5 juli 2014

Nationaldag både här och där

TUTAR Välputsade och tutande brandbilar må inte fattas i någon parad. Det gör det inte heller i South Hero. Jag tror att det finns brandbilar från North Hero också i paraden. De har ingen egen parad.

Igår var det USA:s nationaldag hela dagen. Det firar de på sedvanligt sätt. Jag redogör hur man firar i South Hero. Husse vet det hur man gör där, för han har varit med ett par gånger.
Här hemma hos mig firade vi bara när vi åt. Det var gott.


Som du vet är South Hero en av de viktigaste städerna i hela USA. Där bor det nämligen 1.693 personer ungefär. South Hero ligger i den största staten i USA (tror jag). Staten heter Vermont. Där gör man lönnsirap och glass. Ibland har man lönnsirap i glassen.
4 julifirandet drar igång redan på natten innan. Då grillar nämligen brandkåren kycklingar, som man kan köpa sedan. Alla som bor i South Hero äter brandkårsgrillade kycklingar 4 juli. På så sätt får brandkåren in pengar, så de kan köpa putsmedel till sina bilar så de glänser på paraden.
Det är nämligen en parad också i South Hero den 4 juli. Paraden består av brandbilar, ambulanser, en ändlös rad med traktorer, en och annan kossa och feta farbröder som åker i små bilar. I år var det med en orkester också. Paraden startar vid skolan på South Street och går ända till stora vägen, du vet.
När paraden är slut, tar man sig hem till Eloise och äter kyckling. Det skulle vara gott.
På kvällen blir det dock otrevligt. Du skjuter de massa raketer.

Hej så länge
Sverker

Leg. firare
PS Jag tackar Eloise och Astrid för bilderna från South Hero. DS

GLÖD Det är ingen brand precis, men väl glöd. Det är brandkåren som sköter grillandet av kycklingar. De börjar mitt i natten, så alla ska kunna få en kyckling. En sådan grill skulle du ha hemma!

TRAKTORER Nationaldagsparaden har blivit ett utmärkt tillfälle för traktens bönder att visa upp sina gamla traktorer, som de glömde att sälja för sådär 47 år sedan.

POPPY Här står Chris med Eloise’s nya granne Poppy. Poppy är hunden. Som du vet är allt större i USA. Jag tror att Poppy är en amerikansk chinchilla.

BOGART Även katter vill vara med i firandet av 4 juli. Bogart är en amerikansk dvärgkatt, som markerar att han gärna skulle vilja ha bakade bönor. Receptet är från familjekokboken.

40 Om man heter Ingrid, så fyller man 40 år ett par dagar för 4 juli. Eftersom Ingrid bor i en annan stad och stat, fick hon vänta med presenter. Men titta vad mat de har. Ser du alla kycklingar? Där skulle jag ha varit.

SPELMAN Nu när Ingrid har fått en ukulele, så ska hon bli spelman. Hon fick en DVD med en kurs på också, så hon blir nog riktigt duktig.

Nationaldagsmaten hemma hos mig

AMERIKANSKT Så här ska det se ut på tallrikarna och i matskålen den 4 juli. Vi körde amerikanskt min husse och jag. Du kan se följande:
1 Kyckling (Den är redan sönderdelad. Amerikanare kan ju inte äta med kniv och gaffel samtidigt.)
2 Potatissallad (Lättäten. Kan sväljas hel.)
3 Kaffe (Amerikanskt starkt kaffe. Dagen till ära 2 kaffebönor istället för en. Alternativdryck är CocaCola, som dricks ur burken, eller öl som dricks ur flaskan.)
4 Glass (Ben & Jerry gör sin glass bara ett par mil från Eloise’s hus. Husse har varit där och gratisätit. Jag vill också dit.)

Dagens ord på livets vägAmerika upptäcktes av Amerigo Vespucci och blev döpt efter honom, ända tills folk tröttnade på att leva i ett land som heter Vespuccia och bytte namn till Amerika.

America was discovered by Amerigo Vespucci and was named after him, until people got tired of living in a place called "Vespuccia" and changed its name to "America"


Sverker
(2000–)

4 juli 2014

På fredagar måste man åka till stan

SPÄNNANDE Oj vad spännande det är på torget. Blommor och jordgubbar och kläder. Precis mina intressen.

Om du bor i Tranås eller stans omgivningar, vilket jag gör, och om det är fredag, vilket det är idag, så måste du in till stan och gå på torget.
Det bara är så.


Jag har alltså varit inne i Tranås idag. Vi parkerade bilen en bra bit från torget, för där är det gratis. Tranås vill gärna leka storstad och har anpassat parkeringsavgifterna därefter. Det behövs ju pengar till kommunalrådslönen. Sedan är ju husse snål också.
Först fick vi alltså gå en bra bit på Storgatan. Tur att min husse hade plastpåse med sig, kan jag säga.
Sedan kom vi till torget. Torget gick vi på en stund.
Sedan gick vi till Pelle på Klockmaster. Där blev jag klappad.
Sedan gick vi en sväng på torget igen. Jag fick ingen korvbit. Husse köpte ingen korvbit.
Sedan gick vi till bilen.
Sedan åkte vi hem.
Nu har vi firat att det är fredag idag.
Vi åkte i egen bil. Ska vi åka kollektivt, så måste vi först gå fyra kilometer in till stan, innan vi kan äntra bussen och åka 572 meter till torget.

Hej så länge
Sverker

Leg. torgbesökare

KLOCKMASTER På Klockmaster har de alltid tid för mig. Där fanns en söt flicka och en tomte. Bägge klappade mig. Tomten spelar euphonium i Tranås Musikkår ibland. Det gjorde husse också, fast han spelade mest helnoterna.

SPÄNNANDE Att gå längst med Storgatan är väldigt upphetsande för en västgötaspets. Herr- och damkläder är ju mitt stora intresse. Inte! Var finns korv och köttbullsaffären?

IGEN Även om jag kunde se vad de de sålde på torget, så skulle det vara lika intressant. Det finns visserligen stånd som säljer korv och skinka och ost, men de gick vi bara förbi. Felprioriteringar av grövsta slag.

Dagens ord på livets väg
Framgång beror bara på tur. Fråga en som har misslyckats. (Min husse till exempel.)


Sverker
(2000–)

3 juli 2014

Bara lite roligt på slutet

UTSIKTBRÄDA Detta är en så kallad utsiktsbräda, som finns på min hundklubb. Det finns en högre också, men den är inte lika bekväm att gå på.

Vad går jag på? Det vet du inte, men det vet jag. Det är en utsiktsbräda på min hundklubb.
Men innan jag kom så långt, hade jag ägnat, mig åt att ha tråkigt.


Först var det som vanligt idag. Hämta tidning, fotografera solen, gå och lägga sig igen, väcka husse igen, få min medicin och köttbullar, ta en promenad, uträtta nödvändiga saker, gå in och äta frukost och fördiska husses tallrik.
Sen kom det lite annorlunda.
– Vill du åka bil Sverker? Jag måste handla lite grejer som inte finns här i stan.
Klart jag ville åka bil. Vi åkte långt och länge.
Sedan stannade husse vid en affär och handlade. Tror jag. Han lade i vilket fall grejer i kofferten.
Sedan stannade husse vid en annan affär och handlade. Tror jag. Han lade i vilket fall grejer i kofferten.
Hela tiden – och det var en lång tid – fick jag sitta ensam i bilen. Mitt enda sällskap var en skål vatten.
Sedan åkte vi hem igen. Men innan vi kom hem, så övertalade jag husse att åka in till Sommenbygdens Brukshundsklubb. Jag har nämligen många barn. Och ungdomsminnen därifrån. Och så luktar det gott.
Nu är jag hemma igen, men allt har tagit så lång tid. Därför är jag sen idag.

