14 mars 2012

Med blommor till fädernas kyrka

FAMILJEKYRKAN Här sitter jag på kyrkogårdsmuren. Bakom mig ser du Heda kyrka, som har varit vår familjs kyrka i minst 500 år – troligen längre. Här ligger alla husses förfäder begravda. Säkert finns det några av mina förfäder där också.

När farfar begravdes i Tranås gravkapell, så fick han många blommor. Husse tyckte det var synd att de bara skulle slängas direkt, så han samlade ihop alla och och tillsammans med övriga släkten så for vi till Heda. Jag har varit där många gånger innan. Ibland med husse, ibland med husse och Agnes och ibland har farfar varit med,

I vår grav ligger alla farfars tre bröder med fruar, husses farfar och farmor och hans pappa och hans pappa och … Så håller det på ganska länge. Husses mamma ligger där också och snart ska farfar också jordfästas där.
Så är livets gång, säger husse, men jag hade hellre velat ha farfar kvar.

Hej så länge
Sverker

Leg. ledsen


BLOMMOR Alla blommor lades runt den gravstenen som det redan står farfars namn på. Och farmors också förstås. Jag tycker det blev vackert.

ALLHELGONA Det här var sista gången farfar var i Heda och det var på Allhelgona, då man ska göra graven fin. Jag var med också, men jag fick stanna i bilen.

GRAVEN Här kan du se kyrkan också. Den har funnists där i över 1000 år. Det var i Heda kyrka som farfar spelade första gången på en gudstjänst, fast han arbetade aldrig där. Hans pappa spelade också där ibland, liksom farfars farmor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar