8 mars 2015

Vakta patriarkalet – dags sätta ner tassen

VAKT Vi män måste stå vakt mot de få rättigheter vi har kvar. Det är verkligen hög tid att sätta ner tassen, för att inte bli alldeles förslavade.

Det firas idag. Men det är bara halva befolkningen som får komma loss. I fullkomlig ojämlik anda, är det fruntimren som firar. Men varför utesluta ungefär hälften av befolkningen? Skulle det inte vara trevligare med ett samhälle där alla får fira lika mycket?

År efter år har vi stackars förtryckta män fått se hur våra rättigheter har ryckts ifrån oss. Snart har vi bara skyldigheter kvar och de blir dessutom fler och fler. Det dröjer väl inte länge på innan vi blir tvungna att diska och skala potatis.
Det är vi som får hämta tidningen, när fruntimren ligger och sover. De är vi som får hämta ved, när fruntimren tittar på såpoperor på betalkanaler som vi får betala.
Än så länge är det vi som har roligt på våra grabbfester. Tjejfester ger jag inte mycket för.
Vi grabbar löser världsproblemen under tiden som tjejerna ventilerar och förfasar sig över senaste skvallret om de som inte är närvarande.
Vi grabbar vet också hur en måltid ska vara. Är det förrätt, så ska den vara rejält. Och mat ska vara mat. Rejäla lättstekta köttbitar som hastigt har passerat över stekpannan. Inte kaninmat, som fruntimmer envisas med.
Nej fram för ett jämlikt samhälle! Jag drömmer om ett samhälle där män gör det som är viktigt, så får tjejerna ta hand om resten. Disk, städning, barnpassning och andra för fruntimmer passande sysslor.

Hej så länge
Sverker

Leg. manlig man

GRABBFEST En ölkväll med grabbarna är aldrig fel. Detta är en gammal bild, eftersom min synnerligen gode vän Egon är med på den. Grabbar har förmågan att lösa alla världens problem på en enda kväll, gång på gång dessutom.

TJEJFEST Tjejer samlas gärna och äter kakor och dricker kaffe. Där svallras det om de senaste lokala skandalerna. Vad roligt de verkar ha.

SLITSAMT Vi grabbar får slita hårt för brödfödan. Varje morgon runt klockan sex börjar min arbetsdag med att hämta tidningen. Sedan följer arbetsuppgift efter arbetsuppgift. Hämta ved, vakta huset eller bilen och fördiska till exempel.

TRÖTTSAMT När jag redan har börjat min tunga arbetsdag, ligger tjejerna kvar i sängen. Dessa exempel heter min Agnes och Lucy, den före detta franska gatflickan.

VILSAMT När sedan tjejerna så småningom vaknar till, så samlas de för att sy och sticka och kanske virka. Under tiden får vi grabbar slita med veden, så sitter de och språkar om vad som tilldragit sig i samhället.

GOTT Det finns mycket att hämta i skogens skafferi för den idoge. Ett litet ben som kan passa både till förrätt OCH efterrätt är inte att förakta!

OÄTLIGT När tjejer ska göra mat blir det näst intill oätligt. Det finns inte mycket ätbart på den här tallriken, som min Agnes har gjort i ordning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar