16 april 2013

Sverkers skola: Därför heter Tranås just Tranås
Idag börjar jag med en liten serie, som till och med kanske återkommer, som jag har döpt till Sverkers Skola.
Jag förstår att du törstar efter all bildning som du kan få, så jag tänkte att jag ska ge dig lite värdefull kunskap att släpa på under din vandring på livets steniga och backiga stig.
Dagens spännande och lärorika avsnitt behandlar ämnet varför Tranås (=världens medelpunkt där jag bor) heter just Tranås.


En gång i tiden låg det en liten by i Sverige som hette Löfstad. Den hette så för att det fanns flera trän, som hade massa löv. Dessutom led byn redan då av storhetsvansinne, så den ville gärna kalla sig stad.
Slumpen gjorde så att Östra stambanan, den som idag transporterar stockholmare på tjänsteresor till Malmö och Köpenhamn och hem igen, passerade den lilla byn Löfstad.
– Men Löfstad, kan ju inte byn heta, sade en chef på SJ. Det finns ju flera stationer som heter Löfstad. (Det var på den tiden som tågen stannade lite här och var och alla kunde åka tåg.)
Sagt och gjort. Med en hastig blick på kartan, döpte man stationen till Tranås, efter Tranås säteri.

Som du själv förstår är Tranås ett sammansatt ord, eller som det heter i dag ett samman satt ord, trana och ås.
Forskare som jag är, så skyndar jag mig genast mot Tranås säteri (nästan granne med mig). Finns där någon ås? Finns där några tranor?
Ja, resultatet av min empiriska forskning har jag samlat i de bilder du nu kan beskåda.
Du ser att jag har rätt. Som vanligt, skulle jag vilja tillägga, men jag skryter ogärna.

Hej så länge
Sverker

Leg. ortsnamnsforskare

ICKETRANA Den trana som pryder(?) torget i Tranås, är ingen trana. Det är en fantasifågel, för så heter skulpturen. Antagligen fick inte konstnären till en trana. Lägg också märke till det fula gamla huset i bakgrunden och det fina nya. Säg inte sen att staden inte utvecklas. Det är Sparbanken som har byggt bägge. Det var under den tiden då bankerna hade service.

ÅS Denna präktigt duktiga ås hittade jag på Tranås säteris ägor. Med stor möda och risk för mitt liv, besteg jag toppen alldeles själv. Det var åsen det. Nu gäller det bara att hitta en trana. Marsch mot säteriet!

TRANA Se där ja! Var det inte det jag trodde. Ute på åkern ser jag en trana gå omkring och sprätta med sin näbb. Frågan är om jag törs smyga mig närmare?

TRANOR Uppenbarligen saknar tranor vanligt folkvett. När jag kom och skulle hälsa på tranan flög densamme upp. Med sig drog den två stycken tranor till, men en av dem flög mot nordväst. De här två ville titta närmare på mig och flög alltså mot sydost.

2 kommentarer:

  1. Tranvingar ser ut som pergament. Matte får frossbrytningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var fjädrar, men fjädrar i starkt motljus.

      Radera