuggat och gömt på ett säkert ställe?
Tror du att jag är så dum så jag berättar det? Nej du, det gör jag inte. Då går du nog och hämtar resten av grisörat bakom kudden i den gula fåtöljen i vardagsrummet, och det vill jag absolut inte.

Hej så länge
Sverker

Leg. skatthittare

GÖMT Det är kanske inte så lätt att se, det gömda påskägget. Hade du varit här, så hade du känt lukten med en gång, så det var inte särskilt svårt.

TRÅNGT Utrymmet under busken var inte alltför väl tilltagen. Det blev trångt för en sådan ståtlig hund som jag. Jag beslöt att ta ut ägget för att öppna det.

ÖPPET Vad är det i ägget, frågade husse mig. Jag misstänker att han vet mycket väl, vad ägget innehåller. Han bara låtsas.

GRISÖRA Ett grisöra, var det vad som fanns i påskpresenten. Det hade fått plats ett par öron till, plus massor med annat godis. Påskharen (= troligtvis husse) är extremt snål.

Dagens ord på livets påskväg

Jag ber aldrig husse om nånting; jag bara ber honom placera mig där sakerna finns. Exempelvis ett påskägg.


Sverker
(2000–)

29 mars 2013

Idag ska man helst bara ha tråkigt

FÖREDÖME Helst ska det vara så här idag, om jag får tro husse. Man kan till exempel ligga på snön ett par timmar. Det är riktigt tråkigt. Om man hoppar och skuttar, så syndar man.

Idag är det långfredagen. Den heter så för att man ska göra allt så att dagen blir så lång som möjligt. Husse, som har varit med sedan forntiden, kunde berätta att långfredagen inte är lika lång nu som den var förr.

I vilket fall så såg husse sin chans att inte göra något idag. Om inte han gör något, så betyder det att det blir tråkigt för mig. Han började dagen, efter jag fått min snålt tilltagna frukost, att titta på en ointressant film på tv. Inte en hund i sikte i den filmen, inte. Jag sov för att få tiden att gå.
När det så var dags för förmiddagspromenaden så kändes den tråkig också. Inte särskilt lång eller roliga lekar, typ hämta pinne eller leta tappad handske.
Men vad upptäcker jag på granngården, just innan vi är framme vid mitt hus? Jo, där låg Morris. Morris är en snäll hund (fast säkert mallig, eftersom han kommer från Stockholm). Artig som jag är, så gick jag fram och hälsade. Trots att det är syndigt att leka och ha kul idag, så var det just vad Morris och jag sysslade med. Vi hade jättekul och syndade friskt.
Nu känns dagen lite lättare. Det är roligt att synda.

Hej så länge
Sverker

Leg. syndare

FÖRBJUDET Att leka med mitt ben, som jag fick av Evan och Emily, är inte till att tänka på idag. Då får man antagligen hela prästerskapet på sig. Detta oaktat att benet är just till för att leka med – inte dekorera hus.

RÄDDNINGEN Just när vi var på väg hem från en ovanligt tråkig förmiddagspromenad, så upptäckte jag Morris på granngården. Han är ett nytt, dock inte permanent, inslag i området. Klart jag gick och hälsade på honom.

UNG Morris, som inte är en bil, är bara sju månader, så han var lite busig. Ungdomar är oftast det. Morris busade och jag fick böja undan huvudet för att undvika träffas av en rak höger.

BOXHANDSKE Tittar du noga så ser du att Morris har en svart boxhandske på vänster tass. Han har brutit en klo, kunde Morris husse upplysa om. Trots idrottsskadan var han en riktig kämpe, så efter sju minuter så tröttnade jag att leka. Men han räddade min tråkfredag!

Dagens ord på livets väg

De som besitter förmågan att tråka ut andra, har också fördelen att de inte har tråkigt själva.


Sverker
(2000–)

28 mars 2013

Idag flyger min Agnes till Frankrike

PÅSKFLYGARE Just i detta nu ska Agnes lätta från Arlanda för att flyga ända till Frankrike. Där är det varmare än här, vilket är orättvist. Det brukar också vara lönsamt att hålla sig under matbord, vet jag av erfarenhet. Fransmän är generösare mot västgötaspetsar i allmänhet och mig i synnerhet, än husse här hemma. Hade jag bara haft pengar till en biljett hade jag följt med. Jag har ju pass.
Fast det är rätt åt Lucy att inte hon för följa med. Såvitt jag kan se är det ett annat kattskrälle som klamrar sig fast på flygkvasten.

Hej så länge
Sverker

Leg. lätt avundsjuk


Dagens ord på livets väg

Brist på pengar är roten till allt ont.


Sverker
(2000–)

27 mars 2013

Fult ris gör mitt hem påsklikt

RIS Som tur var så visste jag var det finns björkris att hämta, så jag kunde ta husse dit. Normalt sett brukar han gå loss med sekatören på stora björkar på annans mark. Sådan är han.