Hej så länge
Sverker

Leg. uttråkad

BAJSPROMENAD Jag letade länge, men hittade inget bajs att plocka upp. Jag fick göra lite själv. För säkerhets skull gjorde jag det mitt i vägen så husse skulle hitta. Däremot så hittade jag en fågelunge som satt och pep. Istället för att fotografera mig och den, rusade husse fram och skrämde det lilla livet. Jag bara nosade. Jag lovar.

UTSIKTSPROMENAD Om du tar en promenad på utsiktsbrädan, så är det lämpligt att stanna då och då och se dig om. Annars är det ju knappas någon mening att gå upp och riskera livhanken.

KLUBBEN I bakgrunden ser du klubbstugan Där har jag haft det väldigt roligt. På gräsmattan som jag går på har jag också haft väldigt roligt. Där hade jag min valpkurs. Jag gick alltså kursen när jag var valp. Det var resursmatte som var valplärare. Senare gick jag i agilityskola där. Alla andra kurser jag har gått var på stora fältet.

Dagens ord på livets väg

Man har inte ett tråkigt ögonblick med min husse. Man har tråkigt hela tiden.


Sverker
(2000–)

2 juli 2014

Stora världen sedd ur min synvinkel

SVÅRT Var är min matskål? Det gäller att backa rejält, om jag ska kunna se den. Fast det är ju lätt att dofta sig till en matskål med mat i.

Du har det väl bra du Sverker som är en västgötaspets, hör jag ofta folk säger till mig. Jo visst är det bra att vara klok, manlig på ett stiligt sätt och dessutom väldigt ödmjuk. Men knappas någon tänker på de svårigheter man som västgötaspets möter i vardagen. Omgivningen är ju knappast västgötaspetsanpassad.

Vardagen kan tyckas enkel för mig tycker du säkert. Men har du glömt bort att jag är mycket lägre än de flesta. Att vara kortvuxen i dagens samhälle är inte enkelt.
För att se ut, så måste jag hoppa upp i min utsiktsfåtölj. Vid ytterdörren måste jag ställa mig upp.
När jag åker bil, så ser jag trän i bästa fall. Jag får inte stå upp i bilen heller och jag får inte trycka ner fönstret. Husse sätter på barnsäkra bakdörrar, så fönstret går inte ner hur mycket jag hoppar på knappen.
På sina ställen i skogen, är det som att gå i en tunnel. Det är inte konstigt att fästingarna slänger sig på mig.
Fast det finns en stor fördel med att vara kort. Det är stiligt och manligt. Titta bara på husse som är mycket längre än jag. Han är varken stilig eller manlig.

Hej så länge
Sverker

Leg. kortvuxen

VÄDER En husse eller en Agnes kan enkelt se vad det är för väder ute. För en Sverker är det inte alls lika enkelt. Om jag inte ställer mig upp, så är detta vad jag ser.

LIVSFARLIGT Att hoppa upp i bilen kräver mod som gränsar till dumdristighet. Jag kan ju inte veta om det ligger något farligt – en krokodil till exempel – på dynan i baksätet. Trots den uppenbara risken som varje uppsittning innebär, har det gått bra hittills.

UTSIKT Om du är intresserad av trädtoppar är mitt baksäte ypperligt. Men jag kan ju alltid ställa mig upp. ”Sitt ner, Sverker”, säger husse då.

RISKFYLLT Att ha min höjd och gå över en gata i stan är synnerligen vanskligt. Jag kan ju inte se över några bilar. Jag får förlita mig på husses omdöme. Det är alltid en risk oavsett vad det gäller.

STIG Det här är vad jag ser när jag går min stig. Det blir bättre när jag kommer in i skogen. Där växer bara mossor och de kan jag se över.

ANPASSNING Tranås kommun var vänliga nog idag att västgötaspetsanpassa vegetationen jämte min väg. Nu kan jag se vägbanan och eventuella annalkande bilar mycket bättre när jag gör mina behov vid sidan vägen. Jag är så tacksam att kommunen tänkte på lilla mig.

