12 december 2014

På jakt efter julens sanna budskap

JAKT Någon jakthund är jag inte, men jag tänkte att jag kunde jag rätt på julens sanna budskap. Den bästa jaktmarken för att finna vad jag sökte, trodde jag var Storgatan bland de smarta staborna.

Det är en fråga jag har undrat över senaste tiden. Jag har undrat så här års under flera år, förresten. Vad är julens sanna budskap?
För att få ett svar, begav jag mig in till stan. Stabor ska ju vara så oändligt mycket smartare än vi lantisar, enligt den ännu ej valda moderata ordföranden.


Var i Tranås är folk som smartast? Det måste ju vara på Storgatan, eftersom just den gatan är så centralt det går att komma i min stad Tranås. Längst med den gatan finns det stora fönster, där de gärna visar vad som är aktuellt.
Jag parkerade där farfar bodde och så kunde jag börja jakten. Någonstans måste de visa julens sanna budskap, tyckte jag. De är ju så smarta. Kanske inte lika smarta som Stockholmare, men ändå.
Jag måste säga att jag blev grymt besviken. Vad jag kunde se så lever staborna i föreställningen att granar är av plast och vita. På maken ligger ett täcke av vitt tyll och det traska tydligen omkring isbjörnar på frigolitskivor, efter man har passerat 50-skyltarna.
Dessutom fanns det tomtar i en del fönster. Alla borde veta att tomten inte har tid att sitta i ett skyltfönster och lata sig så här års. Nej, han har fullt upp hemma i sin verkstad på Nordpolen.
På torget står en stor gran alldeles för sig själv och hindrar torghandeln. Varför släpa dit ett stort träd, när det finns så många granar i skogen om man vill titta på just sådana. Jag har massor hemma hos mig.
Hittade jag julens sanna budskap under gårdagens expedition? Ja, det gjorde jag!
När jag kom hem i skymningen, så såg jag den fina kransen, som jag har fått av Britt-Marie och Åke. Den är alldeles hemmagjord, minsann. I fönstret lyste farfars gamla adventsljusstake, som jag fick ärva efter honom. Det var jul!
Alltså julens sanna budskap är en enriskrans och en adventsljusstake. Nu vet du det.

Hej så länge
Sverker

Leg. sanningsivrare

PLAST Staborna tror att skogen består av plastträn. Gärna vita, som dessa granar hos en färgblind optiker. Granar är gröna, kan jag upplysa om.

LÖGN En skoaffär försökte sprida lögner; det finns inga isbjörnar här. Om det ska föreställa ett diorama från Nordpolen, så kan jag upplysa om att isen inte är frigolit.

OJULIGT Nej, inte blir det jul bara för att man sätter upp en stor gran på torget. Hade de placerat ut snö runt omkring, så hade det kanske sett vintrigt ut, men så var inte fallet.

JUL När jag kom hem till mig i det blå skymningsljuset, så såg jag att jag hade jagat alldeles förgäves. Julens budskap fanns hemma hos mig i form av en enriskrans och en adventsljusstake. Så kan det bli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar