29 mars 2014

I morgon när du vaknar är det sommar

SOMMAR Om du tror att det är sommar, för att det är sommartid tror du fel. Titta noga på sjön, så ser du att det är is lite här och var.

Detta är den sista vintertidsdagen för det här året. När du vaknar imorgon är det sommartid. Men är det sommar för den skull? Knappast. Min husse har ansträngt sig för att sabotera det så gott han kan.

Bara för att komma ihåg hur han ska ändra klockorna, har han ställt tillbaka trädgårdsmöblerna på dess platser i trädgården. De flesta har stått ute hela vintern, men de i soliga hörnan står åter just i soliga hörnan.
Då är det ganska enkelt att komma ihåg att när trädgårdsmöblerna ställs tillbaka, så ska klockorna ställas tillbaka. Är inte det fiffigt så säg?
Nu har det ju dock den nackdelen med sig, att om husse förbereder sommaren, så kan jag nästan vara säker på att det blir vinter igen.
För att ytterligare sabotera vädret, så satte han tillbaka badstegen i sjön. Detta trots att det ligger en tunn isskorpa över det stilla vattnet. Tydligen vill han ha den fastfrusen.
Nu fattas bara att han sätter på sommardäck på bilen. Då kommer vi att få en riktigt tuff Vermont-vinter.

Hej så länge
Sverker

Leg. sommarförberedare

STÄDA Ska du sätta tillbaka dina trädgårdsmöbler måste du sopa först. Det skulle du egentligen ha gjort i höstas. För att hindra min sjuka husse att arbeta för hårt, så står jag i vägen för kvasten. Då får han lugna ner sig lite.

PROVSITTNING Då var soffan på plats. Den måste provsittas genast. Den dög i år också. Sedan kom bordet fram och efter det skurade husse både soffa och bord. Det tyckte han var duktigt.

BADSTEGE Som jag sa tidigare, så var det faktiskt lite is på sjön. Varför ska då husse envisas med att sätta i badstegen? Jo, för att locka fram vintern! Jag tycker han är dum. Jag vill ha sommar nu. Husse testade stegen och den höll i år också.

EXPERT Husse språkar med kusin Katrin. Hon bor jämte, men bara på sommaren. Hon vet hur man sköter en trädgård, till skillnad från min husse. Katrins pappa, som är morbror, hade med sig matrester ut till fåglarna. De var goda.

Dagens ord på livets stig

Att äta är ett sällskapsnöje. Bantar gör man ensam.


Sverker
(2000–)

28 mars 2014

Ett misslyckat korvlöst torgbesök

BLOMMOR Det fanns många olika sorters blommor att köpa på torget idag. Det finns väl de som planterar lite blommor hemma för att lysa upp tillvaron. Dock inte min husse.

Varje dag, sju dagar i veckan, 24 timmar per dygn, är det torg i Tranås. Men det är bara på fredagarna som det är torgdag. Då samlas försäljare av olika slag. Framför allt är det Tranåsborna som samlas för att dryfta vad som har hänt senaste tiden.

Just idag beslöt sig husse för att dra till torgs för att försöka smitta så många som möjligt på kortast möjliga tid. Hostande och snörvlande lufsade han kors och tvärs över det folktäta torget och spred virus.
På torget kan man finna många saker. Det kan vara egenodlade blommor och grönsaker (ointressant). Kläder finns det också (ointressant). Ägg, men inga hönor. Ost och bröd (gott). Sen finns det korv också (högintressant). Det finns också vänner (kul).
Jag träffade en ny vän. Hon heter Glimma och är en Welsh. Det var min kompis Egon också. Jag språkade lite med Glimma och vi utbytte dofter.
När vi kom till korvvagnen tyckte jag att husse skulle köpa allt. Men inte. Inte ens 5 kilo av varje sort, vilket jag hade behövt för att stärka mig. Han köpte inget, kan du tro.
Efter att ha strosat runt på torget i 37 minuter gick vi därifrån tomhänta. Om man inte räknar lite bröd och en ostbit förstås, men vi hade ingen korv.
På det hela taget ett ganska misslyckat besök på ett fredagstorg.

Hej så länge
Sverker

Leg. torgbesökare

DEKORATIVT Det här är jag på torget. Jag står där mest för att försköna stadsbilden. Fast man får passa sig för rollatorerna. Det är lätt att bli påkörd av en ivrig pensionär som ilar fram mot nästa fynd.

POPULÄRT Torget har ersatt forna tiders kyrkbacke, enligt husse. Man går det för att språka med andra och få lite nyheter från den stora världen (=landsbygden runt Tranås).

GLIMMA Har man tur kan man träffa en trevlig hund. Jag hade tur. Jag träffade Glimma och hon var väldigt trevlig. Dessutom var hon lik Egon, men gamle kompis som nu inte finns mer.

BILLIGT Nej Sverker. Vi ska inte ha någon korv. Den är alldeles för dyr. Det var husse som framförde sin konstiga åsikt när jag vägrade lämna detta högintressanta stånd. Jag vill med eftertryck hävda att korv inte kan bli för dyr.

Dagens ord på livets stig


Felet med världen är att de dumma är så tvärsäkra på allting och de begåvade så fulla av tvivel.


Sverker
(2000–)

27 mars 2014

Så får du också en vårfin mönsterträdgård

STÄLLNING Av några halvruttna plankor kan du bygga en ställning rund de före detta vinbärsbuskarna. Lite löv och fjolårsgräs piffar upp anläggningen ytterligare. Jag böjer mitt huvud av stolthet för min lyckade installation.

Min trädgård är ett föredöme året runt. Så även på våren. Den är, liksom jag, faktiskt lite mer än perfekt.
Då man lär sig bäst av andras goda exempel, ska du nu få chansen att titta in hos mig. Se och lär. Även om du inte lyckas fullt ut, så kan du ju nöja dig med att plocka enstaka godbitar och applicera dem hemma hos dig .


Det var länge sedan en trädgård skulle vara raka linjer och perfekta gräsmattor. Den nya trädgårdstrenden är trash-trädgården. Min blygsamhet förbjuder mig egentligen att avslöja upphovsmannen, men det är jag som är trendsetter.
Det gäller att skapa en look som ger intryck av totalt förfall. Jag tycker nog att min trädgård understryker just detta med ett tjockt streck av ris och ogräs. Så här på våren är det sommarens vissna blomrester som skapar trivseln. Det är naturligtvis aldrig fel med lite övervintrade lövhögar och trädgårdsredskap utspridda på ett kreativt sätt.
Nu är jag bara rädd att trädgårdsarkitekter från hela världen kommer att vallfärda för att få tips, beskåda och njuta av mitt mästerverk.
När du skapar din egen trashträdgård så kan jag bara ge ett tips. Låt tiden ha sin gång!
Min trädgård är så nära den arbetsfria trädgården du kan komma.

Hej så länge
Sverker

Leg. trädgårdsövermästare

FÖNSTREN En sned blomlåda av låg kvalité från Lidl, med en vissen murgröna från IKEA är en oslagbar kombination vid ditt fönster. Fördelen är också att den sköter sig själv. Antingen kan du härma rakt av, eller också skapa din egen blomlåda.

STÄDSEGRÖNA Grön är en färg som lätt tar överhand i en trädgård. Mitt tips är att plantera ogräs bland de gröna växterna. När nu våren är här, så kan du bara skymta att det är grönt. Då bryter buskarna av fint mot det gula vissna ogräset.

KÄMPA Låt snödropparna kämpa sig upp genom de vissna lämningarna i blomsterrabatten. Tillåt inga curlade blommor i din trädgård. Låt varje blomma bli ett maskrosbarn.

PERFEKT Gräsmattorna ska vara fulla av björkkvistar. Varför har man annars björkar på tomten? Jag kan med tillfredställelse konstatera att här skulle knivarna på Stig, min robotgräsklippare, gå av direkt om han släpptes lös.

NATURLIG Har du en damm, så ska den se naturlig ut. Då gäller det att spara ogräset runt den och låt det hänga ner i vattnet. Hur skulle annars vattnet kunna få den fina bruna humusfärgen?

PIR Är inte den tiden förbi, då pirar var raka och hela? Putta ner de yttersta stenblocken så behöver du inte gå ända ut på piren. Ett gammalt plåttak till skorstenen och en grön slangbit piffar till det hela ytterligare.

Dagens ord på livets stig

Det vänligaste man kan säga om egocentriker är att de aldrig talar illa om andra – de talar aldrig om andra.


Sverker
(2000–)

26 mars 2014

Mina memoarer: Den 26 mars 9.19 – 10.02

Idag kommer det ett spännande avsnitt ur mina memoarer. Det presenteras i med bra bilder (=jag är med på dem), bara för att du lättare ska förstå finns det också välskrivna informativa bildtexter.
Jag har valt att i detta avsnitt behandla tiden den 26 mars 9.19 – 10.02. Under den tiden gick jag den korta rundan, så nu kan du se hur den ser ut. Vädret var båsigt och regnet piskade hårt på mig hela tiden. Det kommer jag väl ihåg, även om det var ett tag sedan.
Det kan vara nyttigt för dig att se hur tufft jag hade det en helt vanlig dag i mars.


