10 mars 2014

Tranås är Sveriges förnämsta turiststad

GRIPENBERGS SLOTT För att börja med det ståtligaste Tranås har att erbjuda, så började vi med Gripenbergs slott. Där finns möjlighet att parkera jämte vägen, gå ut ur bilen och ta en bild. Eftersom farbror Fredrik bor där, får man inte gå närmare (om man inte heter Sverker, som känner farbror Fredrik). Där fanns det inga turister.

Hur är det egentligen? Håller Tranås, min stad, att fullkomligt drunkna i stora horder av turister? Med anledning av en tidningsartikel att mål för turism uppnås, beslöt jag att göra en rapport från fältet (=inne i stan och lite utanför). Skulle jag vara tvungen att springa slalom mellan japaner med smattrande kameror?

Vad är det då som ska locka hit turister. Vi har ju vår nya fina monumentalbyggnad som lockar hit arkitektoniskt intresserade från hela världen, men vad finns det mer som är som turistmagneter? Efter en snabb blick på kommunens hemsida valde jag ut följande rekommendationer till den vilsne turisten:

1. Gripenbergs slott
2. Säby kyrka
3. Vagnsmuseet
4. Eriksbergs museum

Vill du se hur det gick och ta del av mina upplevelser, så ska du titta under respektive bild.
Inom parantes kan jag säga att det var en trevlig biltur.

Hej så länge
Sverker

Leg. turistambassadör

GLÄDJEYRA Icke utan viss glädje kunde några i Tranås Tidning stolt berätta att turistmålet är nått. Jag undrar hur högt ribban på målet ligger.

SÄBY KYRKA Det här skulle bli spännande. De gamla målningarna, som de satte dit på medeltiden, ska vara nyrenoverade. Vi svängde in till kyrkan, som ligger väldigt vackert. Där finns möjlighet att parkera jämte vägen, gå ut ur bilen och ta en bild. Är man intresserad att rycka i en låst port, så ska man passa på och göra det nu. Där fanns det inga turister.

VAGNSMUSEET Det kanske du inte visste, men i Tranås finns ett vagnsmuseum. Det innehåller gamla vagnar, sägs det. Vill du hellre se på nya vagnar, så ligger Citroën strax intill. Där finns möjlighet att parkera jämte vägen, gå ut ur bilen och ta en bild. Är man intresserad att rycka i en låst port, så ska man passa på och göra det nu. Där fanns det inga turister.

ERIKSBERG Oj då! Ett öppet museum! I Eriksbergs gamla skola ligger mycket riktigt ett skolmuseum. Men det finns pälsmuseum också. En gång i tiden var Tranås pälsstaden nämligen. Men antal djur som av snällhet vill lämna sitt skinn till pälsverk, har blivit färre och färre. Fast du kan se hur man tillverkade pälsar. Inträdet var gratis även för västgötaspetsar. Bra! Det finns möjlighet att parkera jämte vägen alldeles gratis, men där fanns inga turister ändå.

2 kommentarer:

  1. Nu skrev du väl ändå fel, det ståtligaste i Tranås är väl du och inte nåt gammalt slott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tog jag för givet att alla, liksom du, skulle förstå.

      Radera