5 september 2014

Recension av årets konstutställning i Adelöv

INSTALLATION Detta verk heter ”Kartonger vid skogens kant”. Konstnären har på ett excellent (=skitbra) sätt fångat konsumtionssamhällets intrång i naturen. På ena sidan skog. På andra sidan torrt gräs. Mitt emellan orsaken till skogens försvinnande. Det går rysningar genom kroppen när man studerar detta verk.

Den första torsdagen i september är det marknad i Adelöv. Det har hållit på sedan 1734. Adelövsborna är inte så mycket för nymodigheter nämligen. Det är antagligen den senaste nymodigheten som har hänt i den byn.
Dagen efter (=idag) är det, som traditionen också bjuder, en imponerande konstutsällning.


Ska man recensera (=berätta vad man tycker) en konstutsällning ska man använda så tjusiga ord som möjligt. Det är bara för att man ska verka finare än vad man är. Sedan är det ju också bra om inte vem som helst förstår vad man har skrivit.
Nu är jag hemma igen och pigg och frisk, men fortfarande väldigt synd om.
Jag hoppas att du inte förstår något av dagens bildtexter. Om du gör det, så ber jag om ursäkt. Det var inte meningen.

Hej så länge
Sverker

Leg. konstrecensent

LITENHET I denna skulptur ”Vår litenhet” har din och min livssituation skildrats på ett övertygande sätt. Vi tror att jorden är oändlig, men när den symboliseras av en tom kartong överlastad med, vad som kan tyckas vara, sopor ser vi vår litenhet. Jorden försvinner i intetheten.

AVGRUNDEN ”Dödsspiralen” är ett verk utöver det vanliga. Staplar vi våra livserfarenheter i varandra, utan att ha förankrat dem ordentligt, så tippar snart hela vårt liv omkull. Enkelt och genialt.

MYSTIK Dessa plastsäckar kan vid ett första ögonkast verka vara slumpmässigt slängda framför det vita tältet. Men eftersom verket heter ”Hemligheter”, börjar man som betraktare genast undra. Vad finns i säckarna? Vad är hemligheten? Ja, vad vet jag, men styckmord förekommer ju.

KAPITALIST Detta förtjusande stilfulla verk tittar på betraktaren frän en vagnssida tillhörligt Carlssons Tivoli. Konstnären har döpt verket till ”Jag tar”. Vad menar då konstnären med denna stilfulla tavla? Jo, visst har du chans att vinna i mitt lyckohjul, men när dagen är slut, så är det jag (=Carlsson) som står här med pengarna.

MYSTISKT Ett enda marknadsstånd fanns kvar idag vid 10-tiden. Varför? Vad är det som har fått ägaren att så plötsligt överge sitt affärsimperium? Vad döljer sig under de röda skynkena? Ja, verket ”Övergivet” får verkligen betraktaren att tänka till.

4 kommentarer:

 1. Jaadu Sverker, konst är emellanåt ganska konstig! Det är ju ingen konst alls att vara konstnär om det räcker att stapla en massa kartonger på varann!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De ska staplas rätt också för att det ska bli rätt.

   Radera
 2. Simon Pudels matte5 september 2014 19:41

  Piiiizza??? // Oskar.

  SvaraRadera