5 augusti 2011

Skördetider

SMASKIGT Om du är en fjäril och såg sådana här gula blommor, så skulle du genast flyga dit. Sen skulle du sitta där ett tag, för att sedan flyga till grannblomman. Så är det fjärilar håller på hela dagarna.

Nu arbetas det för fullt hemma i min trädgård. Tror du att det är husse som gör något? Inte. Det är små fjärilar som far från blomma till blomma och stjäl av vårt överskott.

Att husse skulle odla något som skulle kräva en arbetsinsats är ju inte till att tänka på. Tvärtom. De blommor och träd som står här är planterade av husses pappa och mamma. Husses pappa är han som vi kallar farfar.
Just nu har vi synnerligen goda gula blommor. För fjärilar och en och annan humla.
Jag tycker bättre om blodpudding, men det växer inte i vår trädgård. Tyvärr.

Hej så länge
Sverker

Leg. fjärilsskådare


UTSIKT Om en fjäril är för lat att flyga omkring, men ändå vill ha utsikt, så sätter den sig på den högsta blomman. Där kan den sitta och titta på båtarna som åker förbi för att titta på mig. Jag visar gärna upp mig.

DUBBELT Här kan du se att även en del humlor tycker om gula blommor. Men fjärilen och humlan vågar inte sitta på samma blomma. Kanske är de rädda att skaftet ska gå av, så de trillar ner och slår sig? Vad vet jag? Jo, ganska mycket.

KOFJÄRIL Den här fjärilen trodde att den var en kossa, eftersom den försökte beta gräs. Dessbättre gick det inte så bra, för visst skulle det se löjligt ut med en idisslande fjäril med spenar?

TUR Nu har den vita fjärilen givet upp sitt koförsök och inrättat sig i ledet. Om du inte vet vad blommorna heter, så vet jag det. De heter gula blommor. Husses mamma fick några plantor av en granntant i Mariefred, som hette Alva Myrdal. Där kallar husse blommorna för Alvamyrdalblommor, men det är fel. Gula blommor heter de, det vet väl jag.

1 kommentar:

  1. En sån där fjäril jagade vi runt huset igår. Tråkigt för fjärilen att vi hann ifatt....! / Wi o Lu

    SvaraRadera