21 april 2012

Resurshusse rymmer sitt hem på vårarna

RYMMARE Precis som jag trodde. Där har vi rymmaren putsande på sin älskade båt. Det är han under den blåa presseningen till höger. Nu kan jag meddela min resursmatte att hon inte behöver efterlysa honom.
Det har varit lite rättmätiga klagomål från resursmatte, att hon inte sett till resurshusse på länge.

– Vi åker till hamnen, sade jag till husse.
Och mycket riktigt där var han. Det vackra aprilvädret (+2C, blåst och regn) hade lockat honom till sin älskade båt.

Man kan inte påstå att min resurshusse är mycket för att putsa och feja. Faste det finns ett undantag; det är Unda. Hans båt heter så.
Om vårarna står han gärna i det äkta regnskogsmahognydammet och slipar och slipar och slipar. Sen övergår han till att måla och måla och måla. På överdelen av Unda använder han blankfärg och på underdelen svartfärg.
Högst upp finns det blått och vitt. Pinnen, som ska sättas på senare, är målad med blankfärg.
Igår var jag som sagt och inspekterade hans arbete. Ganska lyckat måste jag säga, frånsett en liten fläck jag upptäckte som behövde lite svartfärg.
Jag slutinspekterade båten och gav den godkänt.
Glad över mitt besked hissade min resurshusse i båten i vattnet idag. Han vill tydligen ha en större båt, eftersom han påstår att den ska ligga där och svälla, innan den körs till sin hamnplats. Där får den sedan ligga hela sommaren, utom ett par dagar, för att sedan lyftas upp på land igen.

Hej så länge
Sverker


Leg. badbildsförmedlare


TAGEN Jag tog minsann resurshusse på bar gärning. Han var nästan, nästan klar med båtens vårpyssel. Vem längtar inte ut på sjön, när det är snöglopp i den blåsiga luften och temperaturen står kring noll? Jag kan faktiskt förstå honom.


PRISTAGARE Om utifall att det fanns en tävling i Sommen, som skulle heta ”Den blankaste mahognysegelbåten klass 1950–1967”, så skulle min resurshusse vinna lätt. Men så kämpar han också.


NOGA Hela båtens undervattenkropp måste vara svart. ”Där har du allt glömt en lite fläck.” Jag upptäckte ett litet slarvfel som resurshusse var tvungen att åtgärda innan han fick lov att vattensätta båten. Om underkroppen också skulle vara blank, så skulle det jämt vara massa tjejfiskar runt båten för att spegla sig. Det skulle säkert bilda virvlar som skulle dra ner farten.


FAVORIT Resurshusse älskar grannarna på varvet. Har man en sådan här stilig båt jämte sig, så stiger ju blankheten på den egna båten med 37,6 procentenheter. Det gör att resurshusses båts blankhet når ett subjektivt värde på 129,3 procent, fastän det bara är 91,7. Fast det är vackert så.

Dagens ord på livets stigOm man sträcker sig längre än täcket räcker, blir tassen bar.

Sverker (2000–)

20 april 2012

Vägmaskin vilse på min väg

LOST Uppenbarligen har den här vägmaskinen kört fel. Annars hade han knappast kört omkring på min väg. Fast då han ända var där, så fyllde han igen alla fågelbaden som vi hade på vägen.

Ett slöseri utan motstycke äger rum just nu på min väg. En stor, stor vägmaskin håller på att fylla igen alla gropar i vägen. Frågorna jag genast ställer mig är var ska jag dricka vatten nu och var ska fåglarna bada?

Det var inte länge sedan det var en väghyvel som hyvlade av min väg for förbi. Det var i september. Idag är det tydligen dags igen, Fast den här gången fyller de i lite sand i de fina gropar som har bildats det senaste halvåret.
Borta är alla fina vattenskålar och alla fina fågelbad. Tragiskt tycker jag. Fint tycker husse som inte tycker om att skumpa i bilen. Groparna fungerar som farthinder och det tycker inte husse om.
Fast hav tröst husse. Om en vecka är groparna tillbaka igen.

Hej så länge
Sverker

Leg. vägmästare


GAMMAL Det är bara här och där, som det ligger ny sand. Här luktar det precis som vanligt. Till höger ligger det lite ny sand. Husse vill hellre ha asfalt, men då bildas det ju inga vattenskålar. Dessutom dammar det ju inte på sommaren.

SAND För andra gången på 22 år sprider de ut lite ny sand. Onödigt tycker jag, eftersom den gamla var väl beprövad.

Dagens ord på livets stig

Att göra ingenting är bättre, än att med stor möda ingenting uträtta.


Sverker
(2000–)

19 april 2012

Tranås kommun visar framtassarna

TOPPEN Stolt kan jag konstatera att Tranås kommun toppar listen över antalet arbetslösa i Jönköpings län. Nu gäller det att kämpa vidare, så vi kan toppa Sverigelistan också. Man undrar vad grabbarna i stadshuset i bakgrunden ska hitta på härnäst.

Det är alltid roligt att bo i en kommun som låter tala om sig. Med förtjusning såg jag i tidningen att vi toppar statistiken i länet.
När det gäller skolan så finns det lite kvar innan Tranås ligger på en hedrande jumboplats, men nu har kommunen tagit krafttag för att nå dit.


Topplistor är till för att vinnas. Arbetslöshetslistan intar redan Tranås en hedrande förstaplats i Jönköpings län. Ett delmål mot Sverigetoppen. När når vi dit? Vad gör kommunen?
Fast det är en bit kvar till att bli etta på topplistan ”Minst satsade pengar per elev i Sverige”. Av 280 tävlande ligger Tranås 45 platser från att toppa även den listan. Även på listan ”Sämst betyg i Sverige”, finns det lite till att göra.
Men nu har kommunen tagit krafttag: 12–14 tjänster ska försvinna från en av kommunens skolor. Det är en handlingskraftig åtgärd som avspeglar sig i statistiken. Kostnaden per elev sjunker direkt, men att lyckas sänka betygen på elevkollektivet, är ett mer långsiktigt mål.
Som tur är finns det dock miljoner över att satsa på mer betydelsefull verksamhet i kommunen. Ishallen byggs om ganska rejält. Helt rätt. En kommun utan ståtlig ishall är chanslös i dagens samhälle oavsett om invånarna kan räkna och läsa.

Hej så länge
Sverker

Leg. topplistsfreak


KÄMPAR Ska Tranås lyckas med att hamna etta på listan minst satsade kronor per elev? Det är roligt att kommunen oavsett resultatet satsar mot det målet. Skulle det inte vara bättre att sparka alla lärare?

PENGAR Här satsas det. Nya läktare i ishallen så att den brölande publiken kan stå, eller sitta, lite tjusigare när de bevistar neandertalssportens Mecka i Tranås.

RESULTATET Så kan det gå med en billig skola. Fast jag kanske inte ska vara elak. Det är ju många ord som är rättstavade och det är bara en särskrivning.

Dagens ord på livets stig

Välsignad är den, som när han inget har att säga, avstår från att med ord bekräfta detta faktum.


Sverker
(2000–)

18 april 2012

Egon orsakar snö – husse orsakar regn

TVEKSAMT Ska vi verkligen gå ut? Det var inte så roligt att det började snöa igår. Det ska ju vara varmt och vår nu. Jag vet också vems fel det var att det började snöa (Egons), men jag tänker inte tala om det.

Jag har upptäckt att mina närmaste orsakar icke önskvärt väder. Det började redan när husse lade på sommardäcken. Då började det snöa. Igår var det en till mig närstående husse och en tillika närstående springer spaniel som ställde till det.


Husse började gårdagen med att hänga ut sina sänkläder i solskenet på balkongen. Sedan tog vi äntligen en försenad morgonpromenad. Men vi hann inte längre än till rondellen innan det började regna.
– Skynda dig Sverker. Vi måste hem, så inte sängkläderna blir dyngsura, sade en stressad husse till mig.
Jag hann ju inte bli färdig med det jag skulle göra.
När husse fått in sängkläderna, så sken solen igen.
Sedan framåt kvällen så kom Egon med sin matte (= min resursmatte). Och vad hände då, tror du? Jo, det började snöa som bara den.
När Egon skulle åka hem och husse och jag skulle följa med och vinka av, så var det alldeles vitt.
– Det är helt borta om en timme. Marken är så varm, sade resursmatte som har varit med förr.
Sen blev det kväll och natt. Idag på morgonen när jag gick ut för att titta på den smälta snön, så låg den minsann kvar. Så rätt hade resursmatte.
Men jag undrar hur husse och Egon gör för att ordna busväder. Vet du?

Hej så länge
Sverker

Leg. snöhund


PS Om du av en händelse köper Hemmets Veckotidning nr 19, som kommer ut vid Valborg, så får du läsa ett spännande reportage om en bloggande hund. (Jag säger inte än vem det är, men det är en västgötaspets som bor strax utanför Tranås. DS

ONÖDIGT Har du också hört ”Det som göms i snö, kommer upp i tö”? Löjligt tycker både Egon och jag. Det är lika bra att nosa reda på saker som kan finnas under snön redan nu. Vem vet, det kanske ligger en prinskorv och väntar på oss. (Nu gjorde det inte det, oturligt nog.)

SNABBT I det här vädret var det ingen idé att hålla sig ute. Nej, snabbt in i den goa värmen från kakelugnen igen. (Jag hjälper till att bära in veden.)

SNOPET Vad snopet det här måste ha varit för resursmatte. Hon visste att snön skulle smälta på en timme, men så här såg det ut i morse när solen hade gått upp.

Dagens ord på livets stig

Jag brukar lägga mig ner ett tag och vila tills brådskan har gått över.


Sverker
(2000–)

17 april 2012

Full fart mot farfars lägenhet

VÄGFINNARE Jag vet precis var farfar bodde, så jag kan springa dit alldeles själv. Man går in genom porten vid den nedersta röda pilen. Vid den översta pilen kan du se var farfar brukade stå på sin balkong, när husse och Agnes skulle spela i musikkåren. Då var jag hos farfar. Efter marschen fikade vi alltid hos farfar.

Idag var jag hemma hos farfar, fast utan farfar. Jag var i hans lägenhet. Husse har kvar lite saker som han ska ha, fast han redan har hämtat hem fyra flyttlådor.

I farfars lägenhet står det en liten blå soffa, som husse fick och en fåtölj som han också fick och en moraklocka. Sen fick han inte mer, för resten fick husses syster. Husse har faktiskt fått fyra flyttlådor med grejer också. Han har redan så många saker, så han behöver inte mer, säger han lite bittert.
Idag tog husse hem ett litet bord, som farfar hade gjort och en fotogenlampa. Den sistnämnda kan vara bra att ha om strömmen skulle gå.
Vad husse saknar här hemma hos mig är tuggben, hundgodis och korvar, men det fanns inte så mycket av de nödvändiga varorna hos farfar idag.
Men vet du någon som hittade sitt tuggben? Det var allt Sverker det!

Hej så länge
Sverker

Leg. flyttkarl


BENFYND Så fort jag kom in i lägenheten, så sprang jag till mitt hemliga gömställe. Där låg minsann mitt ben. Den lilla blå soffan vann husse och en av fåtöljerna med rutigt tyg och det lilla bordet som inte syns bakom flyttkartongerna. Resten vann husses mer tursamma syster.

MATRUMMET Tänka sig, att här inne vann husses syster allt. Jackpott, kan man säga. Men sanningen är att husse inte ville ha något.

Dagens ord på livets skogsstig
Vill du leva länge, så gör som husse: lev långsamt.


Sverker
(2000–)

16 april 2012

De vackraste bilderna från skogen

UNDERBART Detta är ett klassikt motiv. En västgötaspets som kommer traskandes i skogen. Skogen ser du här och var och västgötaspetsen på vägen.

Idag vill jag visa några riktigt vackra skogsbilder för dig. Det sade jag till husse också.
– Jag har glömt kameran, genmälde min förvirrade husse.
Jag var tvungen att påminna honom att det fanns en kamera i hans dyra iPhone, som han köpte för att göra Agnes avundsjuk.
Tur för husse att han har mig, annars skulle det bara ha blivit text idag.


Jag kanske också ska berätta för dig vad som menas med en vacker skogsbild. En bildanalys av den högre skolan alltså.
En vacker skogsbild är en bild som innehåller två viktiga bildelement:
1. En skog.
2. En västgötaspets. För en riktigt vacker bild krävs det en Sverker.
De första bilderna blev ju inte så där hejans bra. Det är för mycket skog på dem och för lite Sverker. Närbilderna på mig blev däremot riktigt dåliga.
Jag tror att husse ska hålla sig till att använda telefonen som telefon. Prata kan han, även om det han säger inte är värt att höra på.

Hej så länge
Sverker

Leg. bildförstärkare


PS Jag är ledsen att det inte blev något igår, men husse skyller på att han var sjuk. Jag vet att det nog var lite mer lättja. Han är så sjåpig också. DS

GRENBILD Även på denna bild ser du att det är skog, eftersom det sticker ut en gren mitt i bilden. Konstverket hade blivit ett konstverk om bara jag hade fått komma lite närmare, innan husse knäppte av sin telefon.

BÄTTRE Nu syns ju äntligen jag tydligt, men var är skogen? Detta kan inte räknas som en vacker skogsbild, bara vacker bild.

LÅNGSAM Du undrar kanske varför den här bilden ser ut så här? Jo, det ska jag tala om för dig, husse knäppte försent. ”Stå still när jag fotograferar dig”, sade husse upprört till mig. Det är ju knappast mitt fel att han är slö med avtryckaren.

SPÅRHUND Ett taffligt försök från husse att berätta att jag är en alldeles utmärkt spårhund. Det är två invändningar jag har mot denna bild: Jag följer luktspår – inte hjulspår. Jag har öron och svans och hade även öron och svans vid fotograferingsögonblicket. Jag är väl ingen groda.

Dagens ord på livets skogsstig

Ingenting är förskräckligare än en handlingskraftig okunnighet. Det är tur att husse är lat.


Sverker
(2000–)

15 april 2012

Dagens ord på livets skogsstig
Blir du upphetsat av ett nytt inlägg från mig, så kan du ju alltid lugna dig med att läsa ett gammalt.


Sverker
(2000–)