26 juli 2014

Så skyddar du dig mot värmen

FEL Har du en dag med mycket termometer, så ska du hålla dig borta från direkt solsken. Du ska alltså inte göra som jag demonstrerar på bilden.

Just nu är det mer varmt än önskvärt. Då en del äldre (=husse) och ludna (=Sverker) personer far illa av det myckna värmeöverskottet, vill jag dela ut lite tips hur du kan skydda dig från överhettning. Kanske du också är gammal och luden.

Vad du först och främst ska undvika är platser som har mycket på termometern. Om detta inte låter sig göras, så ska du hålla dig borta från solen. En bra plats utan sol, är min källare där jag har min TV. Där är det svalt.
Bäst är det i Agnes dusch, men den finns inte alltid att tillgå.
Blir det väldigt, väldigt många grader på termometer får du ta till drastiska och otäcka medel. Ta till exempel när jag var i Frankrike och åkte kanalbåt, eller när jag var i Toscana med husbilen. Vid båda de tillfällena var det över 40 grader på termometern i skuggan. Då var det faktiskt ganska skönt att bada. I alla fall efteråt.

Hej så länge
Sverker

Leg. klimatforskare

RÄTT Titta noga. Ser du att solen inte skiner på mig? Det beror på att jag står i skuggan. Det är sådana platser du ska hitta om du är ute. Under bord är bra. Dels är det skugga där och dels kan du påpeka att du är hungrig.

RÄTT Är det värmt och du är inne, så kan du uppsöka en skuggig plats och bara ta det lugnt. Lägg dig i en elegant och manligt kraftfull ställning och vila ögonen. Den här bilden är från en varm dag hos Diana i Frankrike.

RÄTT Om det är över 40 grader kan det vara rätt att simma fram och tillbaka mellan Mimmi och min Agnes i en fransk flod. Rent generellt sett är det fruktansvärt fel och obehagligt att bada.

FEL Att försöka äta upp solen när den går upp för att lindra hettan, visade sig vara omöjligt. Men bättre lyss till den sträng som brast än aldrig spänna en båge. (Det betyder att det aldrig är fel att försöka.)

Dagens ord på livets väg
Jag avskyr att föra skvaller vidare. Men vad ska man annars göra med det?


Sverker
(2000–)

25 juli 2014

Somliga gör vad som helst för att bada hos mig

LJUGARE Här sitter ljugaren och tillika min resursmatte redo att inmundiga mutan. Strax innan har hon utnyttjat min badplats.

En del drar sig inte för något för att få bada på min badplats i min sjö.. Att ljuga till exempel. Det gjorde resursmatte igår.

Resursmatte och resurshusse kom med mutor till mig igår, som inte jag fick. Anledningen var, blåljög resursmatte, att hon hade namnsdag. Jag vet nog att det var min badplats de ville komma åt. En del tycker att det är roligt att bada. Min husse badar flera gånger varje dag.
Jag blev riktigt orolig och fick dåligt samvete. Hade jag glömt resursmattes namnsdag?
– Jag hade väntat mig, att du skulle komma och uppvakta mig, Sverker sade hon.
Visst skulle jag ha gjort det, om hon nu hade haft namnsdag.
För säkerhets skull gick jag och tittade efter i min almanacka. Det visade sig att hon ljög för mig. Hon hade inte alls namnsdag, det såg jag själv.
I almanackan stod det Kristina. Det stod inte Resursmatte. Jag tycker att det är fult att ljuga för en känslig, men manligt tuff, västgötaspets.

Hej så länge
Sverker

Leg. minneskonstnär

FIKA Du ser alla fikare, som går att ha på min blogg. Du ser resurshusse, alldeles nybadad, resursmatte, alldeles nybadad och Sverker som tvångsbadades på sjukhuset för en vecka sedan. Husse fick inte vara med på bilden, eftersom han skulle skämma den för mycket.

MUTA Min resursfamilj hade med sig muta till mig, så de skulle kunna bada. Husse missuppfattade allt som vanligt. Han lade upp bakelserna, som en som heter Napoleon hade svängt ihop, på tre tallrikar. Alla fick var sin bakelse utom jag. Ägaren till badplatsen.

