23 september 2014

Det händer många saker på höstdagsjämningen

MYCKET Massor med saker samtidigt. Det är höstdagsjämning. Solen går upp klockan 7, fast 6. Flight SK1415 mellan Arlanda och Köpenhamn passerar på 10.973 meters höjd över havet. Svettigt värre alltså.

Just precis nu är det höstdagsjämning vilket är väldigt modernt idag. Det betyder att solen går upp och att solen går ner. Det märkliga är att dagen och natten är lika lång överallt. I Uppsala och South Hero till exempel. (I Uppsala bor min Agnes och i South Hero i Vermont bor till exempel Eloise.)

Fast om du tror att solen går upp klockan 6, så har du fel, fast rätt. Det är alla klockor som går fel, så solen går mer upp klockan 7. Fast egentligen är klockan 6. Särskilt hemma hos mig, för jag bor precis där klockan går rätt efter solen. Det gör den inte i Uppsala eller Göteborg.
Det är annat som händer också en sådan här dag. Termometern inomhus måste justeras med hjälp av en brasa i kakelugnen. För att kunna göra det, så måste jag hämta ved. Till min hjälp tar jag min husse. Det går också att justera termometern med elementen, men det kostar och husse bor i Småland.
Vintertäcket ska på i sängen och jag sover helst under täcket när det är kallt, så jag kan värma husse. Han är så tacksam.
Mat, exempelvis grisöron, som trillar på marken måste tas om hand, så de inte förstörs. Den uppgiften tog jag på mig redan i går kväll.
Morgonfilmjölken ersätts med havregrynsgröt. Det spelar ingen roll, för det är lika gott att fördiska fil eller gröt. Kanske ljummen gröt känns bättre på vintern. Lucy tyckte om att försdiska havregrynsgröt när hon bodde här. Hon satt på bordet och åt. Det var ouppfostrat, men på så sätt fick både hon och jag lite mer.
Idag är alla bilder tagna med husses Ajfån fyra, så de är kanske inte så vassa. Det gör att det är lite extra synd om mig.

Hej så länge
Sverker

Leg. hösthund

OFFRA Det var jag som fick offra mig att ta hand om grisöronen, som olyckligtvis råkade trilla ner på golvet av sig själva. Nåja, kanske med lite hjälp av mig. I vilket fall som helst hinner de inte bli för gamla nu. Min husse uppskattade inte, att jag offrade mig.

TERMOMETER Om termometern i vardagsrummet står på 14,8 grader, så ska den justeras. Det gör man med hjälp av en brasa i kakelugnen. Det går att elda idag, eftersom det inte blåser så mycket. Om det blåser som igår, så är det är det lika omöjligt att värma upp mitt hus, som att värma upp Eiffeltornet. Båda byggnaderna är ungefär lika täta.

VED Det är fullkomligt omöjligt att göra en brasa utan vet. Då kommer en västgötaspets väl till hands, som kan bära den tunga veden in till huset.

2 kommentarer:

  1. Stackars dig som var tvungen att offra dig för grisöronen, hur många tvingades du att äta? Synd om dig är det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fyra, fem stycken sådär ungefär cirka. Kanske.

      Radera