31 mars 2014

Det här är Esters dag

ESTER Det är Ester som står längst till vänster. De två lika stora pojkarna heter Olle och Bengt. De är tvillingar. Den lilla pojken som står upp och håller sin pappa i handen påstår husse att det är farfar. Så kommer jag inte ihåg honom. Bilden är från 1915.

Om du tittar på din almanacka idag, så ser du säkert att det står Ester. Vem är/var Ester.
Min husses farmor, hon hette Ester. Hon var mamma till farfar och hans tre bröder.
Men det finns en Ester till.


Husses farmor dog när farfar bara var 10 år. Min husse träffade aldrig henne. Men det finns massa gamla bilder som husses farfar fotograferade av henne. Tre stycken får du se idag. De togs för så där en 100 år sedan. Husse har alla gamla glasplåtar. En dag ska han skanna in dem. Den dagen väntar vi på fortfarande.
Sedan finns det en Ester till. Det är min Agnes. Hon heter Agnes efter sin mammas farmar och Ester efter sin pappas farmor. Sedan heter hon Margareta också.
Har man namnsdag, om det till exempel står Sverker på almanackan, så ska man få en tårta eller en present. Gärna båda.
Min Agnes, som idag är min Ester, kan inte få någon tårta av mig idag. Hon är nämligen i Uppsala och studerar djur i diken. Men man kan skicka en present.
Då det är hemligt kan jag inte avslöja om jag skickat något. Men om jag har skickat en present, så kan det till exempel vara något som rimmar på smaka och börjar på choklad. Jag säger inget. Det vore naturligtvis också helt fel om jag avslöjade om det finns något mer. Så mycket kan jag dock säga att vi plockade blommor igår, men sådana går ju inte och skicka. Eller hur?
Även om man lägger dem i en plastpåse med fuktigt hushållspapper.
I vilket fal som helst: Grattis Ester!

Hej så länge
Sverker

Leg. uppvaktare

ESTER Här är Ester ute och går med sina fyra pojkar. Det är farfar som kör barnvagnen, I barvagnen sitter den yngste brodern Hans.

KRIG När farfar föddes var det krig. Det är Ester som bär farfar. I burarna kan du se höns såväl som kaniner. Ett fiffigt sätt att få både ägg, kött och päls, för det fanns inte att köpa. På den tiden hade man en piga också om man var lärare. När husse var lärare hade han ingen piga.

MODELL Detta är dagen Ester. Ibland tror hon att hon är modell. Hon är faktiskt släkt ned Greta Garbo. Då tycker hon att hon är vacker och min husse fotograferar henne. Egentligen är jag vackrare och stiligare.

VANLIG Detta är dagens Ester. Här är hon vanlig. Då har hon husses gamla jacka och oputsade skor, men framför allt har hon sällskap av sin stilige västgötaspets. Det är så det ska vara. Detta är rätt bild av dagens Ester.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar