1 september 2014

Finns det kvar av guldskatten i min damm

TOMT Visst finns det ett rikt djurliv i dammen, men det verkar vara tomt på fiskar. Men man vet aldrig. Ikväll ska vi ut och spana efter guld med ficklampan igen.

Om du kom ihåg, så upptäckte husse och jag ett fiskyngel i dammen. Egentligen var vi där för att studera grodyngel, så det kom ju simmande som en glad överraskning. Förmodligen var det ett barn efter de stora guldfiskarna. De hade just tagit slut.

Vem som tog de stora fina guldfiskarna, lär vi aldrig få svar på. De kan ha blivit mat åt någon fågel, eller någon av de stora präktiga snokarna som bor hos oss. En snok hade ömsat skinn, så den vet vi var 145 cm lång.
I vilket fall som helst hade vi inga fiskar kvar. Trodde vi, alltså. Det visade sig att det fanns ett yngel, men det var bara ett par millimeter stort.
När vi sedan skulle ta in det för vinterförvaring i akvariet, så upptäckte husse ett till. Det fångade han nästa kväll. Det är nämligen bäst att fånga på kvällen och blända dem med en ficklampan.
När husse hade fångat den sjätte och sista fisken, så fanns det en kvar i alla fall. Den sjunde – och sista – fångades med hjälp av husses kusin Robert en mörk kväll.
Sedan dess har husse lyckas fånga tre stycken till. De fyra sista kvällarna har dock varit resultatlösa. Inte en fisk i sikte, bara skräddare och trollsländelarver. Inte ens grodor finns det kvar.
Hur gick det då med guldskatten? Ja, det är inte många av dem som ser ut som blivande guldfiskar. Några är röda, röda och svarta, gröna och en del ser ut som små mörtar.
Nu har jag tio fiskar i olika kulörer i källaren, men trots det är det synd om mig. Glöm inte det!

Hej så länge
Sverker

Leg. fiskodlare

FISKODLING Här inne bor mina fiskar numera. Tidigare bodde där två präktiga och tjusiga guldfiskar. De tog slut ett tag efter att de hamnat i dammen.

FÄRGRIKT Bilden må vara suddig, men du ser själv att så mycket guld finns det inte att skrapa bort från de små fiskarna. De kommer på intet sätt att öka vår levnadsstandard.

ALLA Jag tror att det är alla fiskar på en bild. Kanske. Det är svårt att hålla ordning på dem i akvariet också. I dammen var det helt omöjligt.

1 kommentar:

  1. Du är så go, Sverker, med dina finurliga tankar. När man är ledsen och det inte är roligt på jobbet, då kan man gå in o läsa lite Sverker. Sedan känner man sig lite gladare igen!! Du kan även legitimera dig som leg. uppiggare. Kram på dig!

    SvaraRadera