20 december 2011

Godispyssel höjer humöret




Av godis blir jag glad, så även Agnes borde bli gladare om hon får lite hemmagjort Sverkergodis. Eftersom jag inte riktigt vet vad hon gillar bäst, började jag att göra en testomgång.

Jag valde ett enkelt godisrecept, så även du kan göra lite av Sverkers delikatessgodis. Du behöver inte ens koka något i timmatal. Du får akta dig så du inte skär dig på den vassa kniven.
Du behöver inte följa mitt recept slaviskt. Du kan även dekorera med nötter, levergodis eller små blodpuddingstärningar.
Må så bra och ät fort!
Hej så länge
Sverker

Leg. godisgörare



GREJER Här är grejerna du behöver för att göra Sverkers delikatessgodis: 1st mandelmassebit, 1st blockchoklad, 1st nougat, flera dekorationer efter smak mandel, nötter, hundkex, Frolic, levergodis mm, 1st kniv, 1st brödkavel av marmor. Bakplåtspapper eller smörpapper är också bra att ha.


SMÄLT Du tar lagom av chokladen och smälter i ett vattenbad. Det går betydligt bättre om vattnet i vattenbadet är varmt. Är vattnet kallt, så smälter inte chokladen. Man kan smälta choklad i byxfickor också. Fråga husse.


PLATT Gör mandelmassan platt med hjälp av brödkaveln. Naturligtvis går det att platta till den med tassen också, men det blir inte lika jämt.


LAGER Över halva platta mandelmassan lägger du ut ett lager av skuren nougat. Det är viktigt att nougaten har rätt tjocklek. Mitt exempel är rätt. Nougaten ska täcka halva mandelmasseplattan, för den andra halvan ska vikas över.


KANTSKÄRA Nu har du vikt över den onougatade mandelmasseplattan och dessutom skurit rent. Då blir det siliga kanter. Överbliven mandelmassa, till höger på bilden, måste ätas upp direkt. Annars kan den bli för gammal, säger husse.


SMETA Den vattenbadade chokladen har smält i sin skål och nu ska den kladdas på över. Nu har jag fyra lager på mitt delikatessgodis: mandelmassa, nougat, mandelmassa och choklad. Nu är det bara delikatessdekorationerna som fattas. De måste sättas dit innan chokladen stelnar.


FÄRDIGT Nu är godiset uppskuret i små fyrkanter. (Akta dig för kniven, så du inte skär dig.) Även dekorationerna är på plats. Jag har tre dekorationer att välja emellan, så Agnes kan testa ut sin favorit.

GLADARE Minsann, fick jag inte Agnes nästan jätteglad. Men nog för att hon har konstig smak. Hon valde den med mandel som sin favorit, fastän jag hade gjort Sverkers delikatessgodis med både hundkex och Frolic. Visst har hon väl konstig smak?

5 kommentarer:

  1. Akta dig Sverker! Jag har hört att hundar ska ta det försiktigt med choklad.

    SvaraRadera
  2. Jag tar det försiktigt. Husse tvingar mig. Men jag har testat att äta upp en nästan hel Alladin. Det gick bra, frånsett att husse inte trvdes att ha mig som sängsällskap.

    SvaraRadera
  3. Fint julgodis! Matte skall testa att göra godis efter ditt recept i morgon. Undrar om hon också dekorerar med levergodisar?
    God Jul hälsar Lotus

    SvaraRadera
  4. Levergdis eller Frolic är de bästa.

    SvaraRadera
  5. Tur att det gick bra med Alladin-kartongen, men faktum är att choklad är giftigt för hundar, så var försiktig! Giftinformationscentralens sida om hundar och choklad: http://www.gic.se/article.asp?CategoryID=6982

    SvaraRadera