7 september 2013

Vad är det för vad i min trädgård?

PARKERAD Den numera avväpnade Stig står parkerad. Dag som natt. Skulle Stig köra på som vanligt, så skulle hans fina knivar snart gå sönder. Till och med jämte Stigs laddningsstation finns det små retsamma högar.

I min trädgård har det bosatt sig en vad. En mullvad, närmare bestämt. Den har orsakat att Stig numera är satt på viloläge. Mullvadar har som huvuduppgift här i livet att göra jordhögar, när Stig kör in i dem, så går Stigs knivar sönder. De är dyra.

Lite överallt i min trädgård växer det upp små jordhögar. Husse är minst sagt förtörnad på mullvaden, som tillverkar högarna.
Den elaka mullvaden saboterar för Stig som ska sköta min gräsmatta. Det är inte snällt.
Hur ska man då få mullvaden att flytta till någon av grannarna? Först tyckte husse att jag skulle skrämma iväg det lilla djuret. Men hur ska jag veta var han finns?
Sedan tyckte husse att han var väldigt smart. Han gav sig till att vattenfylla gångarna. Trodde han. Det har stått vatten på i tre dagar, men det verkar som den envisa mullvaden inte låter sig bekomma av en liten flod. Antagligen får vi leva med det fula djuret och högarna som han krafsar upp.
Kanske använder han husses vatten till att bygga en underjordisk swimmingpool?

Hej så länge
Sverker

Leg. mullvadsobservatör

VATTENFÄLLAN Om man sticker ner slangen i ett av mullvadens hål, så kommer den säkert att bli jätteblöt. Då tänker mullvaden så här: ”I den här blötan kan jag inte bo. Jag är ju ingen vattensork! Jag tar och flyttar till någon granne istället.” Det var vad husse trodde. Men så blev det inte. Styggingen är kvar och gör nya fula högar.

FLITIG Dag som natt arbetar mullvaden med att sabotera för stackars Stig. Plöjer Stig igenom en sådan här hög, som även innehåller stenar, så går det sönder en eller flera knivar. Stig skär av grässtråna med knivar, förstår du. Utan knivar – ingen klippning.

Dagens ord på livets stigMan kan ha en smörgås med smör på båda sidor som faller ner på golvet – alltid med smöret uppåt.


Sverker
(2000–)

6 september 2013

Luften har gått ur marknaden

BÄTTRE FÖRR Marknaden var betydligt bättre förr. Förr var igår. Idag är det städpatrullen som har övertagit marknadsplatsen. Men än fanns det marknadsfynd att göra.

Jag har varit på marknad. Fast inte, men ändå. Det var igår som det var marknad i Adelöv. Husse och jag åkte dit idag. Det fanns inget att köpa, men det fanns mycket skräp.

Husse påstod att det fanns mycket skräp igår också, men att man då fick betala för det. Idag var skräpet helt gratis, men vi är inte i behov av massa kartonger.
Serveringen var dessvärre tom också. Där fanns inte ens någon fördisk. Fast jag hittade faktiskt en hel korv, som någon hade lagt på marken till mig.
Vi tittade också på en fantastisk konstutställning, som fanns på tivolit. Underbara väggmålningar. Fast de höll på att packa ihop utställningen, så vi kunde inte njuta riktigt.
Enligt husse är det roligaste med Adelövs marknad att titta på de marknadsbesökare som lockats ut från sina stugor i de omgivande skogarna. Tyvärr hade de återvänt till sina boningar idag. Där inväntar de nästa års marknad den första torsdagen i september.
Kanske vi åker dit då, för att begrunda de roliga fornlämningarna.

Hej så länge
Sverker

Leg. marknadsledande

KONTROLL Jag ägnade mig mest åt att kontrollera att ingen hade tappat något ätbart. Man vet aldrig vad som kan ligga på marken dagen efter.

KONST Bättre konst än så här gå inte att se. I alla fall inte på marknadsplatsen i Adelöv. Begrunda bara väggmålningen på den undersköna flickan, som verkar frysa lite. Sådana verk ser man inte varje dag.

MARKNADSFYND Se där! Låg det inte en korv på marken och väntade på mig? Jo, det gjorde det. En hel korv! Det får jag aldrig hemma. Ja, se det var ett riktigt marknadsfynd.

