27 juli 2013

Naturligt att sova sämre vid fullmåne

YLA Fullmånen får mig att klättra upp på en klippa och yla. Hur lätt är det att sova då? Stilat av forskarna att komma fram med en sådan nyhet!

Stort sett alla tidningar basunerar ut att det är svårare att sova vid fullmåne. Skulle det vara nytt? För mig, som är en forskare av rang, har detta varit känt länge (länge = 13 år).

Vid varje fullmåne inträffar det som jag tänkte behålla som en hemlighet, men nu är det lika bra att få det sagt. Jag har svårt att sova.
Det är nämligen så att jag har annat för mig när månen är full. Det är då jag ränner runt och utför mina plikter som varulv. Ja, du läste rätt. Jag blir en varulv.
Detta hade jag tänkt hemlighålla, men så råkade jag hamna på ett Instagram. Alla ränner ju runt med sina mobiler nu, så det är svårt att inte bli avslöjad.
Men jag lovar att inte bita dig.

Hej så länge
Sverker

Leg. varulv

(OBS Bilderna kanske kan vara fotomontage. Eller kanske inte.)

OTYDLIGT Det kan vara svårt att se att detta verkligen är jag. Instagram blir lite sådär blurrigt. Så jag varken erkänner eller dementerar den saken. Men hur ska man (jag) kunna sova med sådana huggtänder?

Dagens ord på livets väg
Den bittra olyckan kan kanske döljas med ett leende.


Sverker
(2000–)

26 juli 2013

Korsika – ön där alla skulle trivas

PERFEKT Här skulle jag också fatta posto om jag hade semester på Korsika. Tänk så mycket fördisk det skulle finnas där! Det är ju också möjligt att jag skulle ha fått en godbit vid borden också. Jag kan se hungrig ut.

Min resursfamilj kom nyss hem från Korsika. Eftersom Korsika ligger mitt i havet, är den en ö. En annan ö är Stora Tranåsön.
Med sig från Korsika hade de lite bilder att locka med. Det tycks finnas något för alla.


Jag föll direkt för restaurangen. De badande hundarna, kan man ju titta på, men det får räcka med det. Stränder har man till att springa på, inte bada från.
Sedan fanns det lite båtar som lockade till köp. Kanske inte just de som låg där, men något liknande.
För oss som hellre håller oss på land, fanns det också båtalternativ. Vill du göra det, så välj en motorbåt.
Även för husse fanns det skojiga alternativ, som skulle passa honom.
Hej så länge
Sverker

Leg. reseåterberättare

HALVKASS Att stå på en surfingbräda i Medelhavet är väl inget jag skulle eftersträva. Naturligtvis skulle jag vara en fena på att surfa, men jag överlåter gärna till den svarta hunden att stila. Risken att bli blöt, är överhängande.

HELKASS Att slänga sig ut i Medelhavet på en simtur, har jag provat. Så mycket kan jag säga; det är inget att stå efter. Jag byter gärna ut simövningar mot restaurangbesök.

KASSAKOLL Resursmatte står i begrepp att öppna handväskan för att se hur mycket hon kan köpa båten för. Tydligen hade hon inte tillräckligt med pengar att locka ägaren med, för hon kom hem utan den trevliga motorbåten.

TYGBÅT Resurshusse är mer för att segla än åka motorbåt, så han slängde sina lystna ögon mot denna lilla modesta båt. Den går framåt med tygtrasor, som man sätter fast på pinnarna. Den är väldigt billig att köra runt med, eftersom det inte går åt något bränsle.

IDEALBÅT Detta måste vara den perfekta båten. Ingen risk att man blir sjösjuk där inte! Dessutom behöver man inte tänka så mycket på underhåll, vilket framgår alldeles tydligt.

FARLIGT Ska du bo i din båt på land, så passa dig om du har en segelbåt. Att hissa tygbitar har sina risker, även om båten ligger på kajen. Det är bättre att försöka låtsassegla utan hissade segel.

HUSSEJOBB Detta skulle vara det perfekta jobbet för husse att dryga ut pensionen med. Gå omkring på stranden och fotografera barn, och sälja bilderna dyrt till de stolta och okritiska föräldrarna. Då skulle det kunna bli mer och bättre mat till hungriga familjemedlemmar som heter Sverker. (Risken är väl att han skulle fotografera annat också, som ligger på stranden.)

Dagens ord på livets väg
Allrahelst minns jag framtiden.


Sverker
(2000–)

25 juli 2013

Oönskade gäster och lite restbilder

LARVIG Att Agnes inte kan låta bli att larva sig med katten. Den franska kattan Lucy har ju valt bort min Agnes och tagit min Per istället. Jag tyckte inte hon skulle äta med oss. Men vad hände sen? Ja, det kan du se ett par bilder längre ner.

Tänk att idag blir det bara lite bilder. Det blir alltid några bilder över. Dessutom är en bild väldigt dramatisk (=suddig). Du kan också få skåda icke inbjudna grannar, som säkert gärna ville vara med.

Hej så länge
Sverker

Leg. bildredaktör och kattskrämmare

ÄCKLIG Plötsligt skrek Agnes till. ”Hjääälp!!! Ta bort!!!! Den är äcklig!!! Hårig är den också!!!” Jag undrar bara vad det skulle vara för fel att vara hårig? Per avlägsnade spindeln från väggen, där den kalasade på en fångad mygga.

ORÄTTVIST Den bortskämda katten har fått en egen landgång, så kattan ska slippa att hoppa. Jag har ingen landgång. Du ser bara svansen på katten. Det är bäst så.

DUKTIGT Agnes försökte få Lucy att komma och äta med oss, men då var det jag som sade ifrån. Det suddiga sträcket visar hur långt Lucy hann på 1/20 sekund när jag skällde lite.

SLUTET Detta är som du ser en gammal bild. När slutet var nära ville Agnes skruva, så hon kunde säga att hon hjälpt till att bygga ett tjusigt trädäck..

OMÖJLIG Per köpte en extradyr grill. En som var gjord i USA. Tyvärr var passformen mellan de olika delarna lite fel. Konstruktionen var nog gjord av företagets fyllo. Dessvärre var den medföljande monteringsanvisningen till en annan grillmodell, men den var tjock. Man kan ju inte kräva allt av en supermakt. Då varken Per eller husse är tekniskt begåvade, så tog monteringen 2,5 timmar.

NYFIKNA När husse matade in bilderna i datorn, så upptäckte husse att det var två rådjur på bilden. Jag såg dem ju redan på kvällen fast det var mörkt, men jag orkade inte valla dem.

Dagens ord på livets stig

Bliv det du är.


Sverker
(2000–)

24 juli 2013

Invigning med champagne av min Pers trädäck

FEST Min Per grillar goda köttbitar på den alldeles nya grillen. Min Agnes häller upp ny äkta champagne, som var gammal, för att fira färdigställandet av det alldeles nya trädäcket.

Invigt och klart. Ja, se det var ett kalas, sent att glömma. Och jag fick min beskärda del också. En viss katt höll sig undan och fick inte smaka något. Så kan det gå.

Idag blir det bara ett bildreportage från festligheterna i Mantorp. Bygget av trädäcket drog ju ut på tiden. Desto festligare blev det när det äntligen invigdes. Som extragäst hade jag bjudit in min Agnes.
Fastän jag fick smaka, så måste jag påpeka att som projektör och arbetsledare hade jag varit värd betydligt mer mat.

Hej så länge
Sverker

Leg. invigare

SISTA Redan i förrgår kunde min Per skruva i den sista skruven. Ganska precis 723 skruvar hade då bytt plats från sina lådor och ner i brädorna. Per var duktigast att skruva.

MORGONINSPEKTION Dagen för invigningen hade kommit. Tidigt på morgonen gick Lucy ut för att titta på blommorna som min Agnes hade planterat. Hon klagade på att det inte fanns något kattgräs. Varför skulle man ha det?

SKÅL Min Per och min Agnes skålar i champagne. Jag tycker inte om att dricka champagne, eftersom det sticker i nosen. Husse var med också, men han är för ful för att få vara med på bild.

SMASKENS Jag hade hoppats att de andra skulle äta potatisgratängen som min Agnes och min Per hade gjort. Då skulle jag kunna offra mig över allt köttet.

TREVLIGT De bägge syskonen hade det minsann trevligt och det skojades friskt. Min Per står i begrepp att dela upp köttet. Hoppas han inte sviker mig.

BORTGLÖMD Här står jag under bordet alldeles bortglömd. Hoppas min Per kommer ihåg mig. Det brukar han göra.

ÄNTLIGEN Min Per skar upp en liten, liten köttbit i strimlor. Dem fick jag en och en. Lägg märke till att jag blir matad vid bordet. Det blir man om man befinner sig på ett trädäck.

KLADDKAKA Min Agnes gjorde en kladdkaka också. Här vräker hon åt sig själv. Blir det något till Sverker?

AVSLUTNING Det går alltid att lita på min Per. Han gjorde en egen tallrik till mig med kladdkaka och grädde. Sen fick jag ännu mera grädde. En värdig avslutning på en trevlig kväll.

Dagens ord på livets väg
Det finns inget fint väder, bara fina kläder.


Sverker
(2000–)

23 juli 2013

Projekt trädäck hos min Per i Mantorp

BÖRJAN Det började inte så bra. Min Pers gräsklippare vägrade att starta. Sen gick den sönder också.

En eller två dagar skulle det gå på, enligt husses planer. Aldrig, tänkte jag.
Som vanligt hade jag rätt.


Den 18 juli skällde vi på hos Per. Nu skulle det mätas, räknas, köpas brädor och skruv. På ett huj skulle allt vara klart. Jag avslöjar nu det hemliga projektet: ett trädäck.
Fyra dagar och 715 skruvar senare drog Per i den sista skruven i den sista brädan.
Hur det blev får du se senare, för i kväll ska vi ha invigningsfest.

Hej så länge
Sverker

Leg. arbetsledare

HÖSKÖRD Mellan stenplattorna fanns det mycket hö som skulle skördas. Två fulla skottkärror blev det.

