17 mars 2015

Bara före – inget efter

BEDRÖVLIGT Blommorna i rabatten var snyggare när de levde och hade orange blommor, jämfört med hur de är vissna. Men du kanske ser att det kommer upp nya? Visst vore det bra att ta bort de vissna, för att lämna plats åt de som ska komma?

Det finns inte en tidning eller tidskrift med självaktning så här års, utan att de översvämmas av reportage typ ”Så får du vårfint i din trädgård”. Det hela brukar illustreras med bilder före och efter. Det brukar bli väldigt fint. De verkar vara sååå himla duktiga.
I min trädgård finns det bara före.


Om vi tänker oss att du har en särdeles lat husse, så lär det inte bli något gjort i trädgården. Jag har en särdeles lat husse, så det blir inget gjort i trädgården.
Rabatterna måste krattas från vissna fjolårsblommor och rensas från ogräs. Den fallna syrenbusken måste sågas av. Dammen måste rensas från höstlöven som dekorerar bottnen och de vissna blommorna som inramar det sunkiga vattnet måste bort. Grodorna måste ju kunna komma till dammen, annars får vi inget grodrom.
Mullvaden har varit särdeles flitig i vinter. Min Agnes räknade till 53 högar. Med hjälp av en skyffel, skulle även en något arbetsam husse tagit bort dem. Som det är nu, är det rent livsfarligt att gå på gräsmattan. Det är väldigt lätt att snubbla.
Buskar och trän behöver beskäras. Nedfallna björkkvistar räfsas ihop och slängas i skogen, där man inte får slänga ihopräfsade björkkvistar.
Det finns massor att göra. Men vad gör min husse? Inget!
Därför har jag bara förebilder att visa. Inga efterbilder alls. Jag skäms lika mycket som grannarna lider.

Hej så länge
Sverker

Leg. hortonom

SNÖDROPPAR Det finns massor med snödroppar i rabatten framför lilla stugan, fast det är bara några som syns. Resten döljs av fjolårets vissna gula blommor.

DAMMEN Hur ska en groda kunna ta sig genom den här djungeln av vissna växter? Jag vill inte se på eländet, utan vänder mig bort.

SYREN Genom intensiv vanskötsel, har den här syrenen blivit så trött så den lagt sig ner. Varje icke alltför lat husse, hade tagit fram sågen och kapat dem för länge sedan.

LIVSFARLIGT Risken att snubbla på en jordhög och slå sig är uppenbar. Nej du husse, här får du allt ta fram skyffel och skottkärra och ta bort dem, så att jag kan gå tryggt i min trädgård.

RIS Det syns inte så bra på bilden, men det ligger massor med björkris på min gräsmatta. Fast konstigt nog ligger det bara på min del, inte på mosters och morbrors. De är flitiga, till skillnad från min husse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar