19 april 2015

En dag i förfädernas spår

SVENSTORP Här har min, eller husses släkt för att vara korrekt, bott sedan 1500-talet. Det gör de inte längre, för farfar och hans bröder sålde det för sådär 20 år sedan. Så kan det gå. Men det kan vara roligt för Eloise att se gården i alla fall.

Igår fick jag min revansch. Inget mer flygmuseum, utan igår var det jag som var reseledare. Jag planerade en resa, så att Eloise kunde se var någon stans hennes man Jims förfäder hade verkat.

Vi började med att åka till Svenstorp. Det är den gamla familjegården, där Jims pappa och farfar tillbringade sina somrar när de var barn. Det var länge sedan de var barn nu. Farfar och Jims pappa var bröder, eftersom de hade samma pappa och mamma. Så är det ibland.
Svenstorp fanns kvar, så vi fortsatte till Heda. Där finns en familjegrav, som vi besökte. Hela släkten finns där. Inte de som lever förstås, men de andra.
Nu tyckte jag att vi behövda muntra upp oss, så jag ställde kosan upp på Omberg. Där finns det blommor. Blommor kan man bli glad av. Jag visade Eloise vilka blommor som var lämpliga att fotografera. Plocka blommor får man minsann inte göra, så det gjorde vi inte.
Eftersom vi ändå var i trakterna, så visade jag lite trasiga hus. Husen heter Alvastra. En gång i tiden var det ett kloster. Idag har det utvecklats till ett före detta kloster.
Efter jag hade visat Eloise hur man inte får gå på murarna, så åkte vi hem. Hemma väntade min middag. Den var god.

Hej så länge
Sverker

Leg. reseledare

GRAVEN I Heda återfinns alla förfäderna. De finns samlade i en grav. Vi besökte den. Ser du vad fina de gula blommorna som husse och jag planterade har blivit. Det var ett typiskt expertjobb.

BLOMMOR Uppe på Omberg hjälpte jag Eloise med att fotografera blommor. Jag visade vilka blommor som var fina. Eloise tryckte på knappen till kameran. Sedan blev det en bild vi båda var nöjda med.

FÖRBJUDET Bara för att Eloise inte skulle gå på murarna, eftersom det är förbjudet, så visade jag med ett exempel var och hur man inte får gå. Fler trasiga hus man inte får gå på syns i baggrunden. Har man flera trasiga hus jämte varandra, så kallas området för Alvastra kloster.

1 kommentar:

  1. Är det Svenstorp som ligger utanför Lekeryd? Vi bodde några år i Svanstorp gamla skola.
    MVH Mikael Argus

    SvaraRadera