12 februari 2011

Superlimmad på båtratten

Ta inte tag i den här båtratten. Den är bestruken med superlim. Reservhusse sitter här fastklistrad vid ratten. Det var han hela resan utom när jag hade bestämt att skokartongen skulle stanna. Då lossnade superlimmet. Hans vänsterarm blev brun. Resten av resurshusse var räkskär.

Då blev det äntligen dags för flocken att embarkera (=krypa upp på) skokartongen
Jag övervakade när flocken lastade i båten med allt vårt bagage. De fick med det viktigaste – min mathink – så jag kunde oroa mig mindre, och se fram emot en behaglig resa.


Sen kom en farbror som var båtens husse. Han visade hur man skulle köra skokartongen. Göran, som egoistiskt tagit för självklart att skulle vara båtchaufför, satte sig vid ratten och körde en provtur och visade att han kunde vända en båt. Duktigt!

Kanaler med franskt kretslopp
Båthussen var särskilt stolt när han förklarade toalettens funktion. Ett ypperligt exempel på fransk uppfattning om kretslopp.
– Man tar ett handtag åt ena hållet och pumpar med ett annat. Då får man upp en liter av kanalens vatten i toastolen. Sen vrider man hantaget och pumpar. Då åker allt ut i kanalen igen. Då får man en naturlig rundgång, sade båthussen på engelska, för han var en engelsman i Frankrike.
Denna konstruktion gjorde att diket vi skulle åka i fick en omisskännlig lukt, vilket jag tyckte var mycket trivsamt.

Uniforma besättningsmedlemmar
Sen kom vi till kepsutdelningen. Husse och matte hade under ständigt fnitter arbetat hårt veckan innan vi åkte. De hade gjort kepsar till alla i besättningen. En del hade väldigt mycket guld, en del lite och en inget alls. På kepsarna stod det vad alla var:
Calle (resursmattesbror) – Capitaine (= kapten och mycket, mycket guld)
Bertil (husse) – Chef mécanicien (= maskinchef och mycket guld)
Chicki (resursmatte) – Steward (= steward och ganska mycket silver)
Cicci (matte) – Navigateur (= navigatör och ganska mycket guld)
Agnes (lillmatte) och Mimmi (extralillmatte) – Figures de proue (= galjonsfigurer och lite guld)
Göran (resurshusse) – Moussaillon (= liten skeppsgosse och en liten guldtofs på kepsen)
Sverker (mycket vacker västgötaspets) blev utan keps. Redare ägnar sig inte åt såndant larv. Alla vet att det är de som bestämmer.

Hej så länge
Sverker

Leg. kanalbåtsredare


Ser ni hur gott det luktar? Ha, det gör ni inte, för det är ingen luktbild. Men jag kommer ihåg den ljuva doften från de franska kanalerna, som ett resultat av den franska rundgången. Tänk om min sjö kunde ha samma system!

1 kommentar:

  1. At least they remembered Sverker's lunch. Sorry I have not been attentive but we were out of the country for much of January and thanks to Mubarak - and our travels, - did not have much Internet access. Keep writing, Sverker!

    SvaraRadera