22 januari 2014

Tillbaka till husses gamla kvarter

KOCKSGATAN Det var i dörren vid skylten och de lysande fönstren där borta vi började vår vandring. Det var nämligen därinne Janina hade sin eminenta (=fantastiskt bra) konstutställning. Vi svängde åt vänster.

När jag var i Stockholm och recenserade konst, så ville husse att vi skulle ut och gå.
– Kom Sverker, så ska jag visa dig var jag bodde på 70-talet.
Ja, han behöver all motion han kan få, tänkte jag, så det är lika bra att släpa ut honom på en promenad. Dessutom kan det vara intressant med en historisk vandring i förstaden.


Vi började på Kocksgatan. Det berodde på att vi var där. Från galleriet gick vi till vänster. Sedan svängde vi höger direkt in på en gata som heter Östgötagatan. Östergötland ligger på andra sidan sjön.
Strax stod husse framför en låst port.
– Här bodde Göran, du vet Göran i Skåne. Han gick på Fotoskolan också.
– Jag bodde däruppe. Husse pekade Östgötagatan rakt fram.
På vägen passerade vi en affär som skyltade med stora kräftor.
Eftersom husen var mycket gamla, så förstod jag att de kunde vara från husses ungdom.
Sedan kom vi till ett torg, som hette Mosebacke torg.
– Där bodde jag, sade husse malligt och pekade på ett hus Två rum och kök på 89 kvadratmeter.
Ja, men det var väl roligt för dig, tänkte jag. Min skog är mycket, mycket större.
– Vi går ner på Götgatan också.
– Så såg den inte ut på min tid, muttrade husse. Det var bättre förr.
Enligt husse var det alltid bättre förr. Jag tycker det är bättre nu. Nu har han ju Sverker.

Hej så länge
Sverker

Leg. historisk stadsvandrare

GÖRAN Här inne på gården bodde Göran. Han bodde en trappa upp. Där nere skalade de potatis hela dagarna. Göran och husse var lekkamrater redan på forntiden.

ÖSTGÖTAGATAN Detta är Östgötagatan, om man får tro husse. Jag vet dock att Östergötland ligger på andra sidan sjön. Rakt fram bodde husse.

KRÄFTOR Säga vad man vill om Stockholmarna, men det vill man inte, men riktigt duktiga kräftor har de. Fast det var fasligt vad de var dyra. Fördelen var att de skyltades i ögonhöjd, så jag kunde titta på läckerheterna.

ELVERK Inne i det huset fanns det ett elverk de första åren husse bodde här. Han hade likström, vilket inte var så vanligt då. Det var väldigt ovanligt. Men inte förvånande, då Stockholmarna är lite efter sig.

FRAMME – Här bodde jag, sade husse stolt och pekade på ett ståtligt hus, som kan vara jämnårigt med min husse. Sedan kröp det fram att han egentligen bodde i gårdshuset. Det är inte lika ståtligt. Husse är inte heller ståtlig. Det är hans hund som är det.

GÖTGATAN Det var ett evigt muttrande när vi gick Götgatan fram. Enligt min husse var det våldsamt bättre förr. Då var nämligen Söder Söder. Vad är det nu undrar jag? Norr?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar