21 december 2013

Mörkret är kompakt och vägen ekologisk

SVERKER Detta är en bild som föreställer ingen mindre än Sverker. Ser du mig inte? Det beror på att bilden togs klockan 8 på morgonen och då har jag riktigt mörkt.

Årets kortaste dag inträffar just idag. Det innebär att det är väldigt mörkt. För att kunna gå en morgonpromenad, behöver husse en ficklampa. Jag bor nämligen vid Tranås enda ekologiska gata.

Du undrar kanske vad en ekologisk gata är. Jo, det är en gata där man pietetsfullt försöker bevara gator som de var förr på 1800-talet. Det innebär att gatan är en grusväg. För att det ska vara riktigt naturligt och fint, så ser man till att den har stora fina gropar. Husse, som är snål, tycker inte om att hans bil skakar sönder.
Någon gatubelysning är det naturligtvis inte tal om. Det hade man inte på 1800-talet. Det finns faktiskt ljuslyktor om man nu prompt vill se något.
Kommer det snö, så ser man till att anpassa vägen för häst och släde. Det vill säga man tar inte bort snön, som man gör på Kommunalrådsvägen, utan man låter den ligga kvar. Nu är det dessvärre så att ingen på min gata har häst och släde. Däremot är det flera som har fyrhjulsdrivna bilar. Då kan de spåra åt de andra som bor här. Sedan är det bara att hoppas att det inte är så mycket snö, så bilen fastnar på underredet. Fast vad är det för fel med att gå fyra kilometer till affären och hem igen? Det gjorde man minsann i Bullerbyn och en promenad är stärkande.
Ja, det är en riktigt naturlig tillvaro jag lever här. Synd att inte Lucy är här och kan leda oss. Kattor ser ju i mörker. Fast å andra sidan tycker hon inte om snö.

Hej så länge
Sverker

Leg. mörkerhund

FUSK Nu kan du se mig alldeles tydligt. Det beror på att husse har fuskat. Han har blixtrat. Lägg märke till min mörkeroutfit. Det är en stilig och manlig reflexsele. Den måste jag jämt ha när det är mörkt. Husse har också reflexer.

EKOVÄG Jag bor vid Tranås enda ekologiska gata. Det innebär att gruset är naturligt. De stora groparna är naturliga. Det finns inte heller någon konstgjord belysning. Vi använder ren direktverkande solenergi när min gata är upplyst, vilket den bara är på dagarna. Kommunalrådsvägen, 400 metert bort, har fin konstgjord och energikrävande belysning.

HEMMA Min husse har satsat på miljöförstörande ytterbelysning, så han hittar hem utan stearinljuslykta. Fast lite mörkt är det allt.

4 kommentarer: