20 januari 2014

Kalas kräver en ständig koncentration

ÖVERVAKNING Det gäller att övervaka min Agnes intensivt när hon håller på att laga mat. Hon kan också, precis som farfar gjorde, säga ”hoppsan” och tappa en matbit.

För att kunna ha ett kalas, behövs det organisation. Somliga ska duka (=husse). Somliga ska laga maten (=min Per och min Agnes). Det viktigaste av allt är övervakningen, avsmakningen och fördisken. Detta måste utföras av en mycket kunnig person (=Sverker).

Precis så gick det till hos min Per när det var kalas där. Jag ägnade mig helhjärtat åt mina uppgifter. Hela tiden när maten tillagades, så satt jag troget beredd på att ta reda på mat som föll på golvet. Dessvärre skötte matlagarna sig inte. Det föll aldrig ner något.
Men när det blev aktuellt att fördiska tillagningskärl och kastruller, då var det jag som var alert.
Även efter maten rengjorde jag tallrikarna synnerligen noggrant. Lucy, den franska och fula kattan, ville inte vara med och fördiska. Hon är både bortskämd och lat. Jag erbjöd henne, men hon tackade nej.
Vet du vad Lucy gjorde istället för att fördiska? Hon satt och strimlade växter. Och hon får det! Har du hört om någon mer bortskämd katta?

Hej så länge
Sverker

Leg. kalassamordnare

TÅRTA Agnes står och gör en tårta. Den hade vi bakat hemma. Då slickade jag skålen med smetresterna. Ser du den rostfria höga skålen? Den är det grädde i. Grädde är gott.

JOBBIGT Det krävs stark vilja och lång tunga för att kunna slicka rent den rostfria bunken. Du kanske ser att jag har lite grädde på vänster ögonbryn. Det är sådant man kan råka ut för, när man offrar sig.

FÖRDISK Det var en rejäl fördisk jag hade att ta hand om. Inte bara tre tallrikar, utan även två kastruller, två uppläggningsfat och tre tårttallrikar. Men jag stretade på och fick allt klart för diskmaskinen på nolltid.

VÄXTÄTARE Lucy arbetsvägrade under fördisken. Lucy har som hobby att massakrera min Pers växter. Det gjorde hon när jag slet i köket. Det konstiga är att han låter kattan hållas.

INBJUDAN När vi ätit färdigt, tog Lucy plats under bordet. Jag inbjöd henne till fördiskorgie i vardande i köket, men hon ville inte komma. När hon bodde hemma hos mig, så fördiskade vi faktiskt tillsammans. Men hon har väl blivit för mallig att för att fördiska numera.

HEMDAGS Nu är det kväll och det är snart dags att åka hem. Dagens sista ljus faller över Lucys julklapp, det fina fågelbordet. Hon fick det bara för hon är så intresserad att titta på fåglar. Ju mindre desto bättre. Skator vill hon helst titta på genom ett fönster. (Telefonbild)

1 kommentar:

  1. Jag tycker verkligen att din Per borde skaffa Sverker-anpassade bunkar omgående, tänk om du fastnat med huvudet!

    SvaraRadera