Hej så länge
Sverker

Leg. memoarskrivare

09.19 Jag kontrollerar att min husse verkligen lägger upp mat i min matskål. Det gjorde han. Bra. Men nu måste jag ut igen. Jag har behov av det. Jag har min spanielblick, som min kompis Egon lärde mig.

09.26 Jag tog steget ut i det bistra vädret utan att tveka. För att göra det krävs mod. Jag är inte bara stilig utan också modig. Bilden hade naturligtvis varit bättre, men min snörvlande och hostande fotograf var lite senfärdig. Som alltid.

09.29 Nattens storm (nästan) hade blåst ner en kvist från en av björkarna. Min fotograf fick lyfta bort den. Hur många kvistar finns det på en björk?

09.33 Passerar Lasses jordhög. Normalt brukar den vara intressant att nosa på. Jag hoppade över det idag. Jag hade en viktigare sak att tänka på.

09.36 Redan vid stora tvillingmyrstacken var det dags. Jag nosade bara lite, innan jag valde ut en lämplig plats. Platsen fungerade utmärkt för mina behov. Jag kände mig lättad efteråt.

09.47 Jag går på min stig i skogsbrynet. Framför mig ligger trädet som nästan föll på mig när det stormade. I natt hade inga nya träd fallit. Men det blåste ändå. Eftersom min stig går rätt igenom trädet, fick jag gå en extrasväng runt om.

09.59 Utsvulten blöt och tilltufsad är jag äntligen hemma igen. Jag hoppas verkligen att jag får min mat efter denna äventyrliga skogspromenad. En sådan tar på krafterna, ska du veta.

10.02 Äntligen. Som jag har väntat. Nu är det frukost. Det ska bli gott. Efter bloggandet ska det bli skönt med en välförtjänt tupplur.

Dagens ord på livets stig

Hellre en hel mesyr än två halvmesyrer.


Sverker
(2000–)

25 mars 2014

Idag har det inte hänt något

FUSK Nej, detta är ingen soluppgång. Det är en halvtimme före. Jag väckte husse i god tid, så han inte skulle missa den. Det gjorde han i alla fall, som du ser.

En del dagar är ganska kassa. Extrakassa dagar är sådana som husse påstår sig vara sjuk. Just idag är en sådan dag. Därför läser du det här helt i onödan.

Inget händer. Inga långa promenader. Ingen god fördisk. Ingen som kommer och hälsar på.
För att du ska förstå hur tråkigt det är, så ska jag berätta vad som hänt idag.
När jag tyckte att husse skulle hämta tidningen, så hade inte ens solen gått upp. Detta hindrade inte honom från att fotografera en obefintlig soluppgång med sin telefon.
När vi skulle ut och gå så satt det en fluga på väggen. Roligt!!
Sedan gick vi den korta promenaden i skogen. Hur kul är det. Det såg likadant ut idag som igår.
Efter promenaden gick husse och lade sig i min säng för att titta på nyheter på TV. Jag passade på att ta mig en välförtjänt skönhetssömn.
Jag väcktes av dagens helikopter och kände mig väldigt hungrig. För att påkalla husses uppmärksamhet, så ställde jag mig på den kulle som är husses mage. Då kunde han inte titta på TV.
Husse gjorde i ordning min mat, vilket betyder att han mätte upp alldeles för lite hundmat i min skål och sedan spädde det med vatten.
Under tiden som min mat sög åt sig vattnet, så hämtade vi ved. Vi bar in lika mycket. Jag ett vedträd och husse en vedkorg.
Äntligen fick jag min ynka portion. Husse vräkte i sig filmjölk. Jag fördiskade det lilla som fanns kvar på husses tallrik.
Som du ser har det inte hänt något alls utöver det vanliga. Så kan det vara ibland.

Hej så länge
Sverker

Leg. sysslolös

SPÄNNANDE Väldigt spännande djurliv vi har här. Detta är till exempel en fluga. Lucy jagar flugor. Det gör hon rätt i. De är irriterande.

SKOGSPROMENAD Den här bilden är fusk. Den är tagen på kvällen. När vi gick samma väg i morse, så var inte solen där. Men så är det. Samma väg morgon och kväll.

SKÖNHETSSÖMN Jag har graciöst lagt mig i ordning i min säng för att ta min skönhetssömn. Inte för att det behövs, men det kan vara skönt ändå.

VÄCKARKLOCKA Dagens första helikopter kom så tidigt, så den fick bli min väckarklocka. Då kom jag på att jag var hungrig. Ibland kommer det flera stycken. Ibland kommer de på kvällen. Man vet aldrig var man har helikoptrar.

UTSPÄTT Inte nog med att jag får osedvanligt lite mat. Husse spär ut den med vatten också. Jag har aldrig sett honom spä ut sin blodpudding med vatten. Den spär han ut med lingonsylt.

Dagens ord på livets stig


Husse behöver nödvändigtvis inte tro att han är sjuk, även om han är sängliggande när han vaknar på morgonen.


Sverker
(2000–)

24 mars 2014

Lucy lär dig mörda en klösbräda

DOFT Jo, den luktar kattmynta. Med andra ord: den ska dö! Den där musen ska minsann få vad den tål!

Igår skulle jag och min husse åka och hälsa på min Per och den franska kattan Lucy. Nu går det ju inte alltid som man har planerat. Husse tyckte att han skulle bli sjuk istället. Så det blev ingen resa till Mantorp.


Men min Per var vänlig nog att skicka lite bilder på Lucy, när hon mördade den fina klösbrädan, som hon fick av mig i julklapp. Den är väldigt bra, för den är som ett tv-spel. Brädan kan mördas gång på gång. Mycket praktiskt skulle jag säga.
När Lucy sedan är fulländad att mörda klösbrädor, kan hon gå ut och jaga vilda klösbrädor. Skarpt läge, så att säga.
Nu hoppas jag att husse ska bli frisk, så vi kan åka till min Per och den franska kattan Lucy.
Bilderna har min Per tagit. Det är därför de är bra.

Hej så länge
Sverker

Leg. jaktvårdskonsulent

MÄTNING Det är väldigt viktigt att mäta upp klösbrädan. Jag förstår Lucy om hon inte vill slåss med en klösbräda som är för stor.

ATTACK Nu har den franska kattan gömt sig i skuggen under bordet. Klösbrädan har rest på som ett sista desperat försök att skrämma den modiga jägaren

RUSNING Nu är kattan Lucy framme vid den av skräck darrande klösbrädan. Vem ska vinna kampen? Den franska kattan, eller klösbrädan från Biltema?

DÖDLIGT Lucys dödliga klor har klösbrädan i ett fast grepp, Hon delar ut det dödande hugget, som du ser.

SEGER Klösbrädan är död och rör sig inte mer. Vår hjälte, kattan Lucy, kan ta igen sig med huvudet vilande på det fallna bytet. Snart är det dags att attackera klösbrädan igen.

Dagens ord på livets stig


Äkta vänskap är som en god hälsa; man förstår inte vad man har innan man förlorar den.


Sverker
(2000–)

23 mars 2014

Världens bästa selfies

SLUT Sorgligt är det. Jag kontrollerade min matskål, men maten var fortfarande slut. Nu får jag vänta tills ikväll. Om det inte blir någon fördisk förstås.

Idag mår min husse som han förtjänar. Äntligen, efter 15 år av friskhet, har han blivit förkyld och hostar och febrar. Så går det. Förr eller senare straffas man för sina ogärningar (=snålt med mat till Sverker).
Men jag sviker inte! Just denna dag kan jag presentera ett antal självskjutna bilder, så kallade selfiesar. De är ju så våldsamt populära nu.


Att använda Instagram och liknande kräver mycket av fotografen. Det ska inte bara vara solnedgångar, utan det ska vara mat och framför alt bilder på dig själv. Populärt är kvällens smink, kvällens outfit (=kläderna du har på dig), fulla lekkamrater med glas eller flaskor i händerna.
Nu lever jag ett stillsamt och ordentligt liv, så därför finns det inga bilder som jag ångrar 12 timmar senare.
Det roliga med telefoner är att de knäpper bilden två sekunder efter du tryckt på knappen. Detta kräver framförhållning.
Trots alla svårigheter, så måste jag tillstå att jag har lyckats väldigt bra.
Titta och njut!

Hej så länge
Sverker

Leg. självfotograf

SEXIGT När jag ska se riktigt sexig ut, så slickar jag mig om nosen såhär. Tycker inte också du att jag är en riktig sexbomb?

TATUERING Den är lite svår att se, men även jag har fallet för modet att vara tatuerad. Jag har min tatuering i örat. Jag är helnöjd.

SJÖN Nu kan du klart och tydligt se att både husse och jag har varit nära sjön. Om man är det, så ska man ta bilder dör tassarna, eller fötterna, syns.

MAT Min ännu ouppätna mat. Som du ser har jag lite att se fram emot. Synd bara att jag inte får hela hinken på en gång. Visst vattnas det i munnen?

Dagens ord på livets stig

Artighet är som en luftkudde. Det finns ingenting i den men den mildrar livets stötar.


Sverker
(2000–)