1 februari 2014

Ett mirakel! Tranås blir ny vallfartsort?

NORMALT Att trappan är fint skottad är inget ovanligt. Husse skottade den massor av gånger igår. Det gäller att slå grannarna i skottning.

Vad är det som har hänt? Har de börjat tänka i stadshuset? Det verkar ju nu inte så troligt, men något konstigt är det. Det har nämligen skett ett mirakel!

Det gamla väl invanda mönstret vid ett snöfall var att Kommunalrådsvägen (=Hättevägen) alltid var i starkt behov av att plogas. Även parkeringsplatserna vid campingplatsen och segelklubben behövde röjas från snömassorna i arla morgonstunden. Sedan brukade det behövas en extraplogning och extrasandning där också.
Under tiden fick vi som bor på min väg (som är en kort återvändsgata från Kommunalrådsvägen) försöka köra i spåren efter de grannar som har fyrhjulsdrivna bilar. Efter ett par dagar brukade plogbilen komma, för att släta till den packade snön. Då blev det ett perfekt före för spark.
Men nu har det hänt något. Vägen var plogad redan i morse och strax därefter kom sandbilen.
Det har skett ett mirakel! Du är välkommen att vallfärda hit och titta på underverket. Men dröj inte för länge. Jag vet inte om undrens tid är förbi efter nästa snöfall.

Hej så länge
Sverker

Leg. mirakelhund

NORMALT Att gången är prydligt skottad är helt normalt. Husse skottade den massor av gånger igår. Det gäller att slå grannarna i skottning.

NORMALT Där man kör bil om ska till garaget är som vanligt prydligt skottat. Husse skottade den massor av gånger igår. Det gäller att slå grannarna i skottning.

MIRAKEL En sandbil som kom åkande redan dagen efter det snöat och efter att vägen plogats. Detta är inte mindre än ett mirakel!

MIRAKEL Sent igår kväll snöade det riktigt duktigt hos mig. Redan nästa morgon ser vägen ut så här. Både plogad och sandad. Detta är inte mindre än ett mirakel!

Dagens ord på livets väg

Några få kilo på revbenen är ett betryggande skydd mot svåra tider.


Sverker
(2000–)

31 januari 2014

Fri från missbruk och utan halsboja

FRI Nu kan jag äntligen stanna och undersöka spännande dofter. Husse travar på som vanligt, men eftersom han inte sitter fast i mig kan jag komma efter. Tittar du noga så ser du att jag springer.

Som jag berättade förut ansåg min husse att jag borde hållas i koppel, när jag hade ont i tassen. Han ville att jag skulle hålla ”lagom takt”.
Sedan igår är jag alldeles utan halsboja på våra promenader. Jag har också slutat att ta mina smärtstillande tabletter.


Vi var faktiskt ute och gick en mellanlång promenad igår. Den var sådär tre kilometer. Dessutom var den i skogen. Vi gick älgskyttebanan och sedan vägen över Säteriet hem. Säterivägen är mer en före detta väg.
Älgskyttebanan heter så för det stod ett jakttorn där, Det är en gammal kraftledningsgata, men nu har de grävt ner sladdarna och tagit bort stolparna.
Älgskyttebanan gick genom skog innan. Nu har de skogsvårdat där. Att skogsvårda betyder att man tar ner alla trän. Dessutom gör man minsthalvmeterdjupa spår kors och tvärs, bara för att det ska bli svårt att gå. Nu kan man bara gå där när det är fruset, annars blir jag blöt om benen och magen. Husse skulle också bli blöt om magen om han snubblade.
I vilket fall som helst så klarade jag skogspromenaden perfekt, även om den vårdade marken var en hinderbana. Det känns bra att inte ha ont och få gå i sin egen takt. Min takt är långsammare och snabbare än husses.
När vi kom hem var jag ganska pigg, men husse behövde vila. Kanske han skulle börja ta min medicin?

Hej så länge
Sverker

Leg. frihetsälskare

FÖRE I skogen var jag lite för husse ibland, men hittade jag något spännande, så kunde jag stanna och nosa. Det är skönt att kunna bestämma sin egen takt.

HEMVÄG Ser du vad pigg jag är efter att ha gått en mellanlång promenad. Det var igår. Snart är jag hemma. Då får jag en godisbit för jag gått så duktigt.

BRÅTTOM På morgonpromenaden gäller det att vara snabb. Nästan så fort jag bajsat, så går vi hem igen. Där väntar något på mig.

VIKTIGT Borta vid det före detta vita staketet bor jag. På diskbänken i köket står min matskål färdig. Med färdig menas att det är mat i den. De sade på TV idag att det är väldigt viktigt med frukost. När ska de komma med något nytt?

Dagens ord på livets väg

Att bygga är att fylla luft med tyngre material.


Sverker
(2000–)

30 januari 2014

Fruntimmersförbundet kräver bidrag omgående

FRUNTIMMERSFÖRBUNDET Hela Sverkerpartiets fruntimmersförbund samlat på en bild. Det är min Agnes, som är sekreterare och förbundsjurist, och den före detta franska gatflickan Lucy, som är ordförande.

Det är dyrtider och det gäller att suga ut alla bidrag som går att få. Ta som ett varnande exempel Sverkerpartiets Fruntimmersförbund. De har äntligen vaknat och kommit till skott att skicka in en ansökan, så partiet kan få de pengar vi är berättigade att få.

För att kunna vara riktigt demokratiska och stödja mig i min manliga kamp, behöver fruntimren naturligtvis pengar. Jag har alltid stött dem i deras strid för en bättre tillvaro (för mig).
Vad de behöver är kapital för inköp av diverse saker (= hundgodis, tuggben, köttben, extragod hundmat).
Naturligtvis vill fruntimmersförbundet också slå vakt om våra gamla fina svenska traditioner som midsommar och jul (=extramycket fördisk). Men de kan gärna införa franska traditioner, som 14 juli. Erfarenhetsmässigt vet jag att det betyder massor med fördisk.
Nu hoppas jag att pengarna, 1,4 miljoner kronor, kommer snart och att de skickas till mig. Pengar är inget fruntimmersgöra.

Hej så länge
Sverker

Leg. fruntimmersstödsivrare

GENTLEMAN Jag har alltid vurmat för att fruntimmer ska ha sina rättigheter, till exempel äta upp det mesta av sin mat. Jag tar inte över förrän de är nästan mätta. Sådan är jag.

LYSSNARE Fruntimmerförbundets verksamhet behövs, så jag som partiledare kan få en kvinnlig åsikt i viktiga frågor. Sedan är det bara att köra över fruntimren och lösa frågan med den rätta manliga åsikten.

VÄGVISARE Fruntimmersförbundet kan skatta sig lyckliga som har mig som visar dem den rätta vägen. Jag går före – och de har bara att följa efter.

ANSÖKAN Här kan du själv se Fruntimmersförbundets ansökan. Den är väldigt välskriven som du ser (jag har själv gjort den). Fast Lucy har skrivet under mtpp (=med tass på penna).

Dagens ord på livets väg

De flesta blir aldrig rika bara därför att de till följd av flitigt arbete inte har tid att tjäna pengar.


Sverker
(2000–)

29 januari 2014

Global Iceing och Global Warming pågår samtidigt

FORSKNING Karta över min empiriska forskning (=självupplevda) ger vid handen följande. I det blå området kommer snart en ny istid, eller om den redan är här. I de röda områdena kommer snart folk och hundar grillas levande. Orsaken kan man tvista om, men jag tror att mer godis till mig skulle hjälpa.

Genom min forskning runt hela världen (=vissa delar av Europa), har jag kommit fram till det sensationella resultatet att det blir både varmare och kallare. Detta sker samtidigt, fast på olika platser.

Under en längre tid (=13 år) har jag bedrivet empirisk forskning rörande vårt klimat. Global Warming (=jättevarmt) förekommer framför allt i Toscana och i Frankrike där man åker kanalbåt. Jag har själv varit där och forskat.
Global Iceing (=jättekallt) förekommer hemma hos mig. Det har nu pågått under en så lång period (= 14 dagar), så jag kan fastslå att vädret kommer att vara så permanent.
Vad är då orsaken, eller orsakerna, till dessa fenomen. En gemensam faktor och möjlig orsak har jag faktiskt hittat. Både där det är för varmt och där det är för kallt får jag för lite mat, för lite godis och för få tuggben.
Jag kan med bestämdhet inte garantera att detta är orsakerna, men nog vore det väl värt ett försök att förbättra vädret genom att förse mig med lite mer av livets goda? Nu gäller det bara att övertyga husse.

Hej så länge
Sverker

Leg. klimatforskare

SOMMARBILD? Då min forskning ger vid tassen att detta väder har pågått under en längre period (=nästan två veckor), kan man dra slutsatsen att det är permanent. Isen på kajen växer mer och mer och vinden verkar inte avta. Kallt är det också. Det kommer att se likadant ut i juli.

ITALIEN Här blåste det inte. Här fanns ingen is. Men över 40 grader Celsius i skuggan, det hade de. Ibland var jag tvungen och ligga i solen och lida, bara för att kunna vakta min flock.

SKYDD För att söka skydd från värmen och solen, så gick jag ibland in i huset. Det var ett stenhus och undervåningen var varm, men uthärdlig. Tittar du noga ser du mig vid dörren på väg in. Fy för Toscana, säger jag.

URVARMT Att åka kanalbåt i Frankrike är fruktansvärt varmt. Dessutom hade jag flytväst på mig. Naturligtvis var det svalare inne i båten än i solen, men någon med ansvar och kunskap måste sköta slussningarna. Eller hur?


TVÅNG Dagen det var över 40 grader tvingades jag att bada i en flod. ”Släng i hunden så han kyls av”, hörde jag min husse säga till min Agnes och Mimmi. Sedan fick jag simma fram och tillbaka mellan dem. Budsimning, kan man säga. Det var skönt efteråt, men simma är inte roligt. Dessutom blir man blöt. Sådant utsätts man för när det är för varmt.

Dagens ord på livets väg

Grundforskning är vad jag gör när jag inte vet vad jag gör.


Sverker
(2000–)

28 januari 2014

Jag har några hurra idag att förmedla

FIRAR Vad resurshusse firar här vet jag inte. Det är fotograferat i slutet av maj. Fast jag har märkt att människor har en förkärlek att dricka kittlainosenvin när något ska firas. Jag undrar om han får något idag?

Jag har några hurran idag. Då min födelsedag (i början av juni) närmar sig med blixtens hastighet, vill jag betona vikten av att uppvakta. En som är särskilt viktig att uppvakta är just jag.

Eftersom jag inte fyller år idag, vill jag istället uppvakta några andra födelsedagsbarn.

1. Min resurshusse. Han fyller alltid år den 28 januari. Det är det idag. Han är värd all uppvaktning han kan få. Vem vet vad jag hittar på?
Dock måste jag tillägga att han har en obehaglig vana: han klipper mina klor. Det gör väldigt ont, redan innan han har klippt. Men annars är han bra.
Ja må resurshusse leva. Hurra!
Min resursmatte har också fyllt år, men det ska jag återkomma till senare. Jag har nämligen inte uppvaktat henne än.

2. Min Eloise. Konstigt nog så fyller Eloise år idag också. Det konstiga är att hon bor i Vermont i USA. Det kanske inte är så konstigt, men hur kan hon fylla år samma dag som min resurshusse, som har sin boning i Tranås? Visst är det konstigt. Fast det kanske beror på att hon har varit och hälsat på mig flera gånger i Tranås.
Happy Birthday Eloise!

Hej så länge
Sverker

Leg. uppvaktare

KAPTEN Här trivs min resurshusse. Han står och styr sin gamla träsegelbåt Unda. Jag har åkt med den. Den lutar när man seglar, så jag vet inte hur bra kapten han är. Fast blank, det är båten.

LÄSKIGT Nej, det behövs verkligen inte. All klippning av klor på mig är fullständigt onödigt. Och det gör fruktansvärt ont. Redan innan klotången rör vid mig. Men sådant ägnar sig min resurshusse med som fritidssysselsättning.

