21 december 2013

Mörkret är kompakt och vägen ekologisk

SVERKER Detta är en bild som föreställer ingen mindre än Sverker. Ser du mig inte? Det beror på att bilden togs klockan 8 på morgonen och då har jag riktigt mörkt.

Årets kortaste dag inträffar just idag. Det innebär att det är väldigt mörkt. För att kunna gå en morgonpromenad, behöver husse en ficklampa. Jag bor nämligen vid Tranås enda ekologiska gata.

Du undrar kanske vad en ekologisk gata är. Jo, det är en gata där man pietetsfullt försöker bevara gator som de var förr på 1800-talet. Det innebär att gatan är en grusväg. För att det ska vara riktigt naturligt och fint, så ser man till att den har stora fina gropar. Husse, som är snål, tycker inte om att hans bil skakar sönder.
Någon gatubelysning är det naturligtvis inte tal om. Det hade man inte på 1800-talet. Det finns faktiskt ljuslyktor om man nu prompt vill se något.
Kommer det snö, så ser man till att anpassa vägen för häst och släde. Det vill säga man tar inte bort snön, som man gör på Kommunalrådsvägen, utan man låter den ligga kvar. Nu är det dessvärre så att ingen på min gata har häst och släde. Däremot är det flera som har fyrhjulsdrivna bilar. Då kan de spåra åt de andra som bor här. Sedan är det bara att hoppas att det inte är så mycket snö, så bilen fastnar på underredet. Fast vad är det för fel med att gå fyra kilometer till affären och hem igen? Det gjorde man minsann i Bullerbyn och en promenad är stärkande.
Ja, det är en riktigt naturlig tillvaro jag lever här. Synd att inte Lucy är här och kan leda oss. Kattor ser ju i mörker. Fast å andra sidan tycker hon inte om snö.

Hej så länge
Sverker

Leg. mörkerhund

FUSK Nu kan du se mig alldeles tydligt. Det beror på att husse har fuskat. Han har blixtrat. Lägg märke till min mörkeroutfit. Det är en stilig och manlig reflexsele. Den måste jag jämt ha när det är mörkt. Husse har också reflexer.

EKOVÄG Jag bor vid Tranås enda ekologiska gata. Det innebär att gruset är naturligt. De stora groparna är naturliga. Det finns inte heller någon konstgjord belysning. Vi använder ren direktverkande solenergi när min gata är upplyst, vilket den bara är på dagarna. Kommunalrådsvägen, 400 metert bort, har fin konstgjord och energikrävande belysning.

HEMMA Min husse har satsat på miljöförstörande ytterbelysning, så han hittar hem utan stearinljuslykta. Fast lite mörkt är det allt.

Dagens ord på livets väg

Det är bara jul en gång om året och det är mer än nog.


Sverker
(2000–)

20 december 2013

Nu är det nästan riktigt julfint hos mig

KÖKET Bara lite småplock kvar och sedan ska vi skura golvet. Finare julkök har du aldrig skådat, skulle jag tro.

jul betyder att det ska städas, putsas och fejas. Dessbättre är allt så gott som klart inför julen hemma hos mig. Det är bara lite småjusteringar kvar, innan hemmet blir helt perfekt.
Det är ingen idé att stressa, säger husse. Hinner vi inte färdigt till den här julen, så kanske det blir klart till nästa.
Min fågelskiva firar också stora triumfer. En ny spillkråka dök upp idag.


Som du kan se på bilderna alldeles själv, så börjar det bli riktigt julfint hemma hos mig. Ska man vara petig, behövs det kanske en och annan justering innan den riktiga julstämningen kan omfamna husse och mig.
När det blir julafton ska vi åka ut på en riktig långresa. Vi ska till min Per och kattan Lucy ända i Mantorp. Huvudsaken är att det är julfint där, men vi har ju också ett riktigt julhem i sann Karin och Carl Larsson-anda att landa i efter jule.
Fågelskivan fungerar bättre än väntat. Det är alltid massa flygfän där. Synd att inte Lucy är här, så hon också kunde titta på fåglarna.

Hej så länge
Sverker

Leg. julförberedare

SALONGEN Tittar du i fönstret ser du delar av den tända julstjärnan. Det betyder att juldekorationerna är på plats och klara inför julafton. Sedan behöver kanske fåtöljerna och bordet rättas till lite.

MATSALEN Bara lite småplock på bordet och på med en julduk, sedan är vi beredda att fira julen.

TRAFIKKAOS Det är numera trafikkaos vid min uppfunna fågelskiva. Det finns massor med olika sorters fåglar och många är de. Det är snart dags att fylla på utsäde i Agnes Coca Cola-flaska, som husse betalade. Solen skiner idag, så det blir lite bättre bilder.

SPILLKRÅKA I Under min fågelskiva samlas spillkråkorna för att frossa på de spillda fröna.. Den här sortens spillkråka heter rådjur. I vanliga fall äter de inte frön, utan blommor i rabatterna, men det finns inga tulpaner nu. Äter de tulpaner hos mig, så får jag valla bort dem. Det är roligt.

SPILLKRÅKA II Om du jämför den övre bilden noga med den här, så kanske du ser att det inte är samma sorts spillkråka. Det finns flera olika. Maarit tror sig veta att just den här spillkråkan heter nötskrika.

Dagens ord på livets väg
Nej, jag fuskar inte. Och även om jag gjorde det så skulle jag aldrig tala om det för dig.


Sverker
(2000–)

19 december 2013

Naturligtvis hade jag inte alls fel

GRÅVIT Fröna är väldigt populära hos dessa små gråvita flygare. Fast de har svårt att sitta still.

Under ett svagt ögonblick igår, så trodde jag att jag hade haft fel. Hur kunde jag tro något sådant osannolikt? Jag tvivlade på mitt musikval, när jag tillverkade min fågelskiva. Men har nu visat sig att Max Greger och The Butlers var det enda rätta.

Bara för att du också ska få se, så har jag satt husse på att fotografera besökarna vid mitt fågelbord.
– Det går aldrig. Det är alldeles för mörkt idag.
Husse försökte alltså smita ifrån jobbet. Jag påpekade att han kunde använda sitt för dyra stativ och det alldeles för dyra teleobjektivet.
Han riggade upp det hela.
– Använd din dyra fjärrutlösare också, så skrämmer du inte fåglarna med ditt skägg.
Det blev inte så bra ändå. En dag när solen skiner och det är ljust, ska jag se till att det blir bättre fågelbilder. Då kanske automatskärpan på kameran fungerar också. Husses manuella skärpeinställning fungerar uppenbarligen inte.
Men jag kan idag stolt presentera att min fågelskiva är nog den bästa fågelautomat som finns och att musikvalet var det rätta.

Hej så länge
Sverker

Leg. fågelmatare

UTSIKT Precis som tanken var, kan jag nu sitta och spana på fåglarna från soffan i matrummet. Då slipper jag frysa. Samtidigt blir man ju lite orolig att frökostnaden ska dras från mitt godiskonto. Jag tycker nog de vräker i sig onödigt mycket.

SPILLKRÅKA Den här kråkan äter upp sådant som de andra fåglarna har spillt. Därför heter den spillkråka. I alla fall hos mig. Det kan ju vara ganska bra att det tas tillvara.

NORMAL Det är jättemörkt ute idag. Då finns det lite ljus. Därför blir fåglarna suddiga, säger husse. Nästan alla bilder blev som den här. De kan aldrig sitta still. Jag undrar hur suddiga de är på natten?

SVÅRT Nu har spillkråkan flyttat upp, men han har svårt att sitta kvar. Det är helt rätt, för han ska ju äta spillmat på marken.

Min fågelskiva har blivit så himla polulär, så det är kö till maten. En gråvit sitter och äter och en gråsvartblå är på ingång. Max Greger och The Butlers lockar!

Dagens ord på livets väg

Vi blir varken bättre eller sämre när vi blir gamla, snarare blir vi oss själva.


Sverker
(2000–)

18 december 2013

Jag valde nog fel musik

FEL Butlers och Max Greger kanske inte var rätt musik för fåglarna. I vilket fall som helst har min fågelskiva inte hemsökts av ett enda fjäderfä. Till och med ett rådjur ratade delikatesserna.

Hur otroligt det än låter, så kanske jag gjorde fel igår. Men fågelskiva har inte blivet den fantastiska succé som jag hade förväntat mig. Valde jag fel musik?

När jag valde ut mina skivor till min fågelskiva, så tog jag de med de stiligaste konvoluten. Vem kan motstå The Music Served by The Butlers eller Max Greger In the Mood for Love.
Se bara hur käckt The Butlers serverar sina instrument. Med rutiga västar och plommonstop utgör de en glatt leende och förförisk sextett.
Släng sedan ögonen på själva Max Greger. Har du någonsin sett någon mer romantisk orkesterledare. Han sitter där lätt utmanande på en strand med tillhörande dam och med en skog av saxar i bakom sig. Han utlovar 12 big hits.
Fåglarna uppfattar det tydligen inte som någon hit alls, eftersom de inte gör några besök. Vi får hoppas att det kommer snö och blir riktigt kallt. Då ska vi se om inte min mat duger åt de otacksamma små liven.

Hej så länge
Sverker

Leg. fågelmatare

FÖRST Med spänning tittade jag ut. Kanske första gästen vid min fågelskiva skulle bli ett rådjur. Kommer hon svänga av mot min fröautomat? Visserligen saknar hon vingar, men strunt samma, tänkte jag. Gäst som gäst.

PASSERAR Nehej! Det dög tydligen inte. Det kräsna rådjuret marscherar bara förbi och in till Lasse och Marlene. Det säger jag bara; förvänta dig inga äpplen när det blir kallt!

ÖDE Satte jag upp mitt uppfunna mästerverk alldeles i onödan. Det är precis tomt där. Inte en enda fågel har jag sett. Ser du någon? Otacksamma är just var de är.

Dagens ord på livets väg
Om vi själva vore utan fel, skulle vi inte på långt när haft så stort nöje av att lägga märke till andras.


Sverker
(2000–)

17 december 2013

Jag har uppfunnit världens första fågelskiva

FÅGELSKIVA Nu är fågelskivan färdig och klar. Det enda som fattas är att fylla den med mat. Lämpligen då fågelmat. Om den satt lägre, skulle den kunna fyllas med Sverkermat. Då hade den varit en hundskiva.

Som jag berättade igår, så vill jag titta på andra fåglar än de feta änderna som äter upp min mat och sjöfåglarna som bara dyker.
Därför har jag konstruerat en fågelskiva, som är något helt nytt. Visserligen har Sveriges Radio gett ut fågelskivor innan, men det var en helt annan sak.
Den är så enkel att göra, så du kan säkert pyssla ihop en själv.


Innan du kör igång, så behöver du grejer.
GREJER
2 st LP-skivor (finns på varje loppis för 5:- – 10)
1 st M4 gängstång (finns på järnaffären)
4 st M4 muttrar (finns också på järnaffären)
4 st brickor 4 mm (Också dem kan du handla på järnaffären)
1 st tia (att betala med på järnaffären)
1 st tom Coca Cola-flaska (den som Agnes köpte för husses pengar)
1 st stängselstolpe (står vid vedboden)
1 st yxa (finns i vedboden)
1 st borrmaskin (finns i källaren)
1 st borr 4 mm (ska finnas i källaren, fanns i garaget)
1 st bågfil (fanns på sin plats i källaren!)
1 st kniv (vass gärna tandad)
Har du allt det här, så är det bara att köra igång

Hej så länge
Sverker

Leg. pysslare

UNGSSKIVA Lägg den ena LP-skivan på en form, som är lite mindre än skivans diameter. Du ska bara vika upp kanterna så det blir ett litet skivbord med kanter. Ugnen är på 175 grader. Svara inte i telefonen.

TAK När du gör taket, lägger du bara en grej i mitten. I det här fallet använde jag en liten form man har när man bakar kakor. Kakor är gott. Svara inte i telefonen.

TELEFON Så här kan det bli om min husse svarar i telefonen och lämnar köket. Brandvarnaren fick honom att rusa tillbaka. Den formen var dyr. Det luktade inte gott heller.

JACK Gör tre stora jag i Agnes gamla Coca Cola-flaska, som hon köpt för husses pengar. Borra ett 4 mm hål i bottnen och kapa toppen med brödkniven. Nu har du en foderbehållare.

YXA Hämta stängselstolpen vid garaget och yxan i vedboden. Sedan slår du ner stolpen på en lämplig plats. En lämplig plats ser du om du sitter i matrumssoffan.

BORRA Nu borrar du ett 4 mm hål i stolpen. Eftersom du har låtit gängstången sticka ut lika långt under din fågelskiva, ska du borra borret så långt du kan.

MAT Fågelskivan på plats, men en fågelskiva utan mat är ganska kass tycker nog fåglarna. Fyll på flaskan/foderbehållaren med så mycket frö som den rymmer.

KLART Så där ja! Nu är det klart för de glupska småfåglarna. Om det kommer en och annan skata, så gör det inget heller.

VÄNTA Jag har intaget min fågelskådarplats i soffan och nu är det bara och vänta. Jag undrar vem som blir först att vräka i sig av min skänkta mat.

