26 oktober 2013

Ett misslyckat stadsbesök

MÅNGA Du ser själv hur måna det var i stan idag. Det innebär också att husse hittar massor med folk att prata med. Då glömmer han det viktiga.

Det är massa aktiviteter i stan idag minsann.
– Hur kan det komma sig Sverker, frågar den konspiratoriske hussen sin trogne västgötaspets.
Jag väntar med spänning på svaret.


– Som genom en händelse sammanfaller roligheterna i stan, med att allmänheten har fått sin lön. Kan detta ha varit orsaken till att det spelades och sjöngs både här och var?
Är det verkligen så lågt att köpmännen försöker locka ut folk från sina stugor tillsammans med sina välfyllda plånböcker?
Det är knappast troligt. Jag tror att någon bara vill bjuda på lite trevlig musik här och där när man promenerar längst med Tranås imponerande Storgata.
Som vanligt hade jag engagerat min husse att ta några trevliga bilder på mig, som jag sedan kunde ha på min blogg.
Nu går det ju inte alltid som man tänkt sig. Min husse lyckades bara åstadkomma några synnerligen mediokra alster.
Fast han gjorde inte av med några pengar. Han hade glömt plånboken hemma.

Hej så länge
Sverker

Leg. tätortsinspektör

BASTUBA Husse hittade en bastuba vid ett kafé. Den tillhörde Göran i Tranås Musikkår. Det satt även andra musikkårare där som husse ställde sig att språka med. När han kom på att hans uppgift var att fotografera mig, då hade jag tröttnat. Ännu en kass bild blev resultatet.

SVÄNGIGT Att här svängde det värre. Trevligt var det också, för bandet gjorde en paus då och då, så folket som samlats kunde applådera mig. Mera sådant vill jag höra.

Dagens ord på livets väg


Spara energi - ligg kvar en timme längre på morgnarna.


Sverker
(2000–)

25 oktober 2013

USA:s spioner avlyssnar mig

LEDARE Inte mindre än 35 av världens ledare övervakas av USA:s spioner i NSA. Naturligtvis hör jag till de utvalda. Fast jag är ju i gott sällskap.

I sin kamp mot terrorismen, som det heter, anser ett land att de kan ta sig vilka friheter som helst. Dock måste jag protestera å det skarpaste. Varken Angela Merkel eller jag har några planer att utföra en terroristattack mot USA. Men hur är det tvärtom?

I och med att min telefon är avlyssnad, måste jag numera vara försiktig med hur jag använder den, när jag har den med mig och vad jag säger.
Vad är det jag inte vill att NSA ska få reda på? Jag fick en kort intervju med mig själv, så vi kan reda ut begreppen.
– Hej Sverker!
– Hej.
– Vad har du för hemligheter som NSA vill ha reda på?
– Det är hemligt!
– Kan du inte säga lite?
– Kanske.
– Nå, får jag höra?
– Var jag har grävt ner mina tuggben. Rent hypotetiskt bara.
– Är du rädd att de ska komma hit och stjäla dem?
– Nej. De jobbar inte så.
– Jasså. Hur jobbar de då?
– De skickar sina drönare och bombar.
– Men Sverige är ju inte i krig med USA. De kan ju inte bomba ett lad de inte är i krig med?
– Nu avslutar jag intervjun med mig. Hej då.
– Hej då och tack.
Jag har inte mer att tillägga, men jag vill ju inte att mina mogna ben ska förstöras.

Hej så länge
Sverker

Leg. avlyssnad

VÄDERPRAT Det gäller att inte säga något viktigt när min husse och jag är ute och promenerar. Vi får till exempel språka om vädret, som just nu är ganska varmt.

HEMMA Ska vi avhandla viktiga saker (=var ben är gömda och så), så får vi lämna telefonen hemma.

HEMLIGT Om det är aktuellt att utbyta hemlig information, så får vi uppsöka en plats i mörkaste skogen. En ny plats varje gång. Sedan gäller det att bara viska, man vet aldrig var de amerikanska avlyssnarspionerna finns.

UNDVIKA Det är det här jag vill undvika. Får NSA reda på var mina ben finns, sätter de små röda prickar på ett satellitfoto. Sedan skickar de hit en drönare för att bomba. Om huset och husse och jag stryker med samtidigt, så är det bara ännu en seger i kampen mot terrorismen. Jag vill klargöra att mina ben INTE ligger vid de röda prickarna. Detta är bara ett exempel.

AVLYSSNAD Avlyssningssatelliterna är inte lätta att upptäcka, men tittar du noga ser du den i det ljusa partiet. Det är därför man måste gå in i skogen, så NSA inte ser dig.

Dagens ord på livets väg


Om man som husse har dåligt närminne, får han väl vänta tills det gått en stund.


Sverker
(2000–)

24 oktober 2013

Upprepade kränkningar men får inget skadestånd

KRÄNKT Jag går inte och gömmer mig i en buske när jag uträttar mina trängande behov för att bli fotograferad. Inte nog med det, denna pinsamma situation läggs sedan ut på Internet!

Många, många gånger har jag kränkts på Internet. Otaliga är de nakenbilder som har publicerats på mig. Dessutom har jag fotograferats i olämpliga situationer.

Då och då smyger det sig in bilder på mig på min blogg som inte har varit avsedda för publicering. Jag misstänker att det kan vara husse som står bakom dessa upprepade kränkningar.
Det är nakenbilder, bilder när jag har sökt enskildhet för naturbehov, bilder som avslöjar skamliga saker.
Jag har försökt få ut skadestånd (=tuggben och korv) av den troliga upphovsmannen (=husse) till dessa systematiska kränkningar utan att lyckas.
Nu väntar jag på att min Agnes ska bli färdig med sina djuridiska studier. Då kan vi göra gemensam sak mot husse.

Hej så länge
Sverker

Leg. kränkt och förnedrad

KRÄNKT Om det händer sig att en väldigt ful franska katta studsar upp och trycker sig mot mig är det väldigt pinsamt. Särskilt som vi bägge är helt utan kläder. Om det hela sedan fotograferas utan min vetskap och publiceras, är det inte roligt. Kan man kränkas mer?

KRÄNKT Att jag kan uppskatta och sitta och njuta av mässingsmusik, är ju inget jag vill att allmänheten ska få reda på. Men bilden avslöjar mig, men är det rätt att publicera den utan mitt tillstånd?

KRÄNKT Att här blev jag avslöjad. Jag kanske tycker att det är kul att sitta och titta på utsikter. Att det sedan råkar vara massa badande människor där, kan väl inte jag rå för. Jag tittade på fiskmåsar.

KRÄNKT Denna bild är på inget sätt ett bevis på att jag skulle vara mallig, som det stod i texten under bilden. Får man inte sträcka på sig längre?

KRÄNKT Denna suddiga bild påstås vara ett bevis på att jag hade tagit kakan som låg på bordet. Skulle det inte lika gärna kunnat vara skatan? Dessutom är bilden av den kvalitén att det kanske inte ens är jag på bilden. Det kunde lika gärna ha varit en annan västgötaspets, eftersom jag inte får gå upp på bord.

Dagens ord på livets väg

Den som skriver uppriktiga memoarer blir en ganska ensam människa.


Sverker
(2000–)

23 oktober 2013

Hur jag organiserade in trädgårdsmöblerna

FULT Inte ser det så tjusigt ut med trädgårdsmöblerna ute så här års. I somras var det väl OK. Det hände flera gånger att vi satt vid dem till och med. Jag brukar sitta i soffan. Det lilla vita gjutjärnsbordet får man inte ta in.

Idag tyckte jag att det var dags att organisera. Jag organiserade ”Ta in trädgårdsmöblerna på framsidan”. Det går till så att jag bestämmer att de ska tas in – och så får husse göra det . Naturligtvis övervakar jag det hela.

– Inte idag Sverker, klagade husse som gärna skjuter upp allt ett par månader.
– Det är inte bra, möblerna är ju blöta!
Jag kunde inte annat än att påpeka att de säkert torkar i uterummet. De har ju ett halvår på sig.
Hade han tagit in dem samtidigt som vi pysslade med blommorna, hade vi inte haft det problemet idag. Men klumpig som han var, så spillde han jord på bordet och soffan. Att sopa bort fuktig jord, lät sig inte göras. Stolarna kånkade han in under mycket pustande.
– Det ska regna i morgon. Jorden får regna bort, sade den late hussen.
Regnet kom och sköljde bort all jord, men möblerna förblev kvar på den igenvuxna uteplatsen.
Det var då jag högg tag i saken och organiserade. Det var jobbigt. Nu har jag organiserat färdigt för idag.

