17 april 2013

Lär dig allt om blommor

Idag fortsätter mina fruktlösa försök att bilda dig. Att det är fruktlöst idag är inte så konstigt. Dagens skola handlar nämligen om blommor och inte om äpplen och päron.
Snart exploderar det ute. Du kommer att snubbla över blommor vart du går. Men du kanske också har blommor inne och då kan det vara bra att veta vad det är för sort.
Det finns tre olika sorters blommor.
1. De som växer ute. De hör till familjen uteblommor.
2. De som växer inne. De hör till familjen inneblommor.
3. De som växer ute, men som plockas och tas in för att sätta i en vas på bordet. De hör till familjen utochinblommor.

Vad som kännetecknar undergrupperna till de olika familjerna är färgen på själva blomman. Om du tittar på bilderna, läser bildtexten och tänker lite själv så förstår du säkert principen.

Ute är alltså där du går ut och går och inne är där du sover och äter.

Hej så länge
Sverker

Leg. botanist

UTEBLOMMOR De här blommorna, som inte ser ut som blommor, heter gulbruna uteblommor. Man har dem bara för att man vill bli snorig så tidigt på våren som möjligt, i alla fall om man är husse.

INNEBLOMMA En typiskt skärvit inneblomma, som växer på bordet under den växt blomman satt på innan den trillade ner för någon månad sedan. Man använder dem att fylla upp dammsugarpåsen, så att det blir lite färgglatt där inne också bland dammet och min Agnes hårnålar.

UTEBLOMMA Som du lätt ser är det här en årstidstypisk utevitblomma. Ser du vems vackra tass det är som tittar fram i övre högerhörnet? Det är ju min!

INNEBLOMMA En ganska vanlig inneskärblomma. Efter ett tag byter den färg till ljusgulvitbrun färg, som du kanske kan se i bakgrunden.

INNEBLOMMA Gulvitbrunvit inneblomma. Först är den alldeles gul, men efter ett tag får den intressantare form, samtidigt som den bleknar lite. En trivsam liten krabat att ha på matbordet.

UTEBLOMMA Sådana här blåauteblommor växer vanligen i rabatter utanför uterummet. Jag kan meddela att de luktar inte så väldigt mycket, men det är inte helt oävet att dra in några doftmolekyler från blomman.

INNEBLOMMA En väldigt typiskt representant för den ljuslila inneblomman. De växer oftast i farstun. Husse säger att det är någon doktors hälsoblomma, så varje gång jag går ut eller in, så säger jag goddag.

2 kommentarer:

 1. Här får man lära sig mycket! Inneblommorna var väldigt intressanta!
  / Lu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är de. De blir dessutom mer spännande ju längre tiden går.

   Radera