Dagens ord på livets väg
Uppfinningar, det måste ödmjukt erkännas, består inte av skapandet ur ingenting, utan ur kaos.


Sverker
(2000–)

16 december 2013

Avtåndsbetraktande inget för mig

TRÖTTSAMT Inte särskilt kul att stå och titta på fåglar som simmar i sjön. De simmar långt bort och så dyker de ibland.

Om man vill titta på fåglar kan det vara riktigt besvärligt. De är alldeles för långt borta, så de knappast syns. Ibland leker de ubåtar och då syns de inte alls.

Ett bra trick är att lägga ut lite bröd på gräsmattan. Då kan man se feta änder på närmare håll. Fast man vill ju gärna se fler fåglar än stora sjöfåglar, när man som jag är fågelskådare. Därför håller jag på att grubbla på en uppfinning.
Du får se i morgon vad jag funnit upp för pysseluppfinning. Jag är säker på att den kommer att revolutionera fågelskådningen.

Hej så länge
Sverker

Leg. fågelskådare

PRICKAR Du ser själv att fåglarna bara ses som små prickar ute på sjön. Sen finns det många under vattnet också. Inget bra sätt att skåda fåglar.

BÄTTRE Slänger man ut lite bröd på gräsmattan, så kan det hända att det kommer feta änder. Annars kan det hända att jag äter upp brödet. Fortfarande är de dock svåra att se, eller hur?

MER BÄTTRE Efter ett tag vågar de feta änderna gå och ta de närmaste brödbitarna. Får de syn på mig, så flyger de iväg. Agnes är arg att hanarna äter.

Dagens ord på livets väg
Medan man stiger uppåt i samhället lönar det sig att vara vänlig mot dem som man passerar. Man träffar dem igen på vägen ned.


Sverker
(2000–)

15 december 2013

Besök hos Per och Lucy och hej till Agnes

SPÄNNANDE Agnes ville gärna se hurdana nya fåtöljer min Per hade köpt. Än så länge finns de bara i min Pers telefon. Jag tycker de verkar rysligt små om de får plats i en telefon. Elden i spisen är ingen fastighetsmäklarbrasa utan en alldeles riktig.

Idag åkte min Agnes hem. Hon åkte från Linköping. På samma väg ligger Mantorp där Lucy bor hos min Per.

Vi åkte lite tidigare hemifrån än vad vi behövde för tågets skull. Det gjorde vi bara för att kunna hälsa på min Per och kattan Lucy. Hon har bott där nästan ett år nu. Hon är alldeles för bortskämd.
Men när alla fikade, var inte Lucy med. Hon gömde sig för min husse under sin soffa. Därför missade hon lussebulle och pepparkakor. Det gjorde inte jag. Jag fick av alla. Det bådar gott inför julen, då min husse och jag ska vara hos min Per och kattan Lucy. Jag vet vad de får i julklapp, men det säger jag inte.
Min Agnes skjutsade vi sedan till Linköping, eftersom Östgötatrafiken och SJ gemensamt har satt priserna så man inte vill åka tåg mellan Tranås och Linköping. Det kan kosta upp till 900 kr extra.
Nu är det bara husse och jag. Äntligen kan jag få lite uppmärksamhet.

Hej så länge
Sverker

Leg. hejdåare

LUSSEKATT Kattan Lucy var inte så sällskaplig, men lussekatten var desto bättre. Den gick och äta också. Lucy är min vän, så henne äter jag inte.

SNAPSHOT Jag gick upp och hälsade på Lucy. Sedan kom husse med sin kamera och blixt och allt. Jag fick fula blixtögon. Lucy hann som vanligt blunda.

TILLRÄCKLIGT Husse ville att jag och Lucy skulle vara lite närmare varandra på bilden, men Lucy tyckte att det räckte. Som vanligt gick hon och gömde sig under sin soffa.

HEJ Så blev det dags att säga Hej då till min Agnes. Nu träffar jag henne inte förrän till nyår. Det är väldigt synd om min Agnes som inte får fira jul med mig.

En hemlig resa med hemligt besök fördröjer dagens inlägg


FÖRSENAD Idag blir jag väldigt försenad. Jag åter kommer cirka 17.18 sådär omkring. Jag talar inte om vem jag ska besöka…

Hej så länge
Sverker

Leg. påhälsare

Dagens ord på livets väg

Ett farväl är nödvändigt innan vi kan mötas igen, och mötas igen, efter en stund eller en livstid är speciellt för dem som är vänner.


Sverker
(2000–)