VÄRDELÖST Man skulle ju kunna tro att det fanns tappad mat inne i ett mattält. Men inte. Jag genomsökte tältet noga. Visst fanns det spår efter godsaker, men någon snål person hade plockat upp allt. Det blir väl till pyttipanna på nästa plats.

Dagens ord på livets stig

Jag tänker ofta på hur vackert det kan vara på sjön när vinden mojnar och seglarna får ro eller starta motorn.


Sverker
(2000–)

5 september 2013

Obama svek mig – men jag fick finare besök

INTE Nej, det är inte alls president Obamas Cadillac 1 som står här. Det är Görans inte-kan-bestämma-mig-bil (=jag går på el…nej bensin-nej el-nej bensin, nej el… nej fasen, jag kör på bägge) som står på min parkering. Det är misann finare besök än Obama.

Istället för att komma till mig och få en välbehövlig lektion i enkel matematik, roade sig den amerikanske presidenten i Stockholm. Men för min del spelade det ingen roll, jag fick finare besök!

I går kväll slog Obama runt med statsministrarna i de Nordiska länderna. Hur den stackars presidenten orkade upp idag efter en helkväll med dessa festprissar är beundransvärt. Han var så utschasad att han åkte bil de få metrarna från Grand hotell till slottet, där han stod ut med det muntra sällskapet i en halvtimme.
Nu är han på väg mot nya djärva mål. Det kommer nog bli kul på G20-mötet, när man inte klarar Matematik A.

Här hemma fick jag dock finare besök än en amerikansk president. Det var Göran som kom och hälsade på husse. Han kom norrifrån från sitt barnbarn som fyllde hela ett år.
Göran och husse gick på fotoskolan i Stockholm tillsammans på slutet av 60-talet. Bägge två har nu slutat skolan. Göran bor i en gammal sommarstuga i Vejbystrand och husse bor i en sommarstuga utanför Tranås. Så kan det gå.
I går kväll hade min husse och Göran bilaterala överläggningar i en varm och vänskaplig anda (=de drack vin), där de kom överrens om att det var bättre förr.
Nu är avspärrningarna borta och allt återgår till det normala.

Hej så länge
Sverker

Leg. gästmottagare

TOMT På mina helikopterplattor finns det inga presidenthelikoptrar och den avstängda vägen är helt tom. Ingen bensinslukande bil i sikte. Presidenten svek mig och hela det amerikanska folket.

FINBESÖK Göran är minsann finare än vilken president som helst. Särskilt sådana som har svårt att räkna. Besvikelsen övergick i fest!

VINKA Ingen lycka varar för evigt. Idag blev det dags för Göran att åka hem till Skåne. Obama förvisades till Ryssland, där han inte vill träffa den buttre Putin.

Dagens ord på livets stig

En politiker är känd för de löften som han håller


Sverker
(2000–)

4 september 2013

Allt klart i Hätte inför Obama-besök

PATRULL Med ojämna mellanrum patrullerar jag den hemliga vägen (=Strandvägen) kortegen med Obama eventuellt kommer att ta. All trafik är avstängd. I Tranås är det kaos i trafiken. En trafikkö på fyra bilar har rapporterats!

Om nu verkligen Barack Obama har ambitionen att lära sig räkna när han idag besöker Sverige, så kan jag vänta mig ett besök när som helst. Allt är klart och färdigt. Det är bara för Obama att ta med sig räknehäftet, en blyertspennan och suddgummit och komma. Pennvässare har jag.

Det är mycket att tänka på för mig inför det troliga presidentbesöket. Främst är det då säkerheten jag har i åtanke. Men jag är beredd. Allt kan jag ju inte avslöja. Mycket är hemligt, eller top secret, som vi experter brukar säga. Trafiken är avstängd. Sjön är tom på båtar. Brevlådor kontrollerade. Med andra ord: allt är klart.
Nu återstår det bara att se om president Obama verkligen vill rädda USA:s ekonomi, eller om han föredrar att nojsa runt med den svenske statsministern Reinfeldt.
Eller ännu värre: fraternisera med det svenska kungaparet Tjabo och Gretchen.

Hej så länge
Sverker

Leg. säkerhetsexpert

BOMBSÖK Även den mest oskyldiga jordhög kan innehålla en bomb. Därför undersöker jag den noga.

GÖMSTÄLLE En brevlåda kan inte bara innehålla obehagliga överraskningar såsom räkningar. Nej, de är även ett utmärkt gömställe för sprängladdningar. De måste undersökas extra noga. Tänk på att Sveriges ende självmordsbombare kom från Tranås och var skolad av min exmatte.

VARNINGSSYSTEM I min husses sunkiga damm simmar det omkring två synnerligen hemliga agenter. Titta vid pilen, så kanske du ser en. Kommer det en lömsk typ smygande, så slår de larm direkt. Hur? Ja, se det är hemligt.

MODIFIERAD Min gräsklippare Stig har modifierats inför presidentens förmodade besök. Robot, som han är, är det lätt att programmera om honom. Nu har han ordern skjut först, fråga sedan.

TOM Sjön är precis som den ska vara vid ett presidentbesök. Inga båtar på sjön. Alla fiskarna förgiftade och de skränande fåglarna borta. En trygg presidentmiljö!

Dagens ord på livets stig
Den som älskar frihet älskar andra, den som älskar makt älskar bara sig själv.


Sverker
(2000–)


3 september 2013

5:2-dieten som garanterar dig fem kilo på två veckor


Jag har idag glädjen att kunna presentera den nya 5:2 direkt från Amerika. Den ger garanterat 5 kilo på bara två veckor. Den revolutionerande dieten är utvecklad av min Agnes och min husse vid deras senaste USA-besök.

Det som gör den nya amerikanska 5:2-dieten så mycket roligare, är att du inte kämpar ensam. Min husse och min Agnes praktiserade den tillsammans under sina två amerikaveckor härförliden.
Du behöver inte läsa på innan, men det kräver lite självdisciplin för att lyckas fullt ut.
Fem kilo på två veckor, låter inte det som en önskedröm? Inte, säger jag!

Så här går det till:
Du och din dietkamrat äter inte två – utan fem portioner varje måltid. Stora portioner ska det vara också! Se också till att få i dig mycket smör, sylt och sirap. Skölj ner det hela med rikligt med öl. Undvik grönsaker och annat onödigt tjafs.
Resultatet låter inte vänta på sig. Redan efter två veckor har ni tillsammans gått upp fem kilo.
I alla fall gjorde min Agnes och min husse det.

Hej så länge
Sverker

Leg. dietist

FRUKOST Detta är 2,5 frukostar. Alltså en frukostportion till min nya 5:2-metod. Som du ser innehåller den bara det nödvändigaste för en bra start på dagen: ägg, stekt bröd, stekt potatis, bacon, korv, amerikanska pannkakor med en rejäl smörklick. Komplettera med rikligt med sirap. Nu gäller det för min Agnes att äta upp allt.

MELLANMÅL Efter frukosten kan det vara gott med ett mellanmål. Varför inte tre-fyra korvar och ett par öl? Chris vet hur man gör minsann! Chips till sitter också bra.

RATIONELLT Se till att du har rejäla grejer när du lagar maten. Annars får du bara springa fram och tillbaka och tappa kalorier och kilon. Min Agnes och Lisa, vet minsann hur det går till att göra frukost.

FÄRDIGÄTEN När du ätit färdigt, ska du inte orka sitta. Följ min Agnes exempel och lägg dig ner. Hon har just vräkt i sig frukostpannkakor hemma hos Eloise. Som du kan ana, har hon spetsat pannkakorna med lönnsirap och Nutella. Vad du inte ser är smöret, som också hör till. Tallriken ska vara så tom, så att fördisk är onödigt!

2 september 2013

Obama kommer hit för att lära sig räkna

PRESSKLIPP The Washington Post tycker att Obama skulle ta tillfället i akt att under Sverigebesöket lära sig räkna och spara. Aftonbladet var inte sena att kopiera den artikeln, som du kan se. Varför har Obama då inte kontaktat den verklige experten på området? Ja, du förstår säkert vem jag menar: Sverker.

Några dagar efter att min Agnes och min husse har landat på Arlanda, kommer Air Force One till samma flygplats. I planet sitter copykatten Barack Obama. The Washington Post tycker att presidenten skulle ta tillfället i akt att lära sig matematikens grunder. Aftonbladet var inte sena att haka på det amerikanska huvudstadsbladet med en egen artikel.

Vad som kan förefalla konstigt är att Sveriges verklige finansexpert inte är kontaktad. Även om jag är blygsam av naturen, så måste jag erkänna att jag är den som i dessa svåra tider har lyckats bäst.
Även om inflödet av tuggben till mig är ojämnt och blygsamt, så begriper jag att inte ska tugga i mig benen direkt. Eller låna ben från kinesiska eller tyska hundar Tvärtom. Jag spar till ännu sämre tider. Tuggbensbudgeten måste alltid visa ett plus.
Inte bara det att jag har de ben som du ser på bilderna. Nej, jag har en försvarlig valutareserv också. På säkra och hemliga ställen (=bakom kudden i den röda fåtöljen, på balkongen bakom tjärpappsrullen, i min Pers häck och under busken vid gången) har jag placerat ut ben. Jag har på så sätt spridit riskerna av denna kapitalplacering.
Benen på bilden omplaceras med jämna mellanrum så ingen (=husse) ska kunna ta dem.
Som du nu förstår, är det mig Obama har att lära av – inte Reinfeldt

Hej så länge
Sverker

Leg. finansexpert

SÄMST Varför Obama står och hänger över husse begriper jag inte. Husse är Sveriges sämste expert i allt. Däremot har husse en västgötaspets, Sverker, som är bäst i allt.

KAPITAL Detta är bara mitt öppna kapital. Det gröna benet är ihåligt och av plast. Därför saknar det substansvärde (=oätbart) och har mest symboliskt värde.

PLACERING Vad som är viktigt för en god ekonom är att placera sina tillgångar rätt. Benet jag har i munnen är numera placerat på ett mycket säkert ställe (=bakom kudden i hörnet i tv-soffan), där det kan grävas fram vid tuggbehov.

Dagens ord på livets stig
Några få kilo på revbenen är ett betryggande skydd mot svåra tider.


Sverker
(2000–)

Dagens ord på livets stig
– Varifrån kommer alla dessa globaliserings-motståndare?
– Hela världen.


Sverker
(2000–)

1 september 2013

Det nollas friskt hos mig också

HOTFULL Om ditt nollningsobjekt ligger ner, så går du fram med hotfulla steg. Hjälper inte det kan du morra lite. Ser du hur ynklig min nolla till husse ser ut. Ser din husse ut så, så vet du att du lyckats.

Det är inte bara Lundsbergs överklasskola som kan stoltsera med nollning. Jag kan idag nöjt avslöja att det förekommer även på min underklasskola här hemma. Här finns det nämligen en riktig nolla, som måste sättas på plats.

Kamratfostran är något fint. Nollning kan ses som en inledande kamratuppfostran. Att på ett framgångsrikt sätt kunna plåga yngre, svagare och löjligare kamrater, är en kunskap som kan komma väl till pass senare i arbetslivet. En merit som ses som en rejäl fjäderplym i hatten när du ska bli chef i pappas företag.
Jag bor tillsammans med en riktig nolla (=husse), som du vet. Han är i starkt behov av nollning och kamratuppfostran. Exempel är: väckas tidigt på morgonen, smutsa ner hans byxor, slicka honom i ansiktet när han sover middag.
Mest kamratuppfostrande är jag, då jag äter upp hans mat.
Tänk på att om dina åtgärder är obehagliga för nollan så är de behagliga för dig. Detta är den värdegrund som både min skola och Lundsberg hyllar och står för.

Hej så länge
Sverker

Leg. nollare

VÄLTA Kan man välta kossor, så kan man välta hussar, brukar jag säga. Om du inte lyckas med att välta nollan, så kan du ju alltid smutsa ner hans byxor. Se till att du har leriga tassar.

ANSIKTSATTACK Har du lyckats med din föresats att få omkull hussen, så ge dig på att slicka honom i ansiktet. Det tycker inte nollor om. Se till att du ätit harpluttar innan. Äckligt tycker ditt uppfostringsobjekt.

ÖRAT Slafsa runt med tungan i örat är obehagligt för nollan. Därför är det väldigt uppfostrande. Desto obehagligare – desto bättre.

Dagens ord på livets stig
Bästa metoden att nå framgång är att gå på tårna. Andras tår.


Sverker
(2000–)