12 februari 2015

Invasion av havsörnar i Hätte

SPANING Här står jag och spanar efter havsörn. Igår lyckades jag äntligen få syn på en hel flock, som uppehöll sig precis hos mig. Inte tur – det var ren skicklighet.

Min husse såg på Facebook att havsörn hade varit synlig i Hätte. Eftersom jag bor just där, så var det jag som började att spana. Idog vinner, heter det ju och igår kunde jag räkna in en hel flock med havsörnar.

Du kanske inte tror det, men inte mindre än sju havsörnar simmade omkring utanför mig. Dessutom satt det en och spanade högst upp i mosters och morbrors stora björk.
Detta är väldigt sällsynt, men jag har bildbevis på mitt påstående. Flera bilder.
Dock är jag lite osäker på arten på två av örnarna. De simmade lite vid sidan av de andra, som om de vore lite förmer. Då kom tanken upp att de kanske inte var havsörnar, utan kungsörnar. Så var det nog.
I vilket fall som helst, så är jag väldigt stolt att kunna redovisa denna ornitologiska sensation i mina farvatten.

Hej så länge
Sverker

Leg. rovfågelsexpert

HAVSÖRNAR Just det, fem stycken havsörnar som simmar omkring utanför mig. Du kan räkna dem själv. Två metallichövdade och tre gråbruntrista havsörnar. Det blir fem sammanlagt.

FÖRMER De här två simmade omkring lite för sig själva. De uppförde sig som om de var kungliga och inte ville beblanda sig med det övriga drägget. Jag drar slutsatsen att det kan röra sig om kungsörnar.

SPANARE Högt uppe i björken satt det en spaningshavsörn. Antagligen skulle han varna, om det var några helikoptrar i antågande. Eller kanske späckhuggare.

JÄTTEÖRN På eftermiddagen kom det en stor, vit jättehavsörn simmandes. Eller var det bara en osedvanligt ful ankunge?

AMERIKANSK Undrar du över hur havsörnarna ser ut i Vermont, så ta dig en titt på bilden. De brukar stå på stenar i Lake Champlain och malla sig. Sådana är de där.

2 kommentarer:

  1. Du är en duktig fågelspanare, Sverker! Jag har ägnat mig en del åt fågelskådning och vet hur svårt det är. Grattis till fina fynd!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket. Ja, jag måste erkänna att jag är duktig på fågelspaning. Också.

      Radera