När det är påsk ska det vara färgglatt hemma. Eftersom naturen inte erbjuder så mycket färg, fuskar man genom att sätta färgade fjädrar i björkris. Så gjorde även husse och jag i år.

Bara en lagom lång bit från oss har de fällt massa småbjörkar, så där finns hur mycket björkris som helst för den flitige. Husse, som inte är överdrivet flitig, tog bara lite grann. Det blev i alla fall så att det räckte till två ruskor vi kan ha hemma.
Innan ruskorna placerades ut, dekorerade vi dem med gula fjädrar. Då blev det färgglatt och påsklikt.
– Är det påsk, så ska det bara vara gult, sade husse som envist bojkottar alla andra nyanser på fjädrar.
Sedan kom husse på att det skulle bli ännu tjusigare om han hade påskliljor i vaserna. Vad tycker du? Inte så mycket tjusigare skulle jag säga. Små gröna pinnar som sticker upp, lyser ju precis inte upp tillvaron för oss.
Något som lyser upp är däremot Lucys glömda leksak, en påskmus. Den får hedersplatsen på matbordet. Synd att inte Lucy är här, så hon kunde se hur fint det är.

Hej så länge
Sverker

Leg. påskdekoratör

SOFFBORDET En av ruskorna hamnade på soffbordet. Ganska stiligt – eller vad tycker du. Den kompletterades senare med gröna påskliljepinnar.

MATBORDET Så här ter sig matbordet. En ruska med fjädrar och en kruka med påskliljor som syns. Tittar du noga så ser du att det finns gröna påskliljepinnar i vasen. Jag tror att det mer blir pingstliljor.

PÅSKMUS Visst är Lucys påskmus fin? Hade hon varit här hemma hos mig, vilket hon borde, så hade hon kunnat få njuta av den också. Så går det när man flyttar till min Per.

PÅSKFJÄDER Om du kommer till Kina och ser massa fjäderlösa hönor, så vet du att de jobbar i en påskfjäderfabrik. För att kunna färga fjädrarna behövs det lite roliga kemikalier och sedan kuliga färger. Fjädrarna buntas ihop och så rullar man en liten ståltråd runt dem. Vilken tur att det finns småflickor i Kina som varken är rädda för kemikalier eller att arbeta 12 timmar om dan. Annars kanske inte vi kunde köpa billiga fjädrar till påsk.

Dagens ord på livets väg

Vanligt sunt förnuft är inte särskilt vanligt.


Sverker
(2000–)

26 mars 2013

Jag är kränkt, besviken och förnedrad

MATVRAK Husse och resurshusse sitter och vräker i sig av den synnerligen goda fiska (tror jag). Vad är det få jag får, undrar du säkert? Jo, det ska jag tala om för dig. En liten, liten näst intill oätbar grönsaksbit bara för att det skulle bli en bra bild (=en bild som jag finns med i).

Ja, jag vet. Jag var bara bjuden på våffla, men det var inte sagt att jag bara skulle få ett smakprov. Övriga närvarande satt minsann och vräkte i sig den ena våfflan efter den andra med mycket sylt och massor med grädde på. Dessutom åt de fisk innan. Men det blev ju värre när jag kom hem.

Jag kan inte precis säga att någon har ljugit för mig, men jag känner mig minst sagt blåst på konfekten.
Till resursmatte vill jag säga att jag inte har något emot att äta fisk innan jag sätter tänderna i några våfflor. Dessutom hade jag ju förväntat mig att få minst lika mycket våfflor som husse. Eller ännu hellre som resurshusse.
Jag har på inget sätt något emot att sova hos min resursfamilj. Tvärtom, det brukar vara väldigt trevligt. Men att anledningen är att det finns en tik hemma hos mig är synnerligen förnedrande. Det finns inget försvar för en sådan lumpen handling. Att dessutom tiken i fråga (=Vilja) löper, ja, jag saknar ord för ett sådant svek. Både mot Vilja och mot mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. förnedrad

FISK Du ser att det finns massor med fisk och ännu mer kom det. Trots att husse och resurshusse är våldsamt glupska, så fanns det över fisk. Den hade varit lämplig att ge till mig. De avlånga grönsakerna aspirerade jag inte på, men ett och annat ägg är aldrig fel.

VÅFFLA Både husse och resurshusse åt flera sådana här delikata våfflor. Det var annat än den lilla ynka smakbiten jag fick av min resursmatte.

SVEKFULL Tänk att jag ska få uppleva att se sådana här bilder. Där sitter min husse, och han ser nöjd ut, med en löpande Vilja i sitt knä. Detta samtidigt som jag fanns hos min resursfamilj. Hade jag bara fått vara hemma, så hade Vilja och jag kunnat roa oss själva.

SKVALLRA Bara för att jag blev så kränkt och förnedrad, så ska jag minsann tala om att resursmatte har kvar juldekorationer ute. Hon skyller på att grantomten har frusit fast, men jag tror något annat jag. Hon är nog nästan lika slö som husse.