Hej så länge
Sverker

Leg. planerare

BORDSBÄRARE Husse fattade inte ens hur han skulle få in bordet i uterummet. Märkligt, sade han. Det var ju här inne förra vintern. Tur att jag fanns med som organisatör. Det lilla vita gjutjärnsbordet får man inte ta in.

SOFFBÄRARE Husse hade svårt till och med att få in soffan. Det var inte det att soffan var så bred, det var husses mage som var för tjock.

VIKTIGT Det lilla vita gjutjärnsbordet får man inte ta in. Nu kan du se varför. Det är på det bordet jag sitter när jag ska ryktas. Jag bara låtsas att jag tycker att det är skönt. Jag tycker bättre om att äta korv.

Dagens ord på livets vägOrganisationsförmåga är att bestämma sig kvickt och få någon annan att göra arbetet.


Sverker
(2000–)

22 oktober 2013

Skillnaden mellan god och dålig konst

BLANDAT Detta är exempel på god och dålig konst. Bilden är, som du ser, tagen på moderna museet, MOMA, i New York. På väggen hänger ett bra exempel på fin värdefull konst. Framför står det en helt värdelös ”skulptur”. Varför är det så, undrar du säkert. Du kanske inte är konstexpert. Jo, det är bara tavlan som föreställer en stilig västgötaspets.

– Man kanske skulle ta och ställa ut lite bilder, säger min husse ibland.
Jasså du, tänkte jag. Men du har ju många bilder på mig, så det ska nog gå bra.
Dessvärre kan han inte se skillnaden mellan god och dålig konst.


Alltid när husse för stolligheter som utställningar på tal, kommer det en enad kör från hans vänner:
– Neeeeeeeeeej, ekar det över nejden.
– Det skulle vara om du har tagit några bra bilder på Sverker i så fall.
– Nej jag hade tänkt mig något annat, svarar husse som helt saknar begrepp.
I går skrev han till och med ut några bilder som han hafsade åstad och tog när han var i Hälleforsnäs för ett par veckor sedan tillsammans med sina lekkamrater Per och Janina.
– Vad tror du om de här Sverker?
Jag tittade noga på bilderna. Helt värdelösa, är min bedömning. Inte en västgötaspets så långt ögat ser. Fanns där inga färger? Dessutom, vem skulle vilja titta på en fallfärdig fabrik som inte fungerar längre?

Hej så länge
Sverker

Leg. konstexpert

MÄSTERVERK Så här ska ett mästerverk se ut. Guldram och en stilig västgötaspets som heter Sverker. Bättre konst än så finns inte!

ELÄNDE Gammal ful lampa som inte ens lyser mot en mörk himmel. Man kan bli deprimerad för mindre. Detta är inte ens dålig konst. Det är inte konst.

SMUTSIGT Jag trodde att våra fönster här hemma slog rekord i smutsighet. Husse blev nog glad när han hittade ett som var ännu smutsigare. Dessutom finns det inga blommor. Detta är inte ens dålig konst. Det är inte konst.

GIFTIGT Varför ger man sig till att fotografera taket på ett hus med grej på? Är det för att fira all smuts och alla gifter som har släppts ut från fabriken, så att vårt klimat kan förstöras? Det är frågor som lämnas obesvarade. Detta är inte ens dålig konst. Det är inte konst.

Dagens ord på livets väg


Man får stå ut med regnet om man vill njuta av regnbågen.


Sverker
(2000–)

21 oktober 2013

Här är det lugnt – men blåsigt

GULDFISKE Husse ar arbetat flera dagar med att försöka fånga guldfiskarna i dammen. Hittills har han lyckats få upp 50% av guldfisksbeståndet (=1 styck), men han envisas med att försöka få upp resten också. Jag förstår honom, för en guldfisk är inte mycket till mat.

Inte för att det händer mycket här. Bara för att du ska få en uppfattning om att det inte händer något, så ska jag berätta vad som har hänt idag.

Tidigt på morgonen gick min husse och jag ut för att hämta tidningen. Vi hade inte fått någon, till skillnad från grannarna. Hur ska vi veta vad som hänt i världen i går?
Efter att husse hade duschat, gick vi ut en kort promenad. När vi kom hem fick jag frukost.
Sedan åkte vi till stan. Jag fick vänta i bilen under tiden som husse gick och roade sig. Det var så kul att han till och med tog ett Instagram på massa leksaker.
Så var det dags att åka och vänta utanför en affär. Jag väntade – husse gick in. När han kom ut fick jag lite godis. Husse fick mer godis.
På vägen hem passade vi på att ta en träningsrunda på agilitybanan på hundklubben. Husse tyckte det var för kallt, men så sprang han inte över och under de olika pinnarna och klättergrejererna. Han bara stod och pekade och det blir man inte varm av.
Väl hemma plockade vi in i kylskåpet. Jag fick en tunn, tunn skiva kalkonkött.
Vi gjorde ännu ett försök att fånga guldfisk i dammen. Det gick inte så bra, eftersom den lilla rackaren gömde sig igen.
Eftersom det blåser idag är det riktigt kallt hemma, så vi gick och hämtade ved för att fylla på i brasan som redan brann i kakelugnen. Nu brinner det riktigt duktigt och husse hoppas att han ska kunna pressa upp temperaturen till 18 grader.
I kväll ska vi försöka fånga guldfisk igen. Fisken ska bländas med husses stora ficklampa. Vi får se hur det går.

Hej så länge
Sverker

Leg. sysslolös

LEKSAKER Det var så här leksakerna såg ut på det stället husse gick till i morse. Av någon anledning fick inte jag följa med, utan jag fick vakta bilen. Samma sak var det när husse handlade. Jag får aldrig följa med när han roar sig.

KVÄLL Redan i går kväll var det mörkt och eländigt. Men det finns hopp om bättre tider, säger husse. Busken, som man inte kan stava till, har redan blomknopparna färdiga till nästa års blommor.

KALLT Vardagsrummet, som vi aldrig är i på vardagarna, är husets varmaste rum. Husse ansåg att det idag behövs en rejäl brasa. Att komma upp i 18 grader är dagens mål, enligt husse.

SPRAKAR Du ser själv att det brinner fint i kakelugnen. Det är skönt att sitta och värma ryggen ett tag, men sedan blir det för varmt. Lucy låg alltid framför brasan när vi eldade. Hon är en katt.

Dagens ord på livets väg


Största problemet är inte vad vi inte vet utan vad vi vet säkert, men som faktiskt är fel.


Sverker
(2000–)

20 oktober 2013

Svansen ner för dagens väder

OBEHAGLIGT Jag kan sträcka mig till att stå i dörröppningen. Nu lufsade jag och min husse ut i alla fall, nöden har ju ingen lag.

Det blir ingen blogg idag. Inte kan jag gå ut på nya äventyr i det här vädret. Här regnar det nämligen massor. Inne regnar det inte. Jag har nämligen både fönster, väggar och tak som hindrar nederbörden från att besvära mig.

Fast små korta promenader måste jag ju ta. Av naturliga skäl. Dock vill husse inte fotografera, eftersom han inte har vädertätad kamera. Min Per har en bara för att han ska kunna fotografera Lucy i spöregnet. Det är nog inte det lättaste, för hon törs inte gå ut om det regnar det allra minsta. Så feg är hon. Jag törs, även om det inte är roligt.
Lucy tyckte det var roligt att duscha med husse. Det tycker inte jag.

Hej så länge
Sverker

Leg. innehund

UTSIKT Du ser själv hur det ser ut när man ska titta på utsikten från matrummet. Bara massa regndroppar på fönstret som skymmer vyn över Östergötland.

MÖRKT När bilden togs var klockan 11.15. Då ska de automatiska lamporna ha slocknat för länge sedan. Är vi på väg mot ett evigt mörker?

STILIG Jag kan inte förneka att jag är väldigt stilig där jag står på de blöta löven. Men hur roligt tror du att det är att stå på blöta löv, jämfört med att ligga i en fåtölj eller soffa?

VÄNDA Jag har kissat flera gånger och jag har bajsat. Är det inte dags att vända nu? Blöta vägar är inget kul, särskilt som det kommer blöta droppar uppifrån hela tiden.

Dagens ord på livets väg


Att berömma höga personer för dygder de saknar är på sätt och vis att förolämpa dem ostraffat.


Sverker
(2000–)