VATTNA Antingen för att stenplattorna skulle växa, eller för att spola bort jord och gräsfrön, vattnade min Per sina plattor. Nu var första inledande förberedelserna klara.

NOGA När man lägger ut och skruvar i stommen, gäller det att vara noga. Då går det åt att en västgötaspets som heter Sverker kontrollerar det hela.

PLANKOR Att skruva plankor är lite lättare, så där kunde husse hjälpa till lite. Men om jag ska vara ärlig, så gjorde han inte mycket. Jag övervakar det hela från en skuggigare plats.

FLICKA Men oj, nu har det tillkommit en flicka. Men hon gjorde inte mycket heller. Hon har ont i ryggen och armen.

FUSKINVIGNING Innan allt var färdigt, så sattes bordet på plats och det dukades fram tacos. Det var en hemlig flicka (=min Agnes), som hade varit hemmaduktig i köket. Det blev rikligt med rester till mig och Lucy, som jag åt upp. Och så gick husse alldeles för dyra kamera sönder.

Dagens ord på livets stigEn enklare lösning:
Det kommer två semifinallag ut på planen, och så går dom fram till domaren och han singlar slant och så säger han: Jaha, Sverige vann.


Sverker
(2000–)

22 juli 2013

Idag hade den stöddiga kattan verkligen otur

HEJ Jaha. Äntligen vågade sig den franska kattan Lucy fram från sitt hemliga gömställe (=under tv-soffan). Jag hälsade artigt, förstås. Hon hälsade tillbaka.

Äntligen kan du se en bild på min Per, mig och kattan Lucy. Det tog tid innan hon vågade sig fram. Men så ser vi ut. Hon kom för hon skulle inspektera, sade hon. Det är till att vara stöddig.

Lucy traskade ut och kunde konstatera att det inte gick att krypa under något alls. Hon var sur, men det gladde mig. Det är ju ingen kattlekplats jag kämpar med i värmen.
Idag har vi en flicka här. Det är min A. Inga namn. Hon lagade tacos till min husse, min Per och sig själv. Dessutom tog hon till så det räckte till Lucy och mig.
Oturligt för Lucy höll hon sig i trappan när jag åt min del.
När jag slickat rent tallriken så märkte jag att jag ätit Lucys del också. Otur för henne, för det var riktigt gott.

Hej så länge
Sverker

Leg. generös matdelare

INSPEKTION Kattan började direkt inspektera resultatet av vårt idoga arbete. Till min stora glädje kunde hon inte krypa emellan. Rätt åt henne.

TILLBAKADRAGEN När hon hade tittat färdigt, på det hon inte har med att göra, så drog hon sig tillbaka till sin utsiktspunkt i trappan.

JÄTTEMISS Jag fick massor av tacos-kött och ost. Naturligtvis hade jag, generös som jag är, tänkt dela maten med kattan, men i ett huj var det slut. Jag vet inte hur det gick till. Missen satt kvar i trappan och tjurade. Det tyckte jag var roligt, men det var en jättemiss för henne.

Dagens ord på livets väg
Definitionen på tanke är nåt som upphör när man börjar prata och som åter träder i kraft när man håller käften och man undrar vad man har sagt.


Sverker
(2000–)


21 juli 2013

Den dumma katten har missuppfattat allt

SKUGGPLATS Om det händelsevis står en skottkärra i trädgården, så tror katten att den bara är till för att skaffa henne skugga. Sådan är hon.

Det bor en osedvanligt självcentrerad katt i Mantorp. Hon heter Lucy och är en före detta fransk gatflicka. Hon tror att hela världen kretsar runt henne, när den i själva verket kretsar runt mig. Nu tror hon att hon ska få en egen lekplats.

Husse sliter lite. Per sliter mycket. Jag, Sverker, sliter alldeles hemskt fantastiskt mycket. Vi bygger i värmen. (Mer om det senare.)
När Lucy fick se vårt fina byggprojekt utbrast hon malligt:
– Oh, tres bien (=skitbra). En alldeles egen lekpark till mig.
Hon provade den framlänges och baklänges, hit och dit. Som tur var så fotograferade min Per henne, så du kan se hur fånig hon var.
– Jag skulle nog vilja ha lite en klätterställning på höjden också. Annars får den väl duga i brist på annat.
Sådan är hon. Krävande och bortskämd.
Jag kan bara säga att hon kommer att bli besviken.

Hej så länge
Sverker

Leg. byggledare

SMYGA Lucy provar att smyga bakom lite brädor. Ha, säger jag, snart kan man inte göra det.

HINDERBANA Kul att gå över brädor, tycker den malliga katten, som bara vågar visa sig när husse inte syns.

BRÄDKONTROLLANT Hon ska inte tro att hon kan kontrollera brädorna. Det har jag redan gjort. En del är sneda, för jag var inte med vid inköpet.

KANALER Nu leker Lucy kanalbåt. Hon har kanske sett en kanalbat, men det är jag som har åkt kanalbåt. Dessutom ska det finnas vatten i kanalerna.

Dagens ord på livets väg
Arbete utvidgar sig så att det fyller all den tid som står till förfogande för dess utförande.

Sverker
(2000 –)