Dagens ord på livets väg
Duglighet är konsten att få äran för de andras snilleblixtar.


Sverker
(2000–)

1 juli 2014

En enkel, god och nyttig frukost

HELRÄTT Om frukosten bara bestod av köttbullar, så skulle det ju vara extrabra. Min husse tycker dock att frukosten ska vara blandad. Lite sånt och lite sånt. Vi är väl inte helt överens, men det får duga i brist på bättre.

Vad är viktigare än att börja dagen med en god frukost? Inget, skulle jag vilja hävda. Frånsett att jag får alldeles för lite mat, så är min frukost ett gott föredöme för dig.

För att din dag ska bli riktigt bra, duger det inte att börja den med en fastande mage. Tvärtom skulle jag vilja säga. Magen ska vara välfylld.
Den frukost jag får, är väl kanske inte tillräcklig, men sammansättningen är väl helt rätt. Frånsett två sprutor med äcklig medicin. Fast de ska vara bra för mig, sade veterinären i Jönköping.
Det bästa med medicinen är att jag mutas med köttbulle för att ta den.
Läs nu bildtexterna noga, så kan du också göra en nyttig frukost till dig.

Hej så länge
Sverker

Leg. hälsofreak

ALLT Detta är allt du behöver till din frukost. Två medicinflaskor. I den ena flaskan finns en äcklig vit medicin. I den andra finns en äcklig genomskinlig och kladdig medicin. De serveras med hjälp av de små sprutorna. Minst två hela köttbullar. Ett mått med hundmat och sedan förstås en matskål.

TROLLERI Av de två köttbullarna gör husse tio köttbullar. Två halvstora och åtta halvsmå. Om jag tittar på de halvstora när jag får medicinen, så blir det lättare säger husse och lägger dem på kanten. De halvsmå lägger husse i min matskål.

MATSKÅL I matskålen finns en blandning av halvsmå köttbullar och hundmat. Behöver jag säga att det är för snålt tilltaget? Sedan slår husse lite vatten över frukosten.

PROMENAD Efter jag har fått min medicin, tar jag med husse på en liten promenad. Det gäller ju att bereda plats för frukosten, även om den är ynklig.

SMASKENS Äntligen frukostdags. Man ska äta långsamt och noga. Jag börjar med att leta rätt på de halvsmå köttbullarna, för att sedan övergå till resten av maten. Jag tar god tid på mig, så det tar cirka 37 sekunder innan maten är slut och matskålen ren.

Dagens ord på livets väg
De nöjen som man saknar det nödvändiga modet till, kallar man laster.


Sverker
(2000–)

30 juni 2014

Bara jämmer och elände

AGITATOR Här har jag gått i veckor och förberett mig på att hålla ett riktigt brandtal i Hättedalen. Väl där, så visar det sig att alla har åkt till Almedalen på Gotland. Dessutom kämpar Tranås kommun med att lägga ner den kommunala badplatsen, så ingen finns där ändå. Kommer de lyckas i år, eller blir det först nästa år?

Ibland säger jag till mig själv: Nu kan det inte bli värre Sverker. Men vad händer då? Jo, det blir värre. Från den absoluta eländesbottnen, sugs jag ner i eländesgyttjan.

Det var för varmt ute och solen bara sken. Men det var för flera veckor sedan. Nu är det kallt och det bara trillar ner nya millimetrar från himlen. Är det rätt att göra så mot en västgötaspets?
Sjön har för få temperaturer och utsikten skyms av millimetrar. Gräsmattan förstörs av ihärdiga mullvadar som gräver upp nya högar varje dag. Är det rätt att göra så mot en västgötaspets?
Ingen kommer och lyssnar när jag ska sprida ut mitt politiska budskap i Hättedalen. Badplatsen är nedlagd. Inget midsommarfirande. Inga konserter. Är det rätt att göra så mot en västgötaspets?
Den enda fågelsång som hörs kommer från en kraxande kråka och skrikande måsar. Husse hindrar mig dessutom från att hälsa på alldeles förtjusande tikar. Är det rätt att göra så mot en västgötaspets?
Nej, nu kräver jag en ändring!

Hej så länge
Sverker

Leg. otursförföljd

REKLAM Den enda post jag får är reklam. Inte ens en räkning kom det idag. Vad ska man med reklam till, när man ändå inte har några pengar?

KRAX När alla andra kan njuta av småfåglars vackra sång, så för jag nöja mig med en kraxande kråka. Kråkan sitter dessutom på lyktan som inte fungerar. Det är kortslutning i kabeln någonstans. Säkert orsakad av en sork.

SABOTAGE Min gräsmatta utsätts ständigt för sabotage. En elak mullvad gör högar, så inte Stig kan klippa gräset.

ONÖDIGT Vad ska man ha en sjö till, när det saknas temperaturer? Ja, inte vet jag. Jag badar inte, men min husse och min Agnes brukar ägna sig åt det. Jag vill helst inte bli blöt.

MILLIMETRAR Nu tycker jag att det har kommit tillräckligt med millimetrar. Uppenbarligen finns det någon annan som inte tycker det. Det kommer ständigt nya millimetrar varje dag, så utsikten försvinner. Går man ut blir man blöt.

FRESTELSER När jag är ute och åker bil, händer det ganska ofta att vi möter en hund som är ute och rastar sin husse eller matte. Tror du husse stannar? Inte! Han bara kör vidare, utan att ta hänsyn till mina behov och önskningar.

Dagens ord på livets väg
Pengar kan inte köpa lycka, men det skulle ha gett mig ett mer trivsamt elände.


Sverker
(2000–)

29 juni 2014

En titt i minnenas bildarkiv

UNGDOMSPORTRÄTT Redan som fyraåring var jag fantastisk stilig. Det syns tydligt på denna bild. Jag vill inte skryta, men just denna bild har prytt en etikett på en vinflaska.

Visst kan det vara spännande att sitta och titta på gamla bilder från forntiden. Det är vad jag låter dig göra idag. Med andra ord har jag inget vettigt att skriva om denna händelselösa dag.

Jag satt alltså och bläddrade i mitt digitala bildarkiv. Där finns jättemånga bilder. 57.886 stycken närmare bestämt. Tyvärr är inte alla på mig, men ganska många. Då får du se lite av de äventyr jag varit med om.
De äldsta bilderna är tagna med enkla digitalkameror, så bildernas kvalité gör mig inte rättvisa.
Fast huvudsaken är att jag syns. Det måste du hålla med om.

Hej så länge
Sverker

Leg. minnesmästare

FÖRBJUDET När jag åkte kanalbåt i Frankrike 2003, så skulle jag alltid ha flytväst på båten. Jag fick dessutom inte gå runt båten, utan jag skulle gå inomhus. Därför går jag runt båten utan flytväst. Exmatte var så nervös att jag skulle trilla i vattnet. Det var roligt.

TRÅKIGT När jag åkte husbil i Frankrike 2004, så skulle min Agnes klippa Julia. Det tog väldigt lång tid, så jag tyckte det var lika bra att sova. Exmatte sitter och läser.

BUDFÖRING Att springa fram och tillbaka mellan min husse och min exmatte var roligt. Normalt sett sprang jag i skogen, men just här springer jag på ett fält.

VAKTHUND Har man ansvaret för två treåringar, så gäller det att vara på sin vakt. Det är Evan och Emily som hälsar på mig. Det bor i Seattle, så de kommer inte så ofta. Idag är de 13 år vardera och jag är 14 år. Det blir 40 år tillsammans. Det är exmatte som leker med det omkullfallna trädet.

Dagens ord på livets väg
Hundar som är långt mindre sympatiska än jag har käresta. Idioter har käresta. Jag borde absolut haft en käresta. Helst en tjusig västgötaspetstik.


Sverker
(2000–)