20 augusti 2011

Tillbaka till forntiden

HEMHUS En gång i tiden under förhistorisk tid (1958), bodde husse några veckor i detta lilla hus i Mariefred. Det var tur att husse var liten då, annars hade han nog inte fått plats. Sedan flyttade han till en lägenhet och sedan till ett annat hus. När han höll på och flytta tog han med sig farfar, farmor och sin syster.

När jag åkte upp till Arlanda för att exportera Agnes till Frankrike, tog vi vägen över Mariefred. Husse bodde där i sin ungdom och den vill han gärna återuppleva i sällskap med Agnes och mig.

Vi hade tänkt oss att strosa rund i den idylliska staden och titta på en det ena och än det andra. Tyvärr, för oss, pågick SM för gatumusikanter. Hela staden var packad med folk, så det var svårt att ta sig fram även för en smidig västgötaspets. Det gjorde inte saken bättre att de flesta musikanterna lät som lyteskomikinslagen i Idol.
Vi tog en liten promenad på bakgatorna, men det var ju inte det som husse skulle visa. Men några bilder blev det.
Jag, Agnes och husse var överens om att besöka Mariefred när inte hela staden kryllar av Stockholmare. Då ska vi se slottet också. Slottet heter Gripsholm.

Hej så länge
Sverker

Leg. turist


MARKERAR Det gäller att berätta för andra hundar att jag har varit i Mariefred. Så när de hundarna och deras hussar eller mattar kommer spatserande, så stannar de till och noterar min väldoft.

PAMPIGT Den som är kung får inte plats i ett vanligt hus. De måste bo i slott. I Mariefred finns det ett sådant slott. Där har många kungar bott. Vår kung Carl-Gustav med hustru Gretchen, får antagligen inte plats i Gripsholms slott, eftersom de bor i ett större. Sen är det närmare till klubbarna också. Husse har sovit på slottet fastän man inte fick det. Han var busig.

TÅGSTATION Från den här stationen åkte husse varje skoldag till Högre Allmänna Läroverket i Strängnäs. På den tiden fick man lära sig något i skolan, brukar husse säga. Det berodde antagligen på att han inte var lärare då. När han började med det, så gick det neråt för den svenska skolan. Vi använde stationens gräsmatta till att äta medhavd matsäck. Stationshuset ockuperas numera av farbröder som leker med tåg.

RÅDHUS På det här sättet ser rådhus ut i Mariefred. Att det ser ut så beror på en rask och duktig brandkår. Husses lekkamrat var nära att elda upp hela kulturbyggnaden. Han skulle demonstrera tillförlitligheten hos sin cigarettändare, och den visade sig vara lite bättre än väntat. Så kan det gå. Men visst är det vackert? Rådhuset är också lite vackert, även om det är jag och Agnes som drar blickarna till oss.

2 kommentarer:

  1. Rötter är trevligt att uppleva. Om inte annat kan man ju gnaga på dem./ Wi o Lu

    SvaraRadera
  2. Precis. Men jag föredrar ben om det ska gnagas.

    SvaraRadera