29 augusti 2014

Nu är rätt tid att spana efter höstblommor

VÄDERKORN Bästa sättet att spana efter hattblommor, är att lukta sig fram. Det är inte heller fel att vara skarptögd. Hörseln är inte så noga, då de inte för mycket väsen av sig.

Som du kanske vet, så indelas blommor i olika familjer. De är vårblommor, sommarblommor, sensommarblommor och höstblommor. För att göra det extrasvårt, så finns det underfamiljer också. Där hittar vi bland annat gula blommor, röda blommor och blå blommor.

Vill du plocka höstblommor, så börjar den rätta tiden komma just nu. Den populäraste sorten är hattblommor och de växer i min skog.
Det finns stora hattblommor, mittemellan hattblommor och väldigt små hattblommor. En del hattblommor är goda att äta, om man till exempel är en husse eller en Agnes eller en Per. Om man är en västgötaspets, som det är synd om, så finns det inga goda hattblommor. Västgötaspetsar föredra korv och köttbullar. De växer tyvärr inte i skogen.
Somliga hattblommor är till och med skadligare än ostron. De ska man alltså inte äta.
När man är ute i skogen och plockar hattblommor ska man sjunga denna djupsinniga visa:

Har du sett herr Kantarell bort i enebacken?
han kom dit i förrgår kväll med sin hatt på nacken
Den är gul och den är grann, passar just en sådan man
passar åt herr Kantarell bort i enebacken.

Svaret på den frågan är: NEJ! Jag har inte sett herr Kantarell och jag vill inte se herr Kantarell.

Hej så länge
Sverker

Leg. hattblomsexpert

FUL En del hattblommor är så fula så de saknar hatt. Istället försöker de göra sig märkvärdiga, genom att försöka se ut som en katedral i Barcelona.

SMÅ Tittar du vid pilen, så ser du små, små hattblommor. Det krävs en verklig expert (=Sverker) för att hitta dem. Men det spelar ingen roll, för de duger inte mycket till.

PRÄKTIG Denna hattblomma hör till familjen stora hattblommor. Du ser väl själv hur präktig den är. Husse påstår att den går att äta.

FÄRGGLAD Visst är det stiligt med röd hatt med vita prickar. Den här hattblomman går också att äta, men eftersom den är giftig så är det inte så bra. Fast den går att ha till insektsgift.

FEL Men vad är detta? Hur kommer det sig att det finns en sommarblomma, mitt bland alla höstblommor? Jo, förstår du, den här blå blomman ville komma in i min blogg, så därför stod den och lyste i solen alldeles för sig själv. Jag lät mig bevekas, som du ser.

2 kommentarer:

  1. Fina höstblommor du har. Du är ju faktiskt oxå en höstblomma med den fina pälsfärgen du har.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Jag vet att jag knappast syns bland höstlöven. Fast Lucy är bättre, hon syns inte alls. Nästan.

      Radera