13 maj 2015

Ett sista farväl från Sverker

Alla vackra sagor har ett slut, så även sagan om Sverker. Idag på eftermiddagen fick han somna in för gott.
De senaste dagarna kunde han inte behålla maten. Han blev också snabbt mycket trött.
Sverker efterlämnar nästan 15 års underbara minnen. Han var min sjätte hund. Han var också den som var den största personligheten och den klokaste.
Jag tackar alla som har följt Sverkers verkliga och påhittade äventyr på hans blogg, som nu avslutas. Särskilt tack till de som har kommenterat och inte minst skickat vykort och presenter till Sverker och hans husse.
Tack


Hej och tack
Bertil

Leg. fd husse till Sverker

De sista drömmarnaJag har fått en spruta och börjar bli riktigt trött nu. Jag ligger i min husses och min Agnes knä. Jag blir tröttare och tröttare. Jag kommer nog somna snart. Nu börjar jag drömma om …


… när jag fick min Agnes. Vi var små då. Det var ju nästan 15 år sedan. Det var en varm sommardag och det var den bästa presenten jag kunde få.

… hur kul det var när Lucy bodde hos mig. Då kunde vi tigga båda två samtidigt. Men min Agnes bara läste, fastän vi såg så hungriga ut.

… vad trevligt det är att åka och hälsa på Per i Mantorp, även om Lucy springer och gömmer sig för husse. Jag får sitta i Pers knä. Det är det enda knäet jag vill sitta i. Han är min bästa vän. Hoppas vi snart åker dit igen.

… vad jag ska hitta på till min blogg imorgon. Husse och jag samarbetar ganska bra, men den skulle nog bli bättre om jag gjorde allt själv. Jag får tänka på det.

… hur det var när farfar levde. ”Är det lilla Sverker som kommer”, sade alltid farfar när jag sprang och hälsade på honom. Var det fika, så fick jag också fikabröd. Han var så snäll.

… när min Agnes och jag sprang omkring ute i skogen. Det var roligt. Nu är hon knappt här och jag springer inte så ofta.


… när Emily och Evan var här. Oj vad roligt det var när vi var ute och gick. För det mesta gick vi skogen. I sommar kommer de igen. Då ska vi ha roligt igen.

… när jag hade min bästa vän Egon. Vi lekte och vi var ute och gick i skogen. Fast han finns inte mer. Man mister sina vänner när man blir gammal har jag märkt.

… hur varmt det var i Toscana. Nog för att det är skönt med värme, men det behöver ju inte vara så varmt.

… när min Agnes och jag plockade smultron. Min Agnes plockade åt mig. Smultron är goda och det var lagom varmt.

… min resursfamilj. Jag har världens bästa resursfamilj. Ibland kom de cyklandes bara för att hälsa på mig. Fast resurshusse kan låta bli att klippa mina klor. Det har aldrig behövts.

… hur pinsamt det var när Lucy, den franska kattan, gick och tryckte sig mot mig när vi var ute och gick. Tänk om det hade kommit någon som jag kände?

… min första resa med husbilen. Det var på höstlovet och jag hade blivit ganska stor. Huset jämte, som är Gripsholms slott, är större än jag. I kyrkan, som du ser i bakgrunden, spelade farfar orgel i många år. Min Agnes följde med mig på resan. Hon spelar inte orgel.

Vad ljust det blev helt plötsligt.
– Får jag gå dit till ljuset, husse?
– Ja, Sverker. Det får du.
– Kom då!
– Nej, den här gången får du gå själv utan mig. Vi kanske ses. Hälsa till farfar och Egon om du träffar dem. Hej då Sverker och tack för allt.
– Hej då husse.


En ovanligt lyckad kväll med familjen

FESTMAT Måltiden avlöpte precis som jag hade räknat ut. Jag fick sitta emellan min Agnes och min Per. Jag fick väldigt god mat på min tallrik. Bättre än så här kan det nog inte bli.

Så har jag då haft min fest. Den var ovanligt lyckad. Jag satt vid bordet och njöt av maten tillsammans med de andra. Naturligtvis serverade jag Kalvfärsbullar à la Sverker. Kjersti tillägnade mig det receptet på sin blogg.

Mina gäster kom precis när de skulle. Det var min Per, min Agnes och Julia. Nu skulle vi ha en riktigt trevlig kväll och det hade vi också.
Inte nog med att jag satt och åt vid bordet, jag hade turen att få extra riklig fördisk.
Sedan var det kaffe och kakor. Gissa vem som fick lite kaka varje gång jag påpekade att jag ville smaka. Jag fick kaka av Julia, min Agnes och min Per. Till och med min husse gav mig en bit. Det har inte hänt innan.
Nu är det så att jag har blivit lite krasslig både här och var, så nu måste jag skynda mig. Jag ska åka till djursjukhuset nämligen.
Du får rapport senare idag.

Hej så länge
Sverker

Leg. festarrangör

VÄLKOMNA Jag blev hur glad som helst när mina gäster kom. Som du ser är det min Agnes, Julia och min Per. Det var precis som jag hade hoppats på.

UTEPLATS Min Agnes visade stolt upp sin och min uteplats i vardande för Julia. Bara gräset växer upp mellan plattorna och det kommer dit lite möbler, är den alldeles färdig och kan tas i bruk. Bästa utsikten hos mig!
v

PROMENAD Min Per, min husse och jag tog en liten promenad. Nej, det gick inte så fort, för jag har fått lite svårt att gå.

FAMILJ Jag har världens bästa familj och idag var alla hos mig. Du ser min bästa Per, min husse och min bästa Agnes. I centrum, framför de alla andra, står jag.

GÄSTER Detta är mina speciellt inbjudna gäster samlade på samma bild. Det är min Per, Julia och min Agnes och så jag förstås.

Dagens ord om livet

Ju mer man tänker på livet, desto mer inser man att det inte finns något enkelt svar.


Sverker
(2000–)

12 maj 2015

Allt klart för min stora fest

DUKAT Jag har redan dukat tills ikväll tills mina gäster kommer. För säkerhets skull har jag lagt ut placeringslappar. Jag ska sitta mellan min Agnes och min Per. På andra sidan sitter min husse och min vän Julia. Min husse och jag har plockat blommor, så det ska bli riktigt fint.

Det ska bli fest ikväll och det är jag som är värd. Det innebär naturligtvis att jag också har en egen tallrik. Jag ska sitta mellan min Per och min Agnes. De är bäst av alla.

Nu har jag ganska mycket att stå i. Husse måste torka av golvet lite, så huset ser presentabelt ut. Han kan aldrig få lika fint som min Per eller min Agnes har det hemma, men han kan ju försöka.
Dagens meny är som du förstår det bästa man kan få. Den är lika hemlig som Nobelmiddagens meny, men tittar du på alla bilder, särskilt bild två, så kanske du kan lista ut ändå.
Nu väntar jag bara på att mina gäster ska komma. Ganska tidigt i morgon, så får du reda på hur festen var.

Hej så länge
Sverker

Leg. festvärd

GOTT På spisen puttrar Kalvfärsbullar à la Sverker (tack Kjersti), så de är bara att värma när gästerna kommer. Jag har redan provsmakat en och den var väldigt god.

KONTROLL Det är bäst att kontrollera vad min husse har gjort. Jo, det var rätt, för här ska min Per sitta. Jag sitter mellan min Agnes och min Per och jag har en egen tallrik. Bra!

BLOMMOR Ogräset i rabatten vid vedboden, har bytts ut mot blommor. Lite glest är det allt, men mycket bättre än förut.

GRYTOR Även grytorna vid entrén har piffats upp med några blommor. Det har blivit betydligt trevligare än ogräset som växte där förut. Hoppas mina gäster känner sig välkomna.

Dagens ord på livets stigDet är alltid gott att veta var man har sin familj och sina vänner, oavsett om man behöver dem eller inte.


Sverker
(2000–)

11 maj 2015

Nu är det som bäst att leva

BÄST När jag är ute och går i skogen, så går jag i ett hav av blommor. Det är därför våren är bäst.

Nu är det som bäst att leva. Det är lagom varmt och det finns blommor överallt. Det är väldigt vackert. Men det finns undantag. Det är hemma hos mig. Det beror helt och hållit på min husse, men nu ska det bli ändring.

I mina rabatter och mina grytor är det långt ifrån fint. Det behövs någon som tar tag i att försköna min trädgård särskilt just nu. Imorgon kommer jag att få tre hemliga gäster. Då vill man gärna ha fint.
Du undrar säkert vilka de hemliga gästerna är, men det tänker jag inte tala om. Så mycket kan jag säga att två kommer från Uppsala (=min Agnes och hennes kusin Julia) och en kommer ända från Mantorp (=min Per). Då måste man ju ha fint.
Sålledes åkte min husse och jag och köpte blommor idag. De var extrabilliga, vilket min snåla husse uppskattade . Vi köpte 20 blommor för 50 kronor. Det var det värt.
Nu ska vi lägga i vattenpumpen och plantera alla fina blommor.
Imorgon när mina gäster kommer så är min trädgård riktigt presentabel. Du kan också se hur jag lyckades, om du tittar in hos mig imorgon.

Hej så länge
Sverker

Leg. trädgårdförskönare

BÄST De här vackra gula blommorna är väldigt tacksamma. De växer överallt och lyser upp omgivningen. Jag har ganska många hemma i min gräsmatta också. Det är därför våren är bäst.

BÄST Aldrig är fruktträden så vackra som på våren. De vita blommorna lyser verkligen upp tillvaron för en västgötaspets. Det är därför våren är bäst..

SÄMST Det är verkligen hög tid att ta bort påskriset i mina grytor och ersätta det med fina blommor. Ogräset ska också bort.

SÄMST Rabatten är en styggelse för alla. Ingen fröjd att komma till mig inte. Där ska det sättas blommor. Då blir det riktigt vackert. Ogräset ska också bort.

BÄST Med omsorg valde jag ut extra vackra blommor hos blomsterhandlaren. Det kommer säkert att bli jättefint.

Dagens ord på livets stigAtt leva är det vackraste i världen – de flesta bara existerar.


Sverker
(2000–)

10 maj 2015

I Tranås har storleken betydelse

SEVÄRT Kan en lång, lång loppmarknad vara sevärd? Jag skulle inte vilja säga det. Det är så mycket folk, så man ser för det mesta inget. Inga loppor fanns det heller.

I lördags var det Smålands längsta loppmarknad i hela världen i Tranås. Fast vi nöjer oss inte med det. Vi har Sveriges längsta konstutställning i hela världen också. Dessutom har vi säkert de längsta tjänsteresorna för kommunala höjdare för att studera snabbtåg i Kina. Vi är helt enkelt längst.

Jag måste säga att lördagens loppmarknad var en besvikelse. Det var så mycket folk, så jag såg mest ben och fötter. Jag hade inte utan visst intresse sett fram emot att studera loppor. Min husse har sett en loppcirkus på Tivoli i Köpenhamn. Jag hade verkligen hoppats att jag också skulle få se en igår.
Fast helt misslyckad var inte stadsresan. Jag fick se en fin park med massor av blommor. Alltid något. Där fanns dessutom inget folk. Underbart. Det bästa av allt var att husse köpte godis. Jag fick smaka ganska mycket, vilket var snällt av honom.
När vi kom hem, så tog jag en promenad i skogen. Jag måste säga att min stig är världens bästa, om än inte längst.

Hej så länge
Sverker

Leg. jippobesökare

MUSIK På torget stod Frälsningsarméns musikkår och spelade ”Idas sommarvisa”. Jag kan nu avslöja, att den ”nån” i texten, som ska sätta fart så det blir sommar, är jag. Nu var det sagt.

PRYLAR Fasän det fanns massor av prylar, så köpte vi inget. Vi har redan så det räcker och blir över. Jo, det förstås. Godis köpte vi, för det hade vi inget hemma. Det är slut nu.

OAS Det fanns en oas längst med Storgatan och det var den här parken. Visst är det vackert där? Blommorna är också väldigt vackra.

BÄST Inte längst, men bäst. Det är min stig här hemma. Den går jag flera gånger varje dag. Det är husse och jag som har gjort stigen.

Dagens ord på livets stig
Man blir inte stor av att kalla sig stor.


Sverker
(2000–)