27 juni 2011

Julias nattliga irrfärder

DYR OMVÄG Taxi-Julia visar mig i kartboken hur hon fick åka tåg, buss och taxi, när hon bara skulle åka tåg till mig.

Du undrar säkert hur Tycka-mest-synd-om-i-hela-världen-Julia bara kunde omvandlas till Taxi-Julia i ett enda nafs. Jo, ser du, det ska jag berätta för dig nu.

Inte kan jag väl fira midsommar utan Sverker, tänkte Julia en dag. Det kan jag faktiskt förstå, att hon tänkte så. Sagt och gjort. Julia satte sig vid sin dator och bläddrade på SJ:s egen hemsida. Det är ju inte det lättaste längre, så hon hade god hjälp av min lillmatte Agnes via Skype. Agnes har varit telefonbiljettflicka just på SJ. Det gäller ju att hitta en billig resa, vilket inte är det enklaste numera. Dessutom har vi glädjen i Tranås att kunna se de långa silverormarna köra förbi vårt stiliga före detta stationshus, så kommunikationsmöjligheterna är inte så många.
– Tågen är bara avsedda för folk från Stockholm, som ska åka till Umeå, Göteborg eller Malmö, säger husse som minns med vedmod den tid då tåg var tåg och stannade i Tranås.
Nåväl, de hittade en fiffig resa via Sala som passade Julia perfekt för bara 288 kronor. Men hör och häpna, tåget var försenat!!
– Det går ett tåg från Sala till Västerås, så får du byta där, sade tågsoldaten till Julia.
Det gick inget tåg alls från Sala till Västerås upptäckte de besvikna resenärerna. Istället fick de ta en buss till Västerås, men den kostade extra pengar. Kul.
Tåget från Västerås och söderut hade tyvärr lämnat stationen i Västerås. Nu stod Julia där alldeles ensam. Nej inte riktigt, för det fanns andra i samma belägenhet. Det ordnades med taxi. För alla utom Julia. Sent omsider kom det en taxibuss till just min Julia.
Ensam i taxibussen, så när som på taxiföraren, beger sig nu fordonet från Västerås mot Tranås.
Ungefär en och en halv timme försenad kom Julia till mig mitt i natten. Å andra sidan kunde hon ligga och sova i taxibussen.
Resan kostade alltså 288 kronor + bussbiljetten som betalas av SJ (kom inte ihåg hur mycket) + taxibilen 4500 kronor som betalas av SJ.
Vad jag drar för slutsatser?
1. Inte konstigt att SJ inte har råd att reparera sina tåg.
2. Åk egen bil om du ska till något viktigt möte, flyg eller så.

Hej så länge
Sverker

Leg. kommunikationsexpert


JULIAS RESOR Resan startade i Uppsala och slutmålet var Tranås. På den gamla goda tiden åkte man den blå linjen och bytte eventuellt i Stockholm. Så fungerar det inte längre.
Julia åkte kollektivt den röda linjen. Först med tåg till Sala och sen fortsatte hon med buss till Västerås. Där fick hon förslaget att ta sig till Stockholm, för att sen ta sig vidare. Nu gick inte det. Istället blev det taxi efter den gröna linjen. Hur fiffigt var det?



MYSIGT Julia och jag sitter och gosar på trappan. Jag förstår varför Julia kom till mig. Det är också klart hon behöver all medkänsla hon kan få, efter att ha åkt med SJ.

4 kommentarer:

  1. Taxi Julia var ett bra smeknamn och vilken tur att hon kom fram till Världens smartaste Sverker,
    Kram på dig Sverker evap

    SvaraRadera
  2. Sverker, kan du begripa att ett statligt bolag slösar så med våra gemensamma slantar och uppvisar en sådan kapital inkompetens. För det kan inte jag!

    SvaraRadera
  3. Ja, det här med tågen är ju en helt egen historia som aldrig verkar få ett lyckligt slut. Jag har jobbat som lokförare i tre år och tyvärr känns det som om det bara blir sämre och sämre.
    Men vilken tur att hon kom fram till ert midsommarfirande i alla fall!

    SvaraRadera
  4. Jag brukar också vara ute på äventyr med SJ!

    SvaraRadera