14 april 2013

Tranås – staden där världskändisarna duggar tätt

MOPEDKUNG Förutom mig ser du på denna bild en vacker staty av Tranås egen mopedkung Ove Fundin. Han är född här och har bott här, men sedan flyttade han från staden. Det här är det senaste tillskottet av monument över världskändisar. Han har vunnit VM fem gånger själv och sex gånger ihop med andra. Det är inte så konstigt att så många flockas runt statyn.

Jag undrar om det finns någon stad på detta jordklot som har så många världskändisar som Tranås. Då räknar jag förstås kändisar per invånare.
Som varje stad med självaktning, så reser också Tranås gjutna monument över sina kända medborgare. Och fler är kanske på gång.


Om du undrar varför folk från hela världen vallfärdar till Tranås, så är det för att se de platser där de kända har trampat runt och minnesmärkena som så förtjänstfullt har rests lite här och var i staden. (En världskändis från Tranås blir du om somliga av de äldre invånarna i centralorten har en hum om vem du är, eller var)

För att locka hit ytterligare turister så presenterar jag konstverken idag. Min blogg har ju fler läsare per dag, än Tranås har turister per år. Även om jag kanske inte har fått så mycket av kommunen, så klappar ändå mitt hjärta för hembygden.

En runttur i staden bland alla tjusiga monument kanske förklarar varför de inte har pengar över att ploga min väg. Men vid närmare eftertanke, så vet vi ju alla att snön smälter så småningom, så varför ta bort den? Monument däremot står för evigt.

Hej så länge
Sverker

Leg. kulturivrare

PIRAT På ett hus på Storgatan i Tranås återfinns denna tavla, där de intresserade kan se att här bodde Fritiof Nilsson Piraten i tio år. Husses mormor, som var med i Vita Bandet, uppskattade inte att husses morfar, som inte var godtemplare, gick dit på kvällarna för att umgås med advokaten.

PIRATENHUS Bakom den stiliga västgötaspetsen (=jag), så ser du huset med minnestavlan. Eftersom Piraten har bott där i tio år, så heter huset Piratenhuset. Jag bor i Sverkerhuset. Jag hoppas att du kan se huset bakom den stora horden som står och begrundar piratenboningen.

HYLAND Förutom mig Sverker, så ser du en byst föreställande Lennart Hyland. Han var störst i hela världen (=Sverige) när det gäller radio och TV. Nu är den byst, som restes till hans minne, en populär rastplats för stadens duvor.

KONST Det är inte bara mig du ska titta på, nej släng ögonen på Herman Norrman som står och målar av mig. Han var på sin tid en uppskattad konstnär och åker du till Nationalmuseet eller Waldemarsudde, så kan du beskåda hans verk. Men det räcker att titta in på stadshuset i Tranås.


GARBO Just i detta nu utreds ett medborgarförslag att Greta Garbo skulle uppmärksammats av staden. Hennes förfäder kom från trakten nämligen. Själv satte hon antagligen aldrig sin fot på Tranås gator, alldenstund hon föredrog Manhattan. Dessvärre har jag ingen bild på Greta, men det går lika bra med min Agnes, eftersom Agnes också har solglasögon och det faktum att hennes farmor var syssling med den gudomliga.

2 kommentarer:

  1. Men, finns det ingen staty på dig Sverker? :-O

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte än, men det kommer alldeles säkert ett ståtligt monument.

      Radera