Dagens ord på livets väg


Motgångar prövar vännen, och avslöjar fienden.


Sverker
(2000–)

25 mars 2013

Jag skulle Vilja, men jag fick inte

MAGNETKOPPLING Att Vilja löpte, var det ingen tvekan om. Jag kontrollerade flera gånger och varje gång blev resultatet positivt. Attans att jag inte fick sova hemma.

Idag avslöjades det varför jag fick tillbringa natten hos min resursfamilj. Husse hade damsällskap hemma. Då ansågs det inte att det var lämpligt att jag sov där också.
Damsällskapet var trasselsudden Vilja, som för övrigt löpte.
Jag tycker att det hade varit extra lämpligt att jag hade sovit hemma.


Redan när husse kom och hämtade mig, kände jag att han för en gång skull luktade extra gott.
Snön hemma luktade också extragott här och där. Så klev jag in och vad hittar jag? Jo, en liten trasselsudd som var väldigt söt och luktade väldigt gott. Göran, husses lekkamrat, var också där. Han är Viljas resurshusse. Viljas matte är Lovisa som är Görans dotter.
I vilket fall som helst fick jag och Vilja en gemensam promenad. Nu blev det bara en promenad, för husse hämmade mig hela tiden.
Jag vill bara tala om att jag hade gärna avstått från våfflan om jag istället hade fått tillbringa natten med Vilja. Men så kan det vara – man får inte alltid som man vill.

Hej så länge
Sverker

Leg. sviken

LARVIGT Här sitter husse och larvar sig med Vilja i min frånvaro. Ska jag behöva se sådana bilder på min blogg? Jag känner mig kränkt.

FEL Det är faktiskt min plats. Det är jag som ska sitta och tigga där av gäster eller min Agnes eller min Per. Nu sitter Vilja där jämte sin resurshusse Göran. Helt fel.

SOLSKENSLEK Vi lekte lite grand, Vilja och jag, när vi var ute och jag. Fast jag skulle vilja ha haft lite mer tid med Vilja, så vi hade kunnat fördjupa leken, om du förstår vad jag menar.

SÖT Inte för att man ser så mycket av Vilja, men det man ser är ganska sött. Jag tror det hade kunnat bli fina valpar om bara jag hade fått hållas.

Dagens ord på livets väg


Förbjudna saker har en hemlig charm.


Sverker
(2000–)

24 mars 2013

På väg till årets våffelfest

BRÅTTOM Klart det vattnas i munnen, när jag vet att det är våfflor på gång. Dessvärre når jag inte handtaget själv, så husse kunde skynda sig lite så inte våfflorna förstörs.

Idag inföll stora våffeldagen för mig. Egentligen infaller den i morgon, men ju förr desto bättre.
– Vill du komma och äta våfflor hos oss i morgon, frågade min resursmatte mig igår. Klart jag ville. Dessutom fick jag ta med mig husse, så jag fick skjuts.


Redan innan jag blev insläppt stod jag på förstubron och slickade mig om munnen. Det här skulle bli gott!
Nu fick jag inte våffla med en gång. Nej först satt alla , utom en hungrig västgötaspets, och åt röd fisk som Calle, resursmattes bror du vet, hade fångat. Den var säkert mycket god, men jag kan tyvärr inte uttala mig i frågan.
Sedan började resursmatte med våfflorna. Det luktade himmelskt. Den första omgången fick jag inte smaka på, men jag fick lukta.
Omgång två blev det äntligen utdelning för min del. Först fick jag en liten smakbit. Sedan… Ja, sedan fick jag inget mer. Lite besviken blev jag. De andra fick mycket, mycket, mycket mer.
Men sedan inträffade något lustigt. Jag fick fördiska resurshusses tallrik. Det har inte hänt innan.
Så gick resursmatte och jag på en promenad. När vi kom tillbaka var husse inte där. Vad är det som är på gång?

Hej så länge
Sverker

Leg. badbildsförmedlare

GRÄDDAS Det gäller att vara uppmärksam när resursmatte gräddar våfflor. Dels är det ju jag som ska ha dem och dessutom kan de med lite tur trilla på golvet.

OK Det här visade sig bara vara resursmatte som behövde bekräftelse från en expert (=Sverker) att färgen var rätt och att våfflorna doftade som de skulle. Allt var perfekt.

SMAKPROV Först fick jag ett smakprov, innan jag kunde dra igång med stora våffelfesten. Dessvärre visade det sig att just ett smakprov var det enda som jag fick. Jag får väl vara hungrig idag också. Men bättre något än inget.

FÖRDISK Tror du jag blev förvånad när jag fick fördiska resurshusses tallrik? Ja, det blev jag verkligen. Dessutom med en extra gräddklick. Äntligen har min resursfamilj börjat fatt fördelarna med fördisk. Skulle det vara så svårt, eller?

Dagens ord på livets vägHellre magen spränga än maten slänga.


Sverker
(2000–)