29 oktober 2011

Tillbaka till rötterna

FARFAR När Joan har kommit hela vägen från USA för att hälsa på mig, kan hon lika gärna passa på att hälsa på farfar. Farfar är husses pappa. Joans pappa hette Bengt och han var bror till farfar.

Varje gång Joan är här och hälsar på åker vi till Svenstorp. Nar farfar var liten bodde han där på somrarna. Hans pappa – husses farfar – bodde där hela tiden som liten. Hans pappa bodde där hela sitt liv, liksom hans pappa och hans pappa … Med andra ord for vi tillbaka till rötterna.

Nu äger inte släkten gården längre. Tyvärr måste jag säga, för där fanns får jag hade kunnat valla. Jag fick inte valla för husse, men jag kunde titta.
Joan tittade också. Inte så mycket på fåren dock utan mer på husen. Hennes pappa lekte också där som barn. Det kan du se på de gamla bilderna.

Hej så länge
Sverker

Leg. släktforskare


LADUGÅRDEN Bakom mig och Joan kan du se ladugården. I den bodde det två ugglor, när husse var liten. Man fick inte hoppa i höet på höskullen, därför hoppade husse i höet. Nu har husse slutat med att hoppa i hö.

MISSIONSHUS För att försäkra sig om evigt liv, lät husses farfars far uppföra ett missionshus på gården. Hur det gick med det eviga livet vet jag inte, men missionsförsamlingen är avsomnad.

HUVUDBYGGNADEN I det här stora huset bakom mig och Joan tillbringade husses och Joans pappor sina somrar. De hade två bröder till, men de hette inte Lasse eller Bengt, utan Olle och Hans.

KÖRSBÄRSPLOCKNING Om inte fåglarna har ätit upp alla körsbär så kan man plocka dem. Högst upp på stegen står Olle, under honom står Bengt. Den lilla pojken som håller sin mammas hand är farfar. Bilden är från 1917.

JAGER Den lilla pojken som sitter på hästen, som heter Jager, är farfar. Att hans mamma håller i honom kan bero på att han bara är ett år. De andra pojkarna är Olle med långa håret och Joans pappa Bengt till höger. Nu är det bara farfar som lever. Han är 97 år. Bilden är fotograferad 1915. Husse har dock fortfarande kvar hästen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar