23 mars 2013

Celebert besök hemma hos mig

VÄLKOMNA Det är alltid roligt med besök. Extra roligt var det idag, när min resursfamilj kom gåendes i vårsolens glans ända från staden för att hälsa på mig.

Idag hade jag glädjen att kunna välkomna celebra vänner till mitt magnifika hem. Det var min resursfamilj, som passade på att ta en promenad i den vackra vårsolens sken. Naturligtvis blev de inbjudna på lite fika, men sedan började eländet.

Husse kokade kaffe och sedan värmde han upp en wienerlängd i ugnen. Väl tilltagen var den, så det hade räckt till alla, inklusive mig.
Dessutom lade han upp något som luktade choklad, alltså någon lämplig mat till en västgötaspets.
Sedan börjad min resurshusse och husse att frossa i godsakerna. Resursmatte nöjde sig med ett äpple. Äpplen är inte goda, till skillnad från det övriga som bjöds.
Ven tror du delade med sig? Jo, det var resursmatte. Jag visade tydligt att jag på intet sätt var ute efter hennes äpple.
Snåljåparna husse och resurshusse behöll det synnerligen ätbara för egen del.
Innan min resursfamilj började hemfärden, så sade resursmatte till mig att jag var bjuden till mitt resurshem på våfflor i morgon. Våfflor är gott, så jag hoppas på bättre utdelning där. Sylt och grädde föraktar jag inte heller.

Hej så länge
Sverker

Leg. svältkonstnär

FRUKTSKÅL Min resursmatte nöjde sig med att ta ett äpple ur fruktskålen. Det fick hon naturligtvis gärna göra för mig. Trots att hon försökte bjuda, så ville jag inte ha. Man måste vara försiktig med vad man stoppar i sig.

SMASKENS Se vad mycket det blev över. Såvitt jag kan se, så är det exakt en liten försiktig aptitretare av en wienerlängd till en utsvulten västgötaspets. Hade jag bara fått den där lilla biten, så hade jag kanske stått mig till min middag. Nu vet jag inte hur det kommer att gå.

Dagens ord på livets väg


Ordning är när man genast vet var man absolut inte behöver leta.


Sverker
(2000–)

22 mars 2013

Dags för stora påskstädningen

DEKORATIVT Ett tips om hur du ska kunna få även din trängård riktigt dekorativ så här års: ställ en stilig västgötaspets mitt på den av snö täckta gräsmattan. Lägger du dessutom ut lite färgglada mattor, blir det ändå bättre.

Eftersom det är sista fredagen före påsk ojämnt år (=2013), beslöt jag att vi kanske skulle städa huset trots allt.
Hos oss har vi tagit julsångens ord på största allvar (=julen varar än till påska, du vet), så jag beslöt att vi redan skulle ta bort juldekorationerna fastän det är en hel vecka till påsk.


Vi började med att avlägsna adventsljusstakar och adventsstjärnor från dess platser. De har gjort sitt för den här säsongen. De är nu undanstoppade på en säker plats, så vi inte hittar dem när det är dags med lite stämningsljus nästa jul.
Även julduken i stora rummet ansågs ha gjort sitt och förpassades till tvättkorgen. Där får den ligga tills det är dags att ta fram den igen – om det nu blir någon jul nästa år. Det var allt vi hade framme i år, eftersom jag var hos min resursfamilj och husse var i Seattle.

Så var det dags för mattorna. Ut med dem och bred ut dem på det snötäcke som nu kom väl till pass. Sen kommer det roliga. Man ska skutta runt på mattorna och sedan så vänder man på dem. Så får man skutta runt igen. Snöbehandlingen avslutas med att mattorna får pisk av en därför avsedd piska, en så kallad mattpiska.
När man är klar med detta hänger man mattorna på en piskställning, för att gå loss på dem med mattpiskan igen. Som en värdig avslutning borstas de av med en kvast. I snön, där de legat, kan man då se om arbetet har varit förgäves.
Jag hade tänkt berätta hur vi städade inne i huset, men husse fastnade framför en film på tv istället. Nu som först ska han börja dammsuga. Visst är han slö?

Snart är det dags att sprida ut påskdekorationerna i mitt hus. Jag brukar få ett godisägg.
När det blir midsommar ska helst alla kycklingar och påskris vara borta.

Hej så länge
Sverker

Leg. städkoordinator

SMISK Efter du har travat runt på mattorna ska de få smisk. Sen vänder du på dem och lägger dem på en oanvänd snöfläck för att upprepa proceduren. Trav och smisk.

RESULTAT Titta vad fint det blev i snön efter dörrmattan. Så kan det bli när man har hussar som inte torkar av fötterna ordentligt. Jag drar aldrig in någon smuts. Nu är den mödosamt ihopsamlade smutsen ute igen.

LJUSSTAKE Mina besökare har möts av skenet från vackra ljusstake sedan ungefär första advent. Det är farfars gamla ljusstake som han hade i sitt tv-rum, du vet.

ADVENTSSTJÄRNA Bara för att Lasse och Marlene ska ha något vackert att titta på, hänger den i fönstret mot dem. De bor i det röda huset, som du ser lite av på bilden. Där brukar jag få godis ibland.

Dagens ord på livets vägOm alla årets dagar vore lediga skulle fritid vara lika tröttsamt som arbete


Sverker
(2000–)


21 mars 2013

Usch, nu drömmer jag mig bort istället

SOLSKIVA Detta var all sol jag fick idag. Dessutom är det riktigt kallt och det blåser så det står härliga till, vilket inte syns på den trista bilden. Nej, nu vill jag inte längre!

Vad är det här för något. Ingen värmande vårsol. Inga många grader, i alla fall inte plusgrader. Det är bara elände och kallt.
Nej nu blundar jag och går till drömmarnas rike.


I min dröm är det alltid sommar. Inte för varmt, men tillräckligt varmt så att ytterdörren alltid står öppen. Då kan jag gå ut och in igen precis när jag vill.
Jag kan gå till husses sunkiga damm och dricka vatten. Det kan jag göra ner vis sjön också.
Agnes är hemma och Per kommer och hälsar på då och då. Det är roligare att gå på promenad om man är flera. Husse är lätt att tröttna på.
Vi kan jobba i trädgården, eller bara sitta nere vid sjön och ha trevligt.
Så öppnar jag ögonen och är tillbaka i den hårda verkligheten. Drömmen bara försvann.

Hej så länge
Sverker

Leg. drömmare

MYSA Att sitta nere vid sjön med Agnes, eller någon annan, är trevligt och mysigt. Så tillvida de inte för för sig att de ska bada. Det är oherhört påfratande att vara badvakt.

ROLIGT Att gå ut och gå med Per är alltid roligt. Vi har så mycket att språka om. Ännu roligare blir det om till exempel Agnes följer med. Husse är också välkommen som promenadledsagare.


SLITSAMT Det kan tyckas vara slitsamt att röja i trädgården – och det är det. Särskilt för mig som ska ha uppsikt över allt och se till att arbetet uförs på rätt sätt.

Dagens ord på livets väg


Solen lyser inte lika varmt alla dagar. Somliga dagar lyser den inte alls.


Sverker
(2000–)

20 mars 2013

Jag är bestulen av en vårtjuv

BESTULEN Idag är det vårdagsjämningen, men var är våren? Inte finns den här hos mig. Ser du den? Nej, med största sannolikhet har någon stulit våren. Det är inte snällt att stjäla.

Om jag slänger en förströdd blick på min kalender, så står det tydligt att det är vårdagsjämning idag. Alltså inte bara jämning.
Slänger jag en blick ut, så syns det tydligt att det är vinter. Blåst, snö och kallt.


Bara för att du ska se riktigt tydligt att jag har blivit bestulen, så har jag letat fram lite bilder som är precis ett år gamla. Ser du skillnaden? De gamla bilderna visar hur det ska vara idag. Det ska finnas blommor, man ska kunna sitta ute och fika och sjön ska vara isfri.
Idag finns det inga blommor, ute sitter man inte gärna och fikar och isen på sjön är tjock.
Nu gäller det att få tag på tjuven, så han/hon kan lämna våren tillbaka.

Hej så länge
Sverker

Leg. vårväntare

JÄMFÖR Först tittar du på den här bilden. Sedan lyfter du blicken och tittar på den översta. Sedan kan du titta på den här igen. De är tagna vid ungefär samma plats och samma dag, men det skiljer ett år. Den översta bilden är fel, eftersom det är vinter. Den här bilden är rätt, eftersom det är vår.

VÅRFIKA Jag undrar vad det är jag ska få? Något gott är det nog, annars hade jag inte suttit så fint. I vilket fall som helst var det en utmärkt dag att sitta och fika ute. Det var på dagen precis ett år sedan.

SJÖSIDAN Trädgårdsmöblerna stod nyoljade och fina på sjösidan. Ingen is är det på sjön heller. Fast vi föredrog tydligen att fika vid soliga hörnan på framsidan.

BLOMMOR Jodå, det fanns blommor i rabatten vid Agnes hus. Det hade det funnits i minst två veckor, det vet jag med säkerhet. Men hur är det i år? Inte tillstymmelse till en enda ynka stjälk finns att skåda för den blomintresserade.

Dagens ord på livets väg


Klimat är vad vi förväntar oss, väder är vad vi får.


Sverker
(2000–)

19 mars 2013

Vinterstormen har isolerat Tranås


UTSIKTSLÖST Normalt sett har man en stilig utsikt härifrån. Idag vände jag om med en gång. Att ha snö piskande i ögonen, är inget jag precis uppskattar. Dessutom fanns det inget att se, frånsett en vit oänlighet.

Stormen kom inte som en överraskning. SMHI har i flera dagar haft vänligheten att varna oss för vad som komma skulle.
Denna gång var vi väl förberedda, men de oerhörda konsekvenser som ovädret skulle få, hade jag inte kunnat föreställa mig. Tranås är nästan helt isolerat från mig.


I mycket god tid (=igår) började husse med stormförberedelserna. Det släpades med ved, så vi skulle kunna hålla en viss värme när strömmen skulle gå. Elen försvinner nämligen alltid när det snöar och blåser. I alla fall förr (= tre år sedan), innan de grävde ner sladden.
Spritköket har bränsle, så husse kan koka sin gröt på morgonen och koka kaffevatten. Snöskyffeln stod prydligt och lättåtkomligt på sin plats jämte ytterdörren. Vad kunde gå fel nu?
Jag vaknade tidigt på morgonen. Mycket riktigt. Jag riktigt hörde hur stormen ven utanför mitt hus. Kunde jag ta mig ut i snömassorna? Jag det var frågan jag snabbt behövde ha svar på.
Jag lyckades forcera trappan och gick och tog mig en titt över sjön. Snön var riktigt besvärlig, så jag var tvungen att blunda. Nu gjorde inte det så mycket, eftersom jag ändå inte kunde se annat än snö över sjön.
Trappan hade yrt igen med fruktansvärt höga snövallar, men jag kämpade mig förbi. Garageinfarten som var snöfri så sent som igår, var nu täckt med ett tjockt snötäcke.
Väl ute på vägen kommer dagens hjälte åkande; postbilen. Det kan inte vara lätt att ha kravet på sig att alltid leverera räkningar och reklam oavsett väder.

Hej så länge
Sverker

Leg. stormhund

SNÖMASSOR På garageuppfarten, där det gick att köra på gruset igår, låg det nu ett tjockt snötäcke på hela 1,6 centimeter. Där ser man hur snabbt förutsättningarna ändras när snön bara vräker ner.

HJÄLTE Där borta kommer en gul bil åkande så snön yr. Det är dagens hjälte, min lantbrevbärare. Trots snömassorna lyckades den lilla bilen forcera snöhindrena, så att husse kunde få sin räkning och sin Biltemakatalog.

SNÖVALLAR I trappan har ofantliga snövallar tornat upp sig. Säkert nästan två decimeter höga längst in. Det hade aldrig Lucy klarat att passerat, men jag kämpade mig upp som du ser. För säkerhets skull står jag och väntar på husse. Han klarade det näst intill oöverstigliga hindret också. Fast naturligtvis på ett sämre sätt.

Dagens ord på livets väg

Opportunism är ett inexakt ord. Det som många anser opportunistiskt hos mig är i själva verket välbetänkt smidighet.


Sverker
(2000–)

18 mars 2013

Se skuggan av en västgötaspets

VACKERT Så här fin kan en skugga bli om det är jag som gör den. Idag är sista chansen på ett tag att se några skuggor. Imorgon försvinner solen och den kommer att vara borta några dagar.

När solen skiner är det extra vackert utomhus. Inte bara det att min päls blänker extra mycket i solstrålarna, utan det bildas också en skugga av mig. Det blir alltså en dubbelsverker, vilket gör en solskenspromenad extra njutbar.

Fast det är inte bara positivt med skuggor. Husse gör en skugga också. Det är fullt tillräckligt med ett exemplar av honom.
Står du på min balkong en dag när solen skiner och det är is på sjön, kan du se skuggan av mitt hus och några trän. Står solen riktigt lågt, vilket den gör på vintern, så kan man tro att jag bor i ett höghus. Så är dock inte fallet.
Nu ska jag skynda mig ut och göra lite skuggor innan snöstormen kommer i morgon.

Hej så länge
Sverker

Leg. skuggare

ISHUS I Jukkasjärvi finns ett ishotell som lockar mycket folk. Hemma hos mig har jag ett ishus, som också borde fungera som en turistmagnet. Visserligen kan man inte bo i det, men det går att se. Och vem vill bo i ett ishus?

SOL En sol är väldigt bra att ha om du ska göra en skugga. Det går med lampa också, men inte mitt på dagen. Mellan träden ser du en sol, men helst ska det inte stå några träd i vägen, om skuggan ska bli riktigt bra.

FACIT Tänk vad bra att jag kan visa dig exakt hur det går till att göra en skugga. Ställ dig bara på en gammal tennisbana som solen skiner på. Sedan går allt automatiskt. Om solen står rakt ovanför dig, blir skuggan inte lika bra som skuggan på bilden.


Dagens ord på livets väg

Om du ser en vän utan ett leende; ge honom ett av dina, eller vifta på svansen.


Sverker
(2000–.

17 mars 2013

Flyttfåglar och myror signalerar en snar vår

FLYTTFÅGEL Bara för en stund sedan lyckades husse påpassligt fotografera en flyttfågel i vår trädgård. Skatan flyttade från vår trädgård när den gamla enen var tvungen att fällas. Nu bor kråkfågeln på granntomten, men idag hade hon flyttat in på min tomt.

Nätterna är minst sagt kalla. Det märker jag när jag kvällskissar och när jag hämtar tidningen på morgonen. Men sedan kommer solen och solen värmer.

Vi kan ju inte precis prata om vår än. Snön ligger kvar på de flesta ställen, men de varma solstrålarna får en flyttfågel (=skatan) att komma hit. Värmen från solen gör också myrorna nyfikan.
– Är det vår nu? Jag tror jag tar och går upp och tittar efter.
– Jag vill också följa med, hörs det överallt från stackens mörker. Upp i solljuset kryper tusentals små äckliga insekter för att inspektera vädret.
När stacken ånyo hamnar i skugga, kryper de besvikna ner. Men, mina vänner; våren är på gång. Snart har vi både myggor och fästingar.

Hej så länge
Sverker

Leg. årstidsförmedlare


VÅRVINTER Som du ser ligger det snö kvar, men solens varma strålar har smält undan snön från myrstacken. Inte nog med det, värmen har också lockat ut de små irriterande småkrypen ut i den kyliga vårluften. Ser du några myror på stacken till höger? Titta på nästa bild, så blir du snopen.

KLIAR Massor med myror fanns det om man bara tittade lite närmare. Nu är myror inte mycket att ha, eftersom de kliar när de kryper omkring i min päls. Men nu stack de ingen stans, utan de höll sig på sin egen stack och inte Sverkers päls.

Dagens ord på livets väg


Kom inte bara ihåg att säga rätt sak vid rätt tillfälle, det svåraste är fortfarande, att inte säga fel sak i ett frestande ögonblick.


Sverker
(2000–)