BARNBARN Eloise har riktigt många barnbarn. Det här är inte alla. Det är hon som står och serverar dem frukostpannkakor. Man gör så i Amerika. Där skulle jag vilja sköta fördisken!

Dagens ord på livets väg

Ju äldre fiol, desto finare klang.


Sverker
(2000–)

27 januari 2014

Agnes bilder på Minnet av Förintelsens dag

Det fanns en gång för länge sedan människor som tyckte att de var bättre än alla andra. Det var inte nog med det, de tyckte att de hade rätt att döda andra som hade fel hudfärg, fel religion, fel härstamning, fel politisk åsikt och som över huvud taget avvek från den norm som de människorna hade.

För att kunna döda effektivt byggde man läger avsedda för avrättningar. Man hade också arbetsläger, då billig arbetskraft kunde vara bra att ha.

En del av dessa läger finns kvar och min Agnes besökte ett som låg i Polen. Där tog hon flera bilder, varav jag visar några idag, då det är Minnet av Förintelsens dag. Bilderna talar för sig själva.

Jag får hoppas att det inte kommer några nya partier, eller nya människor, som tycker att de är överlägsna och att andra människor är sämre på grund av att de har en annan religion, eller inte ser ut som de flesta som bor här. Eller har andra seder.

Men så illa kan det väl inte bli. Eller?
Dagens ord på livets väg
Inifrån sett är vädret helt behagligt!


Sverker
(2000–)

26 januari 2014

Forskningen pekar mot en ny istid

VÄNTAR Jag kan bara stå här och vänta på att istiden kommer. Du ser själv hur isen har tagit över stranden mer och mer. Det dröjer nog inte länge på förrän hela sjön är frusen.

Jag har forskat. I mina synnerligen kvalificerade klimatforskningar har jag kommit fram till att det var mycket varmare förr. Har jag inte alldeles fel i mina slutsatser, så är vi på väg mot en ny istid! En, som vi forskare säger, Global Colding”. Det var cirka 10.000 år sedan sist, så nu är det nog dags igen.

Med en avancerad teknik (=min känsel) och iakttagelser med känsliga instrument (=mina ögon) har jag kommit fram till att klimatet har blivit mycket kallare. Förr i tiden (=i somras) fanns det till exempel ingen is på kajen nere vid sjön. Det fanns inte heller någon snö.
Istäcket på stranden ökar varje dag. Snart befarar jag att hela mitt hus ska hamna under ett tjockt istäcke.
Hur klarar man sig då under en istid? Ja, även där ger min framtidsforskning besked. Skaffa hem hundmat, så att det räcker i minst 25 år sådär. Och sedan gäller det ju förstås att bära in ved. Det kan bli lite jobbigt att hugga en istunnel från ditt hus till vedboden.
Med lite tur, forskningen är inte entydig här, kan isen smälta undan till sommaren. Men hundmaten kan komma till pass ändå.

Hej så länge
Sverker

Leg. klimatforskare

GRÄSSTRÅ Tänk att ett vanligt visset grässtrå kan bli ett framtida forskningsobjekt. När forskarna borrar ut sina iskärnor kanske de hittar detta infrusna strå. Då kan de säga att istiden började 26 januari 2014.

SMAKFÖRÄNDRINGAR Med mitt känsliga smaksinne kan jag konstatera att snön på stranden numera smakar som en blandning av snö och sjövatten. Det är inte så konstigt eftersom det är en blandning av min sjös vatten och den från himlen nedfallna snön.

BADSTEN En klar fördel med en istid är att badstenen blir obrukbar. Den är både hal och så lutar den. Då kan inte husse komma på någon dum tanke att bada med mig.

KÖFRITT Skulle du lockas att använda mina grannars hopptorn, så slipper du i alla fall stå i kö. Men det är stor risk att du halkar på piren nu när den är isbelagd. Då kan du trilla i vattnet, vilket inte är roligt.

Dagens ord på livets väg

Är det okunnighet eller apati?
Äsch, jag vet inte och bryr mig inte.


Sverker
(2000–)