19 april 2013

På spaning efter den vinter som flytt

UPPGIFT Så här års har jag en betungande uppgift. Varje morgon vid soluppgången ska jag gå upp, för att se om isen har försvunnit. Och just idag hade den gjort det. Du kan själv se att det inte längre behövs någon isbrytare att ta sig fram på sjön och att skridskor skulle vara värdelösa..

Det sista av vintern som lämnar mig är isen på sjön. Det är kanske inte mer än rätt, eftersom det är det sista som kommer när det blir vinter. Precis alldeles nyss, kunde jag förklara sjön isfri.

Det finns faktiskt lite, lite is kvar i form av små öar (som Grönland eller Svalön, fast mycket mindre) som flyter omkring.
Islossningen är en remarkabel (=viktig) händelse för oss som bor jämte vatten. Det är en händelse av den digniteten, att den i år lockade fram min poetiska ådra och jag diktade detta mästerverk.

Islossningen

Av Sverker

Varje år
När isen går
Är det riktig vår
Snart vi sommar får
Ett tag efter isen går

Hur ska Svenska Akademin kunna förbigå mig i år?

För att ära denna dag skyfflar jag in lite bilder tagna sista tiden ungefär då solen går upp när morgontidningen kommer. Det är bara för att du ska kunna se utvecklingen.

Hej så länge
Sverker

Leg. isobservatör och poet

REGNINDIKATOR I går kunde jag se på min regnindikator på balkongen att det regnade ute. Det var hyfsat varmt och vinden var stark sydvästligt. Isen var alldeles svart. I natt går nog isen, tänkte jag. (Du vet också att det regnar om du får droppar nosen.)

GÅRKVÄLL Redan i går kväll började det bli en liten vattenspringa vid min strand. Att nu är det dags när som helst, tänkte jag. Dags för isen att försvinna, menar jag då förstås.

DIMMA För ett par dagar sedan var det en förskräcklig dimma. Dimman var som den som rådde vid Lützen 6 nov 1632 på morgonen, om du minns. Att det fanns is i en 123 meters radie kunde jag se, men vad hade hänt på sjön? Inget visade det sig senare, när dimman lättade.

SOL Fastän solen har plågat oss de senaste veckorna var isen seg som bara den. Kanske det berodde på att det också var -10C på nätterna.

MODIGT För bara drygt en vecka sedan var husse och jag så modiga så vi var ute på isen. Vi drattade inte i, för isen var så bastant att den höll även för en sådan klump som min husse. Det är roligt att gå på isen. Att simma är synnerligen obehagligt.

1 kommentar:

 1. TACK! Sverker för din trevliga och utbildande blogg! Jag har otroligt trevligt och skojigt när jag läser den....nästan varje dag. Den är så pass skoj att jag har lagt till den som länk på min lilla blogg!
  Hos mig bor två st nära släktingar till dig... från grannlandet Finland! Och jag längtar efter den dagen som en vacker och ståtlig Västgöta spets väljer att bo hos oss!!!
  Ha en skön vår Sverker, och kanske att vi besöker Tramås nån fin sommardag.

  Hälsningar
  Ann-Charlotte med Lapparna

  SvaraRadera