HAJ Jag undrar om de hade vågat bada, om de vetat om att det stryker omkring sådana här hajar i vattnet. Jag tänker inte riskera att bli hajbiten, om jag inte tvingas livrädda förstås.

Dagens ord på livets väg
Det är bra att lögnen finns. Tänk om allt du hörde var sant!


Sverker
(2000–)

24 juli 2014

Celebert besök av en Ola och hans moped

MOPED Vanligtvis när det kommer en moped åkandes till mig, så brukar det vara Ola som sitter på den. Ola bor ända i Väderstad, så han har en lång bit att ta sig innan han kommer till mig. Då är det tur att ha en moped.

Igår ringde telefonen. När husse lyfte på luren, så hörde jag att det var Ola. Han var vid färjan, och var på väg hit.
– Nu ska vi baka en tårta, sade husse.


Genom en ren tillfällighet hade vi alla ingredienser (=olika grejer), som behövdes för att slänga ihop en delikatesstårta.
Bara 20 minuter senare var tårtan alldeles färdig. Ungefär 14 minuter och 18 sekunder senare kom Ola.
Vi satt och fikade på sjösidan i skuggan. Det vill säga Ola och husse fikade. Jag svalt.
Ola och husse hade trevligt och satt och språkade i värmen. De drack kaffe och vräkte i såg av tårtan. När de var färdiga, så fick jag något som påminde om ett snålt tilltaget smakprov.
Tårtan var god, även om jag fick så lite så jag inte kan uttala mig säkert.

Hej så länge
Sverker

Leg. värd

OLA Vad var det jag sa? Sa inte jag att det skulle vara Ola? Det var det också. Vilken tur jag har, för Ola han är snäll.

GLUPSKA Du ser själv hur mycket Ola och min husse har ätit av tårtan. Men det som är kvar, skulle räcka till mig. Jag kan ju inte räkna med att få hela tårtan, när jag har en gäst.

YNKLIGT Detta var det jag fick. Inte ens ett smakprov. Snålare husse än min, får man leta efter i hela Småland.

HEJ Dags att säga hej då till Ola. Lite sorgligt är det allt när han försvinner på sin moped. Men det finns de som väntar på honom i Väderstad.

Dagens ord på livets väg
Man ser inte de verkligt viktiga ögonblicken i sitt liv – inte förrän det är försent.


Sverker
(2000–)

23 juli 2014

Ännu ett totalt misslyckande av min husse

SMÅMOLN Visst finns det moln, men inga regnmoln. Husse ville absolut ha den här bilden före det väntade störtregnet. Det regnet fanns bara i hans fantasi, trots att sängkläderna vädras på balkongen, som du ser. Men det behövs regn. Titta på den gula gräsmattan!

Min husse är bekymrad.
– Det kan inte fortsätta så här, Sverker. Allt är alldeles för torrt. Vi måste ha regn!
Visst kan jag hålla med honom. Det börjar ju till och med prassla när jag går på gräsmattan.
– Jag vet ett säkert sätt att få regn, sade husse glatt i det att han försökte se väldigt klok ut. Jag blev livrädd att han skulle skämma ut mig inför grannarna med en regndans.


Det säkra sättet visade sig vara att hänga ut alla sängkläder på vädring på balkongen. Jag måste hålla med om, att han brukar lyckas med att pricka in regnoväder med den enkla åtgärden.
Men inget hände. Solen sken och jorden torkades ut ännu mera.
– Nu vet jag, sade min husse segervisst.
– Jag tar till det grova artilleriet också. Jag låter torktumlaren vila och hänger ut tvätten!
På balkongen hängde alltså alla sängkläder och på torkställningen hängde den nytvättade tvätten. (Mitt lakan tvättades också, fast helt i onödan.) Trots att de var placerade på olika ställen, så hade de det gemensamt att de stektes i solen.
– Vänta du bara Sverker, snart kommer regnet, sade min husse och spanade upp mot himlen där ett ensamt litet moln seglade på den klarblå himlen.
En stund senare blev min husse glad.
– Kom Sverker ska jag ta en bild på dig innan störtregnet kommer.
Pyttsan heller. Små vita moln regnar inte, även om de är många.
Inte ens tricket att låta somligt av det tvättade stanna ute på natten, gav något regn.
Tänk att Sahara kommer att breda ut sig ända till Tranås. Ja. se det var en överraskning.
Tänk att min husse skulle ha fel igen. Ja, se det var ingen överraskning.

Hej så länge
Sverker

Leg. väderexpert

SÄKERT Att hänga ut tvätt, är ett säkert sätt att få regn. Allt enligt min husse. Här hänger tvätten och där sitter jag, men regn finns det inget.

REGN Att låta tvätten hänga ute under natten, ger 100% säkert regn. Du ser ju själv hur lyckat det blev. Fast får det hänga kvar ett par månader, så kanske det kommer ett par stänk.

Dagens ord på livets vägOm vi själva vore utan fel, skulle vi inte på långt när haft så stort nöje av att lägga märke till andras.


Sverker
(2000–)

22 juli 2014

Äntligen är hösten här

HÖSTLÖV Visst är det härligt? Gräsmattan är full med höstlöv. Snart försvinner nog den irriterande värmen också, kan vi hoppas-

Erkänn att du har längtat ända sedan i våras.
”Usch för att genomlida ännu en sommar”, tänkte du säkert när du såg en tussilago sticka upp sitt fula tryne jämte en smältande snödriva.
Men nu kan jag trösta dig. Hösten är här!


Finns det något värre än överdriven värme utomhus? Som tur är, så signalerar naturen att nu kan vi snart se fram emot kallare vindar och uppfriskande snö.
Hemma hos mig har körsbärsträdet (du vet det som fåglarna äter upp alla bär i) få snygga gulröda löv. Gräsmattan under trädet täcks av de minst sagt dekorativa löven.
Nu väntar jag bara på att termometern ska tappa sina grader, så jag kan njuta av att vara ute. Att ha 30 grader (86F) tycker jag är onödigt många. Jag slipper också det ansvarsfulla arbetet som livräddare, eftersom husse säkert skulle ge upp projekt ”Bada varje dag”. Han är ju en badkruka.
Hurra för hösten och vintern!

Hej så länge
Sverker

Leg. framtidsoptimist

ENVIS Solen ger sig inte i första taget, utan envisas med att sprida sina alldeles för varma strålar på de fina höstlöven. Men snart får du ge dig sol!

VACKRA Nu vet jag varför de här blommorna är min Agnes favoritblommor. Det är naturligtvis bara för att de har så fina höstfärger!

FINA Vilka löv är de finaste, tycker du? De fula gröna eller de vackra gul-röd-bruna. Ingen tvekan, eller hur? Höstlöven vinner med hästlängder.

FINAST Så här ska det vara i trädgården. Då är det som finast. Inte blir det för varmt heller. Dessutom har man alltid svalkande dryck i fast form nära till hands.

Dagens ord på livets väg
Det är aldrig försent att bättra sig, därför väntar jag ett tag.


Sverker
(2000–)

21 juli 2014

Mitt ansvarsfyllda arbete som livräddare

ARBETE Jag arbetar för fullt som livräddare. Jag har fattat posto på badstenen och skäller allt vad jag kan. Ett framgångsrikt koncept.

Nu har det hänt. Min husse har badat i sjön. Detta är inte bara synnerligen onödigt, det är farligt också. Som tur är, så har han mig som kan skälla upp honom.

Jag har själv, vid ett flertal tillfällen, tvingats ner i vattnet. Därför vet jag hur farligt det är. Man känner ingen mark under fötterna och är tvungen att simma.
Eftersom jag vet hur farligt det är, så har jag påtagit mig uppgiften som livräddare när min husse, eller min Agnes, är oförsiktiga nog att bada. Det går till så att jag ställer mig på badstenen och skäller. Blir det extrafarligt kan jag också hoppa i och livrädda. Hittills har jag dock lyckats behärska mig och räddat dem genom att skälla.
Det var extrafarligt att bada idag också. Husse tog temperaturen från sjön nämligen, så jag vet.
– Det är iskallt i vattnet idag Sverker. Bara 22 grader, sade husse i det att han avläste termometerstrecken på badtermometern.
Jag vet hur kallt det är på vintern, när det är 22 grader. Då är det riktigt kyligt. Det var ovanligt dumdristigt av husse och bada i vattnet när det är så kallt.
Som tur var, så lyckades jag ännu en gång med min livräddning och fick upp honom. Nu hoppas jag få en fin livräddningsbelöning.

Hej så länge
Sverker

Leg. livräddare

UNDERVATTENIFRÅN Fotograferar man en livräddare från under vattnet, kan det te sig så här. Det är en Sverker som du ser och vågor underifrån.

FUL Husse kunde inte låta bli att ta en selfie på sig själv, när han var under vattnet. Det var en fullkomligt onödig exponering, om jag får framföra min mening.

BOTTEN Det växer saker i sjön också. Så här kan det te sig på bottnen. Lite svårt att se är det allt, eftersom vattnet är så humusberikat (=skitigt) på grund av att Svartån grisar ner.

HJÄLP Det är skönt att ha hjälp när man livräddar. Jag hade måsarna (mamma eller pappa och barn) på grannens hopptorn, som varnade om fara (haj eller anakonda) närmade sig. Ungen vågar inte sitta så högt upp som föräldern.

Dagens ord på livets väg
När man är ren och simkunnig finns det ingen anledning bada.


Sverker
(2000–)

20 juli 2014

Husses försena ankomst förstörde min fest

FÖRGÄVES Trots att jag lade upp min alldeles utsvultna min, så fick jag inget. Detta berodde alldeles säkert på att min husse kom försent till festen. Det är Rolf jag uppvaktar. Du ser mitt hus i bakgrunden.

Min husse har satsat massor med pengar på ett radiostyrt armbandsur. Han har alltså exakt tid att tillgå. Trots denna dyra utrustning kom han åtta sekunder försent igår, när vi var bjudna på fest hos mina grannar. Därför fick jag inget smaskens. Nästan.

Mina grannar är moster och morbror. Igår var kusin Katrin och Rolf där också. De senare hade gjort mat, så att det säkert skulle räcka till mig. Men inte. Smulorna jag fick var få och små.
Jag är säker på att om husse hade kommit i tid, så hade de varit på bättre humör. Då hade nog köttbitarna duggat tätt från överflödet på bordet.
Nu ska jag betygsätta de som satt vid bordet hur de skötte sig. Jag använder Sverkers femgradiga skala, där 5 är bäst och 1 är klandervärt.

Moster 5 (Jag fick lite småbitar under pågående måltid. Hon brukar dessutom komma med smaskens)
Morbror 2 (Jag fick inget, men han är snäll ändå.)
Kusin 4 (Hon satt och rensade lite godis till mig, men efter alla andra hade ätit färdigt.)
Rolf 1 (trots ivrig uppvaktning fick jag inget)
Husse 1 (Trots att han vräkte i sig, blev det inget till mig. Det var väntat.)

Nästa fest hoppas jag att husse ska komma i tid, så alla är på bra och frikostigt humör.

Hej så länge
Sverker

Leg. svältkonstnär

ÖVERFLÖD Titta bara vad min husse hade vräkt i sig. Trots det, så gav han inte mig något. Jag hade ju inte fått någon middag. Bara lite hundmat.

FACIT Moster, som sitter till vänster, kan det löna sig att tigga av. Morbror, till höger, är en hård typ som inte gärna delar med sig till en hungrande västgötaspets.

FACIT Morbror kan du läsa om i ovanstående bildtext. Kusin är betydligt intressantare. Henne ska du tigga av. Det var lönsamt, även om det var snålt tilltaget. Jag blev långt ifrån mätt.

FACIT Kasta inte bort din tid genom att sitta och tigga av Rolf. Det lönar sig föga. Han är en hård typ, som inte smälter av ett par hungrande ögon.

Dagens ord på livets väg
Att komma försent till en fest är som att hoppa på en karusell i full fart.


Sverker
(2000–)