27 mars 2014

Så får du också en vårfin mönsterträdgård

STÄLLNING Av några halvruttna plankor kan du bygga en ställning rund de före detta vinbärsbuskarna. Lite löv och fjolårsgräs piffar upp anläggningen ytterligare. Jag böjer mitt huvud av stolthet för min lyckade installation.

Min trädgård är ett föredöme året runt. Så även på våren. Den är, liksom jag, faktiskt lite mer än perfekt.
Då man lär sig bäst av andras goda exempel, ska du nu få chansen att titta in hos mig. Se och lär. Även om du inte lyckas fullt ut, så kan du ju nöja dig med att plocka enstaka godbitar och applicera dem hemma hos dig .


Det var länge sedan en trädgård skulle vara raka linjer och perfekta gräsmattor. Den nya trädgårdstrenden är trash-trädgården. Min blygsamhet förbjuder mig egentligen att avslöja upphovsmannen, men det är jag som är trendsetter.
Det gäller att skapa en look som ger intryck av totalt förfall. Jag tycker nog att min trädgård understryker just detta med ett tjockt streck av ris och ogräs. Så här på våren är det sommarens vissna blomrester som skapar trivseln. Det är naturligtvis aldrig fel med lite övervintrade lövhögar och trädgårdsredskap utspridda på ett kreativt sätt.
Nu är jag bara rädd att trädgårdsarkitekter från hela världen kommer att vallfärda för att få tips, beskåda och njuta av mitt mästerverk.
När du skapar din egen trashträdgård så kan jag bara ge ett tips. Låt tiden ha sin gång!
Min trädgård är så nära den arbetsfria trädgården du kan komma.

Hej så länge
Sverker

Leg. trädgårdsövermästare

FÖNSTREN En sned blomlåda av låg kvalité från Lidl, med en vissen murgröna från IKEA är en oslagbar kombination vid ditt fönster. Fördelen är också att den sköter sig själv. Antingen kan du härma rakt av, eller också skapa din egen blomlåda.

STÄDSEGRÖNA Grön är en färg som lätt tar överhand i en trädgård. Mitt tips är att plantera ogräs bland de gröna växterna. När nu våren är här, så kan du bara skymta att det är grönt. Då bryter buskarna av fint mot det gula vissna ogräset.

KÄMPA Låt snödropparna kämpa sig upp genom de vissna lämningarna i blomsterrabatten. Tillåt inga curlade blommor i din trädgård. Låt varje blomma bli ett maskrosbarn.

PERFEKT Gräsmattorna ska vara fulla av björkkvistar. Varför har man annars björkar på tomten? Jag kan med tillfredställelse konstatera att här skulle knivarna på Stig, min robotgräsklippare, gå av direkt om han släpptes lös.

NATURLIG Har du en damm, så ska den se naturlig ut. Då gäller det att spara ogräset runt den och låt det hänga ner i vattnet. Hur skulle annars vattnet kunna få den fina bruna humusfärgen?

PIR Är inte den tiden förbi, då pirar var raka och hela? Putta ner de yttersta stenblocken så behöver du inte gå ända ut på piren. Ett gammalt plåttak till skorstenen och en grön slangbit piffar till det hela ytterligare.

2 kommentarer:

  1. Din trädgård verkar gå i samma stuk som min mattes. Det är bra för då gör det inget om jag tar en och annan promenad över gräsmattan! Det enda jag saknar i din trädgård är lite rostigt armeringsnät. Min matte har det till att låta en del gröna saker klänga sig upp på det. Dessutom använder hon min bajs(!) till att odla pumpor i.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu bajsar jag normalt inte i trädgården. Eftersom inget odlas i min trädgård behövs inget rostigt armeringsnät, men jag kan tänka mig att det är väldigt dekorativt.

      Radera